Tour 2017: Voorbeschouwing etappe 16
De vraag rondom een rit als die van vandaag is: welk scenario zal als winnende uit de bus rollen? De nog overgebleven snelheidsduivels zullen maar wat graag opnieuw willen sprinten voor de bloemen. En wat met de mogelijke wind in deze streek, die op gunstig gezinde dagen flink kan huishouden? WielerFlits blikt vooruit.
Met de Alpen die vanaf woensdag opdoemen, zullen de klassementsrenners hun kruit zo droog mogelijk willen houden. Het eerste bedrijf van de etappe trekt echter nog door de uiteinden van het Centraal Massief, en biedt daarmee kansen voor de renners met fond om een gewichtige kopgroep op poten te zetten in een poging de sprintploegen op afstand te houden.
Parcours
Le Puy-en-Velay is misschien wel het meest bekend als tussenstop voor wandelaars in hun spirituele reis naar Santiago de Compostela. Het is hiermee ook dé plek voor renners en ploegleiders om hun onderlinge irritaties weg te wrijven, te herbronnen en met een hernieuwd elan aan de slotweek te beginnen. Vuurwerk mag er daarom ook verwacht worden vanuit de geleidelijk bergop lopende start. Na veertien kilometer wordt het langzaam stijgende asfalt ingeruild voor de niet te onderschatte stroken van de Côte de Boussoulet (4.5 km aan 6.5%). Hierop volgen vijftig op- en afgaande kilometers, met als slotstuk de niet al te moeilijke Col du Rouvey (2.8 km aan 5.6%).
Waar het eerste deel van de etappe als zeer lastig te bestempelen is, daar gaat het tweede gedeelte in grotendeels dalende en vlakke lijn. Op ruim veertig kilometer van de meet valt er een tussensprint te noteren in Chantemerle-Les-Blés. In de finale zal het waarschijnlijk een strijd worden tussen een in het eerste gedeelte van de etappe geformeerde kopgroep en de inmiddels georganiseerde sprintploegen. De aankomst in Romans-sur-Isère, geboorteplaats van de jonge Franse hoop Pierre Latour, loopt gevoelig omhoog: 2% over de laatste kilometer. Volgens parcoursbouwer Thierry Gouvenou een aankomst waar ‘sommige sprinters serieus problemen gaan krijgen’. Nacer Bouhanni liet in Parijs-Nice van vorig jaar echter zien deze dernier kilomètre niet onoverkomelijk is voor de spurters.
Favorieten
Wielerwedstrijden in de Rhônevallei eindigen historisch gezien vaak in massasprints. Dat is ook dinsdag een realistisch scenario. Toch gaat de etappe vermoedelijk niet zo saai worden als de vorige sprintritten. De heuvelachtige openingsfase biedt namelijk kansen om van Marcel Kittel af te komen. De Duitser begint immers, nu de derde week aanbreekt, steeds meer moeite te krijgen met het klimwerk. Dat zagen we afgelopen weekend al.
Het is daarom zeer goed mogelijk dat Kittel na de top van Col du Rouvey, het laatste gecategoriseerde klimmetje van dag, al gelost is. Aangezien ook vluchters vandaag hun kans zullen ruiken, gaat de gemiddelde snelheid in het openingsuur waarschijnlijk hoog liggen. Dat is natuurlijk in het nadeel van Kittel. Wellicht komen ook ploegen met goed klimmende sprinters, zoals Sunweb met Michael Matthews alsook het Dimension Data van Edvald Boasson Hagen, op kop van het peloton om het tempo nog eens extra te verhogen.
De grote vraag wordt dus of Kittel de schade kan weten te beperken. Een minuut achterstand hoeft nog geen ramp te zijn, aangezien in de laatste – relatief makkelijke – honderd kilometer nog veel goedgemaakt kan worden. Quick-Step Floors moet daar dan wel toe bereid zijn. De Belgische formatie heeft met Daniel Martin immers ook een renner hoog in het klassement. Hoeveel renners wil de ploeg opofferen om Kittel bij te staan? Anderzijds gaan ploegen met sprinters die de openingsfase wél overleven natuurlijk proberen om een eventuele terugkeer van Kittel te voorkomen, al is het niet eenvoudig om het tempo honderd kilometer lang hoog te houden. Je loopt daarbij het risico om belangrijke mannen voor de sprintvoorbereiding op te branden. Kortom: dat levert waarschijnlijk een interessante koers op.
