Tour 2017: Voorbeschouwing bergklassement
De trui voor de leider in het bergklassement is na de gele trui misschien het meest herkenbare shirt in het peloton. De kenmerkende witte trui met rode bollen heeft sinds de dagen van gevleugelde klimmers als Federico Bahamontes en Lucien Van Impe wellicht wat prestige verloren, maar dit nevenklassement geldt anno 2017 nog steeds als een belangrijke vangst. Wie komt er dit jaar in aanmerking? WielerFlits blikt vooruit.
Historie
Hoewel er in de Tour al sinds 1933 een bergklassement wordt bijgehouden, kreeg de leider pas in de jaren 70 een bolletjestrui uitgereikt. Op verzoek van sponsor Chocolat Poulain werd er gezocht naar een herkenbaar ontwerp en op voorspraak van toenmalig Tourdirecteur Félix Lévitan viel de keuze op een witte trui met rode bollen. Joop Zoetemelk mocht in 1975 na de proloog de kenmerkende trui voor het eerst aantrekken. Hij zou de trui vervolgens af moeten staan aan Lucien Van Impe, die hem zou behouden tot in Parijs.
Richard Virenque won het bergklassement zeven keer en is daarmee recordhouder. Achter hem volgen Bahamontes en Van Impe, die ieder zes keer de beste klimmer waren.
Steven Rooks (1988) en Gert-Jan Theunisse (1989) zijn de enige Nederlanders die de bolletjestrui tot in Parijs brachten. De laatste Nederlandse drager is Johnny Hoogerland. Hij droeg de trui in 2011 vijf dagen lang. Vorig jaar stond Rafał Majka als winnaar op het podium in Parijs.
Laatste tien winnaars
2007 Mauricio Soler
2008 Carlos Sastre
2009 Franco Pellizotti
2010 Anthony Charteau
2011 Samuel Sánchez
2012 Thomas Voeckler
2013 Nairo Quintana
2014 Rafał Majka
2015 Chris Froome
2016 Rafał Majka
Puntentelling
Er zijn dit jaar punten te behalen op 52 geclassificeerde beklimmingen. Er zijn echter maar drie echte aankomsten bergop. De organisatie heeft de puntentelling voor de bergtrui dit jaar wederom aangepast. “Met de bergtrui willen we de beste klimmer bekronen, niet de beste aanvaller in de bergen”, klinkt het. Het gooit het daarom over een andere boeg. Vorig jaar waren er nog dubbele punten te winnen op elke aankomst bergop. Nu zijn deze enkel te verdienen in de achttiende rit, wanneer de Tour bovenop de Izoard finisht. De eerste renner op een col van buitencategorie ontvangt nu bovendien vijf punten minder.
De verschillende cols zijn ingedeeld in vijf categorieën: vierde, derde, tweede, eerste en buitencategorie. Dit is gebaseerd op lengte en hellingsgraad. De renner die als eerste bovenkomt krijgt de meeste punten, enzovoorts. De telling is als volgt:
- 4e categorie: 1
- 3e categorie: 2 – 1
- 2e categorie: 5 – 3 – 2 – 1
- 1e categorie: 10 – 8 – 6 – 4 – 2 – 1
- Buitencategorie: 20 – 15 – 12 – 10 – 8 – 6 – 4 – 2
Favorieten
Het bergklassement voor een grote ronde valt vaak lastig te voorspellen. Het is immers geen prijs waar veel renners op voorhand hun zinnen op zetten. Of een renner een rol van betekenis gaat spelen, is van meerdere factoren afhankelijk. Een goede klimmer start zelden met de ambitie om de bollen mee naar huis te nemen. Een goed klassement is immers prestigieuzer. Mocht een klimmer niet als kopman starten bij zijn ploeg, dan rijdt hij vaak in een dienende rol. Oftewel: goede klimmers gaan voor een goed klassement, of rijden in dienst daarvan.
Wie er in aanmerking komen voor de bolletjestrui, hangt grotendeels af van het wedstrijdverloop. Gaan de klassementsrenners nu er minder aankomsten bergop zijn minder afwachtend rijden en spelen ze daardoor ook mee voor de bollen? Al met al zijn renners die kiezen voor de aanval nog steeds behoorlijk kansrijk in dit klassement.
In Düsseldorf staan er niet heel veel klimmers aan de start met het privilege dat ze de komende drie weken hun plan mogen trekken. Het koersverloop kan daar bijvoorbeeld verandering in brengen. Denk bijvoorbeeld aan Mikel Landa. Hij startte in de Giro met klassementsambities, tot een ongeluk met een motor op weg naar Blockhaus alle plannen in het water gooide. Tijdens zijn daaropvolgende jacht op dagsucces, verdiende hij genoeg punten om de bergprijs mee naar huis te nemen. Het is zeer de vraag of hij dat kunstje in Frankrijk kan herhalen. Bij Sky staat alles in het teken van een nieuwe Tourzege van Chris Froome, wat weinig ruimte overlaat voor persoonlijke ambities van zijn teamgenoten. Daarom zullen renners als Landa en zijn ploeggenoten Geraint Thomas, Sergio Henao, Mikel Nieve en Michal Kwiatkowski niet zo snel in aanmerking komen voor dit klassement.
Kwiatkowski zijn landgenoot Rafał Majka is een goed voorbeeld van een renner waarbij het bergklassement ondergeschikt is aan zijn eigen klassementsambities. Hoewel het een het ander niet hoeft uit te sluiten, ligt een scenario waarbij hij nonchalant tijd verliest om vervolgens punten te scoren niet in zijn planning. Desalniettemin won Majka het klassement al twee keer en dat maakt hem ook dit jaar een renner om in de gaten te houden.
