Tour 2017: Voorbeschouwing algemeen klassement
zaterdag 1 juli 2017 om 07:00

Tour 2017: Voorbeschouwing algemeen klassement

Vanaf aanstaande zaterdag gaat de aandacht van de wielerwereld drie weken lang uit uit naar de jacht op de gele trui. Tussen Düsseldorf en Parijs volgt er een strijd om de meest felbegeerde prijs van het seizoen. Wordt het de vierde voor Froome, of is een van zijn concurrenten in staat om hem te kloppen? WielerFlits blikt vooruit.

Historie
Geel staat in de wielersport vrijwel synoniem met de kleur van de leider in het algemeen klassement. Dat komt doordat de kleur al sinds jaar en dag gedragen wordt door de leider in de Tour. De gele trui deed zijn intrede in 1919, zestien jaar na het ontstaan van La Grande Boucle. Na afloop van de tiende rit was Eugène Christophe de eerste ontvanger. De anekdote dat de leiderstrui de gele kleur heeft gekregen omdat de organiserende krant l’Auto op geel papier werd gedrukt, is algemeen bekend.

De erelijst van de Tour is een verzameling van de grootste wielerhelden uit de historie van de sport. Jacques Anquetil, Eddy Merckx en Bernard Hinault wonnen de Tour ieder vijf keer. De zeven Tourzeges van Lance Armstrong mogen weliswaar uit de geschiedenisboeken geschrapt zijn, maar het blijft een feit dat de Amerikaan nog steeds de renner is die het vaakst het geel naar Parijs bracht.

Twee keer stond er een Nederlander op het hoogste podium. In 1968 (de laatste Tour met landenteams) won Jan Janssen, twaalf jaar later realiseerde Joop Zoetemelk de laatste Nederlandse eindoverwinning.

De laatste jaren domineert de Britse Sky-ploeg de Tour. Van de laatste vijf edities, won vier keer een Sky-renner. Enkel Vincenzo Nibali wist in 2014 met deze trend te breken. Vorig jaar won Chris Froome met ruim vier minuten voorsprong. Met zijn derde Tourzege voegde hij zich in een rijtje namen met de illustere kampioenen Philippe Thys, Louison Bobet en Greg LeMond.

Laatste tien winnaars
2007: flag-es Alberto Contador
2008: flag-es Carlos Sastre
2009: flag-es Alberto Contador
2010: flag-lu Andy Schleck
2011: flag-au Cadel Evans
2012: flag-gb Bradley Wiggins
2013: flag-gb Chris Froome
2014: flag-it Vincenzo Nibali
2015: flag-gb Chris Froome
2016: flag-gb Chris Froome

Favorieten
De Tour-organisatie heeft dit jaar een parcours samengesteld, waarmee het hoopt de aanval te stimuleren. Met een gering aantal tijdritkilometers en aankomsten bergop, zijn er weinig ’traditionele’ momenten waar het verschil gemaakt kan worden. Krijgen we daardoor het atypische Tour?

Renners die in aanmerking willen komen voor de eindoverwinning zullen vanzelfsprekend nog steeds goed moeten kunnen klimmen en tijdrijden. Maar ook een sterke ploeg die de wedstrijd – wanneer het nodig is  – kan controleren, lijkt wederom een must.

Nummer 4 voor Froome? Foto: Sirotti

Chris Froome geldt als voornaamste kanshebber om over drie weken in het geel op de Champs Elysées te staan. Zijn trackrecord is indrukwekkend. Met drie Tourzeges in de afgelopen vier jaar, start hij ook dit jaar logischerwijs weer als topfavoriet. Desalniettemin is het dit jaar lastig om in te schatten hoe het met zijn vorm gesteld is. Waar hij bij zijn vorige drie zeges op voorhand steeds de Dauphiné won, kan hij dit jaar niet hetzelfde wapenfeit voorleggen. Naast zijn kwaliteiten tegen de klok en bergop, kan Froome rekenen op een ijzersterke ploeg om op terug te vallen. Hij kan ook dit jaar weer rekenen op een buitengewoon sterke ploeg om op terug te vallen. Renners als Geraint Thomas, Michal Kwiatkowski, Mikel Landa en Sergio Henao hadden bij andere ploegen of tijdens andere grote rondes moeiteloos zelf de rol van kopman kunnen vervullen.

