Tour 2017: Voorbeschouwing etappe 19
Na de Alpen trekt het Tourpeloton vrijdag in zuidelijke richting. Met het wegvallen van Marcel Kittel, is de strijd om het groen reeds beslist. Hoewel Sunweb uiteraard voor een vijfde ritzege wil gaan, zijn de kansen voor de vluchters gestegen. Maar of zij het gaan halen, valt te bezien. WielerFlits blikt vooruit.
Startplek Embrun was in 2013 al eens aankomstplaats van een Touretappe. Na een lastige klimtijdrit wist Chris Froome toen de Spanjaarden Alberto Contador en Joaquim Rodriguez de loef af te steken. Vanuit Embrun trekken de coureurs door de uitlopers van de Alpen naar de Provence, bekend om zijn lavendelvelden, wijnbouw en de mythische Mont Ventoux. Deze Reus van de Provence wordt dit jaar echter niet beklommen.
In het begin van de etappe moet er nog serieus worden geklommen. De Col de Lebraut (4,7 km aan 6%), Côte de Bréziers (2,3 km aan 5.8%) en de niet gecategoriseerde Col de Sarraut (5 km aan 4%) liggen allemaal in de eerste vijftig kilometer van de rit. De daaropvolgende 120 kilometer gaan over glooiende wegen, en biedt kansen voor de ploegen van de nog overgebleven sprinters om zichzelf weer georganiseerd te krijgen om een jacht op poten te zetten op de in het begin van de rit geformeerde kopgroep. Na 136,5 kilometer volgt een tussensprint in Banon.
Na iets meer dan 170 kilometer staat de laatste beklimming van de dag op het programma. De Col du Pointu (5,8 km aan 4.1%) is niet angstaanjagend lastig, maar lang genoeg om wellicht enkele renners op de pijnbank te leggen. Na het ronden van het hoogste punt van de Pointu, resteren nog 45 voornamelijk vlakke kilometers. In finishplaats Salon-de-Provence zal de winnaar van de etappe worden gehuldigd. Wellicht kunnen nieuwsgierige renners en ploegleiders voorafgaand aan de rit een bezoekje brengen aan het voormalige woonhuis van Nostradamus, de vermaarde zestiende-eeuwse Franse apotheker en voorspeller, dat inmiddels is omgevormd tot een museum. Hij bracht de laatste jaren van zijn leven door in Salon-de-Provence.
Favorieten
Met drie klimmetjes van de derde categorie en het glooiende parcours tussen Embrun en Salon-de-Provence, is het niet vanzelfsprekend dat de sprinters hier overleven. De sterkere jongens zullen dat ongetwijfeld doen. Maar na bijna drie weken Tour én deze 222,5 kilometer lange rit, is het geen sinecure dat de pure sprinters erbij blijven. Ondanks dat de laatste 45 kilometer relatief gemakkelijk zijn.
**** Michael Matthews
Bij Sunweb kan het deze Tour niet op. De Duitse ploeg met Nederlandse roots won al vier etappes en kan daar vrijdag een vijfde bij doen. Michael Matthews is daarvoor de aangewezen persoon. De groene puntentrui kan hij – pech en ziekte voorbehouden – niet meer verliezen. Bling zal ongetwijfeld willen laten zien dat hij die verdiende eigenaar van het tricot is, ook na de opgave van spurtbom Kittel.
*** Edvald Boasson Hagen & John Degenkolb
Dimension Data moest al vroeg in deze rittenkoers toezien dat de beoogde sprintkopman Mark Cavendish met een blessure moest opgeven. Gelukkig voor de Zuid-Afrikaanse ploeg beschikt Edvald Boasson Hagen deze Tour over uitzonderlijk sterke benen. De 30-jarige Noor werd al twee keer derde en twee keer tweede, waaronder een keer na een fotofinish. Trekt hij nu dan eindelijk eens aan het langste eind?
De missie van Trek-Segafredo was vooraf duidelijk: heel de ploeg in dienst voor Alberto Contador. Helaas bleek de Spaanse kopman niet het niveau te hebben om mee te doen voor de eindzege. Ook John Degenkolbs voornaamste taak was het helpen van de Spanjaard. De 28-jarige Duitser viel zwaar in Longwy, maar spurtte daarna wel in twee etappes bij de eerste drie. Hij ziet voor zichzelf kansen in deze rit.
** Sonny Colbrelli, Dylan Groenewegen & André Greipel
Bahrain Merida is bezig aan een vrij kleurloze Tour. De voorbije winter uit de grond gestampte ploeg uit het Midden-Oosten zag kopman Ion Izagirre al in de openingsrit uitvallen en ook Sonny Colbrelli behaalde niet het beoogde niveau. Een rit zoals deze moet hij zeker aan kunnen, maar hij zou ook zo maar eens in de vroege vlucht mee kunnen springen. Met zijn snelle benen is hij in beide scenario’s kansrijk.
