Tour 2018: Voorbeschouwing sprintetappe naar Amiens
Na zijn geweldige ritzege in Chartres, ligt er tussen Dreux en Amiens opnieuw een parcours dat op het lijf geschreven is van Dylan Groenewegen. De sprinter van LottoNL-Jumbo zal ongetwijfeld zijn momentum willen vasthouden en azen op een tweede succes op rij. Op Quatorze Juillet zullen er echter vast en zeker kapers op de kust zijn. WielerFlits blikt vooruit.
Parcours
De achtste etappe van de Tour wordt verreden op Quatorze Juillet en dat betekent dat het feest is in Frankrijk. Op deze dag viert het land namelijk de bestorming van de Bastille-gevangenis, waarmee in 1789 de Franse Revolutie begon. De Franse renners zijn op deze dag traditiegetrouw extra gemotiveerd om ten aanval te trekken om hun massaal toegestroomde landgenoten waar voor hun geld te geven.
De rit begint in Dreux en leidt de renners over 181 kilometer naar het noordelijk gelegen Amiens. Slechts twee beklimmingen zijn opgenomen in het parcours – beide van de vierde categorie – waardoor er opnieuw weinig bergpunten te zijn verdienen. Het parcours is daardoor niet lastig, al kan de wind op de vlakke wegen in de slotfase nog een belangrijke rol gaan spelen.
Dreux heeft nog een onbeschreven blad in de Tour de France, maar was al wel enkele malen etappeplaats in de Ronde van de Toekomst. Ook startte Parijs-Tours er tijdens de editie van 2016, die door Fernando Gaviria werd gewonnen. Als het startsein is gegeven, trekt het peloton in noordelijke richting. De Côte de Pacy-sur-Eure (2 km à 4,3%) is na 35 kilometer de eerste beklimming op de route.
De Côte de Feuquerolles (2,3 km à 4,3%) volgt 35 kilometer later en daarmee is het klimwerk achter de rug. De tussensprint is vandaag na 86,5 kilometer in het miniplaatsje La Neuve-Grange, dat slechts 192 inwoners telt. Vervolgens is het oppassen geblazen, want op de vlakke wegen van Picardië kan het hard waaien en dan ligt waaiervorming op de loer. De tijdbonus is te verdienen op 20,5 kilometer van de streep in Lœuilly.
De finish is in Amiens, de stad waar onder anderen de huidige Franse president Emmanuel Macron en de houder van het werelduurrecord voor 105-plussers Robert Marchand zijn geboren. Ook heeft auteur Jules Verne er gewoond. De aankomst is technisch met liefst vier scherpe knikken in de laatste zes kilometer. Op vijfhonderd meter ligt er nog een rotonde, daarna is het rechtuit naar de streep.
Start: 11.50 uur
Finish: tussen 15.36 en 15.57 uur
Favorieten
Met zijn ritzege in Chartres bevestigde Dylan Groenewegen definitief zijn status in de top van het sprintersgilde. In een koninklijke sprint – dit keer niet voorafgegaan door een valpartij of pech van één van de favorieten – reed onze 25-jarige landgenoot soeverein naar de winst. Het was zijn tweede ritzege in de Tour, nadat hij vorig jaar La Grande Boucle in stijl afsloot met het dagsucces op de wereldberoemde Avenue des Champs-Élysées. Dat er meer in het vat zit voor de LottoNL-Jumbo-man blijkt wel uit zijn zesde plaats in de openingsrit en de vierde plek in Sarzeau. In Amiens dan maar meteen een tweede zege op rij?
Fernando Gaviria was in Chartres de eerste verliezer, maar de pas 23-jarige Colombiaan kan nu al tevreden terugkijken op zijn debuut in de Tour. De rappe man van Quick-Step Floors boekte al dagzeges in Fontenay-le-Comte en Sarzeau en blijft een geduchte klant in de massasprint. Zijn zegeteller staat momenteel op negen en dus zal hij erop gebrand zijn daar spoedig nummer tien aan toe te voegen.
