Tour 2017: Voorbeschouwing puntenklassement
foto: Sirotti
woensdag 28 juni 2017 om 19:00

Tour 2017: Voorbeschouwing puntenklassement

De afgelopen vijf jaar was Peter Sagan ongenaakbaar in de strijd om het groen. Dit jaar gaat de wereldkampioen op jacht naar het recordaantal van zes overwinningen. De uitdagers zijn klaar om het hem weer lastig te maken. Wie kunnen we verwachten? WielerFlits blikt vooruit.

Historie
Sinds 1953 kent de Tour de France een puntenklassement. De leider van dat klassement is te herkennen aan de groene trui. De eer van de eerste groene trui was toebedeeld aan de Nederlander Wout Wagtmans. De Zwitser Fritz Schär wist dat jaar het eerste puntenklassement op zijn naam te schrijven. De trui dankt zijn groene kleur aan een grasfabrikant die de eerste trui sponsorde. In 1968 was het tricot eenmalig rood van kleur, ook dat had te maken met de sponsor.

Petacchi wint de groene trui in de Tour van 2010 – foto: Sirotti

Vier keer won een Nederlander het klassement. Jan Janssen was de eerste in 1964 en won ook nog in 1965 en 1967. Jean-Paul van Poppel (1987) is nog steeds de laatste Nederlandse winnaar. De laatste keer dat er een Belg het groen mee naar huis mocht nemen was in 2007, toen won Tom Boonen naast twee etappes ook de puntentrui. De Duitse spurtbom Erik Zabel heeft nog altijd alleen het record van meeste eindzeges in handen. Hij wist het klassement tussen 1996 en 2001 zes maal op rij te winnen. Kan Peter Sagan dit jaar op gelijke hoogte komen?

Vorig jaar wist Sagan op overtuigende wijze te winnen. Met maar liefst 470 punten verwees hij Marcel Kittel (228) en Michael Matthews (199) naar de dichtste ereplaatsen. Bieden de sprinters dit jaar meer weerstand aan de wereldkampioen?

Laatste tien winnaars
2007: flag-be Tom Boonen
2008: flag-es Oscar Freire
2009: flag-no Thor Hushovd
2010: flag-it Alessandro Petacchi
2011: flag-gb Mark Cavendish
2012: flag-sk Peter Sagan
2013: flag-sk Peter Sagan
2014: flag-sk Peter Sagan
2015: flag-sk Peter Sagan
2016: flag-sk Peter Sagan

Puntentelling
In 2011 werd het nieuwe puntensysteem geïntroduceerd. Voorheen waren er drie kleine tussensprints waar respectievelijk zes, vier en twee punten de verdienen waren. Die sprints maakten plaats voor één grote tussenspurt waar voor de winnaar twintig punten te verdienen zijn. Op de meet zijn ook punten te verdienen. Hier wordt onderscheid gemaakt tussen vlakke etappes, heuveletappes, bergritten en tijdritten. In vlakke ritten zijn de meeste punten te verdienen.

Punten aan de finish
Vlakke etappes:
Etappes 2, 4, 6, 7, 10, 11, 16, 19 en 21
50-30-20-18-16-14-12-10-8-7-6-5-4-3-2 punten voor de eerste 15 renners

Etappes over geaccidenteerd terrein:
Etappes 3, 5, 8, 14 en 15
30-25-22-19-17-15-13-11-9-7-6-5-4-3-2 punten voor de eerste 15 renners

Moeilijke etappes:
Etappes 9, 12, 13, 17 en 18
20-17-15-13-11-10-9-8-7-6-5-4-3-2-1 punten voor de eerste 15 renners

Tijdritten:
Etappes 1 en 20
20-17-15-13-11-10-9-8-7-6-5-4-3-2-1 punten voor de eerste 15 renners

Tussensprints:
20-17-15-13-11-10-9-8-7-6-5-4-3-2-1 punten voor de eerste 15 renners

Favorieten
Als Peter Sagan (BORA-hansgrohe) niets tegenkomt, is het zeer waarschijnlijk dat de Slowaak in Parijs zijn zesde overwinning in het puntenklassement mag vieren. Sinds de invoering van het nieuwe puntensysteem is Sagan de enige renner die steeds meer dan 400 punten wist te halen. Vorig jaar haalde de wereldkampioen zijn hoogste puntenaantal tot nu toe: 470. Sagan is met vijf zeges op rij de logische topfavoriet. Wie kan hem bedreigen?

