Tour 2017: Voorbeschouwing etappe 4
Na een rit met een pittige finale, lijkt het dinsdag weer een etappe voor de sprinters te gaan worden. Wordt het in deze overwegend vlakke rit een nieuwe zege voor Marcel Kittel, of nemen zijn concurrenten revanche? WielerFlits blikt vooruit.
Parcours
Luxemburg is net als een dag eerder opnieuw van de partij in deze Tour de France. Het vertrek is namelijk in Mondorf-les-Bains, de thuishaven van Andy Schleck. Na enkele kilometers passeert het peloton de grens met Frankrijk.
Daar wacht opnieuw een een rit voor de spurters. In Goviller ligt na 157,5 kilometer de tussensprint. Dee Col des Trois Fontaines (vierde categorie; 1,9 kilometer lang aan gemiddeld 7,4% stijging) staat dertien kilometer later op het programma. De licht oplopende aankomst is na 207,5 kilometer gelegen in Vittel, de thuishaven van de gelijknamige bronwatersponsor van de Tour.
Meer informatie over parcours etappe 4 (Officiële Toursite)
Favorieten
Afgelopen zondag vond de eerste ronde plaats tussen de snelheidsduivels. Marcel Kittel vuurde een eerste waarschuwingspijl af richting de concurrentie door op indrukwekkende wijze, en vooral op eigen houtje, naar de zege te spurten. De vraag na Luik is dan ook: wie kan de bonkige Duitser kloppen?
Dat Marcel Kittel in staat was zichzelf zonder fatsoenlijke lead-out trein naar de overwinning te katapulteren, geeft de concurrentie stof tot nadenken. Van de Quick-Step Floors kopman werd altijd gezegd dat hij niet kon winnen zonder het uitrollen van de koninklijke loper. De sprint in de straten van Luik toonde echter aan dat de Duitser ook kan prevaleren in een chaotische finale. Het doet vooral vermoeden dat Kittel terug lijkt te acteren op het niveau van de jaren 2013 en 2014, toen hij zich in de Tour ontpopte tot sprintkoning met elk vier ritzeges. De kans is aanwezig dat eenzelfde scenario zich zal aftekenen deze Tour. Want wie is in staat Der Marcel te kloppen, helemaal wanneer zijn Quick-Step Floors-treintje niet ontspoort zoals in Luik wel het geval was?
Naast Kittel zijn André Greipel en Mark Cavendish de twee andere coureurs die het sprinten in de Tour de laatste de laatste tien jaar een gezicht hebben gegeven. Beide mannen lieten in Luik met een derde en vierde notering ook zien dat ze deze Ronde van Frankrijk de massasprints zullen kruiden. Vooral voor Cavendish zal die vierde plaats aanvoelen als een kleine overwinning na een verstoorde voorbereiding door de Ziekte van Pfeiffer, die hem noopte tot een half jaar rust. ”Je wilt altijd meer, maar vierde eindigen is voor nu een zeer goed resultaat”, was dan ook de conclusie van Cav tegenover de BBC. De vraag is: kan de dertigvoudig (!) ritwinnaar nu al mikken op etappewinst? Veel zal afhangen van hoe hij hersteld is van de etappe naar Longwy. Maar één ding weten we na ontelbare Tour’s en massasprinten: met Cavendish dien je altijd rekening te houden.
Voor Greipel zal de uitkomst in Luik tot enige teleurstelling geleid hebben. Een derde plaats in een etappe gestart in thuisland Duitsland is al niet iets om bijzonder opgewekt van te worden, maar het feit dat een landgenoot en rivaal er met de zege ging vandoor ging al helemaal niet. Toch moet deze derde plek Greipel het vertrouwen hebben gegeven dat ook dit jaar zijn indrukwekkende Tourreeks in stand kan worden gehouden. Sinds 2011 is de bonkige Duitser er namelijk in geslaagd een Touretappe op zijn naam te schrijven. Afgelopen jaar pakte hij op de valreep ‘zijn’ etappe door op de Champs Élysées te zegevieren. Kan hij deze jaargang al in etappe vier de handen in de lucht steken?