Richie Porte

Kan Porte het Froome lastig maken? – Foto: Sirotti

Zijn grootste concurrent lijkt vooralsnog Richie Porte. De kopman van BMC reed dit jaar nog niet heel veel wedstrijden, maar won wel al Down Under en Romandië. Slaagt hij er dit jaar in om zijn voormalige kopman te overvleugelen? Bij Porte is het de grote vraag of hij de komende Tour de ‘jour sans‘ achterwege kan laten. Waar hij vorig jaar door materiaalpech het geel uit zicht zag verdwijnen, is het ook regelmatig voorgekomen dat hij door een slechte dag zijn klassement in rook zag opgaan. De sterkte van zijn ploeg legt het af tegen het sterrenensemble van Sky, maar desalniettemin is Porte met helpers als Damiano Caruso, Alessandro De Marchi en Nicolas Roche prima omringd.

Opnieuw podium voor Romain Bardet? – Foto: Sirotti

Alle Franse hoop is gevestigd op Romain Bardet. De kopman van AG2R La Mondiale was vorig jaar de best geklasseerde renner na Froome. De 26-jarige klimmer kende dit seizoen nog geen uitschieters, al werd hij in de Dauphiné netjes zesde. Een teken dat zijn vorm richting de Tour er aan begint te komen. De laatste Franse Tourzege dateert alweer uit 1985, toen Bernard Hinault zijn laatste van vijf eindzeges veroverde. Krijgt hij na 32 jaar een opvolger? Landgenoot Thibaut Pinot (FDJ) zet na een zware Giro niet in op het klassement.

Contador kan rekenen op de steun van zijn volledige ploeg – Foto:Sirotti

Alberto Contador mag bewijzen of hij anno 2017 nog steeds tot de beste klassementsrenners van het peloton behoort. Nadat hij vorig jaar na meerdere valpartijen Frankrijk vroegtijdig moest verlaten, heeft El Pistolero dit jaar wederom alles op de Tour gezet. Bij Trek-Segafredo vindt hij een selectie waarbij alle acht renners volledig in zijn dienst zullen rijden, onder wie Bauke Mollema en Koen de Kort.

Movistar beschikt over twee podiumkandidaten – Foto: Sirotti

Movistar brengt met Nairo Quintana en Alejandro Valverde twee kandidaat-winnaars aan de start. Interessant om te zien hoe het duo-kopmanschap bij de Spaanse formatie uitgespeeld zal worden. Het is een publiek geheim dat de twee elkaar niet liggen. Quintana heeft al een zware Giro achter de rug en dat spreekt allerminst in zijn voordeel. Een Giro als voorbereiding op de Tour leidt immers zelden tot een gele trui. Valverde vindt in Frankrijk een parcours wat op zijn lijf geschreven is. Hoewel hij vooraf heeft aangegeven in dienst te rijden van Quintana, is het nog maar de vraag of de sluwe vos zich aan dit voornemen gaat houden.

Geeft Fuglsang zijn succesvolle Dauphiné een vervolg? – Foto: Sirotti

Ook bij Astana is er sprake van een duo-kopmanschap. De selectie van de hemelblauwe formatie wordt aangevoerd door Fabio Aru en Jakob Fuglsang. Beide renners reden een sterke Dauphiné. Aru werd vijfde en Fuglsang stond zelfs op het hoogste treedje van het podium. Weten zij deze goede vorm door te trekken naar de Tour?

