Tour 2017: Voorbeschouwing etappe 13
Na een lange bergrit waarin de Sky-trein domineerde, wacht er vrijdag een nieuwe tocht door de Pyreneeën. Wordt deze korte rit een garantie voor spektakel? WielerFlits blikt vooruit.
Parcours
De etappe van vrijdag is met een afstand van net iets meer dan honderd kilometer kort, maar het menu is desalniettemin pittig te noemen. Op weg naar Foix liggen er drie cols van de eerste categorie op de renners te wachten.
Vanaf de start in Saint-Girons loopt de weg direct op. Na 13,5 kilometer volgt in Seix nog een tussensprint voor de puntentrui. Na 25,5 kilometer begint de eerste beklimming van de dag. De 5,6 kilometer lange Col de Latrape is met een gemiddeld stijgingspercentage van 7,3% allerminst makkelijk te noemen. Na een vijf kilometer lange afdaling wacht met de Col d’Agnes de volgende opdracht. De tien kilometer lange beklimming is bijzonder lastig. De stijgingspercentages komen niet onder de acht procent. Wanneer de renners de top gerond hebben, wacht een 17 kilometer laatste afdaling tot de laatste beklimming van de dag.
De Mur de Péguère doet zijn naam eer aan. De 9,3 kilometer lange beklimming begint nog relatief kalm, maar met name in de laatste drie kilometers wordt met stukken tot 18% buitengewoon steil. Klimmers die bergop het verschil willen maken, moeten hier toeslaan. Nadat de top bereikt is, wacht een afdaling van maar liefst 27 kilometer richting fnishplaats Foix. Daar wacht een aankomst in dalende lijn.
Favorieten
De Tourorganisatie had maar één doel voor ogen bij het uittekenen van deze etappe: de ideale randvoorwaarden creëren voor zoveel mogelijk chaos. Dat zullen we ongetwijfeld krijgen met een dergelijk korte etappe en lastige beklimmingen als de Col de Agnes en Mur de Péguère. Deze rit biedt kansen voor zowel agressieve klassementsrenners als rittenkapers pur sang. In de eerste 25 vlakke kilometers kan er een kopgroep gevormd worden bestaande uit een breed pallet aan coureurs. Verdienstelijke klimmers die al op een flinke achterstand staan, kunnen hier een bonus opbouwen op toppers in de rangschikking die een aanval hebben gepland op de Col de Agnes. De vraag is alleen: is dit genoeg om uit de klauwen te blijven van renners van het kaliber Fabio Aru, Romain Bardet en Chris Froome? De verwachting is dat Bardet, Aru en Uran Chris Froome willen bestoken nu hij kwetsbaar is gebleken op de steile flanken van de Peyragudes. Hierdoor zullen ze waarschijnlijk automatisch in de positie komen om voor de etappezege te strijden.
Een renner die verlekkerd naar het profiel van deze etappe zal kijken, is Romain Bardet. De Franse hoop van AG2R La Mondiale staat betekend om zijn lef op de fiets en zijn neusje voor het goede moment. Zo was hij in de etappe naar Chambéry al dichtbij de ritzege na zijn spectaculaire aanval in de afdaling van de Mont du Chat. Hij strandde echter in het zicht van de haven. Op de steile stroken van de Peyragudes schoot de Fransman wel onweerstaanbaar raak, en deelde daarmee een stevige tik uit aan grote favoriet Froome. Hij kan met de AG2R La Mondiale-ploeg rekenen op een formatie die het in zich heeft de koers te laten ontbranden. In de koninginnenrit door de Jura pakte de Franse formatie bijvoorbeeld de koershandschoen op, wat leidde tot chaos en valpartijen. Met ploegmaten als Pierre-Roger Latour, Alexis Vuillermoz, Jan Bakelants, Ben Gastauer en Mathias Frank beschikt de nummer twee van vorig jaar over voldoende power bergop. Mocht Bardet op de verrassing spelen en van ver gaan, dan kan hij met zijn lef en daalcapaciteiten als overwinnaar Foix betreden.
De etappe naar Foix schreeuwt om aanvallende impulsen. Als we kijken naar de klassementsrenners, dan zien we met Daniel Martin iemand die gebrand zal zijn op revanche. In de rit naar Chambéry reed de Ier met de besten mee naar boven op de Mont du Chat, maar werd in de afdaling het noodlottige slachtoffer van de zware val van Richie Porte. De coureur van Quick-Step Floors viel uiteindelijk twee keer in de technische afzink, maar dit belette hem niet om het groepje met Quintana en Simon Yates op sleeptouw te nemen naar de finish en de schade te beperken tot slechts één minuut op leider Chris Froome. Het tekent de hoogvorm van Martin. Naast kloeke benen liet de 30-jarige klimmer op La Planche des Belles Filles ook zien niet bang te zijn om attractief te koersen. Het maakt hem tot een favoriet voor deze rit, zeker ook omdat hij van alle klassementscoureurs over veruit de snelste sprint beschikt. Op Peyragudes moest hij ietwat tijd toegeven op mannen als Bardet en Aru, maar de vlakkere finale moet hem in staat stellen te winnen. Kan hij zorgen voor een zesde (!) dagsucces voor de ploeg van manager Patrick Lefevere?