Na het uitvallen van Kittel, is Dylan Groenewegen misschien wel de snelste man van het Tour-peloton. De 24-jarige sprintkopman van LottoNL-Jumbo krijgt vrijdag een eerste kans om dat te bewijzen. De vraag is echter of de Amsterdammer stand kan houden in de eerste 177,5 kilometer van de etappe. Zit Groenewegen er na het laatste klimmetjes van de derde categorie nog bij, dan behoort ritwinst tot de mogelijkheden.
Bij Lotto Soudal is Marc Sergeant al voorzichtig begonnen met de zoektocht naar een nieuwe topsprinter. André Greipel is inmiddels 35 en lijkt zijn topsnelheid beetje bij beetje te verliezen. De Gorilla werd deze Tour drie keer derde, maar echt dicht bij de overwinning zat hij nog niet. Slaagt de Duitser er niet in om in de resterende drie ritten te winnen, dan komt zijn reeks met etappezeges in elke gestarte grote ronde sinds 2008 ten einde.
* Thomas De Gendt, Zdeněk Štybar, Sylvain Chavanel & Taylor Phinney
Doordat er met Kittel – na Sagan, Cavendish en Arnaud Démare – een vierde topsprinter uit de Tour is verdwenen, biedt dat kansen voor de renners die tot nu toe steeds tekort kwamen. Naast de reeds genoemde snelle mannen, mogen we ook zeker Alexander Kristoff en Nacer Bouhanni niet vergeten. Greg Van Avermaet zal er in de finale eveneens bij zitten. Ben Swift moet dit normaal ook aankunnen, maar hij spurtte pas drie keer mee.
Het scenario waarbij vluchters vooruit blijven, behoort ook zeker tot de mogelijkheden. Het glooiende parcours biedt hen kansen, maar de sprinters zonder zege zullen er alles aan doen om dat te voorkomen. Toch zou het niet de eerste keer zijn wanneer sterke hardrijders de rekenmeesters in het peloton ringeloren. Wat dat betreft zal Thomas De Gendt ongetwijfeld meezitten. Dat doet hij namelijk al de gehele Tour. Hij wil namelijk de prijs om de superstrijdlust winnen.
En waarom zou De Gendt dan ook niet kunnen winnen? Vroeg aanvallen en die poging succesvol afronden, is zo’n beetje het handelsmerk van de Belg. Maar ook andere rouleurs zullen een poging wagen. Zo zagen we deze Tour ook Sylvain Chavanel al een paar keer naar voren. De 38-jarige La Machine kan dit ook afronden. Voor ploeggenoot Thomas Voeckler is het een van zijn laatste kansen om Tour-succes te boeken. Titi gaat immers na dit seizoen met pensioen.
Bij Cannondale-Drapac zullen de mannen ook weer wat meer vrijheid krijgen. Kopman Rigoberto Urán is nu op zichzelf aangewezen in de tijdrit, waardoor mannen als Dylan van Baarle en Taylor Phinney weleens mee kunnen sluipen in een vroege vlucht. Beiden zijn in een klein groepje snel aan de meet. Datzelfde geldt voor Zdeněk Štybar. De Tsjechisch kampioen kan Quick-Step Floors ook zonder Kittel in deze rit de overwinning bezorgen.
Outsiders die vanuit de vroege vlucht kunnen winnen zijn er zat. Daniele Bennati (Movistar) en Belgisch kampioen Oliver Naesen (AG2R La Mondiale), Michał Kwiatkowski (Sky) en Michael Valgren (Astana) kunnen dat, mits zij van hun kopman de vrijheid krijgen. Ook mannen als Stefan Küng (BMC), Matteo Bono (UAE Emirates), Daryl Impey (Orica-Scott), Scott Thwaites (Dimension Data), Maciej Bodnar(BORA-hansgrohe), Yukiya Arashiro (Bahrain Merida), Frederik Backaert (Wanty-Groupe Gobert) en Laurent Pichon (Fortuneo-Oscaro) zullen de aanval niet schuwen en weten dat ze kansrijk zijn vanuit de vroege vlucht.
Favorieten volgens WielerFlits
**** Michael Matthews
*** Edvald Boasson Hagen, John Degenkolb
** Sonny Colbrelli, Dylan Groenewegen, André Greipel
* Thomas De Gendt, Zdeněk Štybar, Sylvain Chavanel, Taylor Phinney
Weer en tv
Er wacht het peloton aangenaam weer in de rit naar Salon-de-Provence. Het kwik stijgt ’s middags naar 31 graden Celsius. Het waait aan windkracht drie uit het zuiden, waardoor de wind gunstig staat voor waaiers. Alleen dan moet het nog wel iets aantrekken. Er valt geen regen.
