Tour 2018: Voorbeschouwing etappe 1
Op zaterdag 7 juli wordt het lange wachten beloond. Dan is de Vendée het decor van de Grand Départ van de 105e editie van de Tour de France. Dit jaar wordt het eerste geel niet uitgedeeld na een rit tegen de klok, maar starten de renners met een reguliere rit in lijn. Kansen voor de sprinters dus!
De Tour start dit jaar aan de Franse westkust. Het is de vijfde keer dat de grootste wielerwedstrijd ter wereld in de Vendée van start gaat. De laatste keer was in 2011, toen Philippe Gilbert in Les Herbiers het geel pakte na een rit die bij de beruchte getijdenweg Passage du Gois van start ging.
Het startschot voor de 201 kilometer lange rit wordt gegeven op Noirmoutier, een schiereiland in de baai van Bourgneuf dat bekend staat om zijn mooie stranden, zoutwinning en oesterteelt. De Passage du Gois wordt in tegenstelling tot eerdere berichten vermeden en de organisatie kiest voor de veilige, 583 meter lange brug Pont du Noirmoutier. Terug op het vasteland wordt er koers gezet in zuidoostelijke richting. De route voert het peloton deels over wegen niet ver van de Atlantische kust, waar het oppassen is voor waaiers.
Het profiel van de openingsrit is grotendeels vlak. Na 119,5 kilometer mag er voor de eerste keer gesprint worden. Bij het pittoreske havenplaatsje L’Aiguillon-sur-Mer gaan de renners vervolgens het binnenland in. Op 28 kilometer van de finish worden de eerste bergpunten van deze Tour verdeeld. De Côte de Vix is met een lengte van 700 meter kort te noemen en de gemiddelde stijgingsgraad van 4,2% zal voor de meeste renners geen problemen opleveren. De finale kent weinig hoogteverschil. Het restant van de rit naar Fontenay-le-Comte voert de renners over een vlak parcours, dus de kans is groot dat een sprinter zich na de openingsdag in het geel mag hijsen.
Start: 11:00
Finish: tussen 15:38 en 16:04
Favorieten
Het aantal van liefst acht sprintetappes in het rittenschema van deze Tour heeft de nodige rappe mannen ertoe verleid om naar de Vendée af te reizen. De concurrentie voor de eerste gele leiderstrui is dan ook stevig te noemen.
Dat geel zou zaterdagmiddag zo maar eens om de schouders van Dylan Groenewegen kunnen hangen. Het Amsterdamse sprintkanon vestigde vorig jaar met een zege op de Champs-Élysées definitief zijn naam als topspurter. In 2018 staat zijn zegeteller op negen overwinningen. In een interview met onze site liet hij deze week nog doorschijnen dat geel binnen de ploeg een groot doel is. “We willen er meteen in de eerste rit staan. Die ga ik proberen te winnen en dan zien we wel verder”, vertelde Groenewegen. Rijdt er zondag 29 jaar na Erik Breukink weer eens een Nederlander in de leiderstrui?
Marcel Kittel was de grote man van de afgelopen Tour. In de eerste helft van de ronde won hij vijf etappes, wat zijn totaal aantal ritzeges in de Tour op veertien bracht. Geen Duitser won er ooit meer. Dit jaar wil het in dienst van Katusha-Alpecin nog niet echt lukken. Weliswaar boekte hij in maart twee zeges in Tirreno-Adriatico, maar sindsdien droogde het op. Kittel rijdt dit jaar zijn eerste Tour in het rood van Katusha-Alpecin. Hij besloot te vertrekken bij de succesformatie van Quick-Step omdat hij inzag dat de ploeg dit jaar de voorkeur zou geven aan iemand anders. Patrick Lefevere heeft met Fernando Gaviria namelijk een supertalent in huis. De 23-jarige Colombiaan staat voor zijn Tourdebuut. In de Giro liet hij vorig jaar met vier ritzeges al zien succesvol te kunnen zijn in een grote ronde. Gesteund door de sterke Quick-Step-trein zal hij deze Tour ongetwijfeld van zich laten horen.
Hoewel vlakke aankomsten niet zijn specialiteit zijn, mogen we Peter Sagan niet onvermeld laten. De wereldkampioen jaagt namelijk weer op groen. Na zijn veelbesproken diskwalificatie vorig seizoen, hoopt hij dit jaar zijn zesde groene trui mee naar huis te kunnen nemen.
Ook Mark Cavendish is nog steeds een renner om rekening mee te houden. Dat mag ook wel, met overwinningen in maar liefst dertig Touretappes. De routinier van Dimension Data hoopt de komende weken dichter bij het record van Eddy Merckx van 34 zeges te komen. De 33-jarige Brit begon goed aan het wielerjaar met een overwinning in Dubai, maar na een spectaculaire val in Milaan-San Remo kwam de klad in zijn seizoen. Met een tweede plaats in de Adriatica Ionica Race lijkt hij op tijd in vorm om weer mee te doen voor de prijzen. Cavendish is al vaker afgeschreven, maar twee jaar geleden won hij nog vier Touretappes. Inclusief de openingsrit.
