Tour 2018: Voorbeschouwing ploegentijdrit rondom Cholet
Na twee sprintaankomsten worden in de derde etappe van de Tour voor het eerst verschillen in het klassement verwacht. In Cholet mogen namelijk de tijdritfietsen van stal worden gehaald voor de ploegentijdrit. Welke klassementsman weet met zijn ploeg de eerste tik uit te delen? WielerFlits blikt vooruit.
Parcours
In het Critérium du Dauphiné was de ploegentijdrit van 35 kilometer lang genoeg om het klassement in een definitieve plooi te laten vallen. In de Tour zal dat niet het geval zijn, maar de lengte van 36 kilometer én een aantal heuveltjes nodigen wel uit tot tijdsverschillen.
Op de brede wegen in Cholet overbruggen de ploegen hun eerste kilometer. Op het moment dat zij de stad verlaten, wordt het direct zwaar. Schuin op de kop krijgen de teams een felle wind tegen zich én een oplopende weg, die pas na het dorpje Saint-Léger-Sous-Cholet weer afloopt. Daar kan de grote plaat weer gereden worden; de wind waait dan ook weer mee.
De deze situatie verandert pas na La Romagne, een aantal hoogtemeters wordt daarvoor alweer overwonnen. Na La Romagne volgt opnieuw een stuk schuine zijwind op de kop voor de renners. Hier wordt het gevaarlijk; de vermoeidheid in de rennersbenen zal toeslaan en de moeilijkste hindernis van de dag (de Côte de la Séguinière) moet nog overwonnen worden. 1500 meter klimmen met percentages tussen de 3% en 5%, dat kan menig ploeg gaan opbreken – zeker met de pittige wind.
Daarna is het voor de restant van de ploegentijdrit noodzakelijk om scherp te blijven. Cholet is in zicht, maar een aantal venijnige bochten moeten nog genomen worden alvorens de thuishaven bereikt wordt.
Start: 15:10
Finish: tussen 17:30 en 17:40
Favorieten
Tien over drie ’s middags gaat Mitchelton-Scott als eerste van de 22 ploegen van start. Bora-Hansgrohe van geletruidrager Peter Sagan vertrekt om vijf voor vijf als laatste. (startvolgorde) Aan de finish telt de tijd van de vierde renner als eindtijd.
Als er één ploeg morgen als topfavoriet start, dan is dat zonder twijfel Sky. De Britse formatie rondom kopman Chris Froome steekt, net zoals voorgaande jaren, met kop en schouders boven de concurrentie uit. Het feit dat de ploeg in zijn achtkoppige selectie vier nationale kampioenen (Egan Bernal, Jonathan Castroviejo, Gianni Moscon en Geraint Thomas) in de tijdrit herbergt, spreekt boekdelen. Erkend hardrijder Michal Kwiatkowski zal ongetwijfeld ook zijn duit in het zakje doen. Na het tijdsverlies van Froome in de eerste etappe zal het team tot op het bot gemotiveerd zijn winst te boeken op de concurrentie.
Een team dat het Sky wellicht lastig kan maken, is BMC. De ploegentijdrit is een discipline die hen uiterst goed ligt. De ploeg van teammanager Jim Ochowicz staat tevens met een flink aantal tijdrittoppers aan de start. Onder andere Stefan Küng, Patrick Bevin en Greg Van Avermaet moeten kopman Richie Porte van de nodige tijdwinst voorzien. De Australische klassementsrenner was in de eerste etappe namelijk ook één van de vele slachtoffers in de hectische finale.
Samen met BMC domineerde de voorbije jaren één andere ploeg het WK ploegentijdrit. Van de zes verreden edities grepen ze gezamenlijk vijf zeges. Die ploeg is Quick-Step Floors. Naast een eventuele dagzege heeft kopman Bob Jungels baat bij een goede tijd voor het algemeen klassement. Zelf kan de Luxemburger een flink staaltje tijdrijden. Met Yves Lampaert, Niki Terpstra en Tim Declercq aan zijn zijde hoeft hij zich op papier in ieder geval geen zorgen te maken over groots tijdverlies.
