Tour 2018: Voorbeschouwing sprintetappe naar Chartres
foto: Sirotti
vrijdag 13 juli 2018 om 10:00

Tour 2018: Voorbeschouwing sprintetappe naar Chartres

Na twee ritten waarin de puncheurs op de voorgrond traden, is het op vrijdag weer de beurt aan de sprinters. De langste rit van deze Tour voert de renners over een overwegend vlak parcours. WielerFlits blikt vooruit.

Parcours
De start vindt plaats in het Bretonse Fougères, waar uitzicht op het elfde-eeuwse Château de Fougères een fraai decor biedt. Fougères is ook de stad van oud-renner Albert Bouvet, die jarenlang als parcoursbower aan ASO verbonden was. Het is de vierde keer dat het een start van een etappe mag organiseren.

Profiel Tour de France 2018 etappe 7

Na het klinken van het startschot wordt er begonnen aan een 231 kilometer lange tocht in oostelijke richting. Het parcours is overwegend vlak. Iets na halfweg koers zijn er op de Côte du Buisson de Perseigne (1,5 km aan 3,9%) de enige punten voor de bergprijs te verdienen. De tussensprint na 168 kilometer en de bonusseconden na 200 kilometer zullen waarschijnlijk niet veel invloed hebben op het koersverloop.

Aankomstplaats Chartres ligt in de Beauce, een regio tussen de rivieren Seine en de Loire die wordt omschreven als de graanschuur van Frankrijk. Parcoursbouwer Thierry Gouvenou hoopt in de finale op waaiervorming, al is het met windkracht drie uit het noordoosten nog maar de vraag of dit gaat gebeuren.

Chartres heeft de Tour slechts twee keer eerder mogen verwelkomen. In 2004 won Stuart O’Grady er de rit. Acht jaar later was het Bradley Wiggins die twee dagen voor het einde zijn Tourzege van dat jaar met een zege in de tijdrit extra glans gaf.

De renners rijden vanuit het zuiden de aankomstplaats binnen. De route voert hen bijna tot de wereldberoemde dertiende-eeuwse kathedraal in het hart van de stad. De finishlijn ligt getrokken in het oosten van Chartres, waar aan de Avenue Jean-Mermoz op een rechte lijn van 600 meter een licht hellende aankomst wacht.

Start: 12:05
Verwachte aankomst: tussen 17:21 en 17:49

Favorieten
Na twee dagen voor de puncheurs, is het vandaag weer tijd voor de pure snelheidsduivels. Fernando Gaviria is de grote winnaar na de eerste drie Toursprints. De Colombiaan van Quick-Step Floors heerste in Fontenay-le-Comte en La Roche-sur-Yon. In de enige etappe waar de Colombiaan – door een val in de slotkilometers – niet aan sprinten toekwam, snelde wereldkampioen Peter Sagan naar de dagwinst.

Op de gezichten van Gaviria en Sagan zal daarom een lach te bespeuren zijn. Hoe anders zal dit zijn bij Marcel Kittel, Dylan Groenewegen, Mark Cavendish, Alexander Kristoff en André Greipel. Droog staan ze. Velen – Groenewegen en Cavendish voorop – zijn nog niet eens fatsoenlijk aan sprinten toegekomen. Zien ze ditmaal wel de rode loper uitgerold, in hun jacht naar de verlossing? Het zal vrijdag en zaterdag moeten gebeuren, want vanaf zondag is het alle hens aan dek voor de klassementsrenners.

foto: ASO

In Sarzeau probeerden Peter Sagan en André Greipel met man en macht een Colombiaanse kanonskogel op te vangen. Voor de tweede keer doorboorde de kogel het pantser van de twee sprinttoppers. Fernando Gaviria lijkt zich langzaam de status van ’s wereld beste sprinter aan te meten. De Tour is voor de nog altijd maar 23-jarige exponent van Quick-Step Floors al meer dan geslaagd, maar het kan altijd beter! Hoe? Door in Chartres naar een derde ritzege te vlammen. Dat hij de beste ploeg heeft om hem door het sprintgewoel te piloteren, werd duidelijk in de eerste Toursprint naar Fontenay-le-Comte. Als Gaviria opnieuw in een zetel naar de meet wordt gebracht, dan zullen Sagan en co wellicht opnieuw in het stof bijten.

