Tour 2018: Voorbeschouwing etappe naar Mûr-de-Bretagne
foto: Sirotti
donderdag 12 juli 2018 om 08:00

Tour 2018: Voorbeschouwing etappe naar Mûr-de-Bretagne

Donderdag gaat de Tour verder met een nieuwe rit door Bretagne. Tijdens een finale met een tweevoudige beklimming van de Mûr-de-Bretagne wacht een duel tussen de puncheurs en de lichtgewichten. WielerFlits blikt vooruit.

Parcours
Voor de zesde rit blijft het peloton in het westen van Frankrijk, waar Bretagne voor de derde dag op rij de Tour verwelkomt. Het startschot wordt gegeven in Brest, een havenplaats in het noordwesten van Frankrijk. Na een openingsfase in noordelijke richting, zet het peloton na ongeveer zestien kilometer koers naar het westen.

Profiel Tour de France 2018 etappe 6

De etappe voert door de departementen Finistère en Côtes-d’Armor over een parcours waar het op en af gaat. In het eerste gedeelte van de rit vormen de Côte de Ploudiry (1,5 km á 7%) en de Côte de Roc’h Trévézel (2,5 km á 3,5) twee hindernissen van respectievelijk derde en vierde categorie. In Plouguernével ligt na 135 kilometer de eerste tussensprint van de dag.

Het zwaartepunt ligt in de finale, waar een tweevoudige beklimming van de Mûr-de-Bretagne wacht. Het is de derde keer dat een Touretappe eindigt op deze Bretonse kuitenbijter. In 2011 bleef Cadel Evans er een te vroeg juichende Alberto Contador en Alexandr Vinokourov voor. Hij zou later dat jaar de Tour winnen. Drie jaar geleden profiteerde Alexis Vuillermoz van de afwachtende houding van de klassementsrenners en kwam hij als eerste boven. Twee kilometer lang gaat het aan een gemiddelde van 6,9% op een deel van het parcours waar duizenden Bretonse wielerfans samendrommen. De eerste kilometer is aan bijna 10% het steilst. Daarna vlakt het de laatste 500 meter af tot 2,4%.

Na de eerste passage volgt nog een lokale ronde van zestien kilometer. Daar zijn op dertien kilometer van het einde bonusseconden te verdienen zijn bij Saint-Mayeux, na een 1,2 kilometer lange klim met een piek van 10 procent. Negen dalende kilometers verder volgt nog een laatste beklimming van de Mûr-de-Bretagne.

Start: 13.05 uur
Finish:
tussen 17.21 en 17.43 uur

Favorieten
De Mûr-de-Bretagne is een aankomst waarop verschillende type renners boven zullen komen drijven. De sterkere heuvelrenners en de klassementsmannen zullen hier gaan strijden om ritwinst. Toen Evans in 2011 wist te winnen, stonden er (met uitzondering van Philippe Gilbert en Thor Hushovd) louter klassementsmannen in de top tien. In 2015 bleef Alexis Vuillermoz vooruit en volgden vanaf plaats zeven de klassementsmannen.

Er is daarom sprake van een groot aantal kanshebbers. Gezien de relatief grote verschillen in het klassement na vijf dagen koers zullen meerdere topfavorieten nu al tijd terug willen pakken. Zij zullen de finale hard willen maken. De logische vraag is dan: welke renners met een goede sprint kunnen er volgen?

Philippe Gilbert en Julian Alaphilippe – foto: Sirotti

Quick-Step Floors beschikt iedere dag over renners die voor de dagzege kunnen gaan. Op deze Mûr-de-Bretagne is dat Julian Alaphilippe. De Fransman kan steeds beter bergop rijden en beschikt over een ijzersterke sprint, waarmee hij zelfs Alejandro Valverde kon vloeren in de Waalse Pijl. De aankomst in Quimper was misschien niet lastig genoeg voor Alaphilippe. Daarnaast zal hij zich in moeten houden. Woensdag gaf hij vol gas voor drie bonificatieseconden; krachten die hem misschien op kunnen breken. Binnen de ploeg heeft hij Philippe Gilbert aan zijn zijde, die in zijn beste jaar ooit (2011) op deze muur vijfde werd, tussen allemaal klassementsmannen. De explosiviteit van toen heeft Phil niet meer, maar wellicht weet hij te profiteren van een stil moment. In Quimper liet hij zien in goede vorm te steken met een derde plaats. Bij winst of een ereplaats ligt ook de gele trui te wachten voor een van beide Quick-Step-mannen.