Lotto Soudal vertrouwt met André Greipel deze Tour eveneens op een oudgediende. De gelouterde Duitser lijkt op weg naar de uitgang bij Lotto Soudal, de ploeg die hij elf ritzeges in de Tour bezorgde. Vorig jaar bleef hij na zes succesvolle edities met lege handen. Met zes zeges dit jaar heeft hij echter aangetoond het winnen nog niet verleerd te zijn.
De Fransen hebben dit jaar geen overschot aan opties voor de sprintetappes. Bryan Coquard moet vanaf de kant toekijken omdat zijn ploeg Vital Concept geen uitnodiging kreeg. Ook Nacer Bouhanni is er niet bij. Hij werd door zijn werkgever Cofidis thuisgelaten ten faveure van Chrishophe Laporte. Bij Direct Energie vinden we geen Adrien Petit, maar wel de talentvolle Thomas Boudat. De 24-jarige Fransman won dit jaar al een rit in de Ruta del Sol. De beste kans op een ritzege heeft Arnaud Démare. De kopman van Groupama-FDJ won vorig jaar de rit naar Vittel en mag dit jaar in de vlakke ritten tot de kanshebbers worden gerekend.
Ook Alexander Kristoff zal zich waarschijnlijk mengen in de debatten. De regerend Europees kampioen heeft bij UAE Emirates Roberto Ferrari en Oliviero Troia meegekregen om hem in positie te brengen. Namens Astana is Magnus Cort Nielsen een renner die in vlakke ritten mee moet kunnen doen om een ereplaats.
Outsiders
Bij Mitchelton-Scott werd Caleb Ewan thuisgelaten. Wellicht mengt Daryl Impey zich daarom in de sprints, al komen zijn kwaliteiten beter tot zijn recht op een lastiger terrein. Hetzelfde kan worden gezegd over John Degenkolb. Goed voor tien ritzeges in de Vuelta, maar in de Tour wil het maar niet lukken. In vier van zijn vijf deelnames kwam hij niet verder dan een tweede plek. Trek-Segafredo heeft naast Degenkolb met Jasper Stuyven nog een andere renner die zich in massasprints durft te mengen. Sunweb beschikt naast Michael Matthews – die aangegeven heeft niet voor het groen te gaan – met Edward Theuns en Nikias Arndt over meerdere renners die in een sprint kort kunnen eindigen. Veel snelle Italianen staan er niet aan het vertrek, maar Sonny Colbrelli is een renner om rekening mee te houden. Wanty-Groupe Gobert heeft met Timothy Dupont en Andrea Pasqualon meerdere troeven om uit te spelen.
Favorieten volgens WielerFlits
**** Fernando Gaviria
*** Dylan Groenewegen, Marcel Kittel
** Peter Sagan, Mark Cavendish, Arnaud Démare
* André Greipel, Sonny Colbrelli, Alexander Kristoff, Magnus Cort Nielsen
Deelnemerslijst Tour de France 2018
[poll id=”844″]
Weer & TV
De Tour gaat dit jaar van start onder zomerse omstandigheden. Het wordt flink zweten voor de renners en toeschouwers. Volgens Weeronline is er veel zon en wordt het ’s middags 31 graden. De wind heeft windkracht 3 en komt uit het noordoosten.
De Tour de France is dit jaar weer op tv te volgen via de bekende kanalen. Zowel de NOS (Herbert Dijkstra en Maarten Ducrot), Eurosport (Jeroen van Belleghem en Bobbie Traksel) als Sporza (Michel Wuyts en José de Cauwer) verzorgen zaterdag vanaf 11 uur een rechtstreekse uitzending. De rit wordt van start tot finish uitgezonden en begint om 11.00 uur.
[poll id=”846″]
Kittel is het al een tijdje kwijt. Cavendish hetzelfde. De rest van het veld komt gewoon snelheid tekort tov eerdergenoemden
Klopt, misschien iets te veel verwachtingen. Was het maar zo makkelijk.
Morgen gok ik op Demare. Die wint vaker de eerste rit van een etappewedstrijd.
Toen hij de hulk deed in 2012, won hij in Metz in een vlakke sprint. Een aantal sprinters was wel opgehouden door de verschrikkelijke valpartij.
https://nos.nl/video/392376-tour-2012-sagan-slaat-weer-toe.html
En hij won in 2013 eens een vlakke sprint van Degenkolb, nadat zijn ploeg op de heuvels een aantal sprinters uit het peloton had gewied.
https://www.youtube.com/watch?v=zRjMQ80mwnk
https://www.google.nl/maps/@46.4583304,-0.800096,3a,75y,35.37h,90.76t/data=!3m6!1e1!3m4!1sZvqZyVV1tN-hh-OmuHtaaA!2e0!7i13312!8i6656
Gaat weer lekker dringen worden
Maar een sprintetappe voor geel is vragen om extra stress en problemen. Had er gewoon een proloog ingezet. Dan krijg je ook meteen de strijd om de groten te zien en is de volgende dag meer controle.
OK