Peter Sagan kan alweer zijn derde ritzege pakken in deze Tour – foto: Sirotti

Een belangrijke kanttekening; de laatste honderden meters van de etappe lopen gevoelig heuvelop. Het zal de dynamiek van de eindsprint veranderen. Iemand die met tevredenheid het routeboek zal hebben dichtgeslagen, is Peter Sagan. De wereldkampioen is al de gehele Tour op de afspraak. Zijn klasseringen in de eerste drie – licht bergop lopende – massasprints? Tweede, eerste en tweede. Het moet kortom raar lopen wil de BORA-hansgrohe-renner zich niet opnieuw op de voorposten plaatsen. Kan hij rivaal Gaviria voor de eerste maal in deze Tour op waarde kloppen?

Zijn eindsprint leek opnieuw in de soep te lopen. Met nog ruim driehonderd meter te gaan richting Sarzeau leek André Greipel kansloos voor de overwinning, tot de sterke Duitser een gaatje zag met nog 280 meter te gaan. Met machtige lendenrukken ontdeed hij zich van het getrek en geduw, in zijn jacht op een twaalfde Tourzege. Hij overmeesterde de tegenstand, maar de etappe bleek honderd meter te lang. De Lotto Soudal-coureur zal hevig hebben gebaald, maar zijn derde plaats heeft hem ongetwijfeld gesterkt in zijn overtuiging dat winnen in de Tour geen utopie is in zijn nadagen. Aangezien de hellende aankomst voor krachtmens Greipel is neergelegd, maakt hij een dikke kans op de overwinning. Als hij de ruimte krijgt, en vooral kan vinden.

Vallen de puzzelstukjes nu wel in elkaar voor Dylan Groenewegen? – foto: Sirotti

“Ik ben behoorlijk teleurgesteld, omdat ik voelde dat ik kon winnen. De sprint die ik namelijk rijd was echt goed. Als een dergelijke kans zich voordoet, dan moet je daarmee winnen”. Dylan Groenewegen was knorrig na zijn vierde plaats in Sarzeau. Waar hij op de openingsdag nog klaagde over een gebrek aan power, kon hij zijn power in de laatste eindsprint juist niet kwijt door een beroerde positionering. Hij zal in Chartres beide componenten willen samenvoegen tot die perfecte sprint. Mocht de Amsterdammer van LottoNL-Jumbo hierin slagen, dan zijn er weinig renners die kunnen tippen aan zijn snelheid. Kan hij de kwakkelende Nederlandse formatie een eerste succes bezorgen?

Ondanks het feit dat Marcel Kittel in deze Tour nog droog staat, beschikt de Duitser wel over de benodigde snelheid. Het probleem is alleen dat hij vaak in verslagen positie moet beginnen aan zijn eindspurt, waardoor hij nog niet verder is gekomen dan een derde en vijfde plaats. Voor de Katusha-Alpecin-renner geldt hetzelfde als voor zijn concurrenten Greipel en Groenewegen. Mits hij in goede positie aan zijn explosie kan beginnen, dan bestaat de kans dat de tegenstand wordt weggevaagd. Dat de Duitser ook een lastige aankomst kan temmen, liet hij enkele jaren geleden zien in Parijs-Nice.

Weet Sonny Colbrelli eindelijk te winnen in de Tour? – foto: Sirotti

Als de aankomst wat meer omhoog gaat, is Sonny Colbrelli daar. Wat heet, de renner van Bahrain Merida kwam op dag twee slechts een half wiel tekort voor zijn eerste Touretappe. De Italiaan mist de intrinsieke snelheid om mannen als Gaviria, Groenewegen en Greipel uit te dagen, maar compenseert dit met enorme paardenkracht. Kracht die hij nodig zal hebben in de laatste honderden meters. Kan hij zijn eerste ritzege in een grote ronde binnenhalen, en Bahrain Merida het nodige zelfvertrouwen bezorgen vooraleer de bergen opdoemen?