Cannondale-Drapac beschikt met Rigoberto Uran en Andrew Talansky over twee troeven voor het klassement. Uran verzamelde al twee tweede plaatsen in de Giro, maar in de Tour wil het tot dusver nog niet echt lukken. De Colombiaan heeft de kwaliteiten om top-10 te rijden, maar dan zal hij onderweg niet teveel tegenslag moeten krijgen. Andrew Talansky gaat na een sterke Vuelta in de Tour opnieuw proberen om een goed klassement neer te zetten. Zit er voor hem een top10-klassering in? Bahrain-Merida heeft met Ion Izagirre de nummer zes van de Ronde van Zwitserland in huis, maar de Bask zal zich richten op dagsucces.

Bij Orica-Scott mag dit jaar Simon Yates voor het klassement gaan. Nadat zijn tweelingbroer Adam vorig jaar knap vierde werd, is het afwachten of hij tot een soortgelijke prestatie in staat is. Met Esteban Chaves heeft de Australische formatie nog de beschikking over een renner die hoge ogen zou kunnen gooien. Zijn voorbereiding verliep echter allerminst ideaal. De Colombiaanse klimmer was vanwege een knieblessure vier maanden buiten strijd, waardoor het nog maar de vraag is of hij een gooi gaat doen naar een goed klassement. Zijn ploeg heeft aangegeven dat hij zonder druk de Tour ingaat, waardoor een vrijbuitersrol voor de hand ligt. Met Roman Kreuziger beschikt de ploeg bovendien over de nummer tien van de jongste editie.

Opnieuw top-10 voor Dan Martin? – Foto: Sirotti

Quick-Step Floors rekent op Daniel Martin. De 30-jarige Ier werd vorig jaar negende in het eindklassement. Met een derde plek in de Dauphiné bewees hij dat het met zijn vorm wel goed zit. Bij UAE Emirates is het kopmanschap weggelegd voor Louis Meintjes. De 25-jarige Zuid-Afrikaan eindigde vorig jaar als achtste in het eindklassement. Een achtste plek in het Critérium du Dauphine is alvast een indicatie dat een evenaring van dit resultaat wederom tot de mogelijkheden behoort. BORA-hansgrohe is Rafal Majka de aangewezen man voor het klassement. Drie eerdere deelnames brachten hem tot dusver nog geen top-10 klassering. Gaat de Poolse rasaanvaller daar dit jaar verandering in brengen, of schakelt hij al snel over op de bolletjestrui en ritoverwinningen?

Onder de Nederlanders zijn er dit jaar geen renners waarvan verwacht mag worden dat zij mee zullen strijden om een top-10 klassering. Tom Dumoulin, Steven Kruijswijk en Wilco Kelderman ontbreken. Robert Gesink richtte zich in het verleden op het klassement, maar heeft aangegeven dat hij dit jaar gaat voor ritsucces. Bauke Mollema rijdt in dienst van Alberto Contador, waardoor een topklassering er waarschijnlijk niet in zit. Dat na een succesvolle Giro van Dumoulin weer een Nederlander meedoet om de eindzege, ligt dus niet in de lijn der verwachtingen.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Chris Froome
*** Richie Porte, Romain Bardet
** Alberto Contador, Alejandro Valverde, Nairo Quintana
* Fabio Aru, Jakob Fuglsang, Daniel Martin, Louis Meintjes

[poll id=”549″]