Of er nu een vlakke aankomst is of juist een aankomst heuvelop, Peter Sagan bevindt zich op de voorste gelederen. De wereldkampioen pakte net als Gaviria al tweemaal de dagzege op de lastige aankomsten in La Roche-sur-Yon en Quimper. Ook in de vlakkere sprints stond hij zijn mannetje en eindigde hij tweemaal op de tweede plaats en was hij één keer derde. Saillant detail: de 28-jarige Slowaak van BORA-hansgrohe viel deze Tour in ritten in lijn nog niet één keer buiten de top tien.
De drie bovengenoemde namen hebben intussen al ritzeges op zak, maar er staat nog een flink aantal sprinters met lege handen. Denk hierbij aan André Greipel. De Duitser is met elf ritzeges één van de veelvraten in deze Tour en zette zijn ambities in La Roche-sur-Yon en Sarzeau kracht bij door naar top 5-klasseringen te sprinten. Zijn laatste ritzege dateert inmiddels uit 2016, waardoor de ervaren rot van Lotto Soudal gebrand is op een nieuw succes.
Quatorze Juillet is een bijzondere dag voor de Franse wielrenners, die op de nationale feestdag ongetwijfeld een trap extra zullen doen als er wordt gestreden om de ritzege. Warren Barguil bracht vorig jaar op 14 juli de Franse fans bijvoorbeeld nog in extase met zijn ritzege in Foix. Franse sprinters die voor een dergelijk dagsucces kunnen zorgen, zijn Arnaud Démare en Christophe Laporte. Beide mannen hebben deze week al van zich laten horen.
Wat voor André Greipel geldt, geldt ook absoluut voor Mark Cavendish en Marcel Kittel. Samen met hun Duitse collega zijn zij goed voor 55 etappeoverwinningen. Een extra motivatie voor Cavendish is het all time record van Eddy Merckx met 34 ritzeges. Cav heeft er nog vier nodig om die prestatie te evenaren. Een succes in Amiens zou hem weer een stapje dichterbij brengen.
Sonny Colbrelli was op de lastige aankomsten al twee keer tweede, maar een sterk resultaat in de vlakke ritten ontbreekt nog voor de Italiaanse renner. Europees kampioen Alexander Kristoff kende een sterke start van de Tour met een vierde plaats in de openingsrit en een vijfde in La Roche-sur-Yon. Ook in Sarzeau sprintte hij mee en eindigde hij zevende.
Outsiders
Dan is er nog een aantal namen dat het favorietenlijstje niet heeft gehaald, maar waar wel degelijk rekening mee moet worden gehouden. De Italiaan Andrea Pasqualon liet zich deze Tour niet wegdrummen uit het sprintgeweld en eindigde ook al vier keer in de top-10. Wanty-Groupe Gobert heeft behalve Pasqualon nog twee troeven achter de hand met Timothy Dupont en Dion Smith.
Daryl Impey is een opvallende verschijning in het peloton met de Zuid-Afrikaanse vlag op zijn buik. Zijn resultaten zijn nog niet heel opvallend, maar een zevende plaats in Chartres biedt perspectief. John Degenkolb verscheen daarentegen al zes keer aan de start van de Tour en is er één van de gevestigde namen, maar de Duitser van Trek-Segafredo won nog nooit een rit in La Grande Boucle! Wel was hij er al dichtbij getuige de zes tweede plaatsen achter zijn naam. Dit jaar reed hij alweer vier keer naar een top 10-klassering.
Favorieten volgens WielerFlits
**** Dylan Groenewegen
*** Fernando Gaviria, Peter Sagan
** Arnaud Démare, André Greipel, Christophe Laporte
* Mark Cavendish, Sonny Colbrelli, Marcel Kittel, Alexander Kristoff
Deelnemerslijst Tour de France 2018
[poll id=”862″]
Weer en tv
Er wordt warm weer voorspeld in startplaats Dreux, waar het kwik kan oplopen tot zo’n 30°C. De wind waait zacht vanuit het noorden met windkracht 2. Ook in Amiens wordt het warm met 28°C. De windkracht is er niet heel anders, windkracht 3 vanuit het noorden. Eurosport 2 is er vanaf de start bij om 11.30 uur, terwijl de NOS en Sporza volgen om 14.10 uur.
edit wf: let op je taalgebruik
Deze tour is de saaiste in een rij van steeds saaier wordende tdfen. En weer is een tijdbom neergelegd die in het gezicht van klassementsrijders kan afgaan. Als je morgen valt komt het nooit meer goed met die kasseien en de bergen erachteraan. Maar omdat Groenewegen er weer een kan winnen gaan we dit nu ineens wel leuk vinden? Staan we ineens op de banken te springen. Snap ik niets van.
