Tour 2017: Voorbeschouwing etappe 12
Na de Vogezen en de Jura, doet het peloton donderdag de Pyreneeën aan. De bergketen was in de historie van de Tour de France meerdere malen beslissend voor de strijd om het geel. In Peyragudes wacht de tweede aankomst bergop. WielerFlits blikt vooruit.
Parcours
Op donderdag beginnen de renners aan een zwaar tweeluik door de Pyreneeën. Tijdens de 214,5 kilometer lange rit door het zuiden van Frankrijk moeten de renners over maar liefst zes cols. Het zwaartepunt ligt in het tweede gedeelte, wanneer in de laatste vijftig kilometer drie zware cols moeten worden bedwongen.
Na de start in Pau gaat het aanvankelijk over een relatief vlakke route. Vanaf het moment dat het peloton vanaf Tournay zuidwaarts trekt, wordt het lastiger. De Côte de Capvern (7,7 km aan 3,1%) en de Col des Ares (7,4 km aan 4,6%) van respectievelijk vierde en tweede cateogie zijn opwarmertjes voor wat komen gaat. Daartussen zijn er nog punten te verdienen voor de groene trui. Na de afdaling van de Col de Menté (6,9 km aan 8,1%) kan de finale beginnen.
De eerste van de drie zware cols in de finale is de Port de Balès. Deze 11,7 kilometer lange beklimming is een onregelmatige klim, waarin de steiltes elkaar behoorlijk afwisselen. Het zal hierdoor voor renners lastig worden om hun ritme te vinden. Na een lange afdaling volgt met de beklimming van de Peyresourde opnieuw een stevige opdracht. In de 9,6 kilometer lange klim naar de 1589 meter hoge top komen de stijgingspecentages zelden onder de 7,5%.
Na een korte afdaling volgt de slotklim naar het wintersportplaatsje Peyragudes. De laatste keer dat de Tour deze beklimming in het etappeschema had opgenomen, was in 2012. Alejandro Valverde bleef destijds het Sky-duo Froome en Wiggins voor. De klim is slechts 2,4 kilometer lang, maar kent een maximaal stijgingspercentage van maar liefst 16%.
Favorieten
Er zijn twee handen nodig om de saaie ritten van deze Ronde van Frankrijk op te tellen. De etappes waarbij de amusementswaarde wél een ruime voldoende scoorde, waren de bergritten. En laat er nu daarvan net eentje op het programma staan. Na de massasprints biedt deze rit bovendien grote kansen voor aanvallers, die hier veel punten kunnen verdienen voor de bolletjestrui. Renners die geen bedreiging meer vormen voor het geel, zouden hier wel eens voorop kunnen blijven.
Bij FDJ hadden ze vooraf twee doelstellingen: ritzeges en groen met Arnaud Démare en hopen op dagsucces van Thibaut Pinot. De 27-jarige Fransman staat op een dikke vijftig minuten achterstand en vormt geen enkele bedreiging meer voor het klassement. Pinot heeft natuurlijk de zware Giro d’Italia in de benen, maar heeft zich in deze Tour kunnen sparen. Zijn klasse moet hem in staat stellen om vanuit een vroege vlucht de dagzege te kunnen bemachtigen.
Met zes beklimmingen onderweg kunnen mannen met ambities voor de bolletjestrui een flinke slag slaan. Warren Barguil was op weg naar Chambéry lange tijd in de aanval. Aan de finish kwam hij slechts enkele millimeters tekort voor de ritzege, maar het leverde hem wel de bergtrui op. De klimmer van Sunweb heeft zich tot doel gesteld het klassement te winnen, dus mag hij tijdens deze rit op de voorposten verwacht worden.
Bij Trek-Segafredo liggen er in deze rit wellicht kansen voor Bauke Mollema. Door de dreun die Alberto Contador kreeg in de etappe naar Chambéry, moet Trek-Segafredo het strijdplan omgooien. Eindwinst lijkt een utopie, al weet je dat bij de dekselse Spanjaard natuurlijk nooit. Voor Mollema liggen er daardoor wel meer kansen om mee te sluipen in een vroege vlucht. En dan kan hij zo maar eens winnen. Ook voor ploeggenoot Jarlinson Pantano zou een soortgelijk scenario kunnen gelden.
