Tour 2017: Sagan maakt favorietenrol waar in Longwy
Peter Sagan heeft op dag drie van de Tour de France al zijn etappezege beet. De wereldkampioen van BORA-hansgrohe zag Michael Matthews (Sunweb) nog heel dichtbij komen, maar hield toch stand. Daniel Martin (Quick-Step Floors) werd derde). Geraint Thomas (Sky) blijft leider.
De ontsnapping van de dag ontstond vandaag in twee tijden. Adam Hansen (Lotto Soudal), Nils Politt (Katusha-Alpecin) en Romain Hardy (Fortuneo-Vital Concept) vertrokken meteen na de start, niet veel later maakten Romain Sicard (Direct Energie), Nathan Brown (Cannondale-Drapac) en de Belg Frederik Backaert (Wanty-Groupe Gobert) de oversteek.
De zes hadden na amper tien kilometer al een minuut bij elkaar gereden. In het peloton liet men wel begaan, maar de voorsprong werd nooit echt groot. Brown pakte het eerste bergpunt van de dag.
Opschudding in de kopgroep
Na honderd kilometer had Politt genoeg van dat beperkte verschil. Op de Côte de Wiltz kaapte hij het enige te verdienen puntje mee voor de neus van Backaert, maar aan wachten dacht hij daarna niet. De jonge Duitser bleef naarstig doorvlammen – met de Côte d’Eschdorf in het achterhoofd – en kreeg alleen nog het gezelschap van Brown. Op die beklimming werd het jeugdige enthousiasme van Politt afgestraft: hij parkeerde en het bergpunt ging naar de Australiër. De twee waren vervolgens wel zo verstandig om hun voormalige vluchtmakkers op te wachten. Het verschil met het peloton bleef zeer beperkt.
Op zestig kilometer van de streep konden Lilian Calméjane (Direct Energie), Pierre-Luc Périchon (Fortuneo-Vital Concept) en Thomas De Gendt (Lotto Soudal) het niet langer aanzien. De drie hadden dan wel stuk voor stuk een ploegmaat vooraan, maar dat weerhield hen niet om de sprong vanuit het peloton naar voren te maken. De drie gingen op en over de zes leiders, alleen een sterke Romain Hardy slaagde erin om aan te pikken. De vier bouwden het verschil van een minuut uit naar bijna twee minuten. In het peloton had men de handen vol om deze vier hardrijders binnen de perken te houden.
Twintig kilometer voor het einde brak de veer bij enkele jongens vooraan. Het verschil dook onder de minuut, en dat was het sein om te versnellen voor Calméjane. De Franse hardrijder reed zijn drie vluchtmakkers op een oplopend stuk simpelweg uit het wiel. Niet ver na de een na laatste helling, de Côte de Villers-la-Montagne, was ook hij eraan voor de moeite. Het peloton begon dus in groep aan de lang verwachte slotklim naar Longuy: de Côte des Religieuses van de derde categorie.
Porte probeert het, Sagan wint
Het was op de beklimming zelf een beetje zoeken naar initiatief. Niemand durfde aanzetten op het steile stuk, dus nam BMC het heft in handen. Op vijfhonderd meter van het einde was het Richie Porte zelf die een versnelling plaatste. Alberto Contador (Trek-Segafredo) was attent, maar kon het wiel van de Australiër niet houden.
Wereldkampioen Peter Sagan dichtte dan maar eigenhandig de kloof, maar wachtte nog even met aanzetten. Toen Sagan dan toch de sprint inzette, schoot hij nog even uit zijn klikpedaal. Michael Matthews kwam op die manier nog dichtbij, maar Sagan hield al bij al gemakkelijk stand.