Adam Yates is nog een renner die een sterke formatie voor de gezamenlijke tijdrit om zich heen heeft. De Britse kopman van Mitchelton-Scott – in de Tour actief onder de naam Let’s Go-Scott – behoort zelf echter niet tot de tijdritgoden. Sterke mannen zoals Jack Bauer en Luke Durbridge zullen voor hem het tijdverlies moeten beperken. Een scenario waarin hij op enkele klassementsrenners zelfs tijd wint is zeker niet ondenkbaar. Dagwinst lijkt echter te hoog gegrepen.
Dan is er nog de ploeg van Vincenzo Nibali, Bahrain Merida. De Emiratenploeg trekt dit jaar met één doel naar Frankrijk: eindwinst. In dienst van de Italiaanse klimmer vaardigt het team van Tristan Hofmann een sterke ploeg voor in het hooggebergte af. Met de broers Gorka en Ion Izagirre (respectievelijk tweede en derde op het Spaans kampioenschap tijdrijden) heeft de Haai van Messina twee belangrijke knechten die óók in de ploegentijdrit hun kwaliteiten kunnen etaleren.
Door een valpartij tijdens het NK verloor Tom Dumoulin in de vorm van Wilco Kelderman een belangrijke knecht voor La Grande Boucle, in zowel de bergen als de ploegentijdrit. De kopman van Sunweb lijkt op papier tijd in te gaan leveren, maar aan hemzelf zal het niet liggen. Met Michael Matthews en Søren Kragh Andersen heeft de Maastrichtenaar twee knechten die op een goede dag hun gewicht in goud waard zijn. Als de ploeg op de top van hun kunnen weet te presteren kunnen ze verrassen met een goede klassering, zoals ze het voorbije wereldkampioenschap tijdrijden al deden.
Steven Kruijswijk en Primož Roglič kunnen met tevredenheid terugkijken op de eerste twee etappes. De kopmannen van LottoNL-Jumbo verloren geen tijd, in tegenoverstelling tot verschillende andere klassementsrenners. De zwart-gele brigade zou zomaar voor een verrassing kunnen zorgen. In de ploegentijdrit zal vooral Roglič zijn diensten moeten leveren, maar hardrijders als Timo Roosen en Amund Grøndahl Jansen zullen ongetwijfeld ook van waarde blijken. Robert Gesink weet ook wat hard rijden is.
Katusha-Alpecin rijdt maandag vooral in dienst van Ilnur Zakarin. De Zwitserse ploeg blinkt in het algemeen niet bepaald uit in de ploegentijdrit. Tony Martin kan als viervoudig wereldkampioen tijdrijden echter berewerk verzetten voor zijn Russiche kompaan. Ook Marcel Kittel heeft in het verleden aangetoond op een goeie dag kort te kunnen eindigen in een tijdrit. De vraag is of het genoeg zal zijn om het tijdverlies te beperken.
Als de weg bergop gaat hebben ze een van de allersterkste ploegen. Movistar brengt drie kopmannen naar de Tour en de verwachtingen zijn dan ook groots. Het zwakste punt lijkt op papier echter de tijdrit. Andrey Amador is binnen de ploeg de beste tijdrijder en zal morgen ongetwijfeld de ploeg moeten dragen. Op een goede dag behoort Alejandro Valverde ook tot de tijdrittop. Weet hij zijn beste benen te vinden en de schade te beperken ten opzichte van Sky, BMC en Quick-Step Floors?
Een ploeg die met hetzelfde (luxe)probleem zit is AG2R La Mondiale. Bergop behoren ze tot de absolute top deze Tour, maar in de tijdrit is het slechts een kwestie van schade beperken voor de franse formatie. De zwakste schakel in die tijdrit is misschien zelfs wel de kopman zelf: Romain Bardet. In zijn dienst heeft hij enkele sterke tijdrijders zoals Pierre Latour en Tony Gallopin. De vraag is hoelang de Franse pocketklimmer bij zijn ploegmaats kan blijven.