Peter Sagan – Foto: Sirotti

De eerste naam die dan bovenkomt is die van de Duitse topsprinter Marcel Kittel (Quick-Step Floors). Kittel won al negen etappes in La Grande Boucle. De afgelopen editie was de Duitser slechts één keer succesvol. Toch wist hij voldoende punten te sprokkelen om op een tweede plaats te eindigen in het puntenklassement. Als Kittel dit jaar succesvoller is in de massasprints, kan hij een serieuze bedreiging vormen voor Sagan.

Marcel Kittel – Foto: Wouter Roosenboom

De derde naam is ook de nummer drie van vorig jaar: Michael Matthews van Sunweb. Dit jaar zal de Australiër wederom een ritzege najagen, nadat hij vorig jaar mocht proeven van de zoete smaak van victorie in de Tour. In de tiende rit wist hij na goed ploegenspel Sagan te verschalken in de sprint met een klein groepje. Matthews zal in de massasprints en met aanvallend koersen punten willen sprokkelen voor het groen om het zo Sagan lastig te maken.

Matthews toonde zijn goede vorm in Zwitserland – Foto: Sirotti

Een andere naam om rekening mee te houden is Tourdebutant Sonny Colbrelli (Bahrain Merida). De Italiaan reed al vijf keer de Ronde van Italië maar wist nooit een rit te winnen. Eerder dit jaar was hij wel succesvol in Parijs-Nice, waar hij de tweede etappe won en zo zijn eerste zege in de World Tour wist te boeken. Met zijn snelle eindschot en capaciteit om een lastig parcours te overleven kan hij in veel etappes punten pakken.

Sonny Colbrelli

Sonny Colbrelli – Foto: Sirotti

Kersvers Frans kampioen Arnaud Démare (FDJ) is na een jaar afwezigheid weer van de partij in de Ronde van Frankrijk. De spurter was dit jaar al succesvol in Parijs-Nice en het Critérium du Dauphiné. Kan hij die lijn doorzetten naar de Tour? De nationale tricolores om de schouders zullen daar vast aan bijdragen.

Zet Greipel zijn reeks voort? – Foto: Sirotti

Als André Greipel (Lotto Soudal) aan de start staat van een grote ronde, kun je er vergif op innemen dat hij ook een etappe wint. Met uitzondering van zijn eerste twee grote rondes (Vuelta 2006 en 2007) won hij bij elke deelname wel een etappe. In 2009 resulteerde dat ook in het winnen van de puntentrui in de Ronde van Spanje. In de Tour de France is zijn beste resultaat in de strijd om het groen een tweede plaats, dat was in 2015 toen hij 66 punten tekort kwam op Sagan. Daarmee is hij de renner die het dichtst bij Sagan wist te komen sinds zijn hegemonie begon in 2012.

Dylan Groenewegen – Foto: Wouter Roosenboom

Hollandse glorie moet komen van spurtbom Dylan Groenewegen (LottoNL-Jumbo). Groenewegen heeft bewezen zich te kunnen meten met de crème de la crème van het sprintersgilde. Als alle puzzelstukjes in elkaar passen kan Groenewegen zomaar als snelste uit de bus komen. Of hij ook mee gaat spelen voor het groen, is de vraag. Echter zal hij door de vele sprintmogelijkheden veel punten kunnen behalen en zo dicht in het klassement komen te staan.