Alejandro Valverde – foto: Sirotti

Zijn naam is al genoemd: Alejandro Valverde. De aankomst is op zijn lijf geschreven, maar winnen lukte hem nog niet hier. In 2015 strandde hij op tien seconden van Vuillermoz, als eerste van de achtervolgende groep. In de sprintrit die gewonnen werd door Sagan zat Valverde attent voor de valpartij en ook in Quimper was hij goed van voren. Pakt hij op de Mûr-de-Bretagne uit? In 2015 wisten enkel Vuillermoz en de ontsnapte Daniel Martin nog voor El Imbatido te eindigen. De Ierse heuvelspecialist moet donderdag uit zijn hok komen. Zijn achterstand in het klassement ten opzichte van alle favorieten is behoorlijk groot, dus er moet tijd goedgemaakt worden. Attack, Dan!

Daryl Impey – foto: Sirotti

Drie jaar geleden waren het voornamelijk de heuvelrenners die de scepter zwaaiden op de Mûr-de-Bretagne. Een van de beste heuvelrenners met een sprint in het huidige peloton is Daryl Impey. De Zuid-Afrikaanse kampioen won de Tour Down Under, waarin hij bijna de rit op Willunga Hill wist te winnen. Daarnaast toonde hij zich recent sterk in de eerste etappe van het Critérium du Dauphiné en ook in de Ronde van Slovenië streed hij tot op de meet om ritwinst op een loeisteile aankomst bergop. In Quimper sprintte hij niet mee, waarschijnlijk om ploeggenoot Adam Yates goed af te zetten. Die taak kan hij ook donderdag krijgen, wat hem direct kansloos maakt voor ritwinst.

Greg Van Avermaet versloeg Peter Sagan al eens in een direct duel – foto: Sirotti

In Slovenië moest Impey het afleggen tegen Rigoberto Urán, die van de klassementsrenners tot een van de meest explosieve behoort. De Colombiaan staat er goed voor in het klassement. In 2011, toen hij nog voor Sky uitkwam, werd de kopman van EF Education First-Drapac hier vierde. Een aankomst die hem goed ligt dus. In het straatje van Impey passen nog twee ijzersterke heuvelmannen die zich in de eerste week al goed hebben getoond: eeuwige rivalen Peter Sagan en Greg Van Avermaet. Drie jaar geleden werd de Slowaak vierde en d’n Greg zesde. Als de klassementsrenners het vroeg hard maken, is het wel de vraag of zij kunnen volgen.

Adam Yates – foto: Sirotti

Onder de klassementsrenners is het zoeken naar de mannen in vorm en die met een explosieve sprint. Urán is al aangehaald, maar ook de venijnige versnelling van Adam Yates moet niet vergeten worden. De kopman van Mitchelton-Scott behaalde dit seizoen al ritzeges in Tirreno-Adriatico en het Critérium du Dauphiné en wist ook in andere aankomsten bergop zijn snelle benen te tonen. Weet hij een deel van zijn opgelopen achterstand in de eerste rit goed te maken? Wat betreft de vorm van de week moet goed gelet worden op Tom Dumoulin. De Limburger is zonder problemen de eerste vijf etappes doorgekomen en hij staat volgens sommigen mensen in pole position van alle toppers, Geraint Thomas daargelaten. En dat een steile aankomst de Limburger ligt, weten we nog uit vorige Giro’s en Vuelta’s.

Tom Dumoulin – foto: Sirotti

Sky zal alles in het werk stellen voor kopman Chris Froome, maar de man die er het beste voor staat is Geraint Thomas. De Welshman zou zelfs het geel kunnen pakken omdat hij binnen vijf tellen van Van Avermaet staat. Of Thomas explosief genoeg is voor ritwinst, is nog maar de vraag. Richie Porte is de koning van Willunga Hill, een klim in Australië van drie kilometer aan 7,4% die te vergelijken is met dit monster in Bretagne. Kan hij hier de concurrentie onder druk zetten? Naast Dumoulin beschikt vanuit Nederlandse hoek Bauke Mollema over de meest explosieve benen. Hij werd negende in 2015 en zal zich willen handhaven. Voor Steven Kruijswijk is het zaak geen tijd te verliezen op de explosieve mannen.

Primož Roglič – foto: LaPresse

Vanuit klassementsoogpunt is het interessant om te kijken wat Primož Roglič gaat uitrichten. Dit seizoen liet de Sloveen zien ook op steile aankomsten uit de voeten te kunnen, door onder meer in Tirreno-Adriatico en ‘zijn’ Ronde van Slovenië ritten te winnen. Ook in het Baskenland volgde hij demarrages van Alaphilippe alsof het niets was. Alleen in de sprint moest hij zich toen gewonnen geven.

