Tour 2018: Voorbeschouwing etappe 4
Kan Fernando Gaviria op herhaling? - foto: Sirotti
dinsdag 10 juli 2018 om 08:00

Tour 2018: Voorbeschouwing etappe 4

Na slechts drie dagen zijn de eerste verschillen in het klassement al zichtbaar. Greg Van Avermaet draagt het geel, BMC, Sky en Sunweb reden een sterke ploegentijdrit en renners als Nairo Quintana, Romain Bardet en Vincenzo Nibali kunnen in de achtervolging. In de vierde etappe zal dat waarschijnlijk nog niet gebeuren, want die is waarschijnlijk opnieuw weer voor de sprinters. Wie wint er in de stad van UCI-voorzitter David Lappartient? WielerFlits blikt vooruit.

Parcours
Eén bergsprint en nauwelijks hoogtemeters. Daarmee is het ongeveer eenzelfde etappe als de eerste twee ritten in de Vendée. Via La Baule, in het departement Pays de la Loire, wordt er met een grote omweg naar Sarzeau, in het departement Morbihan, gereden. De etappe is 195 kilometer lang, terwijl de twee plaatsen hemelsbreed slechts dertig kilometer van elkaar verwijderd liggen.

Vanaf La Baule, een dorpje aan de Franse westkust, trekt het peloton oostwaarts het binnenland in. Voor spektakel door middel van hoogtemeters zal dat niet zorgen, wel qua natuur. De renners doorkruisen namelijk het rustieke Parc Naturel Régional de Brière. Nadat zij dit park voorbij zijn, wordt er in een rechte lijn naar Derval gereden. Risicoloos is dat echter niet. De wind staat de eerste honderd kilometer met een kracht van vier schuin op de kop. Durven ploegen hier al de knuppel in het hoenderhok te gooien?

Profiel Tour de France 2018 etappe 4

Na Derval, waar de tussensprint is, wordt er in sneltreinvaart terug naar de kust gereden. De wind staat dan namelijk weer mee in de rug. Dit kan een voordeel zijn voor de vroege vluchters. Hard zal het in ieder geval gaan, ook op de Côte de Saint-Jean-la-Poterie, waar voor de derde keer deze ronde een bergpunt te verdienen is.

Aankomstplaats Sarzeau heeft een burgemeester die bekend is in de wielerwereld: David Lappartient. De laatste twee kilometer zijn niet geheel vlak. Het wegdek stijgt daar zo nu en dan met drie procent, waaronder in de laatste driehonderd meter. Voor klimsprinters en puncheurs is dat niet steil genoeg, maar wie hier te vroeg aan gaat zou in de laatste vijftig meter zomaar eens de deksel op de neus kunnen krijgen.

Start: 13.25
Finish: tussen 17:39 en 18:03

Favorieten
Met het perfecte treintje dat hem langs menig hindernis loodst, is Fernando Gaviria de te kloppen man als het aankomt op een sprint. De Colombiaan wist reeds in de eerste etappe te zegevieren en beschikt over ongekend veel power in de benen. In de tweede etappe ging het mis doordat de renner van Quick-Step Floors werd opgehouden door een valpartij, maar zonder pech is het maar de vraag wie hem erop kan leggen in een sprint.

Fernando Gaviria in zijn eerste gele trui – foto: Sirotti

Gezien het geaccidenteerde profiel van de laatste twee kilometer komen renners met grootse stuurkunsten en een enorme berg koersinzicht in aanmerking voor de ritzege. Vooral als dit zoals bij Peter Sagan, gecombineerd wordt met een paar rappe benen. De wereldkampioen werd in de eerste rit al tweede en won de tweede etappe naar La Roche-sur-Yon. Met negen etappezeges in La Grande Boucle op zak gaat de Slowaak op jacht naar nummer tien.

Na zijn magere prestaties in de openingsrit kwam Sonny Colbrelli in de tweede etappe een stuk beter voor de dag. Wat heet, de Italiaan werd nipt tweede achter Sagan. Achteraf verklaarde de renner van Bahrain Merida dat een finale met een licht hellingspercentage hem beter ligt dan een geheel vlakke aankomst zoals in de eerste rit. Omdat de laatste twee kilometer in de vierde rit ook niet vlak zijn, mag Colbrelli niet uitgevlakt worden en is hij een gevaarlijke kandidaat voor de ritzege.

Sonny Colbrelli – Foto: Sirotti

Vorig jaar liet Arnaud Démare in de Tour de France zien dat hij op een hellende finish de beste renners kan volgen. Ook dit jaar was hij in Parijs-Nice en de Ronde van Zwitserland de beste sprinter na een geaccidenteerde finale. Met een derde plaats in rit twee laat de Fransman van Groupama-FDJ bovendien zien over een prima vorm te beschikken.