De sprintkoning van vorig jaar is ook van de partij, in de persoon van Mark Cavendish (Dimension Data). Hij wist maar liefst vier etappes te winnen in de massasprint. Na Milaan-San Remo werd bij de Manx Missile de ziekte van Pfeiffer geconstateerd, waarmee hij lange tijd buitenspel stond. Zijn rentree maakte hij in de Ronde van Slovenië. Het is de grote vraag hoe hij zich op het hoogste niveau gaat manifesteren na zijn ziekte. Hij kan rekenen op steun van zijn ploegmaat Edvald Boasson Hagen. De Noor kan zelf ook een aardig potje sprinten en mocht het dus niet gaan zoals gehoopt met Cav, kan de Zuid-Afrikaanse ploeg ook de kaart van Boasson Hagen trekken.

Hoe staat het met de vorm van Mark Cavendish? – Foto: Sirotti

Wat kan Nacer Bouhanni (Cofidis) dit jaar in de Tour? In de Giro en de Vuelta wist hij al te winnen maar in zijn thuiswedstrijd is dat nog niet gelukt. Bouhanni moest vorig jaar vanwege een handblessure de Tour de France missen. De 26-jarige renner kreeg het aan de stok met een andere hotelgast aan de vooravond van het Frans kampioenschap. Dit jaar is hij weer van de partij. Kan hij eindelijk zijn zege boeken?

De man van het voorjaar mogen we zeker niet vergeten in dit rijtje. Ook in de Tour was hij al erg succesvol: Greg Van Avermaet. De afgelopen twee jaar won de BMC-renner telkens een etappe en vorig jaar mocht hij zelfs enkele dagen in het geel rijden. Als hij door zijn aanvallende rijstijl punten kan sprokkelen voor het puntenklassement, is Van Avermaet zeker een kanshebber voor groen.

Kan Van Avermaet meedoen om het groen? – Foto: Sirotti

Alexander Kristoff won in 2014 twee etappes in de Tour, maar was verder nog niet erg succesvol in grote rondes. Onlangs werd bekend dat de Noor een contractaanbod van Katusha-Alpecin naast zich heeft neergelegd. Kan een getergde Kristoff boven zichzelf uitstijgen om een mooi contract te verdienen bij een nieuwe ploeg? Ook John Degenkolb staat aan de start, maar bij Trek-Segafredo staat werkelijk alles in dienst van Alberto Contador, vertelde zijn ploeggenoot Koen de Kort. Weet de Duitser toch in zijn eentje naar succes te sprinten?

Alexander Kristoff

Wat kan een getergde Alexander Kristoff? – Foto: Sirotti

Naast de grote sprinters staan er ook snelle mannen aan de start die zich waarschijnlijk niet zullen mengen in de strijd om het groen, maar door hun sprintcapaciteiten wel de nodige punten zullen halen. Ben Swift (UAE Emirates) zal zowel op vlak als op geaccidenteerd terrein mee kunnen doen. Dat laatste geldt vooral ook voor Fabio Felline (Trek-Segafredo).

Bij afwezigheid van Bryan Coquard kan de jonge Fransman Thomas Boudat (Direct Energie) zich wellicht mengen in de sprints. Fortuneo-Vital Concept neemt Britse spurter Daniel McLay mee. Secondanten die de verantwoordelijkheid overnemen wanneer hun kopman onverhoopt wegvalt zijn er ook: Nikias Arndt, Ramon Sinkeldam (Sunweb), Davide Cimolai (FDJ), Rick Zabel (Katusha-Alpecin) en Jürgen Roelandts (Lotto Soudal).