Er zijn ook nog wat outsiders voor de ritwinst. Denk bijvoorbeeld aan de man die altijd in topvorm is als de Amstel Gold Race opdoemt: Jelle Vanendert van Lotto Soudal. Een sterke sprinter die zijn wagon aan kan haken is Sonny Colbrelli. De Italiaan van Bahrain Merida werd in Quimper tweede en moet hopen op een goede dag en een rustige aanloop richting de slotklim. Daarnaast zal hij niet moeten knechten voor Vincenzo Nibali. De Haai van Messina is namelijk de kopman binnen de Bahreinse formatie. Denk daarnaast aan renners als Romain Bardet, Mikel Landa, Jakob Fuglsang, Michael Valgren, Michal Kwiatkowski en natuurlijk de winnaar van 2015 himself, Alexis Vuillermoz.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Julian Alaphilippe
*** Alejandro Valverde, Daniel Martin
** Peter SaganGreg Van AvermaetPhilippe Gilbert
* Daryl Impey, Adam Yates, Tom Dumoulin, Rigoberto Urán

Deelnemerslijst

Weer en TV
Het weer tussen Brest en Mûr-de-Bretagne is niet echt bijzonder voor een Franse zomerdag. Het wordt 23 graden onder een zonnetje waar een licht wolkendek voor hangt. De wind komt met kracht drie uit het noordoosten. De kans op neerslag? Nul. De uitzending van Eurosport 2 begint om 12.55 uur. De NOS en Sporza starten om 14.10 uur met de live-uitzending.


[poll id=”859″]

RIDE Magazine
60 Reacties
11-07-2018 19:10
Valverde lijkt me toch de te kloppen man hier. Van hoever hij nog kwam vandaag is indrukwekkend en morgen moet hem nog beter liggen.
11-07-2018 19:11
Edit redactie: Bedankt, is aangepast.
11-07-2018 19:12
Wat was er vandaag met mannen als Impey Uran Roglic en Yates? Kwamen vrij ver achterin het groepje binnen
11-07-2018 19:14
@feyenoordmessi8 te ver geplaatst
11-07-2018 19:24
En Slagter?
11-07-2018 19:30
@DrJ
Niet goed genoeg
11-07-2018 19:41
Roglic gaat morgen winnen. In een sprint a Deux met alaphilippe
11-07-2018 19:47
@feyenoordmessi8, niet iedereen zit zomaar gepositioneerd waar hij wil he. Er kunnen er maar 20 bij de eerste 20 zitten. ;)
11-07-2018 19:52
Gewoon weer Sagan!
11-07-2018 19:55
Haha impey 1 ster
11-07-2018 20:12
@snellerfietsen
Wat dan? Twee sterren?
11-07-2018 20:26
Dit is net te zwaar voor Sagan. Zal wel top 10 rijden maar geen zege. Alaphilippe, Martin, Valverde gaan sprinten voor de winst.
11-07-2018 20:36
Bernal... die gaat morgen hier iedereen verrassen. Nu nog redelijk fris en ijzersterk.
11-07-2018 20:42
De eerste 2 km van de mur lijken me belangrijk, als het hier niet snel genoeg gaat. Dan gaan mannen als Sagan, Colbrelli (oogde vandaag wel sterk) en misschien een keer Impey (leek vandaag toch echt te zwak) gewoon meesprinten. Als er tempo wordt gemaakt lijkt het me een duel tussen Valverde en Alaphilippe. Met daniel Martin opgepaste afstand derde.
11-07-2018 20:43
Mollema was hier in 2015 al eens 9e. Biedt perspectief
11-07-2018 20:52
edit wf: niet doen
11-07-2018 20:55
Vandaag was het voor de eerste keer duidelijk te zien. Bergop, Bernal met in zijn wiel Froome. Thomas doet zijn eigen ding (en liefst zo ver mogelijk weg van Froome). Zal de jonge Colombiaan er morgen voor de eerste keer doorheen zakken ? Of rijdt ie de muur op met zijn handjes los op remmen, om te vertragen als Froome begint te roepen ? Morgen worden we al wat wijzer.
11-07-2018 21:14
Yates morgen..?
11-07-2018 21:34
@TI Reppie, zat ook al te denken aan een overwinning voor Bernal. Voor m'n poule hoop ik op een overwinning van Van Avermaet.
11-07-2018 21:55
@DylanNeymarSantos: mij lijken de eerste twee km's van de Mur ook belangrijk, want langer is-ie niet ;-)
11-07-2018 22:03
Slagtertje kom uit je kot en klop Kwiatkowski op de streep.
11-07-2018 23:31
mechia denkt dat dit te zwaar is voor sagan,ik denk als de klassementsmannen de eerste keer die muur niet opknallen ze nog niet van sagan af zijn,die klampt zichzelf vast en gaat in het wiel van alla,valverde,martin zitten en de laatste 100 mtr maakt hij het zelf af !
11-07-2018 23:34
2 favorieten alejandro valverde en philippe gilbert.
11-07-2018 23:47
Ala of Valverde zal zegevieren. Al gun ik Martin inmiddels ook wel eens een touretappe (heeft die nog steeds niet?), misschien niet de beste maar wel een leuke aanvallende klimmer
11-07-2018 23:56
@beskes
https://www.procyclingstats.com/race/tour-de-france/2013/stage-9

Om te reageren moet je ingelogd zijn.