LottoNL-Jumbo kreeg in de etappe naar Chambéry net als Trek-Segafredo een mokerslag te verwerken. Kopman Robert Gesink was de voornaamste troef in de bergen om voor ritsucces te zorgen, maar hij kwam hard ten val en moest de Tour verlaten. Met Dylan Groenewegen jaagt de ploeg nog altijd op ritsucces en George Bennett moet zijn tiende plek in het klassement gaan verdedigen. Primož Roglič kan daarentegen zijn kans gaan als rittenkaper. Die kwaliteiten heeft hij en bovendien staat hij tweede in het bergklassement. Wanneer hij dat ten doel stelt, zal hij morgen zeker meezitten.
Het aanvallend ingestelde Wanty-Groupe Gobert is deze Tour een vaste waarde in de vroege ontsnappingen . De ploeg van Hilaire Van der Schueren laat zichzelf zien en pikt ook hier en daar zijn prijsjes mee. Zij hebben bovendien een kopman die voor dagsucces kan zorgen. Guillaume Martin is namelijk bezig aan een prima Tour-debuut. De 24-jarige Fransman werd bijvoorbeeld al derde op Station des Rousses. Met zijn huidige vorm en een achterstand van ruim een kwartier, kon hij vanuit een vroege vlucht toeslaan.
Voor Cannondale-Drapac is de Tour al grotendeels geslaagd. Rigoberto Urán boekte al een ritzege en staat op een verdienstelijke vierde plaats in het klassement, op slechts 55 seconden van Chris Froome. Ploegleider Charles Wegelius zei voorafgaand aan de Tour dat de Colombiaan én Andrew Talansky voor een goed klassement moesten gaan, maar dat die doelstelling hen niet moest weerhouden om voor dagsucces te gaan. De 28-jarige Amerikaan staat al op meer dan een half uur en kan dus onbezorgd gaan aanvallen. Bovendien kan hij een tactische vooruitgeschoven pion zijn voor Urán. Ook Pierre Rolland – die in de Giro nog veelvuldig de aanval koos – kan deze rol vervullen.
Na het podium gehaald te hebben in zowel de Giro als de Vuelta a España, maakt Johan Esteban Chaves dit jaar zijn Tour-debuut. De 27-jarige Colombiaan had zich dat waarschijnlijk heel anders voorgesteld. Maar aangezien hij in februari een knieblessure opliep, had hij dat aan kunnen zien komen. Desalniettemin blijft Chavito een van de beste klimmers van het peloton en heeft hij bovendien de capaciteiten om een koers af te maken. In de Dauphiné liet de renner van Orica-Scott zien dat zijn vorm stijgende is. Net als Talansky, kan ook Chaves als hulpstuk in een kopgroep dienen voor Simon Yates.
Hoewel er natuurlijk een groot aantal kopstukken uit de top van het klassement verdwenen zijn, mogen we een gevecht tussen de toppers niet uitsluiten. Bergop lijkt Chris Froome de beste papieren te hebben, mede ook door zijn sterke Sky-trein die volledig in zijn dienst rijdt. De verschillen in de top-5 zijn bovendien nog te overzien, waardoor de Britse drievoudig Tour-winnaar op de weinige aankomsten bergop het niet zal laten om zijn voorsprong verder uit te diepen. Vooral Urán zal Froome nog enigszins zorgen baren, want hij heeft naast een sterk eindschot ook een relatief goede tijdrit.
