Tour 2018: Voorbeschouwing bergetappe naar La Rosière
Nadat in de eerste bergrit met Julian Alaphilippe een vluchter zegevierde, is de kans op meer strijd tussen de klassementsrenners groter in etappe elf. De finish in La Rosière volgt namelijk na de beklimming van een col van eerste categorie. WielerFlits blikt vooruit.
Parcours
Kort, maar krachtig. Dat is de omschrijving van de elfde Touretappe. Met slechts 108,5 kilometer behoort deze rit tot de kortste ritten in lijn (tijdritten daargelaten). De Pyreneeënrit naar de Col du Portet volgende week spant echter de kroon met slechts 65 kilometer! Rittenkoersen experimenteren de laatste jaren vaker met een mix tussen lange en korte bergetappes om het afwachtende patroon te doorbreken.
Parcoursbouwer Thierry Gouvenou heeft ondanks de korte afstand een spectaculaire route gevonden tussen Albertville en La Rosière. De rit is een kopie van de door Pello Bilbao gewonnen rit in het voorbij Critérium du Dauphiné – al was de start toen in Frontenex. Ditmaal wordt begonnen vanuit Albertville dat dit jaar voor de vierde keer etappeplaats is. Jan Ullrich won er in 1998 de zestiende etappe en in 2012 en 2016 werd er gefinisht.
Vrijwel vanaf de start gaat het omhoog. Na 11,5 kilometer ligt in Villard-sur-Doron al de dagelijkse tussensprint en na 26 kilometer ronden de renners op de Montée de Bisanne (12,4 km à 8,2%) de eerste top van de dag. Met deze berg heeft Tom Dumoulin nog een appeltje te schillen, want de Nederlander kwam tijdens de Tour van 2016 in de aanloop ervan ten val en moest opgeven. Rafal Majka rondde vervolgens als eerste de top.
Via een lange afdaling van de Col des Saisies wacht met de Col du Pré (12,6 km à 7,7%) de volgende hindernis. Deze onregelmatige beklimming – een nieuwkomer in de Tour – kent meer dan vijf kilometer aan 9%, over smalle haarspeldbochten. Op de top wacht de renners een geweldig uitzicht over de stuwdam van Roselend, waar zij daarna overheen koersen. Langs de oevers van het meer kunnen de renners even de benen strekken.
Echter niet voor lange duur, want daarna is het opnieuw klimmen geblazen naar de Cormet (dialect voor Col) de Roselend (5,7 km à 6,5%) – met al elf passages een graag geziene gast in de Tour. Onder anderen de Nederlanders Henk Lubberding (1979) en Mathieu Hermans (1987) kwamen hier als eerste boven. Franco Pellizotti was in 2009 de laatste die er als eerste de top bereikte.
Na de Cormet de Roselend volgen een afdaling van achttien kilometer en de slotklim naar La Rosière (17,6 km à 5,8%), dat deel uitmaakt van het skigebied Espace San Bernardo. Pello Bilbao won hier dit jaar de zesde etappe in het Critérium du Dauphiné, nadat hij als laatste overbleef uit de kopgroep en op de slotklim knap een voorsprong van een halve minuut wist vast te houden op de klassementsmannen.
Start: 14.05 uur
Finish: tussen 17.10 en 17.37 uur
Favorieten
De eerste bergrit bracht niet het spektakel waar op werd gehoopt. Toch hebben diverse klassementsmannen tijdsverlies opgelopen. Bauke Mollema, Bob Jungels, Ilnur Zakarin, Rigoberto Uran en Rafal Majka liepen in de eerste Alpenrit averij op. Het is tot dusver de enige indicatie hoe het met enkele toppers gesteld is. Naar de vorm van de overige klassementsrenners blijft het gissen.
De listige slotbeklimming op weg naar La Rosière zou wel een kolfje naar de hand van Nairo Quintana kunnen worden. De Colombiaanse rasklimmer wist al vijf bergetappes te winnen in de grote rondes. Quintana kan als kopman van Movistar bovendien rekenen op een sterke ploeg. Met Mikel Landa en Alejandro Valverde heeft de Spaanse formatie meerdere troeven achter de hand. De ploeg heeft ongetwijfeld een plannetje klaar liggen. Omdat Quintana het meeste tijd goed moet maken, zou het goed kunnen dat de ploeg in eerste instantie op tijdswinst van de Colombiaan mikt.
Chris Froome en Vincenzo Nibali hebben deze Tour nog niet het achterste van hun tong laten zien. Beide renners rijden een stabiele Tour en finishten in de eerste bergetappe in de groep der favorieten. Froome liet in de Ronde van Italië voor het laatst topvorm zien. De geboren Keniaan schreef daar twee belangrijke bergritten op zijn naam. Oud-winnaar Nibali rijdt tot dusver een vrij anonieme Tour. Toch staat hij slechts vijf tellen achter op de Britse topfavoriet.
Daniel Martin is een renner die zich op weg naar Le Grand Bornand toonde. De kopman van UAE Emirates demarreerde uit het peloton. De Ier was echter niet sterk genoeg om voor de groep uit te blijven rijden. Tom Dumoulin zag er in de eerste bergrit ook nog goed uit. De winnaar van de Giro 2017 speelde het in 2016 klaar om de bergrit naar Arcalis te winnen. Andere klassementsrenners die nog geen steekje hebben laten vallen en mee kunnen doen om de ritzege zijn Geraint Thomas (Sky), Adam Yates (Mitchelton-Scott), Romain Bardet (AG2R La Mondiale), Jakob Fuglsang (Astana) en het duo Primoz Roglic en Steven Kruijswijk van LottoNL-Jumbo.
