Tour 2017: Voorbeschouwing etappe 18 naar de Izoard
Hoewel sommige renners de veldslag van woensdag hebben verloren, is de oorlog nog lang niet gestreden. Donderdag wacht namelijk de laatste aankomst bergop van deze Tour de France. De renners die nog willen opschuiven in het klassement, móeten hun kans pakken voor de individuele tijdrit van zaterdag. WielerFlits blikt vooruit.
Parcours
Waar gisteren geopteerd werd om niet te finishen in Briançon, zal er vandaag wel gestart worden in het door forten en vestingwerken omgeven stadje. In totaal werd er 32 keer een finishstreep getrokken in Briançon, waar vrijwel uitsluitend grote coureurs zegevierden als drievoudige laureaten Gino Bartali (1938, 1948 en 1949) Louison Bobet (1950, 1953 en 1954), maar ook Fausto Coppi (1951) en Eddy Merckx (1972). De laatste keer dat de Tour Briançon aandeed was in 2007, toen latere pechvogel Juan Mauricio Soler zichzelf katapulteerde als nieuwe superklimmer.
De beginfase is, buiten de niet al te lastige Côte des Demoiselles Coiffées (3.9 km aan 5.2%), voor Alpenbegrippen vlak. Overigens kan de Côte des Demoiselles Coiffées wel meedingen in de strijd welke Tourbeklimming de mooiste naam herbergt: ‘de berg van de mooi geknipte jongemeiden’. Een wonderschone naam die gebaseerd is op de vorm van de aanwezige aardpiramides in de omgeving. Het zal ongetwijfeld schitterende plaatjes opleveren vanuit de helikopter.
Na een lange en relatief vlakke aanloop, wordt de finale ingeluid met de beklimming van de Col de Vars. De cijfers zijn op het eerste oog wellicht niet spectaculair: 9.3 kilometer aan een gemiddelde van 7.5%. Toch begint het al gevoelig te klimmen tien kilometer voor de voet van de eigenlijke klim: zo’n 3% vanaf 21 kilometer tot de top van de Vars. De eerste vijf kilometer van de Vars zijn nog doenbaar, de resterende vier kilometer dan weer erg stijl aan een gemiddelde van ruim 8%. Ook het rijden op hoogte zal heel wat renners verstikken. Na het ronden van de top dienen er nog vijftig kilometer te worden afgewerkt, waarvan een kleine twintig kilometer in dalende lijn.
De Col d’Izoard begint officieel op 14 kilometer van het einde, maar het wegdek stijgt daarvoor al meer dan tien kilometer aan behoorlijke percentages. De coureurs zullen kortom al behoorlijk afgepeigerd aan de laatste grote klimopdracht van deze Tour beginnen. De eerste zeven kilometer van de Izoard bieden nog wat respijt met een gemiddelde tussen de 5 en 7%. De laatste zeven kilometer zijn echter loodzwaar. Nergens zakt de stijgingsgraad nog onder de zeven procent, met flink wat passages die de dubbele cijfers aantikken.
Favorieten
Het gevecht om de gele trui is nog steeds in volle hevigheid gaande. Met de tijdrit van zaterdag op komst, is dit de laatste mogelijkheid voor de mindere goden tegen de klok om tijdwinst te boeken. De kans dat een vlucht het haalt bestaat, maar de concurrentie van Chris Froome zal er alles aan gelegen zijn om er vanaf kilometer nul een slijtagestrijd van te maken.
**** Romain Bardet
Veel mensen hebben het deze Tour over het succes van Sunweb en de kracht van Sky. Maar wie heel eventjes verder kijkt, ziet meteen dat AG2R La Mondiale ook bezig is aan een uitstekende Tour. Kopman Romain Bardet verzilverde het teamwork al bovenop Peyragudes, maar de Fransman wil meer. Op de Galibier viel hij meermaals aan, maar echte schade leverde het niet op. Wel toont het aan dat hij niet op zal geven. Vorig jaar bracht de tactiek van AG2R La Mondiale haar Franse kopman naar de tweede plek in het eindklassement, nadat Bardet uithaalde in de laatste twee bergritten. Kan hij dat dit seizoen opnieuw?
