Tour 2019: Voorbeschouwing bergetappe naar de Tourmalet
foto: Cor Vos
zaterdag 20 juli 2019 om 07:00

Tour 2019: Voorbeschouwing bergetappe naar de Tourmalet

Er is al ontzettend veel gebeurd deze Tour, maar de strijd om de eindzege moet eigenlijk nog beginnen. Zaterdag is het tijd voor de eerste grote bergrit in de Pyreneeën, met aankomst op de mythische Col du Tourmalet. Wie zijn na afloop de grote winnaars? En welke favorieten zakken genadeloos door het ijs? WielerFlits blikt vooruit!

[unibet title=”Wie wint de etappe naar de Tourmalet?” link=”http://unibet.me/wielerflits”]

[/unibet]

Parcours

Daar is het echte klimwerk in de Pyreneeën! De veertiende etappe van de Tour de France 2019 gaat namelijk naar de top van de Col du Tourmalet. De ASO heeft een kort parcours uitgezet, want de rit is maar 117,5 kilometer lang. Wel heeft de organisatie twee beklimmingen kunnen vinden, die mooi opbouwen richting het slotstuk.

Vroeg na de start in Tarbes – de op één na grootste studentenstad van de Midi-Pyrénées – ligt de Côte de Lambatmale (1,4 km aan 6,7%). Dit is een verkeersdrempel vergeleken met wat nog komen gaat. Na ongeveer 48 kilometer begint de eerste grote col van de dag: de Col du Soulor van eerste categorie. Deze klim is 11,9 kilometer lang aan een stevige 7,8%. Niet niks, maar eigenlijk voorspel voor de afsluiter. Vaak werd de Soulor in de Tour beklommen in combinatie met de naastgelegen Col d’Aubisque, maar dat is nu niet het geval.

Na een lange afdaling van twintig kilometer komen de renners in een vallei richting de voet van de slotklim. Hier ligt na 86 kilometer ook de tussensprint van de dag in Pierrefitte-Nestalas. Vanaf dat punt loopt de weg eigenlijk al omhoog, al zijn hier geen bergpunten te verdienen.

Officieel begint de Col du Tourmalet (buitencategorie) in Luz Saint-Saveur. Dit betekent dat de Tourmalet 19 kilometer lang is aan 7,4%. Naast de lastigheidsgraad heeft de Tourorganisatie geprobeerd om de hoogte van invloed te laten zijn. De top van de Tourmalet ligt op 2.115 meter hoogte. Welke toppers komen hier bovendrijven? De slotkilometer is gemiddeld 10,5% steil, met stukken van 13,5%. Voor de rekenwonders; op de top van de Tourmalet zijn dubbele punten te verdienen voor het bergklassement, omdat het gaat om een klim van de buitencategorie met de top boven de 2.000 meter hoogte.

De winnaar van de etappe krijgt ook de Souvenir Jacques Goddet overhandigd. Deze prijs bestaat sinds 2001 en eert de oud-journalist en -Tourdirecteur Jacques Goddet. Voor de ritwinnaar ligt vijfduizend euro aan prijzengeld klaar. De Souvenir Jacques Goddet moet niet verward worden met de Souvenir Henri Desgrange, vernoemd naar de eerste Tourdirecteur. Die prijs ligt in etappe 19 op de Col de l’Iseran, als het hoogste punt van deze Tour wordt bereikt.

Alberto Contador en Andy Schleck beklimmen samen de Tourmalet – foto: Cor Vos

Het wordt de 82ste keer dat de Tour over de Tourmalet gaat. Het is daarmee de meest beklommen berg in de Tour de France. Vorig jaar was bergkoning Julian Alaphilippe als eerste boven op de Col du Tourmalet in de etappe van Lourdes naar Lauruns, die uiteindelijk werd gewonnen door Primož Roglič. In 2010 was op de Pyreneeënreus nog een tweestrijd tussen de kemphanen in het geel en wit: Alberto Contador en Andy Schleck.