De grote drie maakte afgelopen zondag andermaal de dienst uit in de sprint. Toch was er één renner die zijn neus meer dan aan het venster wist te steken. Arnaud Démare liet zijn hoogvorm zien door als runner-up te finishen, achter de ongenaakbare Marcel Kittel. Het is een illustratie van zijn sterke 2017, waarin hij al achtmaal de hoofdvogel mocht afschieten. Vooral de laatste weken is de oud-winnaar van Milaan-San-Remo bijzonder goed op dreef met onder meer de Franse titel op de weg en een etappe in het Critérium du Dauphine. De laatste jaren kende de FDJ-kopman allesbehalve een gelukkig huwelijk met de Tour. Ziekte, mindere vorm, valpartijen en een immense thuisdruk: er waren weinig lichtpuntjes te bespeuren voor Démare. Hoe anders is dat dit jaar met een hernieuwd vertrouwen in zichzelf, een team dat volledig tot zijn beschikking staat en een pechvrij begin van de ronde. Wees niet verbaast mocht Démare in Vittel de Fransen hun felbegeerde ritzege schenken.
Iemand in de eerste sprint van deze Tour nog tegenviel, was Peter Sagan. De Slovaakse alleskunner weet zich normaal gesproken altijd bij de eerste vijf te plaatsen in een pure massasprint, zeker in een chaotische zoals die van afgelopen zondag. De wereldkampioen kreeg weliswaar niet de vrijheid om zijn sprint tot volle wasdom te laten komen, maar kwam ook pure snelheid tekort. In de etappe naar Longwy nam hij op een lastige aankomst met veel overmacht sportieve revanche. Komt hij ook op een vlakkere aankomst als snelste uit de bus? Kittel vloeren in een man-tegen-man duel lijkt een schier onmogelijke opgave voor de BORA-Hansgrohe-vedette. Maar als er iemand in staat is om dergelijke kunststukjes op te voeren, dan is het wel Sagan.
Vanuit Nederlands oogpunt is het opnieuw uitkijken naar Dylan Groenewegen. De spurtbom van LottoNL-Jumbo liet in Luik zien dat er ook dit jaar serieus rekening met hem moet worden gehouden. Zijn vijfde plaats in Luik kwam er na goed voorbereidend werk van zijn sprinttrein, ondanks de afwezigheid van een belangrijke radar in de persoon van de door een val teruggeslagen Tom Leezer. In de sprint zelf werd de voormalig nationaal kampioen enkele keren opgehouden door zijn concurrenten, waardoor de indruk ontstaat dat er nog wat meer in het vat zit. Het op waarde kloppen van kleppers als Kittel, Cavendish en Greipel zal niet evident zijn. Desalniettemin: in de afgelopen twee seizoenen is de geboren Amsterdammer erin geslaagd de complete wereldtop minstens eenmaal aan zijn zegekar te binden. Is 2017 hét jaar waarin dit ook in de Tour zal gebeuren?
Naast bovenstaande hoofdrolspelers waren er in Luik ook heel wat verdienstelijke figuranten, die meer willen dan een rol op het tweede plan. Iemand die de intrinsieke snelheid heeft om de wereldtop te verslaan is Nacer Bouhanni. De Franse vechtjas is de eerste dagen van de Tour zonder kleerscheuren doorgekomen, iets waar hij de voorgaande jaren niet in slaagde. In de eerste sprintopportuniteit zat hij erg goed vooraan, maar werd ingesloten toen hij zijn snelle benen in stelling wilde brengen. Een achtste plaats was de teleurstellende uitkomst voor de renner van Cofidis. Aan Bouhanni de taak om terug te slaan. De vraag is alleen of hij ook ditmaal niet tussen wal en schip zal belanden. Met Christophe Laporte heeft hij een laatste man van formaat, maar door de afwezigheid van kompaan Geoffrey Soupe zal hij opnieuw moeten rekenen op het profiteren van andere treintjes.