*** Chris Froome & Rigoberto Urán
Bij Sky is het donderdag alle hens aan dek. Wanneer de Britse formatie goed door de etappe rolt, lijkt een vijfde eindzege in vijf jaar tijd binnen handbereik. Dat valt of staat met de prestaties van kopman Chris Froome. De drievoudig Tourwinnaar maakt tot op heden allerminst een onaantastbare indruk, maar uitvlakken mogen we Froomey nooit. De 32-jarige Brit zal er alles aan doen om het verlies zo beperkt mogelijk te houden, of om zelf een mokerslag uit te delen. Het enige wat Froome een beetje tegenspreekt, is dat hij soms in de derde week van een grote ronde weleens moeilijke momenten kent. Op de Galibier was hij telkens attent bij demarrages. Bardet kwam ondanks veel aanvallen niet weg, terwijl ook Mikel Landa zich een sterke knecht toonde. Hoe komt Froome uit de Alpen?
Op voorhand hield niemand rekening met een scenario waarbij een renner van Cannondale-Drapac tot diep in de Tour mee zou doen voor het podium. Toch bewijst Rigoberto Urán het tegendeel. De 30-jarige Colombiaan werd al wel twee keer tweede in de Giro d’Italia, maar de laatste keer dateerde toch alweer van drie jaar geleden. Maar misschien is Urán juist daarom stiekem wel de grootste uitdager. Ook op de Galibier bekende Urán geen kleur, waarna hij ook nog het sprintje der favorieten wist te winnen. Hij is ook in staat om een goede tijdrit af te werken, wat hem voor het podium een heel gevaarlijke klant maakt. En omdat de verschillen nog zo klein zijn, is eindwinst niet eens ondenkbaar. Die ambitie zou hij kracht bijzetten met een zege op de Izoard.
** Fabio Aru, Daniel Martin & Warren Barguil
Of Astana met een deels zieke selectie in staat is om er een slijtageslag van te maken, valt te bezien. Maar een ploeg is zo sterk als de kopman. En laat dat bij de azuurblauwen nu Fabio Aru zijn. De 27-jarige Italiaanse kampioen is deze Tour de France lange tijd de grootste bedreiging voor de gele trui geweest en droeg het kleinood zelfs twee dagen. Bergop maakte Aru indruk, maar op de Galibier vertoonde zijn goede vorm scheurtjes. Hij verloor een halve minuut en staat opeens virtueel buiten het podium. Gaat hij voor revanche? Eerder deze Tour won hij al op La Planche des Belles Filles.
Een van de sterkste klassementsrenners deze ronde, is zonder twijfel Daniel Martin. De 30-jarige coureur uit Ierland staat wel op twee en een halve minuut achterstand. De renner van Quick-Step Floors ging mee in het kielzog van Richie Porte, die in de afdaling van de Mont du Chat keihard viel. Martin verloor daar een dikke minuut en hield er bovenal een pijnlijk lijf aan over. In de Pyreneeën snoepte hij kostbare seconden terug, maar helaas voor hem waaide Martin eraf in de rit naar Romans-sur-Isère. In de rit over de Galibier koos hij meerdere keren de aanval, maar op het beslissende moment miste hij de slag en kon hij weer een halve minuut op zijn buik schrijven. Kan de Ierse springveer iets rechtzetten met een mooie ritzege?
Iemand die dat al gelukt is, luistert naar de naam Warren Barguil. De 25-jarige Fransman van Sunweb boekte al een ritzege en is bergop een van de sterkste coureurs in dit peloton. Dankzij zijn aanvalslustige koerswijze, is de Sprinkhaan van Hennebont de trotse eigenaar van de bolletjestrui. Barguil kan in de rit naar de Izoard zijn bergtrui veiligstellen. En wanneer hij op pad is, dan kan hij zo maar eens de ritzege mee grijpen én zijn plek in de top-10 verstevigen.
* Alberto Contador, Simon Yates, Mikel Landa & Emanuel Buchmann
Het lag zo voor de hand, dat het niet meer als een verrassing kwam. Alberto Contador koos voor de aanval in de monsteretappe over de Galibier, dat alles in de hoop op een ritzege. De hele ploeg werd aan het werk gezet, maar op de slotklim kwam hij duidelijk tekort. Donderdag is in principe Contadors laatste kans op een ritzege in de Tour, omdat hij hoogstwaarschijnlijk niet meer terug zal keren. Daarom zal hij het ongetwijfeld weer proberen. Bauke Mollema kan in de slag meegaan met zijn ploeggenoot.
Bij Orica-Scott is de keuze om Simon Yates de Tour in plaats van de Giro te laten rijden, een gouden greep geweest. De Australische formatie heeft een renner die aan de leiding staat in het jongerenklassement, nadat de formatie het witte tricot vorig jaar nota bene met Adam Yates won. Zijn tweelingbroer is in ieder geval erg sterk bezig in deze Tour. De 24-jarige Brit heeft zijn achterstand op de gele trui weten te beperken en zal daardoor niet veel ruimte krijgen, maar Yates heeft bewezen te kunnen aanklampen in deze Tour. Van de favorieten beschikt hij na Dan Martin misschien wel over het sterkste sprintje.