De koers is integraal te zien op Eurosport 1. De NOS en Sporza beginnen hun uitzending om 14.10. Bespreek het verloop van de etappe op WielerFlits.
Of toch Groenewegen die in de sprint Hagen en Greipel klopt.
Nu wordt gesteld dat de tijd van Bardet niet zou dateren van tijdens de wedstrijd, maar van tijdens een verkenning. Wat dan de zin zou zijn om die gegevens op te geven, begrijp ik echt niet. Maar dat verklaart nog niet waarom Van Vleuten slechts 1.43 trager zou geklommen hebben dan Barguil maar 20 seconden sneller dan Caruso (27ste in de daguitslag !). Zelfs rekening houdend met het feit dat de vrouwen slechts een wedstrijdje van 40 km gefietst hebben, en ook geen zware Tour van bijna drie weken achter de rug hebben.
Aan de hand van tv-beelden moet toch exact kunnen gemeten worden, vanaf het 5 km-punt, tot aan de meet, hoe snel Barguil, Bardet, Van Vleuten e.a. geklommen hebben. Iemand ?
Sprinters als Groenewegen zouden wel weer gelost kunnen worden in het begin van de etappe. Als die willen terugkomen betekent dat dat het peloton langzaam moet rijden en een vluchtgroep daarmee verder weg loopt. Bovendien lijkt het me sterk dat LottoNL dan gaat controleren met het risico dat Dylan later weer gelost wordt.
Als het wel een sprint wordt denk ik Hagen, die aan het einde van zo'n ronde nog over relatief veel snelheid beschikt.
In plaats van een belachelijke opmerking te maken. Gelieve een en ander te verklaren. Komaan, ik wacht nog steeds op de verklaring van specialisten. Ik ben geen specialist, daarom blijf ik ook bescheiden. Jullie reactie bewijst alvast dat jullie er al helemaal niets van snappen. De opgegeven Strava-tijden zijn onmogelijk, zeker in onderlinge verhouding.
Download zelf Strava en vergelijk de GPS. Tijd klopt gewoon. Van Vleuten kan ongelooflijk hard fietsen en dat mensen zoals jij dat niet kunnen geloven bewijst maar weer eens dat vrouwenwielrennen helaas nog niet op gelijke voet staat met de mannen. Shame on you.
Overigens lees ik op andere wielersites hetzelfde ongeloof over deze bovenaardse prestatie. En 20 seconden sneller dan Caruso ?
In Milaan - San Remo 2016 kwam Démare op de voorlaatste klim een heel stuk achter te liggen. Omdat hij geen klimmer is, maar vooral door mechanische pech. Nadien kwam hij terug in de spits van de wedstrijd, door aan de klink van de wagen van zijn ploegleider te hangen. Daar waren diverse getuigen van. Zo kwam hij doodleuk in de kopgroep te zitten, waarop hij de overwinning pakte. Dit bleek nochtans niet uit de Strava-gegevens. Want daaruit bleek dat hij niet sneller gefietst had dan zijn tegenstanders uit de kopgroep, terwijl hij op de Cipressa nochtans een stuk achter lag. Ook graag hierover uitleg van alle Strava-specialisten, wat ik dus niet ben. Ik geloof vooral in hetgeen ik zelf kan vaststellen.
Verkeerde topic, dit gaat over de voorbeschouwing van etappe 19 en niet over Strava. Ik zou eerder iets aanmaken op het forum hierover.
On topic:
Ik verwacht toch dat het een sprint gaat worden, aangezien Greipel, Hagen, Kristoff en Degenkolb toch wel een etappe willen meepakken en dan zul je zien dat Bouhanni er mee vandoor gaat!
on topic: lijkt me niet gek als de mannen ervoor willen sprinten. er is maar één tour per jaar dus ze gaan zich niet sparen voor de champs elysées.
Vlucht maakt normaal gesproken een goede kans, alhoewel deze tour alles gecontroleerd wordt door het peleton. Had liever vandaag nog een semi-berg/heuveletappe gezien.
Off-topic: betreffende klimtijd van Vleuten - misschien stond er 's middags meer wind tegen voor de mannen. Verder doet dat niets af aan de prestatie van Vleuten. Gewoon uitstekend!
Ik denk dat hij wil laten zien dat hij de groene trui verdient!
Als je op de tijd van Bardet klikte, dan zag je die tijd tijdens een trainingsrit was. Inmiddels heeft hij ook de touretappe geplaatst en daarin is hij 2 seconden sneller dan Barguil.