Tour 2019: Voorbeschouwing bergetappe naar La Planche des Belles Filles
Donderdag wordt het menens. De Vogezenrit naar La Planche des Belles Filles voert het peloton over zeven beklimmingen, waarvan vier van eerste categorie. De klassementsmannen kunnen zich niet meer verstoppen. Wie rijdt er na vandaag in het geel? WielerFlits blikt vooruit.
Parcours
In de zesde etappe volgt eindelijk de eerste aankomst bergop. Ook het voorgeborchte van slotklim La Planche des Belles Filles is allesbehalve makkelijk. Het gaat eigenlijk de hele dag op en af. Een etappe om van de smullen!
Starten doen we in Mulhouse, een naam die misschien wel een belletje doet rinkelen door de fantastische solo van Tony Martin in 2014. De Duitse alleskunner reed ruim vijftig kilometer alleen, om vervolgens glansrijk te triomferen in het Vogezendorpje.
Ook vandaag is de openingsfase niet te onderschatten. Le Markstein is een ware Vogezenreus en met zijn 10,8 kilometer aan 5,4 procent meteen ook de langste klim van de dag. Op de top volgt met de Grand Ballon nog een uitloper van 1,3 kilometer aan negen procent. De vroege vlucht van de dag zal op deze helling gevormd moeten worden en de verwachting is dan ook dat we enkele sterke beren vooraan zullen krijgen. Misschien waagt er zelfs een favoriet die al wat tijd verloren heeft een poging.
Tussen de daaropvolgende Col du Hundsruck (5,3 kilometer aan 6,9 procent) van tweede categorie en Ballon d’Alsace (11 kilometer aan 5,8 procent) van eerste categorie treffen de renners nog wel een – weliswaar licht oplopende – vallei, maar vanaf de Ballon d’Alsace is het vrijwel alleen nog maar ofwel klimmen, ofwel dalen geblazen. Voorafgaand aan de echte finale van deze monsteretappe doemt ook nog de Col des Croix (3,3 kilometer aan 6,1 procent) op. Maar die stelt eigenlijk maar weinig voor.
We zaten natuurlijk vooral te wachten op het tweeluik Col des Chevrères/La Planche des Belles Filles. Wederom heeft de organisatie met eerstgenoemde helling van 3,5 kilometer aan 9,5 procent een uitstekend moment gekozen om 8, 5 en 3 bonificatieseconden uit te rijken. Via de daaropvolgende afdaling gaat het vrijwel direct richting La Planche des Belles Filles, die met zijn 7 kilometer aan een stijgingspercentage van 8,7 procent nog iets langer is dan bij de voorgaande passages. De organisatie toverde namelijk een extra onverharde kilometer met stukken tot maar liefst 24 procent uit zijn hoed. De maskers zullen bovenop deze plank van de mooie meisjes dus eindelijk écht kunnen afvallen.
La Planche des Belles Filles werd pas in 2012 voor het eerst in de Tour opgenomen maar heeft op korte tijd wél naam gemaakt. Wellicht zit het duel tussen Sky-ploegmaats Bradley Wiggins en Chris Froome, waarbij laatstgenoemde de bovenhand nam en zich definitief aan de top vestigde, daar wel voor iets tussen. Vincenzo Nibali was twee jaar later de beste en in 2017 mocht Fabio Aru er even de gele trui aantrekken. Het moge duidelijk zijn: bovenop deze helling winnen alleen maar grote namen.
De bergtop dankt zijn naam aan een legende ten tijde van de Dertigjarige Oorlog (1618-1648), die werd gevoerd tussen verschillende Europese mogendheden. Als we het verhaal mogen geloven, waren Zweedse huurlingen gestationeerd in het nabijgelegen gebied Plancher-les-Mines. En mannen die lange tijd van huis zijn, zoeken op een gegeven moment naar afleiding. En zo lieten ze hun oog vallen op de meisjes en vrouwen uit de omgeving, die op hun beurt vluchtten naar de top van La Planche des Belles Filles.
