Tour 2018: Dubbelslag Peter Sagan na winst in door valpartij ontsierde sprint
Peter Sagan heeft de tweede etappe van de Tour de France gewonnen. De wereldkampioen was na een rit van ruim 182 kilometer als eerste aan de meet in La Roche-sur-Yon, nadat het peloton op twee kilometer van de meet werd opgeschrikt door een valpartij waar ook Fernando Gaviria betrokken was. Sagan verwees Sonny Colbrelli en Arnaud Démare naar de plekken twee en drie.
Vroege vlucht jaagt op bergpunt
De vlucht was – andermaal – vroeg vertrokken. Dion Smith (Wanty-Groupe Gobert), Sylvain Chavanel (Direct Energie) en Michael Gogl (Trek-Segafredo) zaten mee. Bollentruidrager Kévin Ledanois probeerde nog de sprong te maken, maar hij werd vakkundig teruggefloten. Ze kregen ruim twee minuten voorsprong van het peloton.
Smith en Gogl laten Chavanel alleen
Vroeg in de etappe lag het enige waardevolle punt van de rit, als je kijkt vanuit het oogpunt van de vluchters dan. Het enige bergpuntje van de dag ging naar Smith, die daardoor Ledanois van de koppositie in dat klassement verdrong. Omdat Smith in het algemeen klassement er beter voor stond dan zijn Franse concurrent, kon hij het zich permitteren om terug te zakken in het peloton. Hij moest enkel de finish halen in het peloton om de bergtrui te pakken.
Dat gebeurde enkele minuten nadat ook Gogl de handdoek in de ring geworpen had als vluchter. Met enkele knieklachten zakte de Oostenrijker terug in het pak, waardoor de bijzondere situatie ontstond dat Chavanel nog de enige aanvaller was die overbleef. De ervaren Fransman kreeg van Quick-Step Floors meer dan vier minuten voorsprong. Vervolgens kachelde de koers urenlang door.
Het regent vallende renners, opleving bij tussensprint
Halverwege de etappe was er opschudding door de eerste opgave van deze Tour: Tsgabu Grmay (Trek-Segafredo) gaf er in de bevoorradingszone de brui aan. Even later lag ook Rudy Molard (Groupama-FDJ) op de grond, maar hij kon verder. De tussensprint op 48 kilometer van de meet werd in het peloton een prooi voor Peter Sagan, voor Fernando Gaviria en Alexander Kristoff.
Veertig kilometer voor de meet werd het peloton opgeschrikt door een nieuwe crash: Luis Léon Sánchez was het slachtoffer. De Astana-Spanjaard viel op een verkeerseiland en was genoodzaakt op te geven. Niet veel later lagen ook Adam Yates en Silvan Dillier op de grond, maar zij konden hun weg vervolgen. Arnaud Démare kreeg nog een lekke band, maar wist bijtijds terug te keren.
Bonusseconde voor Thomas
Aan kop zetten de diverse teams hun treintjes op de rails, de klassements- en de sprintersploegen nog door elkaar. Op veertien kilometer van de streep pikte Geraint Thomas een bonusseconde weg, die hem na de ploegentijdrit wellicht wel de gele trui kan opleveren. Kort daarna werd de dappere Chavanel ingerekend en door enkele collega’s gecomplimenteerd voor bewezen diensten.
Nerveuze sprintvoorbereiding leidt tot valpartij
Sky nam de kop in de laatste tien kilometer. 7,5 kilometer voor de meet kreeg Marcel Kittel tegenslag te verwerken. De gelegenheidsdrager van het groen moest van fiets wisselen en was kansloos voor ritwinst. Quick-Step Floors zette op vier kilometer de trein aan kop, wat in de bochtige finale een voordeel was.
Lotto Soudal nestelde zith ook op kop, maar de chaos was compleet op 1,9 kilometer van de meet. In een bocht naar rechts kwam een groep ten val met daarbij gele trui Fernando Gaviria en Michael Matthews. Een groep van vijftien renners bleef over en ging strijden om de ritzege. Démare ging als de eerste de sprint aan. Hij werd overklast door wereldkampioen Sagan, die de opkomende Sonny Colbrelli afhield.
⏪🔻 Relive the last kilometer of today stage and the stage win for @petosagan !
⏪🔻 Revivez le dernier kilomètre de l’étape du jour et la victoire de Peter Sagan !#TDF2018 pic.twitter.com/VOfL7NSZAF— Le Tour de France (@LeTour) 8 juli 2018
Edit: ah Degenkolb, je ziet hem wijzen bij de finish
Misschien moet je gewoon geen wielrennen kijken als je hoopt dat iemand niet wint. Kansloos.
Zoals Sagan zei, vandaag was laat beginnen aan de sprint een voordeel als ploeg. Jammer van die schuiver.
Waarom moet die sprint rechtdoor zijn? sprinten met daarvoor veel bochten vereist veel techniek en daar zijn ook weer specialisten in.
Dat is evengoed gevaarlijk, want dan zitten er op het eind teveel sprinters naast elkaar. Kijk de eerste etappe van de Tour 2016 bijvoorbeeld eens terug. Deze finale had inderdaad wel echt smalle bochten bij tijd en wijle.
Dat was Impey lijkt me.
Leek Impey te zijn. Volgens mij zijn ze bij Mitchelton uitgeschoten met de tramadol want ze stuiterden echt alle kanten op vandaag.
Oh, Alejandro is weer top!