Start: 13.45 uur in flag-fr Tarbes
Finish: 16.50-17.13 uur op de flag-fr Tourmalet


Favorieten

Voor Nairo Quintana, Thibaut Pinot, Jakob Fuglsang en Mikel Landa is het een kwestie van moeten, op de flanken van de Col du Tourmalet. Het zijn zomaar vier renners die al op flinke achterstand staan in het klassement, na bijna twee weken Tour de France. Het voordeel voor de lichtgewichten: er staan nog vijf zware bergritten op het programma, te beginnen met de etappe van zaterdag.

De pure klimmers hopen op de Col du Tourmalet tijd te pakken op de allrounders, of op de favorieten die al een buffer hebben opgebouwd in het klassement. Maar renners als Pinot en Landa zullen ook graag willen winnen op de mythische maar ook gevreesde Pyreneeënreus. Een sprinter wil ooit een keer zegevieren op de Champs-Élysées, maar een rasklimmer wil kunnen zeggen: ik kwam ooit eens als eerste boven op de Tourmalet!

Thibaut Pinot – foto: Cor Vos

De kans is aanwezig dat ploegen als Groupama-FDJ, AG2R La Mondiale en Movistar de koers gaan controleren, ook al omdat de etappe slechts 117 kilometer lang is. Daar komt nog bij dat de aanloop relatief vlak is, waardoor het mogelijk is om de kopgroep binnen schootsafstand te houden. Let vooral op het Franse Groupama-FDJ: de WorldTour-ploeg is met kopman Thibaut Pinot uit op revanche. Zeker na de waaieretappe naar Albi, toen Pinot op uiterst knullige wijze bijna twee minuten verloor. En de Franse klimmer was juist zo goed aan de Tour begonnen…

Zo reed Pinot met zijn zeven teammaats een zeer sterke ploegentijdrit, waardoor hij in een goede positie begon aan de Vogezenrit met aankomst op La Planche des Belles Filles. De 29-jarige renner uit Mélisey stelde niet teleur op de flanken van zijn thuisberg, om twee dagen later zelfs tijd te pakken op weg naar Saint-Étienne. Het Britse Team Ineos leek zijn voornaamste uitdager te hebben gevonden, maar dat was voor die beruchte waaierrit naar Albi.

Nu zal Pinot flink wat tijd moeten goedmaken, wil hij nog in aanmerking komen voor Tourwinst. Een schrale troost voor de Fransman: zijn terrein komt er nu aan. “Ik ben ongeduldig, want ik wil nu al beginnen aan de rit van zaterdag”, zo liet hij weten op de eerste rustdag. Wees niet verrast mocht Pinot al vroeg in de aanval gaan, op weg naar tijdwinst en de ritzege. Dat de benen nog steeds goed zijn, liet hij zien in de individuele tijdrit.

Egan Bernal – foto: Cor Vos

Een nadeel voor Pinot: hij zal twee renners van Team Ineos moeten lossen. De eerste is Egan Bernal, die nog altijd de eerste Colombiaanse Tourwinnaar kan worden. De 22-jarige renner uit Bogotá reed de voorbije weken wat onder de radar, maar was telkens bij de les. Zo reed hij met zijn collega’s een keurige ploegentijdrit, wist hij op La Planche des Belles Filles de schade te beperken en beukte hij mee op kop in de waaieretappe naar Albi. Bernal kreeg echter een oplawaai in de tijdrit in en rond Pau: de klimmer verloor anderhalve minuut op Alaphilippe. Laat hij op de Tourmalet zien dat dit slechts een incident was?

De beloftevolle Colombiaan is op papier een van de beste klimmers, maar de vraag is wat zijn rol is binnen Team Ineos. De Britse sterrenformatie heeft namelijk ook nog de beschikking over titelverdediger Geraint Thomas, die toch de meeste kans maakt op Tourwinst. De Welshman wordt vooral gezien als een ijzersterke allrounder, maar vergeet niet dat hij vorig jaar ‘gewoon’ won op La Rosiére en Alpe d’Huez. Dan behoort winst op de Col du Tourmalet ook tot de mogelijkheden. Bernal of Thomas: wie heeft zaterdag de beste benen?