De opgejaagde vrouwen besloten uiteindelijk om zelfmoord te plegen, aangezien ze niet het slachtoffer wilde worden van misbruik. Ze sprongen dan ook massaal van het plateau af, in de wateren van het eronder gelegen meer. Dit meer draagt sindsdien de naam Étang des Belles Filles (vijver van de mooie meisjes). Een houten beeld op de flanken van La Planche herinnert nog dagelijks aan het vreselijke lot van de betreurde vrouwen.
Start: 13:05 uur in Mulhouse
Finish: 17:29-17:58 uur op La Planche des Belle Filles
Favorieten
Met deze eerste aankomst bergop krijgen we een eerste serieuze confrontatie tussen de favorieten. De winnaar van deze rit zal over klimmersbenen moeten beschikken, maar ook de nodige explosiviteit om op de steile passages in de finale het verschil te maken.
Thibaut Pinot zal de afgelopen maanden naar deze rit hebben uitgekeken. De klimmer van Groupama-FDJ geldt donderdag namelijk als régional de l’étape. Pinot woont op amper 15 kilometer van de slotklim, waar hij in 2014 al eens tweede werd. Het toont aan dat deze beklimming hem ligt. Bovendien zal hij de wegen van deze etappe als zijn broekzak kennen.
De laatste keer dat de Tour op La Planche des Belles Filles aankwam, was het Fabio Aru die hier triomfeerde. De klimmer van UAE-Emirates wordt inmiddels na een tegenvallende periode niet meer onder de favorieten gerekend, al is de Sardijn wanneer hij in goede vorm steekt hier wel een renner om rekening mee te houden. Dat hij in de rit naar Épernay kostbare tijd verloor, is geen goed voorteken. Ploeggenoot Dan Martin (destijds tweede) wist het tijdsverlies daarentegen binnen de perken te houden. Steile aankomsten behoren tot zijn specialiteit en een overwinning op deze aankomst ligt in zijn mogelijkheden.
Ervan uitgaande dat de klassementsmannen zich gaan roeren in de strijd om dagsucces, is het interessant om te zien hoe de Fransen gaan presteren. Romain Bardet zal hier goed voor de dag willen komen. Bardet kwam hier al in april om de nieuwe finish te verkennen. Voor Julian Alaphilippe is het in deze rit erop of eronder. De gele trui zal hem ongetwijfeld extra motivatie geven, maar de lengte van de beklimmingen lijken voor de geboren puncheur in theorie net iets te lang. Aan de andere kant geldt de Fransman als de man in vorm en draait zijn hand niet om voor een steile finish. Natuurlijk is deze rit nog wat anders dan de Waalse Pijl waarin hij de afgelopen twee jaar zegevierde, maar in de twee Touretappes die hij vorig jaar won heeft de renner van Quick-Step Floors laten zien ook na meerdere bergen te kunnen zegevieren. Met de Spanjaard Enric Mas nog een renner die hier een uitslag moet kunnen rijden.
Alejandro Valverde is ook deze Tour weer een renner om rekening mee te houden. De regerend wereldkampioen mag dan in de herfst van zijn carrière aanbeland zijn, de Spaanse routinier behoort op dit terrein nog steeds tot de betere renners. Op steile aankomsten wordt hij inmiddels overvleugeld door Alaphilippe, maar gezien de zware aanloop zou hij hier wel eens aan het langste eind kunnen trekken. De sterkte van zijn Movistar-ploeg vormt een extra troef. Nairo Quintana en Mikel Landa moeten hier immers ook kort kunnen eindigen.
Het is gissen naar de vorm van Jakob Fugslang. De Deen ging na een sterke Dauphiné als serieuze kanshebber richting Brussel, maar een ongelukkige val in de openingsrit rit gooide roet in het eten. Fuglsang wist de schade te beperken, zowel qua tijdsverlies als fysiek. Hij leek ervan af te komen met slechts enkele oppervlakkige verwondingen. Donderdag weten we in hoeverre dit invloed zal hebben op de rest van zijn Tour. Ook Richie Porte maakte deze Tour al kennis met het asfalt. Dinsdag hield hij aan een val enkele kneuzingen over. Een goede Porte zou hier echter om de overwinning mee moeten kunnen doen.