Thibaut Pinot zal een van zijn voornaamste concurrenten worden. De klimmer van FDJ heeft al een zware Giro achter de rug, waardoor een hoge klassering in de Tour niet in de lijn der verwachtingen ligt. Wanneer hij zich gaat richten op etappezeges, komt ook de bergtrui in beeld. Landgenoot Pierre Rolland (Cannondale-Drapac) was ook actief in de Giro en is eveneens een klimmer die voor de aanval zal kiezen. Verzamelt hij daarmee genoeg punten om mee te dingen naar de bolletjestrui?
Een ploeg waar de klimmers niet beperkt worden door een alles overheersende kopman, is LottoNL-Jumbo. De geel-zwarte formatie gaat dit jaar in Frankrijk op jacht naar dagsucces. Robert Gesink legt niet de focus op het klassement en dat kan betekenen dat hij mee gaat spelen in de strijd om de bergtrui. Gesink werd in de voorbije Vuelta – waarin hij de bergrit naar de Aubisque won – derde in het bergklassement. Hij is voor deze Tour de meest waarschijnlijke kandidaat om zich in het rijtje van Theunisse en Rooks te voegen. Ook zijn buitenlandse ploeggenoten George Bennett en Primoz Roglic kunnen zich goed handhaven bergop.
Astana beschikt met Fabio Aru en Jakob Fuglsang over twee aanvallende renners, maar de twee klimmers richten zich vooralsnog op het algemeen klassement. Namens Cofidis kan de Spanjaard Daniel Navarro wellicht een rol gaan spelen. Een renner waarvan het de vraag is of hij voor het klassement een bedreiging gaat vormen is Ion Izagirre van Bahrain Merida. Kan hij daardoor meestrijden voor de bollen?
Wanneer we het hebben over gevleugelde klimmers, dan kunnen we niet om de Colombianen heen. De Zuid-Amerikanen kennen momenteel een buitengewoon talentvolle lichting, waarvan Nairo Quintana het grootste exponent is. Het is afwachten hoe hij de zware Giro verteerd heeft, maar de verwachting is dat hij opnieuw voor het klassement gaat. Rigoberto Uran staat aan de start namens Cannondale-Drapac, maar lijkt zich vooralsnog op het klassement te richten. Voor Esteban Chaves ligt dat anders. De renner van Orica-Scott is vanwege een knieblessure vier maanden uit de running geweest, waardoor hij in een vrije rol en zonder druk de Tour ingaat.
Bij UAE-Emirates vinden we Darwin Atapuma terug. De van BMC overgekomen klimmer kon dit seizoen nog niet imponeren. Bij de Aziatische formatie is Louis Meintjes de man voor het klassement, maar Atapuma zit hier niet in een strak keurslijf zoals klimmers bij sommige andere ploegen. Landgenoot Jarlinson Pantano zal bij Trek-Segafredo (net als Bauke Mollema) vooral in dienst van Alberto Contador moeten rijden. Het is dan ook maar de vraag of hij in de gelegenheid wordt gesteld om punten voor de bergprijs te verzamelen en zijn derde plaats van vorig jaar te verbeteren. Een vroegtijdige opgave in Zwitserland is bovendien geen goed voorteken.
De Belgen beschikken over enkele renners die in theorie een gooi kunnen doen om hun illustere landgenoot Van Impe op te volgen. Thomas De Gendt imponeerde in het Critérium du Dauphiné met een ritzege in Saint-Étienne, maar moest de wedstrijd met een ontstoken pols verlaten. Is hij op tijd hersteld om een poging te wagen zijn tweede plaats van vorig jaar te verbeteren? Ook Serge Pauwels van Dimension Data is een renner die over de kwaliteiten beschikt om hier een rol van betekenis te spelen. De winnaar van de Ronde van Yorkshire gaat in Frankrijk op jacht naar ritwinst. Misschien zijn de bollen daarbij een welkome bijvangst.
Sunweb start zonder uitgesproken kopman voor het klassement aan de Tour. Warren Barguil – twee jaar geleden al eens veertiende – gaat volgens de ploeg op jacht naar ritzeges. Gezien zijn kwaliteiten bergop, maakt hem dat automatisch een kanshebber voor de bollen. De dertien jaar oudere Thomas Voeckler won het bergklassement in 2012. De renner van Direct Energie zal met zijn kenmerkende stijl in zijn laatste Tour ongetwijfeld nog eens uit willen pakken. Wanty-Groupe Gobert beschikt over het Franse klimtalent Guillaume Martin, die zijn Tourdebuut maakt. Namens het kleine Fortuneo-Vital Concepts kan Brice Feillu wellicht verrassen.
Favorieten volgens WielerFlits
**** Thibaut Pinot
*** Rafal Majka, Pierre Rolland
** Thomas De Gendt, Esteban Chaves, Robert Gesink
* Serge Pauwels, Warren Barguil, Fabio Aru, Ion Izagirre
[poll id=”545″]
Geloof het of niet, maar Degand is bij de Elite zonder contract zelfs nog 2 maal Waals kampioen tijdrijden en één maal Belgisch kampioen geweest. Vraag me af of ze hem "met faciliteiten" ook aan een Vlaams kampioenschap hadden laten deelnemen... Heerlijk landje, toch?
On: Chaves vier sterren, Pinot twee zou ik al een stuk logischer vinden.
Maar stiekem hoop ik hier op Bakelants...
Bergkoningen met een bijsmaak...
Die gaat naar Colombië
Pinot is logisch qua opbouw seizoen (klassement Giro, rit in Frankrijk en aanvallend karakter). Echter heb je zoveel factoren voor deze trui. Contador, Gesink of Valverde lijkt me ook mooi.