RIDE Magazine
97 Reacties
30-06-2017 08:18
Bardet wordt zeker niet overschat. Weinig tijdrit kms, flink klimmen maar weinig aankomsten bergop, dit parcours is voor hem op maat gemaakt. The man to watch!
30-06-2017 08:25
Mooi dat er boni's zijn bij de finish, met dit parcours zouden die wel eens van belang kunnen worden en dan zijn mannen die goed kunnen aankomen zoals Valverde en Aru in het voordeel.
30-06-2017 08:46
Ion Izagirre wordt inderdaad weinig vernoemd. Er staat in het artikel dat hij voor ritzeges gaat maar van waar komt dit? Ik lees overal dat die voor het klassement gaat (in indien mogelijk ook graat een rit wint, duh, wie niet?en denk dat die "gewoon" top 5 gaat rijden. Ik vond hem namelijk al vrij indrukwekkend klimmen dit jaar.
30-06-2017 09:08
Quote:
Ion Izagirre wordt inderdaad weinig vernoemd. Er staat in het artikel dat hij voor ritzeges gaat maar van waar komt dit? Ik lees overal dat die voor het klassement gaat
Ik heb eerder deze week nog met Brent Copeland (manager Bahrain-Merida) gesproken. Izagirre gaat niet voor een klassement, maar richt zich op dagsucces.
30-06-2017 09:16
Er zijn zeker 10 podiumkandidaten, maar Froome en Quintana zijn de enigen die de Tour kunnen winnen.
30-06-2017 09:17
De verrassing kon dit jaar nog weleens Majka worden.
-is altijd goed in tour
-heeft dit jaar voor het eerst geen giro in benen
-weinig tijdrit kilometers dit jaar
-geen druk van favoriet
-onderschat door hele peloton (en alle kenners die de tour volgen)
30-06-2017 09:21
@architect
Mooi lijstje. Overigens neemt 'majka bv' het ook op tegen 'chavez nv' voor het bergklassement
30-06-2017 09:36
Nee. Majka gaat niet voor de bollen. Pas als het klassement naar de vaantjes is.
30-06-2017 09:39
@de kneet inderdaad, Majka heeft maar 700 visits deze week op procycle, terwijl een meintjes zelfs al bijna op 4000 zit. Niet dat dit veel zegt... maar toch.

Plus heeft Die in california en slovenie al laten zien dat Die in vorm is. Samen met bauchman en sagan zijn het toch 3 bora renners in mijn poule.
30-06-2017 10:13
@markextrae
En ene André Cardoso heeft er ook al bijna 3000.
30-06-2017 10:25
Contador valt helaas vroeg in Tour uit door eoa malheur. Maar geluk bij ongeluk: Mollema heeft ploegorders niet voor hem te stoppen en gaat in topvorm (ja, na de Giro) verder als de TS kopman voor het eindgeel. Maar lafjes en contra-intuïtief koos ik toch voor Froome in de poll. Dit TdF-AK gaat door het parcours heel nauw luisteren en uitspelen. Persoonlijk hoop ik dat Valverde fanatiek de vache bij de horens neemt voor extra spanning om eindgeel.
30-06-2017 10:47
@markextrae
Heb ze ook alle drie, beetje tot mijn eigen verbazing achteraf ;-)
30-06-2017 11:35
Ben benieuwd of er nog in theorie waaieretappe's dit jaar in de tour zitten. Heb er eigenlijk niks over gelezen. Kan een belangrijk punt zijn voor de klassementsrenners.
30-06-2017 12:04
Veruit de meest aansprekende renner is natuurlijk Contador (wat mij betreft). Ik vrees dat het beste eraf is maar ik hoop toch op een paar snedige demarrages.

Hup Bert!
30-06-2017 12:56
Bau en Lau staan ook gewoon aan de start mensen. Deze mannen zijn taaier dan Quintana, de rest kan wel inpakken.
30-06-2017 19:15
Chaves wordt ook nogal onderschat. Vorig jaar gewoon podium gereden in zowel de Giro als de Vuelta.
30-06-2017 21:58
@treb: ze fietsen vrijwel alleen maar door het binnenland van Frankrijk. Zonder stormweer zoals in parijs-nice weinig kans op waaiers dus.
30-06-2017 22:13
Ik denk dat Stefan Kung 134e wordt
30-06-2017 22:15
Wie wordt er laatste ?
30-06-2017 23:29
@wolt

Tulik.
01-07-2017 09:54
1. Porte
2. Froome
3. Valverde
4. Bardet
5. Aru
6. Meintjes
7. Contador
8. Bennett
9. Majka
10. D. Martin
01-07-2017 11:07
Duidelijk dat Contador gewoon dik OK zal zijn en zonder ongelukken minimum podium rijdt. Alle blabla ten spijt.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.