Boudat heeft dit jaar in de Wielerweek van Coppi en Bartali al gewonnen – Foto: Sirotti

Favorieten volgens WielerFlits
**** Peter Sagan
*** Marcel Kittel, Michael Matthews
** Sonny Colbrelli, Arnaud Démare, André Greipel
* Dylan Groenewegen, Mark Cavendish, Nacer Bouhanni, Greg Van Avermaet

[poll id=”546″]

RIDE Magazine
67 Reacties
28-06-2017 08:17
Het zal wel Sagan worden, maar ik hoop op matthews. Kittel zie ik m niet winnen. ook met 6 etappe overwinningen staat hij nog maar op 300 punten. De sleutel ligt in het elke dag punten sprokkelen niet enkel massa sprintjes winnen.
28-06-2017 08:28
Matthews lijkt me sterk, zie hem in de vlakke etappes geen top 5 sprinten
28-06-2017 08:28
Het lijkt me sterk dat Felline mee gaat sprinten, aangezien bij Trek-Segafredo alles draait om Contador.
28-06-2017 08:38
@ Filipo, Plus dat ze Degenkolb ook nog hebben. Het zal wellicht een paar keer voorkomen dat Degenkolb al gelost is en Felline er nog bij zit.. maar zeker niet genoeg om in aanmerking te komen voor groen.

Ik zie overigens Matthews echt wel als serieuze bedreiging voor Sagan. Kan tegenwoordig net zo goed een heuvel over als Sagan, gezien zijn Luik-Bastenaken-Luik dit jaar, en is denk ik intrinsiek ongeveer net zo snel als Sagan. Kan een leuke strijd worden, misschien wel de leukste in jaren.
28-06-2017 08:46
Het groen zal hij niet winnen, maar ik ben zeer benieuwd naar Cavendish. Als hij volledig hersteld is (en dat lijkt me het geval aangezien hij geselecteerd is) kan zijn ziekte ook een voordeel zijn omdat hij supergretig is.
Met dit parcours zie ik hem wel weer een paar ritzeges wegkapen.
28-06-2017 08:49
Wat ik interessant vind is dat er bij heuveletappes vanaf de 3e plek meer punten vergeven worden dan bij vlakke etappes.
28-06-2017 09:02
@redactie: Makkelijkste manier om de groene trui te winnen is elke moeilijke etappe en ITT op plek 8 binnen te komen. 87 punten! :P

Het zou eigenlijk wel brilliant zijn om ergens tussen plek 5 en 15 een plek (in dit geval dus 8) met dikke bonus punten te voorzien (ietsje meer dan de etappe winnaar). Dan krijg je pas chaos bij de finale, en wordt het een keuze tussen punten trui en etappe winst.
28-06-2017 09:07
@ secondant

Matthews intrinsiek ongeveer net zo snel als Sagan? Dat is niet eens close... Hoevaak heeft Matthews een echte massasprint gewonnen? Los van dat Sagan gewoon veel sneller is, plaatst ie zich ook nog beter. Dus Matthews is totaal geen concurrent wat mij betreft.

Nee, met dit parcours is Kittel de enige die hem een beetje kan bedreigen volgens mij. Maar ook die kans acht ik vrijwel nihil.
28-06-2017 09:18
Ralph, Ralph, Ralph.......................
28-06-2017 09:21
@Linda's Lid:
Matthews versloeg Sagan (& Degenkolb) in Zwitserland. Weliswaar geen volledig vlakke sprint. Vorig jaar in Parijs-Nice pakt hij (na de proloog) de eerste rit in lijn door onder meer Bouhani, Krisfoff en Greipel te verslaan. De Tourrit die Matthews vorig jaar won was ook vlak. Verslaat hij in een kopgroep Sagan in een rechtstreeks duel.