De onzekerheid over de afloop van de etappe kan er bovendien voor zorgen dat de sprintersploegen op twee paarden gaan wedden. Het is bijvoorbeeld niet ondenkbaar dat Quick-Step Floors renners als Philippe Gilbert en Zdenek Stybar vooruit stuurt. Op deze manier komt de druk bij andere ploegen te liggen, aangezien Gilbert en Stybar allebei in staat zijn om een vlucht succesvol af te ronden. Ook Sunweb en Dimension Data zouden voor deze strategie kunnen kiezen. Veel gaat dus afhangen van de samenstelling van de kopgroep. De kansen van de vluchters zijn in ieder geval een stuk groter dan in eerdere (biljartvlakke) sprintritten. Als de kopgroep groot genoeg is, wat een realistisch scenario lijkt, en de juiste mannen bevat, dan gaat het voor de sprintersploegen bijzonder lastig zijn om de boel te controleren.
Dat biedt kansen voor Nederlanders als Dylan van Baarle (Cannondale-Drapac), Timo Roosen (LottoNL-Jumbo) en Maurits Lammertink (Katusha-Alpecin). Dit drietal was deze ronde al eens in de aanval en toonde toen een goede vorm. Alle drie zijn ze bovendien redelijk snel aan de meet, dus mocht één van deze landgenoten in een kopgroep zitten die vooruit blijft, dan heeft diegene een goede kans op de etappezege.
Ook de Belgen hebben een aantal interessante rittenkapers. Naast Philippe Gilbert zijn ook Oliver Naesen (AG2R La Mondiale), Jens Keukeleire (Orica-Scott) en Greg Van Avermaet (BMC) gevaarlijke klanten in een vlucht, maar de lijst met mogelijke kanshebbers is lang. Denk bijvoorbeeld aan Stephen Cummings (Dimension Data), Jay McCarthy (Bora-Hansgrohe), Lilian Calmejane (Direct Energie), Simon Geschke (Sunweb) en Paul Martens (LottoNL-Jumbo).
Mocht de etappe toch in een sprint eindigen, dan is het de vraag welke rappe mannen nog genoeg krachten over hebben. Kittel gaat op basis van zijn vijf etappezeges de topfavoriet zijn, maar goed klimmende sprinters als Matthews en Hagen zijn hier in het voordeel. Nacer Bouhanni (Cofidis) kan een lastige etappe vaak eveneens goed aan, net als Sonny Colbrelli (Bahrain Merida), John Degenkolb (Trek-Segafredo), Alexander Kristoff (Katusha-Alpecin), Ben Swift (UAE Abu Dhabi) en Davide Cimolai (FDJ). Dylan Groenewegen (LottoNL-Jumbo) en André Greipel (Lotto- Soudal) zullen hopen op een rustiger koersverloop.
Favorieten volgens WielerFlits
**** Marcel Kittel
*** Michael Matthews, Edvald Boasson Hagen
** Dylan Groenewegen, André Greipel, Nacer Bouhanni
* Dylan van Baarle, Greg Van Avermaet, Oliver Naesen, Maurits Lammertink
Weer en TV
Eurosport zendt de etappe vanaf de start (13:30) live uit op het eerste kanaal. De NOS en Sporza beginnen aan hun live-omkadering om 14:10. De renners krijgen volgens Weeronline te maken met erg warme omstandigheden. De temperatuur zal regelmatig boven de dertig graden uitkomen. Daarbij is de kans op neerslag nihil. De wind waait met windkracht vier echter wel behoorlijk.
[poll id=”564″]
Gaat Sunweb eventueel met hulp proberen Kittel voor deze etappe te elimineren, zodat Matthews 70 punten kan oprapen ?
Voor de spanning zou het leuk zijn als Matthews 40 a 50 pnt pakt,aan de andere kant is het Kittel ook meer dan gegund.
om zo de echte sprinters op een goeie achterstand te zetten.zal lastig worden
voor kittel groenewegen mc lay enz om er weer bij te komen.
Sowieso dat Trek/Dimension Data/Katusha een handje wil bijstellen als hun jongens wel meezijn. En anders wordt het een huzarenstukje zoals van Liquigas jaren geleden voor Sagan.
Eens! Sunweb gaat het niet alleen kunnen dus moeten ze gaan praten met andere ploegen. Zeker Trek en Lotto-Soudal zullen hier wel oren naar hebben. Na de beklimming moet er lange tijd door getrokken worden om Kittel op een flinke achterstand te zetten.
Denk dat als Kittel eenmaal echt gelost is, en dat gaat gebeuren, dat het in een rotvaart naar de finish gaat.