Team Ineos is een van de ploegen die deze dag met uitroeptekens in het routeboek zal hebben aangemerkt. Kopmannen Egan Bernal en Geraint Thomas moeten hier immers bij de les zijn. Hoewel de eerste dagen al een miniem onderling tijdsverschil heeft opgeleverd, wordt het interessant om te zien wat de krachtsverhoudingen tussen de twee zijn. Bernal wordt meer klimtalent toegedicht, al zal een goede Thomas weinig toe moeten geven. Op papier zou ook Wout Poels hier een rol van betekenis kunnen spelen. Ondanks een sterk optreden in de Dauphiné zal de Limburger zich echter moeten schikken in de ploegentactiek van zijn werkgever. Daarin is bepaald dat hij – net als ploeggenoot Michał Kwiatkowski – deze Tour volledig in dienst rijdt van zijn kopmannen
Jumbo-Visma gaat de rit in met drie man in de top vijf, waardoor het heroveren van het geel een thema blijft. Wout van Aert heeft al aangegeven dat voor hem deze rit waarschijnlijk teveel van het goede is. Steven Kruijswijk en George Bennett komen hier op terrein dat hun beter ligt, al moest Bennett de laatste keer op deze klim meer dan een minuut toegeven.
Bij BORA-hanshrohe zal dit te zwaar zijn voor Peter Sagan, maar de Duitse formatie beschikt met Maximilian Schachmann, Emanuel Buchmann en Patrick Konrad over enkele goede alternatieven. Duits kampioen Schachmann is bezig aan een sterk seizoen met enkele knappe ereplaatsen in de Ardennenklassiekers. Oostenrijks kampioen Konrad werd onlangs nog derde in de Ronde van Zwitserland. Bij Sunweb zal dit te zwaar zijn voor Michael Matthews, al moet Wilco Kelderman lang mee kunnen gaan.
Rond de Yates-broers van Mitchelton-Scott was het de afgelopen dagen vrij rustig. In theorie zou de Britse tweeling op dit terrein mee moeten kunnen. Adam Yates kan er een belangrijke slag slaan in zijn ambitie om een goed klassement te rijden. Namens EF Education First zou Michael Woods hier hoge ogen kunnen gooien. De Canadees kan een steile helling goed verteren. Ook ploeggenoot Rigoberto Uran dient niet vergeten te worden. Bij Bahrain Merida is het uitkijken naar Vincenzo Nibali.
Klassementsrenners die veel waarde hechten aan bijgeloof, zullen erop gebrand zijn om hier te presteren. Immers: de renner die na deze Vogezenrit het geel droeg, zou in 2012 (Wiggins), 2014 (Nibali) en 2017 (Froome) het eindklassement winnen.
[unibet title=”Wie wint de etappe naar La Planche des Belles Filles?” link=”http://unibet.me/wielerflits”]
- Egan Bernal 3.80
- Thibaut Pinot 7.00
- Adam Yates 12.00
[/unibet]
Favorieten volgens WielerFlits
**** Thibaut Pinot
*** Romain Bardet, Dan Martin
** Julian Alaphilippe, Alejandro Valverde, Jakob Fuglsang
* Egan Bernal, Geraint Thomas, Michael Woods, Vincenzo Nibali
Tour 2019: Deelnemerslijst (WielerFlits)
Weer en tv
Na een zonnige opening ziet het ernaar uit dat het weer donderdag gaat omslaan. De tweede helft van de middag is er volgens Weeronline namelijk kans op fikse buien. Zeer waarschijnlijk verloopt het begin van de etappe droog en in Mulhouse is het om 13:00 uur een graad of 24. Al snel gaan de renners noordwestwaarts de Vogezen in en daar neemt de kans op een onweersbui toe. In de hogere delen van de Vogezen is het maximaal een graad of 18 en tijdens een felle bui ligt de temperatuur een aantal graden lager. Wind is er nauwelijks.
De rechtstreekse tv-uitzending van deze etappe start om 14:15. Zoals bekend wordt de etappe uitgezonden door de NOS (Nederland 1), Sporza (één) en Eurosport.
Om te reageren moet je ingelogd zijn.