Tot nu toe is het wisselvalligheid troef voor Arnaud Démare in deze Tour. De ronde begon op een valse noot met een tuimelperte in volle finale van de openingsetappe. De dag nadien gaf hij met een derde plaats achter Sagan en Colbrelli een eerste teken van leven. In de eindsprint naar Sarzeau kwam hij er echter niet aan te pas. De vraag is; welke Démare krijgen we ditmaal te zien? Wellicht kan hij meevaren op de golven van het Franse nationale voetbalelftal. Schiet de Groupama-FDJ-renner eindelijk raak?

Mark Cavendish ziet duidelijk af in deze Tour – foto: Sirotti

Een dertigvoudig(!) ritwinnaar in de Tour de France mag je nooit uitvlakken voor de overwinning. En toch krioelen er om Mark Cavendish een heleboel vraagtekens. De vurige Brit is nog niet één keer aan sprinten toegekomen. Is Cav het slachtoffer van de omstandigheden? Of is de kopman van Dimension Data zijn magic touch kwijt? Cavendish heeft nog maar één doel voor ogen; het record van Eddy Merckx (34 ritzeges) verbeteren. Wil de 33-jarige sprinter nog geschiedenis schrijven, dan zal hij snel weer moeten winnen. Kan hij dat in Chartres?

Vierde, vijfde en zevende. Alexander Kristoff is al de hele Tour bij de les. Een zege ontbreekt echter nog voor de bonkige Noor. Maar of die er ook komt, is een tweede. De renner van UAE Emirates mist namelijk de pure snelheid om concurrenten als Gaviria en Groenewegen te vloeren. Op een hellende aankomststrook als in Chartres is er misschien wél wat mogelijk voor Kristoff. Hetzelfde geldt voor Andrea Pasqualon. De Italiaan van Wanty-Groupe Gobert sprint deze Tour uitstekend, gezien zijn twee top 10-noteringen.

Outsiders

Dion Smith is bezig aan een goede Tour – Foto: Sirotti

De hoofdrolspelers van de afgelopen sprintetappes zijn de revue gepasseerd. Er zijn echter ook een pak renners die een bijrol kunnen vertolken. En wie weet, met een superspurt, wel meer dan dat. Zo eindigde John Degenkolb (Trek-Segafredo) al driemaal bij de eerste tien. Kan de Duitser een rij opschuiven? Timothy Dupont heeft zijn neus ook al aan het venster gestoken. Samen met de al eerder genoemde Pasqualon en Dion Smith kan hij zich weer smijten namens Wanty-Groupe Gobert.

Verder is het nog uitkijken naar de Fransen Christophe Laporte (Cofidis) en Thomas Boudat (Direct Energie). Bij Sunweb kunnen Nikias Arndt en Edward Theuns – nu Michael Matthews naar huis is – hun eigen kans gaan. Tot slot is het ook uitkijken naar de rol van Edvald Boasson Hagen (Dimension Data), Magnus Cort Nielsen (Astana) en Daryl Impey (Mitchelton-Scott).

Favorieten volgens WielerFlits
**** Fernando Gaviria
*** Peter Sagan, André Greipel
** Dylan Groenewegen, Marcel Kittel, Sonny Colbrelli
* Arnaud Démare, Mark Cavendish, Alexander Kristoff, Andrea Pasqualon

Deelnemerslijst

[poll id=”857″]

Weer en TV
De renners kunnen de route naar Chartres afleggen onder zomerse omstandigheden. De temperatuur is 26 graden Celsius is er wordt geen regen verwacht. De wind komt uit het noord-oosten en heeft windkracht drie.

Eurosport is er weer van start tot finish bij en begint om 12:00 met de uitzending op het tweede kanaal. NOS en Sporza beginnen om 14:10 met de rechtstreekse uitzending.