De nummer vier in de stand, Rigoberto Uran (Cannondale-Drapac), zal ook met tevredenheid het parcours van vandaag hebben aanschouwd. De Colombiaan is weer helemaal terug aan de top van het wielerfirmament: een spectaculaire ritzege in Chambéry en het feit dat hij als een van de weinigen Chris Froome kon volgen op de Mont du Chat, is daar het bewijs van. Met het oog op de tijdrit rond Marseille zal de Colombiaan nog meer tijd terug moeten pakken op de Brit, zeker gezien zijn matige tijdritresultaten de laatste twee jaar. Op Peyragudes slaagde hij hier alvast in. De Mur de Péguère is met zijn steile stijgingspercentages opnieuw spek naar de bek van krachtpatser Uran, en met zijn snelle spurt is hij in staat om velen te vloeren aan de streep in Foix.
De moraal van Fabio Aru zal na de etappe naar Peyragudes opperbest zijn. De Italiaan won dan weliswaar niet de rit, hij pakte wel voldoende tijd terug op Chris Froome om zich voor de eerste maal in zijn loopbaan in het geel te hijsen. Om de Tour te kunnen winnen zal de Italiaanse kampioen echter nog meer tijd moeten pakken op de Brit, met de individuele tijdrit rondom Marseille die nog op het programma staat. Ondanks het verstikkende regime van de Sky-ploeg, zal de kwetsbaarheid bij Froome zelf Aru het vertrouwen hebben gegeven dat het uitdiepen van de voorsprong allesbehalve een utopie is. Ritwinst in Foix zal de Astana-klimmer al een flink eind op weg helpen. De vraag is alleen of hij kan rekenen op een sterke ploeg na het uitvallen van Dario Cataldo en de nakende opgave van zijn gehavende meesterknecht Jakob Fuglsang.
De etappe naar Foix biedt voor de overgebleven klassementsrenners natuurlijk ook een kans om op de ingeslagen weg verder te gaan, zichzelf te revancheren na een mindere dag of een mislukte Tour door te spoelen. In de eerste categorie vallen Georg Bennett (LottoNL-Jumbo), Simon Yates (ORICA-Scott) en Louis Meintjes (UAE Emirates). Bennett houdt met verve de eer oog van de Nederlandse formatie in het algemeen klassement. De Nieuw-Zeelander staat knap negende en was de eerste die aanviel op de flanken van de Peyragudes. Met zijn niet onverdienstelijke sprint is een ritzege zeker geen utopie. Yates is met Meintjes verwikkeld in een intense strijd om de witte trui. Ook de Brit is snel, en beschikt daarnaast over het winnende gin. De Zuid-Afrikaan Meintjes wordt zoals in elke grote ronde waarin hij deelneemt beter en beter. Kan dit leiden tot een eerste grote zege bij de profs?
Iemand die zichzelf zal willen revancheren na een mindere dag, is Chris Froome. Al is de term minder in dit geval relatief: een verlies van 20 seconden op Tourrivalen als Aru, Bardet en Uran is niet iets om in paniek van te raken. Maar leuk is het allerminst. Het feit dat dit verlies werd opgetekend over amper 300 meter, geeft aan dat de in Kenia geboren Brit dit jaar niet meer zo dominant als voorheen. Of was zijn optreden op de flanken van de Peyragudes slechts een uitglijder, en zet hij in deze etappe weer de puntjes op de i? Aan zijn ploeg zal het niet liggen: die liet ook in de eerste rit door de Pyreneeën weer zien angstaanjagend sterk te zijn. Zo kan Froome rekenen op een fantastisch rijdende Michal Kwiatkowski en Mikel Landa. Die laatste was op de slotklim naar Peyragudes (4e) zelfs beter dan zijn kopman, ondanks de gehele klim op kop te hebben gereden. Er kan zich een scenario voltrekken dat de Spanjaard de ruimte krijgt om voor ritwinst te spurten als zijn kopman Froome de zaken onder controle heeft.
Twee coureurs die aan een teleurstellende Tour bezig zijn, zijn Alberto Contador en Nairo Quintana. De Colombiaan en Spanjaard staan respectievelijk achtste en elfde in de stand, op vier en zeven minuten van gele trui Aru. Posities waar beide kampioenen niks aan hebben aan het einde van de rit. Het devies: van ver aanvallen en koers maken. Iets waar El Pistolero zijn tweede bezigheid van heeft gemaakt. De Spanjaard kon gisteren lang mee met de beteren op de Peyresourde, maar trapte op zijn adem in de slotfase. Kan de Tourwinnaar van 2007 en 2009 zijn vorm nog verder opkrikken en een factor zijn in de rest van de Tour? Ook Quintana heeft beloofd aan te vallen om nog iets van zijn Tour te maken. Etappe dertien biedt het ideale speelterrein voor beide kemphanen.