Drie jaar geleden kroonde Alexander Kristoff zich samen met Marcel Kittel nog tot meest succesvolle sprinter in de Tour met twee etappezeges. Vervlogen tijden, zo lijkt het op basis van het presteren van de bonkige Noor op dit moment. Een veertiende plaats in de eerste massasprint: het zijn uitslagen die niet passen bij een renner van het kaliber Kristoff. Een verzachtende omstandigheid is wel dat de Katusha-Alpecin kopman slachtoffer was van de grote val op dertig kilometer van de streep, en ongetwijfeld energie heeft moeten verbruiken om weer voorin te komen postvatten. De uitslag is echter vooral een uitvloeisel van de moeilijke situatie waarin Kristoff zich op dit moment bevindt. Een relatie met de ploeg dat tot een nulpunt is gedaald, beslommeringen op de transfermarkt en een mindere vorm: weinig wijst erop dat de winnaar van Milaan-San-Remo en de Ronde van Vlaanderen als winnaar uit de bus zal komen. Het is echter wel hét perfecte moment voor de Noor om de negatieve spiraal te doorbreken.
Twee mannen die in principe wat tekort komen ten opzichte van de vlakke snelheidsduivels als Kittel en Cavendish, zijn Sonny Colbrelli (Bahrain-Merida) en Michael Matthews (Sunweb). Toch hebben beide coureurs al getoond over een goede vorm te beschikken. De Italiaan Colbrelli leek in Luik tot honderd meter van de streep op weg te zijn naar winst, maar moest zich uiteindelijk tevreden stellen met een zesde plaats. Kan hij ditmaal wel zijn sprint tot in de perfectie timen? Matthews bezit niet de pure snelheid voor een vlakke finishstrook als die van Vittel, maar zal zich toch willen mengen met het oog op de groene trui.
Het Tourpeloton herbergt ook nog een pak snelle mannen die hopen op die ene supersprint. Alleskunner Ben Swift (UAE-Emirates) liet in Luik met een zevende plaats zien dat hij een gevaar kan zijn voor de gevestigde orde. Naast Démare en Bouhanni zullen de Fransen met een schuin oog kijken naar de prestaties van het Direct Energie duo Adrien Petit en Thomas Boudat. Bij Wanty-Groupe Gobert is het uitkijken naar Andrea Pasqualon en Dion Smith. De Italiaan wist zich met een elfde plaats in Luik al goed van voren te plaatsen. En wat dan te denken van Daniel McLay (Fortuneo-Oscaro)? De nog altijd maar 25-jarige Brit was vorig jaar de verrassing in de spurts door in Montauban bijna Mark Cavendish en Marcel Kittel te vloeren. Kan hij in deze Tour die lijn doortrekken?
Favorieten volgens WielerFlits
**** Marcel Kittel
*** André Greipel, Arnaud Démare
** Mark Cavendish, Peter Sagan, Dylan Groenewegen
* Nacer Bouhanni, Alexander Kristoff, Sonny Colbrelli, Michael Matthews
Weer & TV
De renners kunnen dinsdag onder prettige omstandigheden de Tour vervolgen. Met 22°C is het niet overdreven warm en het blijft droog. De wind heeft windkracht 2 en komt uit het Noorden, waardoor ze deze de hele dag van de etappe in de rug hebben.
De etappe start morgen om 12:20. De aankomst wordt verwacht tussen vijf uur en half zes. De NOS en Sporza beginnen om 14.10 met uitzenden. Op Eurosport2 is er al vanaf de start bij en begint om 12:15.