Anderzijds zijn er natuurlijk concurrenten die niet moeten wachten op de individuele tijdrit in en rond Marseille op de voorlaatste dag. Fabio Aru en Romain Bardet zijn bijvoorbeeld niet de beste tijdrijders. De Italiaan lijkt op dit moment de grootste uitdager van Froome en moet zijn winst vooral boeken in de bergen. De rit van donderdag is daarvoor een uitgelezen kans en zoals we de Italiaanse kampioen kennen, zal hij die mogelijkheid niet laten liggen. Met Jakub Fuglsang heeft hij bovendien nog een ijzersterke ploeggenoot die een belangrijke rol vertolkt in de aanval op Froome. Het is alleen afwachten in hoeverre de Deen hinder ondervindt van zijn in de elfde etappe opgelopen breukjes in spaakbeen en linkerelleboog.
Outsiders
Er zijn veel renners in deze Tour die de eindzege al op hun buik kunnen schrijven. Louis Meintjes en Alberto Contador zijn daar voorbeelden van. Als de vroege vlucht het niet redt, zouden zij in de finale kunnen profiteren van een wapenstilstand tussen beste klassementsrenners. Pierre Latour, Damiano Caruso, Alexis Vuillermoz en Emanuel Buchmann passen in datzelfde rijtje. Wel zouden dan mannen als Nairo Quintana, Daniel Martin en Simon Yates mee kunnen schuiven. Vooral die laatste twee kunnen met hun sterke eindschot dan de winst én extra bonificatieseconden pakken.
Waar ploegen die deelnamen met een wildcard vaak ten aanval trekken, is dat deze Tour nog niet het geval geweest voor Cofidis. De Franse ProContinental-ploeg zet in de vlakke ritten alles op sprinter Nacer Bouhanni, al heeft hen dat nog vrij weinig opgeleverd. In de bergen rekenen de Fransen op klimmers als Luis Ángel Maté, Nicolas Edet en good old Daniel Navarro. De 33-jarige Spanjaard aast al jaren op een ritzege in de Tour en met zijn huidige vorm behoort dagsucces tot de mogelijkheden. Bij BMC moet men na het uitvallen van kopman Richie Porte op zoek naar een nieuwe strategie. Nicolas Roche koos zaterdag op weg naar Station des Rousses al voor de aanval, wat hem een vierde plek opleverde. Kan hij de Tour van de rood-zwarte formatie nog van wat vreugde voorzien?
Wanneer een vroege vlucht het overleeft, kan Lilian Calmejane wellicht opnieuw voor dagsucces zorgen. Het Belgische Lotto Soudal was met onder meer Tim Wellens, Tiesj Benoot en Tony Gallopin in de rit naar Chambéry op de voorposten aanwezig. Ploeggenoot Thomas De Gendt is een renner die in een grote ronde graag een zware bergrit uitkiest om te vlammen. Ook landgenoot Serge Pauwels (vorig jaar in de rit naar Chalet Reynard nog tweede achter De Gendt) zal deze Tour zijn ritje zoeken om in de aanval te gaan. En de Nederlanders? Naast Mollema kan wellicht ook Laurens ten Dam meeschuiven in een vroege vlucht. In de bergen zijn ‘Bau en Lau’ na het uitvallen van Robert Gesink de voornaamste kanshebbers.
Favorieten volgens WielerFlits
**** Thibaut Pinot
*** Warren Barguil, Bauke Mollema
** Primož Roglič, Guillaume Martin, Andrew Talansky
* Johan Esteban Chaves, Daniel Navarro, Chris Froome, Fabio Aru
Weer en TV
In Peyragudes is het donderdag overwegend zonnig. De temperatuur schommelt rond de 18 graden Celsius. De wind komt uit het noorden, maar zal nauwelijks tot geen invloed hebben.
Eurosport zendt de volledige etappe uit op het hoofdkanaal. Dat is vanaf 10.45 uur. De NOS en Sporza schakelen vanaf 14.10 in met livebeelden. Wanneer we kijken naar het tijdschema en het profiel, dan zal dat zijn op – of net na – de beklimming van de Col des Ares. Bespreek het verloop van de etappe in de Volg Hier van WielerFlits.
:-(
Niet slecht al zeg ik het zelf :-)