De doelstelling bij Sky is duidelijk: geel pakken in Parijs met Froome. Dat was in 2012 hetzelfde doel, maar toen met Bradley Wiggins in de hoofdrol. Toen was Froome de luitenant, maar bergop overtrof hij zijn kopman. Nu schikt Mikel Landa zich in dezelfde rol, al is dat misschien meer van moeten. De 27-jarige Bask lijkt in de vorm van zijn leven en verblikt of verbloost bergop nauwelijks. Landa is met zijn klimmersbenen een grote favoriet voor de ritzege, maar zondag hield hij zich aan de stalorders en bracht Froome zelfs hoogstpersoonlijk terug in de groep der favorieten. Op de Galibier bleef hij op de belangrijke momenten bij zijn kopman. Wanneer hij donderdag ook sterk is, kan hij eigenlijk alleen zegevieren wanneer hij met Froome alleen overblijft.
Een vroege vlucht die standhoudt, behoort uiteraard ook nog altijd tot de mogelijkheden. In dat geval zullen mannen van buiten de top-10 proberen mee te springen om hun stekje in het klassement nog eens op te krikken. Een van de renners die in de schaduw erg goed bezig is en bovendien geen kopman meer heeft, is Emanuel Buchmann. De 24-jarige Duitser van BORA-hansgrohe staat op een veilige marge van de top-10 en zal in een vroege vlucht niet veel kopzorgen opleveren voor de concurrentie. Maar getuige zijn zestiende plek van dit moment, kan hij met zijn huidige vorm en klimmersbenen en vroege vlucht succesvol afronden.
Outsiders
De Tour van Movistar verloopt allesbehalve vlekkeloos. De Spaanse wielergrootmacht zag kopman Alejandro Valverde al wegvallen in de openingstijdrit, waardoor de druk volledig op de schouders van Nairo Quintana kwam te leggen. De Colombiaanse pocketklimmer ondervindt echter de ongemakken na het rijden van een zware Giro d’Italia. Zelfs voor de beste klimmers ter wereld blijkt de combinatie Giro-Tour anno 2017 op topniveau haast niet meer te maken. Ondanks dat Quintana de laatste etappes leek te verbeteren, was hij op weg naar de Galibier niet in staat om eerst Contador te volgen en daarna de favorieten. Hij staat nu twaalfde met bijna 13 minuten achterstand. Hierdoor kan hij een vroege aanval in de finale belonen met ritwinst, mits hij verbeterd is ten opzichte van de eerste Alpenrit.
Vanwege de zware finale, moeten we de outsiders en vluchters voor de dagzege bij de betere klimmers zoeken. Of mannen als Louis Meintjes en Damiano Caruso veel ruimte krijgen, valt te bezien. Datzelfde geldt voor mannen als Serge Pauwels, Lilian Calmejane, Nicholas Roche, Pierre Rolland, Thomas De Gendt en Tiesj Benoot, die allemaal al eens meeglipten in de aanval. Primož Roglič zal zich na zijn etappezege voorbereiden op zijn volgende kansrijke rit: de tijdrit door Marseille.
Renners die dat ook moeten kunnen maar dat deze Tour nog niet gedaan hebben, krijgen vandaag een laatste kans op een ritzege. In dat licht is het de vraag of bijvoorbeeld Carlos Betancur, Guillaume Martin en Daniel Navarro toe in staat zijn. Maar wellicht heeft AG2R La Mondiale de sleutel voor deze etappe in handen. Zij kunnen met jongens als Alexis Vuillermoz en Pierre Latour renners meesturen in de aanval, om zodoende in de finale een nummer op te voeren waarbij Bardet uit de achtergrond opstoomt naar voren. Wanneer het gat te groot is en dit plannetje niet lukt, kunnen Vuillermoz en Latour altijd nog meedingen voor de ritzege.
Favorieten volgens WielerFlits
**** Romain Bardet
*** Chris Froome, Rigoberto Urán
** Fabio Aru, Daniel Martin, Warren Barguil
* Alberto Contador, Simon Yates, Mikel Landa, Emanuel Buchmann
Weer en TV
Het is donderdag niet echt zomers op de Col d’Izoard. De temperatuur schommelt tussen de 13 en 16 graden Celsius. De kans op neerslag is zestig procent. De wind komt met kracht 3 à 4 uit het zuidwesten.
Vanaf de start om 12.40 uur zijn de NOS, Sporza en Eurosport live bij de mannenwedstrijd. Dat is na de finish van La Course.