RIDE Magazine
49 Reacties
12-07-2018 19:08
Door de velden met de wind de hele dag schuin in het gat?
12-07-2018 19:10
Als quick step niet wil rijden mooie kans voor de vlucht.
12-07-2018 19:11
Impey kan ondertussen uit het rijtje outsiders verdwijnen, voor mij dan toch.
12-07-2018 19:17
Het is de langste etappe.
12-07-2018 19:22
@ronddraaien, hij zat etappe 1 achter de breuk en is daarna zelf gevallen. Als hij wat hersteld is en mag van zijn ploeg is hij gewoon outsider, getuige zijn vorm en resultaten dit jaar
12-07-2018 19:24
Maar één bergpuntje te verdienen, dus Skujins mag morgen weer op het podium. En dat ondanks alle halfzachte pogingen van de Fransen van Direct-Energie.
12-07-2018 19:24
Groepje met PCT renners weg bij kilometer 0, 5 minuten voorsprong, sprintersploegen gaan rijden, kopgroep teruggepakt op 10 km van de finish, massasprint....

Dit is weer zo'n typische tour etappe, morgen om 17.00uur de TV aanzetten is waarschijnlijk meer dan op tijd.
12-07-2018 19:28
Lekker dat ook deze integraal gaat, ik zet de pilsjes alvast fris
12-07-2018 19:34
Impey is er zo eentje die nog een etappe gaat winnen als ik m eindelijk niet meer opstel
12-07-2018 19:37
Is M.Cort.N soms gevallen hij gaat wel heel slecht?
12-07-2018 19:59
Als de wind gunstig staat overzie ik wel kans op waaiers. Misschien dat Sunweb wel wat tijd wil terugpakken met Tom. Renners als Quintana kunnen hier toch in verlegenheid worden gebracht. Ben ook wel benieuwd of Cav een keer echt gaat meedoen, op pure snelheid is die nog niet geweest deze Tour
12-07-2018 20:02
Perfecte etappe om zelf weer eens te gaan fietsen. Lange saaie sprintetappe. jammie.
12-07-2018 20:27
Ik ben geen fan van Cavendisch, maar zou hem toch wel eens willen zien sprinten om te zien waar hij nu nog staat in zo'n veld.
12-07-2018 20:37
Zonde dat impey is gevallen in etappe 1 zat daar goed van voren en had elke dag top 10 kunnen zitten. Weet ook niet wat cort aan het doen is had toch wel wat meer van voren verwacht..
12-07-2018 20:38
@RonJanssen: Cort offert zich in grote rondes wel vaker op voor zijn kopman en mag zich dan niet in de sprint mengen. Hooguit in de laatste week een keer. In de Vuelta vorig jaar was dat ook al het geval.
12-07-2018 20:45
Groenewegen wint, Cavendish 2e
12-07-2018 20:56
Cavendish wint, de Bowlingbal 2e
12-07-2018 21:02
1. Gaviria
2. Sagan
3. Kittel
Daarachter Demare, Cav en Kristoff.
Groenewegen, Degenkolb, Greipel en een random sprintertje van Wanty completeren de top-10.
12-07-2018 21:18
ja Cort zal zich nog meer in dienst van het team moeten stellen nu sanchez er niet meer is dus sprinten zal em niet worden denk ik.
12-07-2018 21:22
Jammer dat Impey Laporte meenam in zijn val. Die kan -fit- m.i. ook top-5 rijden...
12-07-2018 21:32
@Larsdj, Impey viel in etappe 2 en is wel fit genoeg maar moet werken voor Yates. Ze hebben daar natuurlijk ook niet voor niks Ewan thuis gelaten.
12-07-2018 21:55
Verwachten jullie morgen Laporte misschien weer voorin? Of denken jullie dat hij zich alleen de laatste week nog eens gaat mengen in een sprintje?
12-07-2018 22:01
@beskes
Ja.
12-07-2018 22:06
:)
13-07-2018 07:06
230 km, dat speelt ook mee. Gaat opnieuw tussen Sagan en Gaviria.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.