Het BORA-hansgrohe van geletruidrager Peter Sagan kan beschouwd worden als een gevaarlijke outsider en zal al het mogelijke doen om de trui te verdedigen. Het Astana van kopman Jakob Fuglsang is zwaar gehavend na het uitvallen van Luis Léon Sánchez. De Spanjaard was een belangrijke motor geweest, maar de Kazachse formatie moet nu de schade beperken. Datzelfde geldt voor het Trek-Segafredo van Bauke Mollema, dat Tsgabu Grmay moet missen.
Favorieten volgens WielerFlits
**** Sky
*** BMC, Quick-Step Floors
** Mitchelton-Scott, Sunweb, LottoNL-Jumbo
* Bahrain Merida, Movistar, Katusha-Alpecin, AG2R La Mondiale
Starttijden en -volgorde van de ploegentijdrit
[poll id=”849″]
Weer en TV
De coureurs kunnen zich opmaken voor een warme middag. De temperatuur zal ’s middags 28 graden zijn en de koers wordt naar alle waarschijnlijkheid verreden in de volle zon. De wind waait aan een kilometer of twintig per uur. Sporza (Michel Wuyts en José De Cauwer) is er tijdens de ploegentijdrit vanaf 15.00 uur bij. Eurosport (Jeroen Vanbelleghem en Bobbie Traksel) begint om 15.05 uur en de NOS (Herbert Dijkstra en Maarten Ducrot) volgt vijf minuten daarna.
Voorts zal er ook wel favoriet finaal tussen uitvallen als er eentje met 'n oeps-deluxe zijn hele equipe onderuit kegelt, in liberalere omstandigheden zou je hier een poll voor kunnen opzetten.
Hoe bedoel je dat?
Het gaat hier toch om de beste vier rijders van het team. Althans, volgens mij telt de vierde tijd van de renner in het team wat over de streep komt. Ben er van overtuigd dat de winst in de laatste 10 km moet worden gemaakt.
Als je ziet hoe BMC de laatste jaren een geoliede machine is geweest, en de beste vier renners van Sky en BMC tegen elkaar afzet (Froome, Thomas, Kwiatkowski en Castroviejo of Moscon) voor Sky en (Porte, Van Garderen, Kung en Van Avermaet of Bevin) maakt het niet zo'n groot verschil volgens mij. Daar komt nog bij, dat ik vind dat Poels, Bernal en Rowe nou nog niet de beste indruk maken. Zo zeker ben ik dus nog niet van de winst van Sky.
Daarachter groep met Bahrein, sunweb, tlj en katusha (en wellicht toch Astana).
Verliezer van de dag denk ik uran, bardet, Daniël Martin en mollema.
Denk je echt dat 5-15 dicht bij elkaar zullen eindigen? Mijn gok is dat er minstens 80 seconden verschil zal zijn tussen nummer 5 en 15. Dit is een vrij lange, lastige TTT. En er zijn teams die een goed team hebben voor de TTT en een vrij groot aantal zwakke teams.
Ik vermoed dat er met minuten gegooid gaat worden, met minstens 2,5e minuut verschil tussen nummer 1 en nummer 20 en verder.
1/sky 2/sunweb 3/quick step 4/bmc 5/bora
van Q Step. ik denk 1 BMC 2 SKY 3 Mitchelton 4 Bahrein 5 Q Step
Daarom: 1) Sunweb, 2) SKY 3) BMC 4) Q step 5) Mitchelton S
Bardet krijgt morgen een zware tik, evenals Mollema, Fuglsang, Nibali en de drie musketiers van Movistar.
Dat is onjuist. Dat waren ploegen van zes. Naast de nu rijdende Dumoulin, Matthews en Ska waren daar Kelderman, oomen en Kamna