Tour 2017: Voorbeschouwing etappe 9
Daags voor de eerste rustdag staat een van de pittigste etappes uit deze Tour de France op het programma. De renners krijgen zondag maar liefst drie beklimmingen van buitencategorie voor de kiezen. Dat gaat ongetwijfeld voor spektakel zorgen. WielerFlits blikt vooruit.
Het peloton is vandaag in de Alpen aanbeland. Op weg naar Chambéry wacht een pittige rit met maar liefst zeven beklimmingen. De cols die op het menu staan, klinken wellicht niet direct bekend in de oren, maar zijn zeker niet te onderschatten. Deze rit met veel klimmen en dalen kan de Tour op zijn kop zetten.
Al direct vanaf de start is het klimmen geblazen. De Côte des Neyrolles (3,2 km á 7.2%) wordt opgevolgd door de Col de Bérentin (4,1 km aan 6.1%). Na een lange afdaling en de Côte de Franclens (2,4 km aan 6%) als tussendoortje, wacht met de Col de la Biche de eerste col van de buitencategorie. Ook de Grand Colombier is een pittige beklimming, met steigingspercentages die oplopen tot een duizelingwekkende 22%.
Na een lange afdaling volgt een rustige fase door de vallei. De Côte de Jongieux (3.9 km aan 4.2%) vormt een opwarmertje voor de laatste beklimming van de dag. De Mont du Chat werd ook al in de Dauphiné beklommen, in een rit die gewonnen werd door Jakob Fuglsang. Met 8,7 kilometer is de klim niet bijzonder lang, maar met name het middelste gedeeltes is met stijgingspercentages van 14 en 15 procent bijzonder steil. Nadat de renners de top gerond hebben, wacht nog een lange afdaling tot Chambéry. Vanaf de top is het nog 26 kilometer tot de finish, waarbij gezegd moet worden dat de laatste 13 kilometer richting de aankomstplaats vlak is.
Favorieten
Blijft een vluchter vooruit of gaat de ritzege naar een klassementsrenner? Dat is zondag de grote vraag. Veel gaat afhangen van de belangen in het peloton. Chris Froome heeft alvast aangegeven dat ongevaarlijke vluchters van hem een vrijgeleide mogen krijgen. Dat beleid hanteerde Sky ook in eerdere edities van de Tour de France. Vorig jaar mocht bijvoorbeeld Tom Dumoulin een ritzege pakken in Andorra toen Froome in het geel reed. Maar anderzijds zette de Sky-formatie zich zaterdag ook op kop. Doen ze dat ook zondag?
In de etappe naar La Planche des Belles Filles deed BMC het werk. De ploeg van Richie Porte reed de hele dag aan kop van het peloton, maar uiteindelijk zonder resultaat. Integendeel: Froome eindigde één plaats voor Porte en kon middels bonificatieseconden zelfs vier seconden op hem uitlopen. De kopman van BMC bleek op de slotklim iets minder dan verwacht, dus is het de vraag of de ploeg opnieuw bereid is om de wedstrijd te controleren.
Misschien Astana dan? De Kazachse formatie staat bekend om een aanvallende stijl en durft vaak de koers in handen te nemen. De kopman Fabio Aru zal bovendien vertrouwen hebben geput uit zijn overwinning in de eerste bergetappe. Een nadeel is echter dat de aankomst nu niet bergop is. De renners krijgen na de laatste beklimming nog ruim 25 kilometer voor de kiezen, waarvan de helft vlak. Op het einde ben je in je eentje sterk in het nadeel tegenover een groep. De overwinning gaat hierdoor niet per se naar de beste klimmer. Dat maakt het wellicht iets minder aantrekkelijk voor een ploeg om de achterstand op de kopgroep beperkt te houden. Aan de andere kant volgt een dag later de rustdag, waardoor knechten niet gespaard hoeven te worden. Kortom: verschillende scenario’s behoren tot de mogelijkheden.
Een andere factor om rekening mee te houden is de samenstelling van de kopgroep. Aangezien direct vanuit de start een beklimming van tweede categorie op het menu staat, mag verwacht worden dat uitsluitend sterke klimmers in de kopgroep geraken. Dat is goed nieuws voor LottoNL-Jumbo. George Bennett en Primoz Roglic hebben alle twee belang bij een dergelijke start. Zij zullen zondag graag willen meezitten, maar dat geldt voor heel veel renners. Denk bijvoorbeeld aan Darwin Atapuma (UAE Emirates), Thibaut Pinot (FDJ), Guillaume Martin (Wanty-Groupe Gopert), Pierre Rolland (Cannondale), Warren Barguil (Sunweb), Gianluca Brambilla (Quick-Step Floors) en Tiesj Benoot (Lotto Soudal).
