Tour 2017: Voorbeschouwing etappe 5
Na de chaotische rit naar Vittel – en de diskwalificatie van Peter Sagan – kan het klimspektakel in deze etappe richting Vogezenklim La Planche des Belles Filles echt beginnen. Deelt Chris Froome meteen een tik uit? WielerFlits blikt vooruit.
Parcours
De klassementsrenners moeten na de openingstijdrit voor een tweede keer aan de bak in de eerste Tour-week. In de Vogezen wacht namelijk de eerste serieuze aankomst bergop. Vanuit Vittel is het parcours relatief gemakkelijk, maar liggen er op de glooiende wegen wel kansen voor vroege vluchters om snel het verschil te maken. De tussensprint van de dag ligt na 102,5 kilometer in Faucogney. Na het kemphanengevecht van de spurters, mogen de klassementsrenners hun borst nat maken.
De Côte d’Esmoulières (2,3 kilometer aan 8% gemiddelde stijging) geldt als opwarmertje voor de finale. Daar wacht het peloton namelijk La Planche des Belle Filles. Een schitterende naam voor een klim, maar de legende is een stuk minder mooi. In de zeventiende eeuw vluchtten de ‘mooie meisjes’ uit de omgeving naar deze berg, om aan de verkrachting van Zweedse huurlingen te ontkomen. De vrouwen pleegden op de berg massaal zelfmoord.
De 5,9 kilometer lange slotklim maakte in 2012 haar debuut in de Tour, toen Chris Froome – destijds knecht van Sir Bradley Wiggins – won. Twee jaar later was Vincenzo Nibali aan het feest. De weg brengt de renners naar een hoogte van 1035 meter boven zeeniveau. De gemiddelde stijging van 8,5% verraadt niet hoe steil de klim op sommige plekken is. De uitschieter zit pas in de laatste honderden meters, waar een piek van 20% ligt. De etappe bedraagt in totaal 160,5 kilometer.
Favorieten
La Planche des Belles Filles is de eerste aankomst bergop in deze Tour de France, en dus hebben we voor de klimmers nog geen referentiepunten gehad. We kunnen wel terugvallen op het Critérium du Dauphiné van drie weken geleden, waar de waardeverhoudingen grotendeels duidelijk werden.
Drievoudig Tourwinnaar Chris Froome heeft duidelijk een stap gezet ten opzichte van het Critérium du Dauphiné. Niet dat de Brit in deze voorbereidingskoers – waar hij tot op vijf kilometer van de aankomst virtueel leider was – zwak voor de dag kwam, maar Froome lijkt nu pas helemaal op zijn best. In de openingstijdrit nam hij 35 seconden of meer op al zijn rechtstreekse concurrenten voor het klassement en op de aankomst in Longwy was hij met zijn negende plaats buitengewoon attent. Ook de stelling dat Froome’s Sky-trein gebreken vertoont, mag sinds deze week de vuilbak in. De Britse formatie eindigde in de tijdrit met liefst vier renners bij de eerste tien en lijkt de komende weken te gaan domineren als vanouds. Froome weet bovendien wat het is om te winnen op La Planche des Belles Filles; in 2012 was hij er de eerste Touretappewinnaar ooit.
Ook met Richie Porte loopt alles op wieltjes. De Australiër krijgt deze maand misschien wel dé kans van zijn leven om de Tour de France op zijn naam te schrijven, en dus moet hij op La Planche des Belles Filles direct bij de pinken zijn. Dat Porte aanvalslustig ingesteld is, bewees hij al met een ultieme aanval op de finish in Longwy. Zij het zonder al te veel succes. Porte reed ook een schitterende Dauphiné, die hij – mits een sterkere ploeg – altijd had moeten winnen, en dat zal de Australiër veel motivatie geven voor deze Tour. En zeg nu zelf: wat zou voor de kopman van BMC een mooiere revanche voor die nederlaag zijn dan een zege bovenop La Planche?
De winnaar van die bewuste Dauphiné, Jakob Fuglsang, is er ook nu weer bij. Hij vormt bij Astana een koningskoppel met Italiaans kampioen Fabio Aru. Het is bij deze formatie nog niet echt duidelijk wie de rol van absolute leider op zich zal nemen, maar misschien brengt deze eerste aankomst bergop al wel soelaas. Fuglsang heeft als sterkste man in het Critérium du Dauphiné enerzijds misschien wel een streepje voor, anderzijds heeft hij op 32-jarige leeftijd nog nooit top-5 in een grote ronde gereden. Iets waar Aru, als Vueltawinnaar van 2015 natuurlijk wel voldoende ervaring mee heeft. Kortom, de troepen van Alexandre Vinokourov hebben in de breedte een sterke ploeg, die Froome en Porte kan bedreigen, maar ze zullen wel tactisch de juiste keuzes moeten maken.