En hoe kan jij nu in godsnaam weten wie hier op de site veel naar wedstrijden gaat en wie niet? Misschien lopen ze er gewoon niet zo mee te koop om niet hautain over te komen?
Misschien reageren hier zelfs af en toe profrenners zelf. Wie gaat het zeggen? Ik meen me te herinneren dat wielerflits naast procyclingstats een site was die genoemd werd bij een rondvraag bij de Belgische profrenners over hun internetgebruik.
@nederbelg: Ik ga kort antwoorden op je tweede zinnetje. Ik heb namelijk een heel andere kijk op de koers dan heel veel andere leden op deze site inclusief en ik spuw helemaal niet op deze site maar ik zeg het gewoon zoals het is dat is jullie probleem en niet de mijne. In mijn naaste omgeving ben ik juist dezelfde en geen tweezak die op zijn laptop de schijnheiligaard uithangt en als je als hem op café ontmoet vriendelijk tegen je spreekt. Zo ben ik niet en ik zeg het gewoon waar het opstaat. Nogmaals dat is jullie probleem en niet de mijne. Einde discussie!
On: Kittel en Démare lijken het sterkst, zoals echter terecht al is opgemerkt kan dat een (sprint)etappe later zomaar weer anders zijn. Ik ga vandaag voor Cavendish die de twee
topfavorieten af gaat troeven.
Iedereen mag zijn mening verkondigen. Kan je echter begrijpen dat wanneer je dit doet op een manier van "ik weet alles en jij kent er niks van" dit behoorlijk onaangenaam overkomt?
Misschien kan je ook even overwegen dat iemand anders gelijk kan hebben en dat jij er ook naast kan zitten. Gisteren verkondigde je dat Martin er niet aan te pas zou komen omdat het niet lastig genoeg was... Werd die niet derde?
Wat ik geleerd heb over wielrennen is dat je niks maar dan ook niks met zekerheid kan zeggen. Dat is ook net het leuke eraan.
Zulke aankomsten zijn altijd moeilijk, soms gooien de klassementsmannen zich ertussen, zoals gisteren met Porte en Contador en soms is het echt een puur punchers feest. Ik zou het dus niet per se een fout nemen, al had ik zelf felline en froome gewisseld in jouw team.
"De bedoeling van hier een reactie te schrijven is dat mensen met je reactie akkoord zijn"
Sinds wanneer is dat? Een forum is juist een plek waar uiteenlopende meningen verkondigd kunnen worden. Daar hoef je het uiteraard niet mee eens te zijn, maar het kan je wel nieuwe inzichten geven. Het lijkt me niet een doel op zich dat we aan het eind van de dag allemaal dezelfde mening hebben. Dat zou wel heel hautain zijn toch?
Al 5/6 postings dramaqueen gedrag van fraine gal. Laat het rusten, pff.
Ik verwacht dat Groenewegen nóg beter kan dat die 5e plek, maar voor de overwinning gaat het denk ik tussen Kittel en Greipel vandaag!
'Al 5/6 postings dramaqueen gedrag van fraine gal. Laat het rusten, pff'
Helaas, rust krijg je daar nooit, vandaar
@redactie
Onbegrijpelijk dat jullie hier geen orde op zaken stellen, en als iemand bijvoorbeeld eens een humoristische onzin-reactie produceert meteen wel. Een goede verstaander...
on:
hopen op een afmattende koers inderdaad, maar die Col des Trois Fontaines lijkt me echt te ver van de finish te liggen om Kittel en Cav definitief op achterstand te plaatsen... en dan heeft QS nog altijd een Trentin in bloedvorm om het tegen Démare, Sagan en Matthews op te nemen.
Je hoeft je niet aan te passen. Gewoon je mening neerknallen, maar niet raar opkijken als een ander het niet met je eens is.
En hou gewoon dat gebral voor je mbt je connecties en al die onzin.. No one cares.
Niet zo heel tegen hem, dadelijk word je achtervolgd door een heel profpeloton...