Tour was saai. Teveel sprintetappes en te weinig actie in de bergen. Jammer.
Is La Course nog ergens live op tv eigenlijk?
Aru lijkt het zwakst na gisteren, maar die heeft al eerder getoond de dag erop er weer gewoon te staan. Voor Dan Martin wordt het ook te zwaar, is een springveer, maar waait altijd terug en loopt dan op een counter. Bardet's aanvallen dragen ook niet ver, dus lijken mij Froome en Uran het te gaan uitmaken.
Als die voor Sky hadden gefiets waren dat de tour winnaars geworden.
Steeds een hoog tempo fietsen waardoor de marge bij de concurrentie steeds minder word om iets te proberen.
Laat ik eerlijk zijn > Froome is echt wel 1 van die HC-renners tezamen met (mijn tijd) Indurain, Armstrong en Contador die volledig terecht 4-5 tours gaat winnen maar het moment dat die lange slungel met zijn dwaze gekronkel op zijn ovalen blad en constant op metertjes loeren overboord gaat komt met rasse schreden naderbij. Gelukkig maar.
Moet dat tempo van ag2r hoger liggen dan dat van Sky? Of juist lager? Maar als de mannen van Sky dan overnemen? Gisteren vloog trouwens de ene na de andere ag2r renner eraf, terwijl zij in de wielen zaten en Sky op kop reed.
Het moet in het eerste gedeelte van de etappe hoger, zoals BMC deed bij la Planche, op de eindbeklimmingen zou lager handiger zijn opdat er ruimte is voor tempoversnellingen. SKY's mantra is > zoveel mogelijk energie sparen tot aan de eindklim zodat we daar onze uitgedokterde waardes kunnen verzilveren, alles wat je daaraan verkloten kan is mooi meegenomen.
Hopelijk wordt de belangrijkste "Wat als?" vraag vanavond niet "Wat als Uran eerder had durven aanvallen?"
Mogelijke Izoard-headlines:
Izoard: "Froome iszowaar te kloppen!"
Izoard: "Uran iszowaar in de aanval durven gaan"
Izoard: "Met Pauwels iszowaar een nieuwe Belgische ritwinnaar opgestaan"
Izoard: "Roglic iszowaar voor de tweede dag op rij de sterkste!"
Izoard: "GVA iszowaar nog sterker dan in Rio vandaag!"
Izoard: "Landa iszowaar dan toch niet sterker dan zijn kopman!"
Izoard: "Degendt iszowaar eens laat en niet vroeg in de aanval!"
Izoard: "Quintana iszowaar uit de doden opgestaan!"
Izoard: "Wanty iszowaar succesvol waar we het het minst verwachtten!"
Izoard: "Mollema iszowaar voor de tweede keer succesvol!"
Opdracht: rangschik deze headlines volgens waarschijnlijkheidsgehalte, en kijk na de rit of je het juist had. Er zijn mooie prijzen te verdienen.
2012
2013
2015
2016
(2017)
Vanaf de start zijn er allerlei aanvallen. Dit keer ook veel van Cannondale. Uran Uran heeft zich bijna 3 weken lang koest gehouden. 1 foutje gemaakt door te demarreren in de afdaling op quatorze juillet, maar verder heeft hij zich prima verscholen. (Over de etappezege kun je twisten.)
Alles is op vandaag gezet. Talansky, Brown, Van Baarle, Rolland, Bettiol en Clarke proberen in de ontsnapping te zitten. 3 zal het lukken. Sky houdt het vrij strak en de kopgroep komt niet echt weg. Alles gecontroleerd en wel, maar Uran valt op de top van de Vars aan. Hij komt zijn ploeggenoten 1 voor 1 tegen, die dan voor hem een stuk op kop rijden. Net zoals Bouhanni deed.
Sky verhoogt het tempo uiteraard en zeker op de zuigende stroken voordat de echte klim begint nadert Sky weer snel, terwijl de groep fors uitdunt. Uiteindelijk brengt Landa op de Izoard Froome en Bardet bijna terug, maar moet dan passen, omdat die echt niet de beste klimmer van het stel is. Aru en de rest is er dan al af. Froome rijdt naar Uran toe, Bardet doet nog de traditionele speldenprikken en Uran wint uiteindelijk het sprintje van Bardet, terwijl Froome onverwacht nog een kleine inzinking krijgt in de slotkilometer. Uran nipt geel, Tour voor Froome.
Lokkende titel, leest lekker weg maar wat een anticlimax! ;-)
Maar dat humor belangrijk is, bewijst ook Thomas Degendt nogmaals:
http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20170720_02980888