Tour 2017: Voorbeschouwing openingstijdrit door Düsseldorf
Welgeteld 34 dagen na de historische Giro-overwinning van Tom Dumoulin is het tijd voor de Tour de France. Dumoulin is er niet bij als de meest prestigieuze rittenkoers van het jaar van start gaat met een tijdrit door Düsseldorf. Er staan 14 kilometer tijdrijden op het programma en de kans dat het geel zaterdagavond bij de enige Nederlandse ploeg aan de start te vinden is, is aanwezig. WielerFlits blikt vooruit.
Parcours
Voor het eerst sinds 1987 is het Grand Départ weer bij onze oosterburen. De openingstijdrit in Düsseldorf is zo goed als vlak en kent slechts tien bochten. De enige hoogtemeters die de renners moeten maken, zijn op twee bruggen over de Rijn: de Oberkasseler-brug en de Rheinknie-brug. Beide bruggen liggen in het eerste deel van het parcours. Net na het tweede obstakel ligt de eerste tussenmeting op de Königsallee.
Daarna volgen nog 5,9 van de in totaal veertien kilometer. In dat deel zijn drie negentig graden-bochten de enige obstakels die de renners uit hun ritme kunnen halen. De finish ligt op de Rotterdammer Straße. Is dat een hint naar Nederlandse geschiedenis?
Favorieten
Op welke namen moet gelet worden? Alle Duitse hoop is gevestigd op de man in de regenboogtrui. Tony Martin heeft in Düsseldorf een parcours op zijn maat gekregen, al had de ervaren rot van Katusha-Alpecin graag een langere chrono gezien. Desondanks behoort hij tot de favorieten voor de eerste gele trui. Bij de bookies is hij zelfs de topfavoriet. Over zijn vorm is niet veel te zeggen. Dit seizoen wist hij twee keer te winnen: begin februari won hij solo in de Ronde van Valencia en afgelopen week pakte hij de Duitse tijdrittitel. In een rit tegen de klok van 48 kilometer bleef hij Jasha Sütterlin ‘slechts’ vijftien seconden voor. Was Sütterlin zo sterk, of viel Martin wat tegen? We zullen zaterdag weten wat we hieruit op kunnen maken.
Zijn grootste uitdagers lijken te komen uit Nederlandse hoek. LottoNL-Jumbo beschikt met Primož Roglič over een van de verrassingen van dit seizoen. De Sloveen raakte vanwege zijn voorbereiding op de Tour de France weliswaar zijn nationale tijdrittitel kwijt; hij mocht dit seizoen al wel vijf keer juichen. Drie van die vijf overwinningen boekte hij in tijdritten, twee daarvan waren op WorldTour-niveau. In de Ronde van het Baskenland was Roglič de beste in een heuvelachtige chrono van 28 kilometer, waarna hij in de Ronde van Romandië een op- en afgaande tijdrit van 18 kilometer won. Onlangs was hij in de Ster ZLM Toer de sterkste in een vlakke proloog van 7,5 kilometer. De voormalige schansspringer kan dus in allerlei soorten tijdritten goede prestaties voorleggen, in tegenstelling tot Martin. Roglič’ power komt ideaal tot uiting op het traject door Düsseldorf en het is dan ook niet gek dat hij als favoriet naar voren geschoven wordt.
Jos van Emden is de andere LottoNL-Jumbo-coureur die genoemd wordt. In de (vergelijkbare) openingstijdrit van 2015, toen de Tour in Utrecht startte, eindigde hij als vijfde. Hierdoor was hij vorig jaar in Apeldoorn ook kanshebber voor de Giro-tijdrit. “Ik vond dat ik nog niets bewezen had en was daar ook 15 seconden langzamer dan de winnaar. Nu begrijp ik dat er meer wordt verwacht”, gaf Van Emden toe op het persmoment voorafgaand aan deze Tour. Er wordt nu ook meer verwacht, omdat hij in de recente Giro d’Italia de slottijdrit wist te winnen, nog voor Tom Dumoulin. Van de tien profzeges die Van Emden op zijn palmares heeft staan, waren er zeven in een tijdrit, waarvan vijf korter dan 15 kilometer. “Voor de Tour is dit mijn kans en ik wil die heel graag pakken”, zei hij tegen de NOS. Toch gaf onze landgenoot aan dat hij zich niet goed voelt. Is hij daarmee zand in de ogen van de concurrentie aan het gooien?
BMC leek met Rohan Dennis dé topfavoriet bij uitstek in huis te hebben, maar de Australische kampioen op dit onderdeel schittert in afwezigheid. Wel heeft de Amerikaanse formatie met Stefan Küng een gevaarlijke kanshebber op een ereplaats in huis. De 23-jarige Zwitser won vorige week het nationaal kampioenschap tijdrijden, werd in de Ronde van Zwitserland in beide tijdritten tweede achter een ontketende Dennis. Weet hij de tegenstand te snel af te zijn? Bij BMC is kopman Richie Porte ook niet te onderschatten. In het Critérium du Dauphiné deelde hij in de golvende tijdrit een gevoelige tik uit aan de concurrentie. Weet hij in de Tour de rest ook al meteen op achterstand te zetten?