Outsiders
Mochten de klassementsrenners er wederom weinig voor voelen om het gat met de vluchters te (laten) dichten, dan is Julian Alaphilippe opnieuw een renner om rekening mee te houden. De Fransman van Quick-Step Floors gaat na zijn zegetocht naar Le Grand Bornand natuurlijk zijn bolletjestrui verdedigen. De winnaar van vorig jaar – Warren Barguil – reed onderweg naar Le Grand Bornand ook even in beeld. Wanneer hij dit jaar een rol van betekenis wil spelen in dit klassement, zal hij meer moeten laten zien dan een speldenprik. Groupama-FDJ heeft met David Gaudu en Rudy Molard twee renners om rekening mee te houden en Wanty-Groupe Gobert beschikt over het Franse klimtalent Guillaume Martin. Bij AG2R La Mondiale zal Pierre Latour waarschijnlijk in dienst moeten rijden van kopman Bardet.
Rein Taaramaë en Lilian Calmejane zijn twee renners die in de eerste bergrit een sterke indruk maakten. Jelle Vanendert was dinsdag niet mee, maar reed goed in de kasseienrit. Ploeggenoot Thomas De Gendt is ook een renner om op te letten. De Belg heeft altijd zin om zich vooraan te laten zien in een zware bergetappe. Ook landgenoot Serge Pauwels toonde op weg naar Le Grand Bornand nog graag op avontuur te gaan. Hij heeft al aangekondigd deze Tour nog vaker de aanval te zoeken. Misschien al op weg naar La Rosière?
Favorieten volgens WielerFlits
**** Nairo Quintana
*** Vincenzo Nibali, Chris Froome
** Tom Dumoulin, Daniel Martin, Alejandro Valverde
* Adam Yates, Romain Bardet, Primoz Roglic, Jakob Fuglsang
Deelnemerslijst Tour de France 2018
[poll id=”871″]
Weer en tv
In finishplaats La Rosière is het momenteel niet zo warm als in Nederland. Voor dit ski-oord zijn de temperaturen echter zomers te noemen. Volgens de voorspellingen wordt het twintig graden en blijft het droog, al zeggen andere weerstations dat het onderweg kan gaan regenen. In startplaats Albertville is het rond de 25 graden Celsius.
De etappe van Albertville naar La Rosière is vanaf 14.05 uur te zien op NPO 1. Sporza en Eurosport beginnen al om 13.50 uur met de live-uitzending.
Fairly high chances of rain on Cormet de Roselend tomorrow afternoon. It's already an extremely difficult descent in the dry. Just ask Michael Rogers and David Arroyo. #TDF2018 #TDF2007 pic.twitter.com/DRTdZRP4Ur
— Michael Rasmussen (@MRasmussen1974) July 17, 2018
**** Yates
*** Martin - Froome
** Valverde - Quintana - Dumoulin
* Roglic - Nibali - Bardet - Thomas
Er wordt trouwens westenwind verwacht. Grootste deel van de dag dus mee of van opzij, maar de laatste paar kilometer overwegend tegen.
Misschien 3 dagen Sky-trein en zo Thomas op koers voor podium houden?
Morgen korte rit, benieuwd of de Movi’s al in de Alpen wat willen of dat ze wachten tot de Pyrie’s. Wellicht dan al te laat, helemaal met die gekke rit op de 25ste erbij. Quintana laten aanvallen en landa en Valverde meetuffen op de skytrein. Dat zou mooi zijn.
We zijn iig terug tot 12-15 man die top 10 kan rijden nog. Dat scheelt al weer. Maijka, Uran, mollema en zakarin wordt lastig denk ik. Jungels meeste tijd achter de hand en de beste tijdrit van deze 5. Verder druk in de top 10 met eigenlijk 2 ploegen al voor 5 plekken. Scrambled eggs voor TLJ met Kruis en Rogli op smaak te brengen met Nibali, fugslang en Bardet.
Denk dat Martin en roglic nog een rit gaan winnen, die naar Mende bijv.
Of nee wacht niemand durf verliezen. Gesloten koers, kopgroep haalt het.
***** Martin gevolgd door natuurlijk Froome en een met gemak opschuivende Yates
**** Dumoulin, Nibali (ook goed maar hebben een minder eindschot dan Yates)
*** Quintana, Landa (beetje kleurloos volgen, hopelijk morgen beter)
** Roglic (kon mee in de versnelling, valt niet tegen)
* Kruijswijk, Bardet, Fuglsang, Valverde (de op-hangen-en-wurgen groep, Valverde door een "kettingprobleem"?)
Stoemp-groep:
Mollema (hopelijk verbetert zijn rug de komende dagen maar het kan net zo goed andersom zijn), Zakarin, Majka
Gelost:
Uran
Knecht:
Thomas is ook goed maar moet zolang Froome er niet doorheen zakt onherroepelijk knechten (Knaven was daar heel duidelijk in), en dat gaat hem kosten.
Kortom op basis van vandaag zie ik Quintana de anderen niet lossen. Maar morgen is vandaag niet...