Dat Sagan beter kan positioneren ben ik met je eens. Maar heb het idee dat Matthews daar bij Sunweb op vooruit is gegaan ten opzichte van Orica. Hij zal nu iets meer hulp krijgen van onder meer een Sinkeldam (en wellicht Arndt) heb ik het idee.
28-06-2017 09:22
Thomas Boudat of Adrien Petit bij Direct Energie?
28-06-2017 09:32
Scherp, Sephiroth.
Dat zou inderdaad wel interessant worden. Dan moet je dus niet alleen zo hard mogelijk naar voren rijden, maar ook nog in de gaten houden hoeveel renners vooruit zijn. Het handigste is dan eigenlijk om een kopgroep van 7 weg te laten rijden en dan gewoon voluit te sprinten.
28-06-2017 09:33
@Ivothijssen, ze mogen waarschijnlijk beide hun gang gaan in de sprintetappe's, dus zal niet veel verschillen tussen elkaar!
28-06-2017 09:43
@ Ivothijssen, @ jellevanderlinden,

Ik had begrepen dat Petit gewoon blijft aantrekken bij Direct Energie. Kunnen ze gelijk aan de tandem Petit-Boudat werken. Hopelijk werpt dat volgend jaar zijn vruchten af.
28-06-2017 09:49
Ik denk dat het dit jaar spannender wordt. De tussensprints zijn ook meer naar voren gelegd waardoor ze in de lastige etappes vaak nog voor de eerste serieuze beproeving liggen en dus ook de vlakke sprinters hier de winst kunnen grijpen. Dat grote voordeel is Sagan kwijt.
Bovendien veel meer vlakkere etappes.

Ik zie Sagan nog steeds als topfavoriet, maar het is dit jaar zeker geen gelopen koers.
Als Kittel 4 etappes wint en attent koerst in de andere ritten vwb de tussensprints, moet ik het nog zien.
28-06-2017 09:51
In het Frans kampioenschap reed de ploeg wel voor Petit..
28-06-2017 09:52
Als Kittel ook mee gaat doen met de tussensprints zie ik hem die 400 punten wel halen. Of dat genoeg is om Sagan voor te blijven vraag ok me af, die kan in dit veld makkelijk top 5 sprinten.
28-06-2017 09:53
@secondant
Bron?
28-06-2017 09:53
Zijn er al punten voor het groen te winnen in de openingstijdrit ? want dan pakt Matthews al een (lichte) voorsprong op Sagan.
28-06-2017 09:55
Is het terecht dan Colbrelli 2 sterren krijgt. Die kan in die 9 vlakke etappes toch echt niet genoeg punten pakken met al die sprinters en hun treintjes. Of zie ik dit verkeerd.
28-06-2017 09:56
@Secondant, ik had juist begrepen dat ze beide hun gang mochten gaan, en dat volgend jaar Boudat de sprintkopman wordt (:

Quote Frans kampionschap: Coquard
The worst moment, and surely the precursor to the final Tour decision, came at the French nationals on Sunday, where Bernadeau told his team to ride for Petit, not Coquard, who was duly dropped as the team blew up the race in the crosswinds, only for the Classics-suited Démare to mop up at the end.
28-06-2017 09:57
@fringale
nee.

@secondant
ik ben ook wel benieuwd waar je dat vandaan hebt..?
Ik zou het namelijk niet weten wie van Direct Energie meegaat in de massasprint.
28-06-2017 09:58
@ab, dat zei Petit bij zijn contractverlenging. Zie het artikel van 19 juni hier op WF:

"Thomas Boudat is nu de sprinter waarvoor ik ga werken, maar ik blijf dromen van het podium in Parijs-Roubaix."

Maar als Boudat er niet meer bij is, of als hij niet genoeg kracht meer heeft, dan zullen ze wel voor Petit gaan. En ik verwacht dat dit regelmatig zal gebeuren gezien de lange afstanden.
28-06-2017 10:01
@fringale en Karperdrol
Volgens bovenstaande beschrijving zijn er wél punten te verdienen in de openingstijdrit.

Dat er tijdens het Franse kampioenschap voor Petit gereden werd is logisch. Dat was een lastige rit en Boudat heeft daar nog moeite mee. Die is beter in de echt vlakke ritten.
28-06-2017 10:05
Niet dat ie kans maakt maar Bevin had toch ook wel genoemd mogen worden als sprinter

Om te reageren moet je ingelogd zijn.