Voor Dylan Groenewegen pakt de Tour de France tot dusver nog niet echt uit zoals gehoopt. Met een zesde plaats in zijn eerste sprint en een ontregelde tweede sprint – waardoor hij niet eens aan spurten toe kwam – zit het nog niet echt mee voor de Nederlander. Toch heeft de renner van LottoNL-Jumbo dit seizoen al meerdere malen de concurrentie zijn hielen laten zien en kan hij puur op kracht zo’n hellende finale ook aan. Wanneer hij meer ‘power’ in zijn benen vindt dan tijdens de eerste twee dagen, is hij een gevaarlijke kanshebber.

Dylan Groenewegen weet hoe het is om te winnen in de Tour – foto: Sirotti

Over kracht gesproken, Alexander Kristoff kan als geen ander enorme wattages trappen. Toch wil het hem in de Tour de France meestal niet helemaal lukken om een topklassering neer te zetten. Desondanks is de Noor deze Tour prima begonnen met een vierde en vijfde plaats in de eerste twee ritten in lijn.

André Greipel had zichzelf tot doel gesteld om minimaal één ritzege te veroveren tijdens deze editie. Vooralsnog is zijn beste resultaat een vierde plaats in de sprint van zondag. In de eerste door Gaviria gewonnen rit was de Duitser niet eens terug te vinden in de top-20 van de daguitslag. Naar de vorm van Der Gorilla is het nog even gissen, maar het verleden heeft aangetoond dat het parcours hem moet liggen.

Kan John Degenkolb eindelijk zijn Tour-zege pakken? – foto: Sirotti

Met twee zeges in januari leek het er even op dat de oude John Degenkolb weer terug was, maar sindsdien wist de Duitser het zegegebaar niet meer te maken. Bij zijn zesde deelname aan de Tour de France is het voor de renner van Trek-Segafredo nog steeds zoeken naar zijn vorm van vóór zijn ongeluk.

Bij de valpartij in de finale van de tweede rit was Michael Matthews een van de betrokkenen. De renner van Sunweb stond echter al snel weer recht en lijkt vooralsnog geen hinder te ondervinden van zijn val. De winnaar van de groene trui van 2017 heeft zichzelf voorgenomen zich niet te mengen in de massaspurts, maar zich meer te richten op het behalen van dagsucces. Zou de vierde etappe omcirkeld zijn in de agenda van de Australiër? De ploegentijdrit zal hem het nodige vertrouwen hebben gegeven.

Michael Matthews wist vorig jaar twee ritzeges te pakken in de Tour – foto: ASO

Op pure snelheid is Marcel Kittel moeilijk te kloppen, maar zijn overstap van Quick-Step Floors naar Katusha-Alpecin heeft hem vooralsnog weinig succes opgeleverd. Behoudens twee ritzeges in de Tirreno-Adriatico is het vooral wennen aan zijn nieuwe sprinttreintje. Dat de finale licht hellend is, spreekt ook niet geheel in het voordeel van de Duitser. Al heeft hij in het verleden op de Hatta Dam al wel eens laten zien dat het niet per se biljartvlak hoeft te zijn voor hem.

Outsiders
Normaliter zou Christophe Laporte om de knikkers meedoen op een parcours als deze, maar omdat hij een van de grotere slachtoffers was bij de massale valpartij in rit twee is het nog even afwachten hoe het met de Fransman gaat. Er werd zelfs even gedacht aan opgeven voor de ploegentijdrit. Hetzelfde valt te zeggen voor Daryl Impey, die als één van de eersten tegen de grond ging in de finale van de tweede etappe.

Het zit dit seizoen nog niet mee met Mark Cavendish – foto: Sirotti

Voor Mark Cavendish verloopt de Tour vooralsnog teleurstellend. De Brit heeft zich nog niet kunnen mengen in de massasprints. Kan hij zich herpakken in de vierde rit of kiest Dimension Data voor ploeggenoot Edvald Boasson Hagen? Bij Astana heeft men met Magnus Cort Nielsen eveneens een sprinter die de top-25 van de daguitslag nog niet gezien heeft, maar wel de snelheid heeft om te verrassen.

Bij Wanty-Groupe Gobert hebben ze meerdere paarden om op te wedden in de sprint. Zo heeft de ploeg van Hilaire Vanderschueren Timothy Dupont en Andrea Pasqualon aan de start. Vooral de Italiaan zal blij zijn met het hellende parcours van de finale, gezien hij daarop uitblinkt.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Fernando Gaviria
*** Peter Sagan, Sonny Colbrelli
** Dylan Groenewegen, Alexander Kristoff, Arnaud Démare
* André Greipel, John Degenkolb, Michael Matthews, Marcel Kittel

Deelnemerslijst

[poll id=”853″]

Weer en TV
Het peloton wacht dinsdag een zonnige dag met temperaturen die lokaal kunnen oplopen tot maar liefst dertig graden Celsius. De wind zal een kleine tot geen rol spelen met een windkracht van drie op de schaal van Beaufort.

Eurosport is er dinsdag van start tot finish bij en start om 12:55 uur met uitzenden. Bij de NOS en Sporza begint men om 14:10 uur.

