Tour 2017: Voorbeschouwing etappe 11
Voordat in de Pyreneeën de klimmers weer ten tonele zullen verschijnen, wacht op woensdag in de elfde etappe een nieuwe opdracht voor de sprinters. Wordt het de vijfde zege voor Marcel Kittel?
Parcours
Tussen Eymet en Pau heeft de organisatie een parcours uitgetekend, dat opnieuw weinig hindernissen kent. Vanuit de startplaats zet het peloton koers in zuidelijke richting voor een rit van 203,5 kilometer. Op 61 kilometer van het einde is er een tussensprint waarbij punten voor het groen veroverd kunnen worden. Ook de enige punten voor het bergklassement zijn te verdienen in het tweede gedeelte van de rit. Na 145,5 kilometer wacht de top van de Côte d’Aire-sur-l’Adour. Deze col van vierde categorie is 1,2 kilometer lang aan 4,2% gemiddeld.
In de slotfase loopt het licht op, maar nadat Morlaas is bereikt gaat het in dalende lijn richting de finish. Pau is een bekende aankomstplaats in de Ronde van Frankrijk. Het is de 68e keer dat de Tour de stad aan de voet van de Pyreneeën aandoet. Enkel Parijs en Bordeaux zijn vaker bezocht. Vorig jaar vertrok er de rit naar Bagnères-de-Luchon, die gewonnen werd door Chris Froome. De laatste aankomst was vijf jaar geleden, toen Pierrick Fédrigo net als twee jaar eerder het zegegebaar mocht maken.
In het centrum van de aankomstplaats moeten de renners over vier rotondes ronden. De aankomst is aan de Rue du Maquis Le Béarn, na een rechte lijn van zeshonderd meter.
Favorieten
Het moet gek lopen wil deze etappe niet opnieuw eindigen in een sprint. Voor de belangrijkste kanshebbers op de overwinning is het uitkijken naar degenen die in de vorige vlakke ritten ook vooraan finishten. Toch moeten we voorzichtig zijn met het trekken van conclusies uit eerdere massasprints, aangezien de verhoudingen in de tweede week anders kunnen liggen. Sommige sprinters zullen immers al behoorlijk moe zijn na het zware weekend in de Jura. De rappe mannen met meer inhoud zijn woensdag dus in het voordeel, zeker gezien de finale. In de slotfase loopt het namelijk lange tijd lichtjes bergop. Hier kunnen de mindere klimmers onder de sprinters nog eens extra onder druk worden gezet.
Marcel Kittel staat niet direct bekend als de sprinter met de meeste inhoud, maar toch is hij torenhoog favoriet voor woensdag. De Duitser beschikt simpelweg over de snelste benen. Dat heeft hij deze ronde immers ruimschoots bewezen. Bovendien lijkt Kittel op basis van zijn klimprestaties in het afgelopen weekend nog lang niet uitgeput. De renner van Quick-Step Floors kon, in tegenstelling tot enkele van zijn collega’s, steeds relatief makkelijk binnen tijd finishen. Die finale mag woensdag daarom ook geen probleem voor hem opleveren. Een extra voordeel is dat veel sprinttreintjes inmiddels locomotieven hebben verloren. Die van Kittel lag in de afgelopen massasprints niet altijd op de rails, maar nu er minder renners zich met de spurt kunnen gaan bemoeien, wordt het makkelijker om een lead-out te vormen. Kittel wist zelfs zonder trein als eerste over de streep te komen, maar als hij nu ook goed kan worden gebracht door zijn ploeg vormt hij al helemaal een grote bedreiging voor de concurrentie.
De belangrijkste concurrent komt mogelijk uit eigen land. Waar Quick-Step Floors afscheid moest nemen van Matteo Trentin, beschikt André Greipel nog steeds over zijn volledige Lotto Soudal-trein. De krachtige Duitser vindt bovendien een parcours op zijn maat. Het feit dat we al in de tweede week zitten spreekt in zijn voordeel. Greipel kan dergelijke omstandigheden immers vaak beter aan dan zijn collega’s. Dat is wellicht ook waarom hij traditioneel goed presteert in rittenkoersen van drie weken. Sinds de Giro van 2008 heeft Greipel zelfs in elke grote ronde waaraan hij deelnam een etappe kunnen winnen. Dat zijn twaalf grote rondes op rij. Komt dat daar woensdag een dertiende bij?