Comment gagner un sprint avec un seul pied, la leçon de Peter Sagan ! / How to win a sprint with only one foot, by @petosagan! #TDF2017 pic.twitter.com/AT7UOYcKrR
— Le Tour de France (@LeTour) 3 juli 2017
Eendagskoersen als Emilia en die Canadese wedstrijden kun je echt niet vergelijken met de etappe van vandaag. Niet qua parcours, niet qua deelnemersveld en niet qua wedstrijdverloop. Gesink die wegspringt terwijl een peloton met bijna alle grote namen de heuvel opstormt... Je hebt kunnen zien dat hier vandaag helemaal geen ruimte voor was.
Daarmee komt de teller van Amerikanen in de bollentrui op 4.
Ik heb snel even gezocht of ik iets kon vinden. In 2004 etappe 17 was Kroon de beste Nederlander op de 93e plaats en in etappe 10 van datzelfde jaar Dekker als 98e. Het kan zijn dat het in een later jaar nog eens is voorgekomen.
In het klassement was Boogerd dat jaar de beste Nederlander op plaats 74. De enige ereplaatsen waren van Marc Lotz (5e en 6e) en Bram de Groot (10e op de Champs-Élysées).
Laten we ervan uitgaan dat vandaag een incident was.
We hadden schijnbaar de zelfde gedachte ik ben ook wat gaan opzoeken , in 2003 14e etappe ; 109 Leon van Bon als beste Nederlander.
In mijn hoofd zit dat er een jaar was dat de beste Nederlandse klassering 9e was in een etappe, maar dat zal ik dan wel fout hebben.
Ha ha ha, ik weet nog dat ik alles vervloekte als Lotz in de ontsnapping mee was, want dan wist je vantevoren dat alles reddeloos verloren was. Prima kerel verder hoor, daar niet van.
De toeschouwers waren soms nog interessanter dan de renners :-)
Dat kan best kloppen want dat is een andere statistiek. UrbanSteel en ik hadden het over lage klasseringen van de beste Nederlander in een etappe. De ereplaatsen die ik vermeldde waren aanvullende informatie. Dat Lotz toen de meest opvallende Nederlander was, ja dat zegt wel wat over de toenmalige toestand van het Nederlandse wielrennen.
Dat deze aanpak niet jouw voorkeur heeft, dat kan. Gezien de manier waarop je je ongenoegen uit kan ik echter moeilijk geloven dat je Gesink-fan of zelfs maar wielerfan bent.
Het kan zijn dat ik iets heb gemist want het lijkt erop dat achter de schermen er contracten zijn getekend tussen Gesink en een hele groep wielervolgers over zijn doelen en prestaties.
Gesink rijdt twee keer een goede tijdrit in de laatste weken en velen denken ineens dat hij misschien wel met de besten mee bergop kan rijden. En ja, wat nou als dat zo zou zijn... nou dan heeft hij gewoon grote kans op een etappezege.
'En als je het respect van Tonnieponnie eenmaal kwijt bent, nou dan ....'
http://www.wielerflits.nl/nieuws/268616/robert-gesink-ik-moet-in-de-tour-net-zo-goed-zijn-als-in-2015.html
Sunweb met 4 binnen 20 sec, werken voor je geld heet dat, niks meer.
offtopic
Valverde zit al bijna weer op de velo d'appartement.
Finaal afgereden door Bennett is dan weer een interpretatie de andere kant op.
Maar goed, er zijn misschien mensen die bijna alleen de Tour volgen en mede daardoor erg meegaan in de toon die de media in deze tijd zet. Ergerlijk ook trouwens, dat die journalisten zich daarvoor lenen. Daarnaast zie ik ook vaste wielervolgers die zich nu nog beklagen over deze aanpak van Gesink die er al meer dan een jaar zat aan te komen en een half jaar bekend is. De teleurstelling moet je dan echt bij jezelf zoeken.
Dank. Altijd leuk om mevrouw Zabel weer eens te zien!
GvA.. Hij zegt dat hij de mindere was en wou het wiel van Sagan om er nadien proberen uit te komen. De heren reden 45+ km/u. Dan heb je wel een streampje.