Thomas greep in de individuele tijdrit net naast de zege, maar kan hij wel winnen op de Tourmalet? Vergeet ook niet dat Ineos geletruidrager Alaphilippe zo snel mogelijk zal willen lossen, wat alleen maar goed is voor de spankracht.

Mikel Landa – foto: Cor Vos

Team Ineos heeft – zoals zo vaak in de Tour – de sleutel in handen. De Britse formatie zal sommige concurrenten geen ruimte willen geven, maar er staan ook enkele klimmers/klassementsrenners op behoorlijke achterstand. Denk bijvoorbeeld aan Mikel Landa, één van de drie Movistar-musketiers. De sierlijke Spanjaard leek ongeschonden uit de eerste Tourweek te komen, maar in de etappe naar Albi viel hij letterlijk weg uit de eerste waaier. Hierdoor verloor hij aan de finish meer dan twee minuten, waardoor het podium ver weg is.

Maar Mikel Landa is niet een renner om in de anonimiteit te verdwijnen. De 29-jarige klimmer valt aan wanneer hij kan, waardoor hij een kandidaat is voor de ritzege. De nummer vier van de voorbije Giro d’Italia is een van de beste klimmers van het peloton, wat altijd helpt in een etappe als deze. Bovendien is Landa meer een renner voor de lange beklimmingen, wat de Col du Tourmalet zeker is. “We zullen nu moeten aanvallen”, zo vertelde Landa – die overigens geen slechte tijdrit reed – vlak na de rustdag. Maar kan hij zijn woorden ook omzetten in daden?

Landa is niet de enige Movistar-renner die we vooraan mogen verwachten. Zo is er ook nog Nairo Quintana, die tevreden mocht zijn over zijn Tourstart. Akkoord, de Colombiaan verloor iets teveel tijd in de ploegentijdrit, maar verder was hij bij de les. Toch zal de 29-jarige renner in de aanval moeten, wil hij een kans maken op de gele trui. Quintana verloor namelijk bijna twee minuten in de individuele tijdrit, wat toch altijd de achilleshiel zal blijven van de gevleugelde klimmer. De beklimming van La Planche des Belles Filles was te kort en explosief voor Quintana, maar de Col du Tourmalet is een ideale beklimming voor de man uit Cómbita.

Enric Mas – foto: Cor Vos

Quintana bewaart goede herinneringen aan de Pyreneeën: vorig jaar won hij namelijk de rit met aankomst op de Col du Portet. Het kan best zijn dat we een Spaanstalige winnaar krijgen op de Tourmalet. Bernal, Landa en Quintana zijn absoluut geen gekke keuzes voor een Tourpooltje, maar dat is Enric Mas ook niet. De renner van Deceuninck-Quick-Step is deze Tour wat onzichtbaar, maar staat na dertien etappes wel mooi vierde. En dat de beloftevolle klimmer in vorm is, liet hij wel zien in de waaieretappe naar Albi en de individuele tijdrit in Pau. Hij is de nieuwe drager van de witte jongerentrui.

Wat ook in het voordeel spreekt van Mas: de Mallorcaan blinkt vooruit uit op langere beklimmingen, zo liet hij zien in de voorbije Vuelta a España. De 24-jarige Mas is een pure ronderenner, die vooral in de derde week komt bovendrijven. Let dus op de gedoodverfde opvolger van Alberto Contador. Twee renners die vanaf zaterdag in de aanval moeten, zijn Jakob Fuglsang en Romain Bardet. De kopmannen van respectievelijk Astana en AG2R La Mondiale staan al op serieuze achterstand, maar zijn tot op het bot gemotiveerd.

Steven Kruijswijk – foto: Cor Vos

Een renner die de kat uit de boom kan kijken, is Steven Kruijswijk. De klassementskopman van Jumbo-Visma staat op de derde plaats, dankzij een uitmuntende ploeg, goede benen en een puike tijdrit. Kruijswijk kan het zich veroorloven om zijn concurrenten te volgen, maar waarom niet gewoon de etappe winnen? Een voordeel voor Kruijswijk is dat de Tourmalet lang en slopend is, waardoor het minder belangrijk is of je nu wel of niet explosief bent. De man uit Nuenen rekent op twee sterke klimknechten: George Bennett en Laurens De Plus.