Alexander Kristoff is eveneens zo’n sterke beer die komt bovendrijven wanneer de omstandigheden lastiger worden. Niet voor niets behaalde hij zijn twee etappezeges in de Tour de France pas na de eerste week. Daar zijn wij nu ook aanbeland. Kristoff begon na een kwakkelend voorseizoen met twijfels aan de Ronde van Frankrijk, maar die zijn nu grotendeels weggewerkt. Die Noor van Katusha-Alpecin eindigde namelijk al driemaal bij de beste vier. Bovendien is hij een van de weinige sprinters die zijn volledige trein nog tot zijn beschikking heeft.
Bij LottoNL-Jumbo zijn de ogen gericht op Dylan Groenewegen. Zijn derde plaats in Bergerac is zijn beste resultaat tot dusver. Hij startte in de Tour met de ambitie om een rit te winnen. Een goede positionering gaat daarbij belangrijk zijn, want aan de snelheid ligt het niet. Daar ontbrak het in de afgelopen week regelmatig aan. Dat geldt ook voor Nacer Bouhanni. Zijn Cofidis-trein, die het zonder Geoffrey Soupe moet doen, is er nog niet in geslaagd om hem perfect af te zetten. Bij Dimension Data gaat dat voorlopig beter. In de zevende etappe eindigde Edvald Boasson Hagen na een perfecte lead-out als tweede, op zes millimeter van Kittel. Als de Zuid-Afrikaanse formatie opnieuw voor een sterke sprintvoorbereiding zorgt, zit er wellicht nog meer in voor Hagen.
Voor de meeste sprinters telt alleen de winst, maar Michael Matthews wil vooral zo veel mogelijk punten scoren met oog op de groene trui. Een derde plaats kan voor hem daarom eveneens een goed resultaat zijn. Wellicht is dat ook het maximaal haalbare voor Matthews, aangezien hij het vooral moet hebben van lastigere ritten. Op het vlakke komt de Sunweb-kopman wat snelheid tekort, maar hij gaat ongetwijfeld proberen om zo dicht mogelijk te eindigen.
Voorafgaand aan de Tour de France wilde ook Sonny Colbrelli voor het groen gaan, maar na een aantal mindere resultaten lijkt hij inmiddels kansloos voor dat klassement. Net als Matthews heeft de Italiaan van Bahrain Merida een voorkeur voor zwaardere ritten, waardoor hij woensdag niet bij de absolute favorieten hoort. Toch zou hij voor een verrassing kunnen zorgen. Dat geldt ook voor John Degenkolb. De Duitser van Trek-Segafredo moest in de eerste week zichzelf redden in de massasprints, maar nu Alberto Contador op grote achterstand staat, krijgt hij wellicht meer steun van zijn ploeg. In Bergerac reed hij in het wiel van Kittel naar de tweede plek. Bij BORA-hansgrohe zijn de ogen na het afhaken van Peter Sagan gericht op Rüdiger Selig. De Duitser wist sindsdien al drie keer in de top-10 te eindigen.
Tot slot bevat de deelnemerslijst een aantal outsiders voor een goed resultaat. Wanty-Groupe Gobert heeft er zelfs drie: Andrea Pasqualon, Dion Smith en Pieter Vanspeybrouck. Hun beste resultaten tot dusver zijn respectievelijk elfde, elfde en achtste. De Franse ploegen mikken op Davide Cimolai (FDJ), Daniel McLay (Fortuneo-Oscaro), Adrien Petit en Thomas Boudat (Direct Energie). En wat te verwachten van Ben Swift? De Brit van UAE Emirates is na een heuvelachtige koers snel aan de meet, maar kan hij het ook woensdag?
Favorieten volgens WielerFlits
**** Marcel Kittel
*** Andre Greipel, Dylan Groenewegen
** Alexander Kristoff, John Degenkolb, Nacer Bouhanni
* Michael Matthews, Rüdiger Selig, Sonny Colbrelli, Daniel McLay
Weer en TV
De wedstrijd gaat woensdag om 13:00 van start. Eurosport is er van start tot finish bij op het tweede kanaal. De NOS en Sporza beginnen om 14:10 met de rechtstreekse uitzendingen.
De renners krijgen op weg naar Pau prima koersweer voorgeschoteld, met een temperatuur van 25 graden. Volgens Weeronline blijft het bovendien droog. De wind heeft windkracht 3 en komt uit het Noord-Westen, wat betekent dat ze deze de hele dag schuin in de rug hebben.
[poll id=”562″]
**Groenewegen, Degenkolb
*Greipel
Maar zelfs zonder Thierry geef ik de vluchters morgen een goede kans.
Kittel zal hem wel weer pakken..
De organisatie zal het rittenschema achteraf goed gaan evalueren gok ik. Dit eens maar nooit meer.
Vroeg had je nog van die mooie tussenetappes met redelijk wat heuvels met een mooie strijdt in de kopgroep.