RIDE Magazine
66 Reacties
10-07-2018 09:06
Historisch moment in etappe 2 waarin zelfs de kansloze Johnny’s beseffen waarmee ze bezig zijn.... ASO wake-up call ?
10-07-2018 09:49
Ik vind de sprints erbij horen. En ze zullen natuurlijk ook niet snel verdwijnen, want de laatste 10-15 km zit je op het puntje van je stoel, en de laatste 2 val je er gewoon vanaf. Het is retespannend of iedereen blijft zitten. Het tv kijkend publiek wil spektakel zien en dat is exact wat de sprints, inclusief valpartijen bieden. Dat regen en harde wind de koers nóg aantrekkelijker maken staat buiten kijf natuurlijk! Laat maar komen die spurt!
10-07-2018 10:19
Elke kilometer draagt bij aan de slijtageslag die Tour heet (vandaag 30 graden), stuurfoutjes en valkuilen incluis. Krijg je nog een toetje ook met een fijne massasprint, gewonnen door Fernando. #Nietzeuren.
10-07-2018 10:34
Magnus Cort FTW
10-07-2018 10:45
Frankentime, zo is het maar net!

Eerste week is al sinds decennia doorspekt met spintetappes. Gewoon lekker radio Tour aan en/of TV genieten van de kastelen- en het voortkabbelende peloton. De actie komt vanzelf....

Vroeger had je nog etappes van > 400km. Langste etappe ooit telde zelfs 482 km.
Hoe zal dat geweest zijn....




Spintetappes horen erbij. Is een soort (lange) aanloop naar meer- en inde
10-07-2018 11:27
Op grond van de snelheid zou ik zeggen Kittel op grond van het team Gaviria. Als het een korte sprint wordt, wat ik niet verwacht, zou ik zelfs zeggen Cavendish.
10-07-2018 11:52
@ Jean, denk eigenlijk dat Dimension Data, gezien het licht oplopende karakter van de finish, EBH zal uitspelen en niet Cavendish...
10-07-2018 11:59
Veel mensen die elkaar napraten of iets over een oplopende sprint hebben gelezen. Net even de laatste paar km bekeken en dat mag echt geen naam hebben.
10-07-2018 12:07
Het patroon van zeuren over de hoeveelheid sprintetappes is weer op gang gekomen. Ik vraag me af, zijn het ieder jaar dezelfde mensen die zeuren of komen zij op een gegeven moment tot bezinning en staan er ieder jaar weer nieuwe zeurders op?
10-07-2018 12:21
@Pier Goed asfalt, wind in de rug: die helling mag geen naam hebben. Morgen in Quimper heeft Bo Hagen een kans.
10-07-2018 12:27
Ik scan anders meer liefhebbers dan zeurders waarmee de %uele stijging van gezeur op gezeur dit jaar een stuk hoger ligt dan dat het primaire gezeur op spurtetappes is toegenoemen, waarop ik zelfs een lichte daling bespeur. Ik reken er op dat de redactie dit middels een ronkend rapport inclusief (staaf)diagrammen uiteenzetten zal.
10-07-2018 12:28
Hoe staat het met de wind en kans op waaiers vandaag?
10-07-2018 12:46
Al die lui die het 'sprintersetappes zijn al jaren in de eerste week van de Tour, dus hoort erbij', argument van stal halen, jullie sluiten ontwikkeling in de sport bij voorbaat uit? Dan ben je wel de verpersoonlijking van het conservatisme in de sport als je zo'n argument van stal haalt. Waarom zou je niet kritisch kunnen zijn op een parcoursbouwer? Ik juich de ontworpen bergetappes van 65 en 108 kilometer toe, maar waarom moeten er eerst 9 (!) etappes plaatsvinden die vlak zijn? Prud'homme verschuilt zich graag achter de geografische ligging van Frankrijk, maar ook hierin kun je veel creatiever zijn. Het is gewoon de wet van de remmende voorsprong, de Tour voelt niet de aandrang om écht te vernieuwen omdat zij het grootste wielerevenement ter wereld zijn en blijven. Begrijpen doe ik het, maar de handjes op elkaar krijgen voor zo'n eerste week? No way.
10-07-2018 13:06
@renzohob. Volgens mij valt het met de windsterkte wel mee. Ze rijden eerst het binnenland in dus volgens mij komt de wind dan links schuin van voren. Daarna gaan ze weer naar de kust en als de wind niet verandert dan zou deze, rechts schuin van achter moeten komen. Denk dus niet echt kans op waaiers. Maar ben geen weerman ;)
10-07-2018 13:06
Als de Tour niet zoveel sprintetappes meer organiseert, gaat het ambacht van sprinter toch verloren? Ik snap het probleem nooit echt. Eerste week schakel je gewoon pas om 16.30 uur in en de 2e en 3e week neem ik vrij van werk, hihi
10-07-2018 15:51
Sprints zijn goed als er nederlander kan sprinten, laatste was denk ik blijlevens.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.