Simon Yates hebben we deze Tour al vaak gezien, zowel voor- als achterin het peloton. Zijn tweelingbroer Adam Yates heeft echter de gave om zich twee weken lang te kunnen verstoppen. In de tijdrit zagen we de Brit voor het eerst echt in actie, al maakte hij geen indruk. Sterker nog: Adam was een van de grote verliezers. De kopman van Mitchelton-Scott zal kortom in de aanval moeten, wil hij in Parijs nog op het podium staan. De 26-jarige renner beschikt over een pittig sprintje, wat geen overbodige luxe is in de laatste kilometer.

Rigoberto Urán – foto: Cor Vos

Verder is het nog uitkijken naar de Franse kampioen: Warren Barguil. De renner van Arkéa-Samsic staat al op meer dan zes minuten, waardoor hij niet meteen een gevaar is voor het klassement. De aanvalslustige Barguil zal kortom wel de ruimte krijgen, mocht hij in de aanval gaan. De 27-jarige renner heeft in het verleden (denk aan Foix en de Col d’Izoard) al laten zien een zware bergrit te kunnen winnen. Barguil probeerde het al op La Planche des Belles Filles, maar werd toen snel weer ingerekend. Heeft de Fransman zaterdag meer geluk?

We hebben nog niet eens alle klassementsrenners gehad. Zo hopen Richie Porte, Emanuel Buchmann, Daniel Martin en Rigoberto Urán op een knalprestatie. Maar of ze ook een kans maken op de overwinning? Porte en Urán reden wel een erg sterke tijdrit en lijken klaar om toe te slaan. Wellicht krijgen we wel een strijd op twee fronten. In dat geval is het uitkijken naar renners als Vincenzo Nibali, Michael Woods, Wilco Kelderman, Ilnur Zakarin en misschien wel Fabio Aru.

Julian Alaphilippe – foto: Cor Vos

We hebben alle favorieten wel zo’n beetje behandeld, maar wat mogen we verwachten van Julian Alaphilippe? De Fransman rijdt nog altijd in de gele trui, maar de Tour winnen lijkt te hoog gegrepen. Maar wie had verwacht dat Alaphilippe de individuele tijdrit zou winnen? De believers waren op één hand te tellen, maar toch deed de springveer van Deceuninck-Quick-Step het. Het is duidelijk: Alaphilippe is in de vorm van zijn leven.

“Alles wat ik nu nog haal is gewoon een bonus voor mij”, zo liet hij enkele dagen geleden nog weten. De verwachting is dat hij het geel zal verspelen op de flanken van de Tourmalet. Maar dat dachten sommige mensen ook voor La Planche des Belles Filles. En kijk, Alaphilippe rijdt één week later nog altijd in die gele trui. Kan de Fransman nogmaals boven zichzelf uitstijgen? Mocht dat laatste het geval zijn, dan lijkt een Tourzege plots geen utopie meer.

[unibet title=”Wie wint de etappe naar de Tourmalet?” link=”http://unibet.me/wielerflits”]

[/unibet]

Favorieten volgens WielerFlits
**** Thibaut Pinot
*** Geraint Thomas, Mikel Landa
** Egan Bernal, Enric Mas, Julian Alaphilippe
* Steven Kruijswijk, Jakob Fuglsang, Rigoberto Urán, Nairo Quintana

Tour 2019: Deelnemerslijst (WielerFlits)


Weer en tv

In startplaats Tarbes pakken donkere wolken zich samen, maar het blijft naar alle waarschijnlijkheid droog. De gemiddelde temperatuur schommelt de hele dag rond de 25 graden. Op de top van de Tourmalet is het een graad of twintig, maar is er een behoorlijke kans op neerslag. De wind waait vanuit het noordoosten.

De veertiende etappe is live te volgen via de NOS, Sporza en Eurosport 1. Alle zenders zenden de rit integraal uit. Niet in de gelegenheid om de etappe op televisie te volgen? Op WielerFlits mis je geen moment van de koers in onze liveblog!


RIDE Magazine
1 Reacties
19-07-2019 22:22
Deze is voor Zakarin.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.