De grootste favoriet voor de eindzege is Chris Froome. De Brit is een erkend tijdrijder, maar veertien kilometer is net te weinig voor hem. In Utrecht verloor hij op 13,8 kilometer liefst 50 seconden en eindigde hij als 39ste. Weet hij de schade te beperken? Binnen Sky zou kersvers Pools tijdritkampioen Michal Kwiatkowski weleens uit kunnen halen. Het zal voor Kwiatek een van de weinige keren zijn dat hij voor eigen kans mag gaan deze Tour. Dat geldt ook voor Vasil Kiryienka, maar de Wit-Russische stoomtrein gedijt beter bij lange tijdritten.
Bij Movistar rijden meerdere kleppers die kans maken op een korte klassering in deze tijdrit. Jonathan Castroviejo is de regerende Spaans en Europees kampioen tijdrijden. Begin dit jaar wist hij in de Ronde van Algarve Tony Martin en Primoz Roglič op respectievelijk vier en vijf seconden te rijden. En dat over een afstand van 18 kilometer. Zijn Duitse ploegmaat Jasha Sütterlin maakte het Martin onlangs lastig op het nationaal kampioenschap. Sütterlin is nog maar 24 en een erkende hardrijder. Weet hij iets extra’s te geven in eigen land? Daarnaast moet binnen Movistar altijd rekening gehouden worden met Alejandro Valverde.
Een andere kanshebber op een goede uitslag is Stephen Cummings. De Brit van Dimension Data was lange tijd afwezig met een blessure, maar zijn comeback had hij zich niet beter kunnen wensen: hij pakte de dubbel op het Brits kampioenschap. Daarnaast werd hij in Utrecht tiende in de openingstijdrit. Is hij weer daartoe in staat? Ook zijn ploeggenoot Edvald Boasson Hagen moet in de gaten gehouden worden. Voor wie de regenachtige omstandigheden een voordeel zijn, is Ion Izagirre. De Spaanse kopman van Bahrain Merida viel wel wat tegen op het Spaans tijdritkampioenschap (slechts zevende) en zal deze tijdrit hoogstwaarschijnlijk ook niet winnen, maar kort eindigen… Waarom niet?
Michael Matthews heeft een uitstekend rapport wat betreft tijdrijden dit jaar. De Australiër van Sunweb eindigde van de vier tijdritten – en dat waren twee van bijna dertig kilometer – die hij reed drie keer in de top-10. Een korte uitslag biedt hem ook de komende dagen nog kansen op het geel. Datzelfde geldt voor Marcel Kittel en alleskunner Peter Sagan. Outsiders zijn Maciej Bodnar (BORA-hansgrohe), Geraint Thomas (Sky), Fabio Felline (Trek-Segafredo), Sylvain Chavanel (Direct Energie), Taylor Phinney (Cannondale-Drapac) en Luke Durbridge (Orica-Scott). Onze landgenoot Dylan van Baarle is eveneens een hardrijder. In de Tourtijdrit van Utrecht werd hij zestiende. De in Veenendaal wonende renner zou met een korte klassering een goede zaak doen voor het jongerenklassement en mogelijk zelfs de eerste witte trui.
Favorieten volgens WielerFlits
**** Primož Roglič
*** Tony Martin, Stefan Küng
** Jos van Emden, Jonathan Castroviejo, Michal Kwiatkowski
* Jasha Sütterlin, Richie Porte, Michael Matthews, Stephen Cummings
Weer en TV
Zaterdag valt tussen de 10 en 19 millimeter regen in Düsseldorf. Het grootste deel daarvan zal in de ochtend en het begin van de middag vallen. Vanaf 17.00 uur zal de hoeveelheid regen minderen. De temperatuur schommelt tussen de 14 en 18 graden Celsius en de wind komt met kracht 3 à 4 uit westelijke richting.
De Tour de France wordt zoals elk jaar uitgebreid in beeld gebracht en uitgezonden. De NOS (NPO1) en Sporza (één) beginnen om 15.10 uur met de live-uitzending. Eurosport 1 is er vanaf 14.45 uur al bij.
[poll id=”550″]
Ik ben bang dat het weer veel gaat bepalen en dat we een verrassende uitslag gaan krijgen.
Een verrassende uitslag vanwege de regen? Dat lijkt me niet hoor.
De ploegen mogen zelf beslissen in welke volgorde hun renners gaan rijden toch? Dan zullen waarschijnlijk alle favorieten min of meer tegelijk starten, ergens op het droogste moment van de dag. Al kan het natuurlijk wel nog steeds zo zijn dat de ene favoriet net 10 minuten voor een bui is gestart, en een andere net even pech heeft. Maar ik verwacht wel gewoon de favorieten bovenaan morgen.
Teams met ak mannen zullen hun ak mannen voorrang geven op de specialisten. Waar Tony Martin binnen Katusha voorrang krijgt op de rest.
Sutterlin en Castroviejo zullen altijd ongunstiger moeten starten dan Valverde en Quintana
On:Roglic! Punto!