Het grootste vraagteken hangt rond Nairo Quintana. De Colombiaan reed na een Giro, waarin hij – ondanks een tweede plek in het klassement – nooit uitblonk, geen enkele wedstrijdkilometer meer. Desondanks lijkt Quintana, zeer attent elfde in Longwy, klaar om uit te blinken deze Tour. En zoals zijn ploegmanager Eusebio Unzue al aangaf, Quintana toonde vorig jaar in de Vuelta dat zijn tweede grote ronde niet noodzakelijk zijn slechtste is. Dat andere vraagteken is Alberto Contador. De kopman van Trek-Segafredo stelde zijn hele seizoen in het teken van deze Tour, en dus moet hij er op de eerste aankomst bergop natuurlijk bijzijn. In de Dauphiné toonde Contador een teken van zwakte en ook in Longwy kon hij het wiel van Porte niet houden. Slechte voortekenen of verrast El Pistolero iedereen? Wat wel vaststaat, is dat deze twee jongens na het verlies in de tijdrit moeten aanvallen.
Bij de overige kanshebbers mogen we geletruidrager Geraint Thomas niet vergeten, hij kan profiteren van het gelonk richting zijn Sky-kopman Chris Froome. Romain Bardet (AG2R La Mondiale) en Louis Meintjes (UAE Emirates) – respectievelijk zesde en achtste in de Dauphiné – zijn wél de uitgesproken kopman bij hun team, maar de verwachting is niet dat een van hen woensdag wint. BORA-hansgrohe heeft met Rafal Majka en Emanuel Buchmann twee ijzers in het vuur. Buchmann en Meintjes zijn, samen met Simon Yates (Orica-Scott), wel de grootste kanshebbers op de witte trui voor beste jongere. Op deze Vogezenklim beginnen zij aan hun onderlinge strijd. Ook Daniel Martin (Quick-Step Floors) en Johan Esteban Chaves (Orica-Scott) mogen we niet uit het oog verliezen. Martin kan daarnaast wachten en hopen op zijn snelle sprint.
Tot slot is het, wanneer de ploegen van de favorieten een gebrek aan initiatief tonen, niet uitgesloten dat een vluchtersgroep voor de winst mag strijden. De aanloop van de rit is vlak, waardoor de kans klein is dat de sterkst klimmende aanvallers vooraan vertegenwoordigd zijn. Voor wat het waard is, toch een lijstje van mogelijke vluchters met klimmersbenen: Thibaut Pinot (FDJ), Serge Pauwels (Dimension Data), Robert Kiserlovski (Katusha), Robert Gesink en George Bennett (LottoNL-Jumbo), Thomas De Gendt (Lotto Soudal), Pierre Rolland (Cannondale-Drapac) en Lilian Calmejane (Direct Energie).
Favorieten volgens WielerFlits
**** Chris Froome
*** Richie Porte, Fabio Aru
** Jakob Fuglsang, Nairo Quintana, Alberto Contador
* Geraint Thomas, Louis Meintjes, Romain Bardet, Daniel Martin
Weer en TV
Op La Planche des Belles Filles is het woensdag overwegend zonnig. De temperatuur schommelt rond de 23 graden Celsius. De wind komt met kracht 2 uit het westen en zal dus nauwelijks invloed hebben.
NOS en Sporza beginnen om 14.10 uur met de live-uitzending. Eurosport is er vanaf 13.15 uur bij op het tweede kanaal.
Kun je niet lezen ofzo? Die berg is vernoemd naar mooie meisjes die uit afschuw het ravijn in sprongen toen er Zweedse huurlingen werden verkracht.
Haha, ik lig in een deuk. Maar misschien moet de redactie toch maar even een aanpassing naar "door de Zweedse huurlingen" overwegen.
Denk trouwens dat we vandaag banger moeten zijn van een leger Slovaakse huurlingen met Viking-allures...
Overigens, als we dan toch bezig zijn, zelfs het historische feit dat meisjes er massaal zelfmoord gepleegd hebben, is nog geen vrijgeleide om de klim dan maar meteen "haar" debuut te laten maken...
On: ik had Majka al met stip genoteerd voor deze etappe. Het gaat er spannen. Poolse paramilitairen mag je even hoog inschatten als Zweedse huurlingen...
Kwestie van zelf ook nog wat te fietsen.
** D. Martin, Henao
* Froome, Porte, Quintana
Het viel best mee vandaag. Ik weet dat het moeilijk is om positief te zijn, maar kom op! Iedereen is te helpen.