Ook voor klassementsploegen is het aantrekkelijk om renners vooruit te sturen. Op deze manier kan later eventueel een brug worden gevormd voor de kopman. Dat zou erg goed van pas kunnen komen op de vlakke stukken voor en na de Mont du Chat. Bovendien zorgt dat voor rust in het peloton. Op kop komen is dan niet langer nodig.
De vluchtgroep gaat aan de voet van de Mont du Chat in ieder geval een ruime voorsprong nodig hebben. De beklimming is dusdanig lastig dat veel tijd kan worden goedgemaakt zodra de toppers hun duivels ontbinden.
Mochten de klassementsrijders gaan strijden om de ritzege, dan is het uitkijken naar de namen die ook in eerdere lastige ritten vooraan eindigden. La Planche des Belles Filles gaf een mooie indicatie van de verhoudingen tussen de toppers. De besten daar – Fabio Aru, maar ook Daniel Martin, Richie Porte, Chris Froome, Romain Bardet en Simon Yates – zullen vermoedelijk ook zondag vooraan eindigen. Nairo Quintana en Alberto Contador vielen afgelopen woensdag iets tegen, maar het zwaardere profiel van zondag ligt hen vermoedelijk beter. In tegenstelling tot rit vijf gaat het richting Chambéry in de volledige etappe stevig op en af. De mannen met meer inhoud komen dan beter tot hun recht.
Om kans te maken op de etappezege (of tijdwinst) zijn tot slot naast sterke klimmersbenen ook goede dalerscapaciteiten belangrijk. De afdaling van de Mont du Chat is immers bijzonder technisch. Hier kan door goede dalers veel tijd worden goedgemaakt. Sinds kort hoort ook Chris Froome tot die categorie. De Sky-renner wist in het Critérium du Dauphiné in deze afdaling hoogstpersoonlijk de eerder weggesprongen Fabio Aru terug te halen en daarna reed hij zelfs even weg bij zijn vluchtgenoten. Richie Porte maakte hier een iets minder zekere indruk. Dat moet Froome ook hebben opgemerkt. Gaat hij daar zondag van profiteren?
Naast Froome is het ook uitkijken naar de afdaling van Romain Bardet. De Fransman van AG2R La Mondiale staat überhaupt bekend als een goede daler, maar een extra voordeel is dat hij de Mont du Chat bijzonder goed kent. De service course van zijn ploeg ligt namelijk vlak bij de eindstreep. Een nadeel voor hem is echter dat na de afdaling nog dertien vlakke kilometers volgen. Dat is niet bepaald het favoriete terrein van Bardet.
Favorieten volgens WielerFlits
**** Chris Froome
*** Fabio Aru, Romain Bardet
** Richie Porte, Alberto Contador, Daniel Martin
* Nairo Quintana, Simon Yates, Pierre Rolland, Jakob Fuglsang
Weer en TV
De wedstrijd is zondag van start tot finish te volgen via de NOS, Sporza en Eurosport. Dat betekent dat de uitzendingen om 11:40 beginnen. Waarschijnlijk komt er dan water op de lens, want volgens Weeronline is de kans op neerslag 65 procent. De temperatuur gaat rond de dertig graden liggen.
Dat gerucht ging al jaren, et alors?
Is dit het juiste topic voor dit bericht?
Via site van NPO kun je gewoon de hele rit terugkijken. Mocht je Ducrot en/of Dijkstra niet kunnen trekken staan de ritten vaak op op tiz cycling(even googelen), maar dat duurt vaak wel wat langer voordat ze erop staan.
Oud nieuws.
Ik verwacht Roglic morgen wel. Die heeft zich zo te zien gespaard nadat Gesink er goed bij zat.
Tien minuten. Kwartiertje, hooguit
'Wellens: "Ben ontploft op de eerste beklimming"'
Wat de conclusie hieruit met betrekking tot morgen is, is dan weer de vraag.. Waarschijnlijk heeft hij ook veel last van de hitte gehad. Morgen gaat het regenen, dus wie weet probeert hij het nog een keer en gaat het nu beter.
Behalve Landa misschien? Hij lijkt nog wel in orde om bergop groepen uit te dunnen.