Vanmiddag las ik nog de ene gaap en saai na de andere gaap en saai en ik heb zelf de tv uitgezet van opperste verveling maar Groenewegen wint de allersaaiste rit van allemaal en we vinden het nu ineens fantastisch. Hoe snel het om kan slaan. Had hij niet gewonnen vandaag dan was de tendens gebleven dat de tdf gewoon retesaai is. In het voetbal zingen ze dan " You only sing when your winning".
Ik blijf mezelf trouw. Vind niets interessants aan zes overtallige saaie sprintetappes. Ik vind niets positiefs aan de valpech van de echte mannen (geen sprinters) omdat sprinters hun feestjes mochten hebben. Er zijn straks nog maar twee weken over en ik heb niet het gevoel gekregen dat er tdf ooit begonnen is.
Als straks die bergen beginnen stappen die sprinters dan weer de tdf uit zoals zo vaak, omdat de buit binnen is en hun feestje afgelopen is?
Ja, de Tour heeft sprintersritten, maar vuelta en giro ook hoor. Degenkolb won eens 5 ritten in 1 vuelta. Alleen daar zijn de belangen minder groot en blijft er ook wel eens een kopgroep vooruit.
Maar deze Tour hebben we toch niet te klagen met ook de rit naar Quimper en Mur de Bretagne er al bij en een spannende TTT
Maar klagen is gewoon leuk.
Ik klaag bvb graag dat bergetappes niet eerlijk zijn. Iemand die niet kan klimmen maakt daardoor namelijk geen kans op de eindzege. Daar moeten ze ook iets op verzinnen.
In een man-tegen-man sprint wint Groenewegen, maar ik denk dat de kans groter is dat hij weer van te ver moet komen. En dan wint Gaviria.
Je vergeet Kittel, die heeft het grootste achterwerk. Dus 1 van die 4.
in de eerste week zijn er nog zo veel sprinters die denken dat ze kunnen winnen dat er altijd ploegen zullen rijden. Lotto-Jumbo hoeft niet. Hebben een rit en kunnen nu zeggen: we gaan voor het AK. Ploegen als Dimension, Lotto-Soudal en Cofidis moeten wel.
Echt een ongekend luxeprobleem trouwens voor Lotto-Jumbo.
Als Groenewegen er vijf zou hebben gewonnen, zou ik zoveel sprintritten nog steeds niets vinden.
De tour wordt in tal van landen bekeken, jammer dat het niet echt een mooie reclame is voor de wielersport.
Natuurlijk zijn het draken van etappes met veel graan en zonnebloemen. Lekker de tv op mute en radio Tour aan. De jaarlijkse ontmoeting met Julien Clerc, Aznavour en Fugain. Uurtje of 17.00 een wijntje en een toastje brie en op tijd voor een prachtige sprint.
De tour is ook een gevoel, iets dat in je aderen gaat zitten. Heerlijk !
(Enne vorig jaar was er nog een discussie over een tour van 2 weken en dat was dan ook weer niet de bedoeling volgens velen...)
Wat ik me herinner toen net iets vaker nog een uitval in de laatste 1500m, maar ook volop sprintgeweld.
Een sprint zelf vind ik super om te zien. En doordat er hier nogal wat kansen liggen, zie we ook de gehele sprinttop aanwezig.
Naast alle klassementstoppers. Mooi toch?
Streep je de helft van de sprintetappes weg, wordt het veel eentoniger. Nog meer focus op klassement. Bepaalde ploegen die hier gewoon niks te zoeken hebben omdat hun beste AK-renner max top20 kan rijden.
Dus; ja, enigzins saai, maar genoeg mogelijkheden om de tijd te doden.
En zeker niet structureel minder sprintetappes. Gewoon zoals het al jaren gaat. Een Tour 2 muurtjes meer en dan een Tour 2 volledig vlakke etappes meer. Dan weer 3 bergopkomsten meer en dan weer wat meer tijdritkilometers. Maar iig altijd variatie.