Outsiders
In het scenario dat de grote mannen niet voor de ritzege zullen bikkelen, is er een heel peloton aan vluchters op te lepelen die het in zich hebben een dergelijke etappe te winnen. De meest vooraanstaande kandidaten zijn dan Warren Barguil (Sunweb) en Tiesj Benoot (Lotto-Soudal), die beiden al hebben getoond bergop meer dan in orde te zijn. Maar ook mannen als Benoot’s ploegmakker Tony Gallopin, Trek-Segafredo representanten Bauke Mollema en Jarlinson Pantano, Serge Pauwels (Dimension Data), Emanuel Buchmann (BORA-hansgrohe), Carlos Betancur (Movistar), het Cannondale-Drapac duo Andrew Talansky en Pierre Rolland, Station-des-Rousses laureaat Lilian Calmejane (Direct Energie), ORICA-Scott tweetal Johan Esteban Chaves en Roman Kreuziger, de door de wol geverfde Daniel Navarro (Cofidis) en Quick-Step Floors woelwater Gianluca Brambilla dienen niet uit het oog te worden verloren. En wat kan Thibaut Pinot nog in deze Tour? De nummer drie van 2014 lijkt niet voldoende hersteld te zijn van zijn inspanningen in de Giro, maar bij een klasbak als hem weet je het nooit.
Favorieten volgens WielerFlits
**** Romain Bardet
*** Daniel Martin, Rigoberto Uran
** Fabio Aru, Georg Bennett, Chris Froome
* Simon Yates, Mikel Landa, Tiesj Benoot, Warren Barguil
Weer en TV
De renners kunnen zich opmaken voor een zonnig en droge dag. Het uitblijven van regen zal ervoor zorgen dat de afdalingen iets minder gevaarlijk zijn. De temperatuur zal rond de 24 graden Celsius liggen.
De etappe van vrijdag wordt van start tot finish uitgezonden. De NOS, Eurosport 2 en Sporza beginnen om 14:10 met de rechtstreekse uitzending.
Wat betreft de etappezege: het klassement van Pierre Latour wil niet echt lukken. Bardet stuurt hem vooruit en Latour wint de etappe.
Ik lees dat Contador een etappe wil gaan winnen nu. Net als Pantano en Mollema. Grote probleem is natuurlijk dat ze geen van drieën echte vorm hebben. En dan zie ik niet in dat je morgen kunt winnen.
Vervolgens wint Uran de rit naar de Izoard waardoor het klassement er na etappe 18 zo uit ziet:
1) Aru
2) Uran + 0:05
3) Bardet + 0:12
4) Froome + 1:31
De tijdrit gaat beslissend zijn! Dat is een droomscenario.
https://sportnieuws.nl/wielrennen/team-sky-blij-doorfietsen-landa-video/
http://cyclingpub.com/article/2481/Mikel+Landa%3A+It+didn%27t+occur+to+me+to+look+back: hij ging dus ook niet specifiek sprinten om de bonis weg te halen.
Zodra het augustus is wordt sowieso bekend dat hij weg is bij Sky, die jongen heeft het gehad daar. Zij zullen ook wel van Landa af willen. Het is een typische kopman en iemand die geen knecht is en dat botste ook bij Astana.
Ik heb toch mijn twijfels bij jouw Numeroloog. Die van mij bleef er maar bij 14, 14 ,14 Kwatorze Juliet. De 14e, een fransman. 2017 geeft numerologisch een 1. Dan kom je op 15. Pinot met nr 78. En je raadt het al 7 +8 = 15.
Latour staat 13e in zn eerste tour, ik vind nou niet echt dat je dan kan spreken van 'niet echt lukken'.
Verder inderdaad hopen dat Froome ook morgen wat minder is, zodat hij in die tijdrit ook echt aan de bak moet.
Had er zelf ook mijn twijfels bij, anders was ik niet weggeslopen.
Maar: pinot 78, dat is het departement nr van Parijs! Kan 2 dingen betekenen: Pinot staat pp het podium in Parijs (tja) of Pinot neemt de rol van Démare over en wint de massaspurt op de Champs Elysées (hum).
On: Landa of Froome
kans hebben. de toppers zullen proberen zo goed mogelijk die afdaling in te gaan en voorsprong te pakken en dan op naar de boni seconden.
Sinds mensenheugenis is soixante-quinze het nummer van Parijs.
Controleer dat soort feitjes voortaan even. Of is dat lastig als je zo hyper bent?
Sinds mensengeheugenis worden 75, 78 (waarin Versailles ligt) en 95 beschouwd als 'Groot-Parijs'. Dat heet dan een dichterlijke vrijheid. Is dat lastig als je alles op de letter (hopla, het cijfer) neemt?
Nog een voorbeeldje? Door de droogte van de voorbije weken verwachten we op WF nog heel veel droge stoppels te zien onderweg naar Parijs...