Tour 2019: Voorbeschouwing etappe naar Saint-Étienne
foto: Cor Vos
zaterdag 13 juli 2019 om 07:30

Tour 2019: Voorbeschouwing etappe naar Saint-Étienne

De 106e editie van de Tour de France trekt door de Alpen, Pyreneeën en Vogezen, maar ook door het Centraal Massief. Nee, dit gebied staat niet bekend om zijn hoge bergtoppen, maar één ding is zeker: het gaat constant op en af. Wie schiet de hoofdvogel af in fietsstad Saint-Étienne? WielerFlits blikt uitgebreid vooruit.

[unibet title=”Wie wint de Touretappe naar Saint-Etienne?” link=”http://unibet.me/wielerflits”]

[/unibet]

Parcours

De achtste etappe van de Tour de France 2019 kent de nodige hoogtemeters en maar liefst zeven gecategoriseerde beklimmingen. Vooral het middenstuk van de 200 kilometer lange etappe kent zo zijn hindernissen. Gestart wordt in Mâcon, de stad aan de Saône die tijdens de Honderdjarige Oorlog in puin lag. Van de oude Saint-Vincent-kathedraal is weinig meer over. Mâcon ontvangt de Tour voor de zesde keer.

Ten westen en noordwesten van Mâcon ligt een gebied dat voornamelijk bekend staat om zijn wijn, de Mâconnais, maar het parcours trekt vanuit de stad zuidwaarts. Achtereenvolgens de Col de la Croix Montmain (6,1 km aan 7%), de Col de la Croix de Thel (4,1 km aan 8,1%), de Col de la Croix Paquet (2,1 km aan 9,7%) en de Côte d’Affoux (8,5 km aan 4,5%) worden bedwongen tussen kilometer 50 en kilometer 100.

Daarna volgt een glooiend en vooral dalend tussenstuk richting de tweetrapsraket Côte de la Croix de Part (4,9 km aan 7,9%) en de Côte d’Aveize (5,2 km aan 6,4%). Vanaf de top van de Aveize is het nog ruim 50 kilometer tot de finish in Saint-Étienne. Vlak is de route tot dan toe allerminst. Sterker nog, twaalf kilometer voor de meet ligt met de Côte de la Jallière (1,9 km aan 7,9%) nog een behoorlijk lastige heuvel.

Opvallend aan de Jallière is dat hier – naast bergpunten – ook extra bonificatieseconden te verdienen zijn: het Bonification Point. De renner die hier als eerste bovenkomt, verdient acht boniseconden. De tweede krijgt er vijf en de derde ontvangt twee seconden bonus. Op de profielen zijn deze speciale tussensprints aangeduid met het gele blokje en de B. In het vervolg van de Tour zitten deze sprints ook nog in etappes 9, 12, 15, 18 en 19.

De laatste kilometer is wel zo goed als vlak, maar het is de vraag welk type renner hier in Saint-Étienne gaat strijden voor de ritwinst. Het lijkt een rit voor de puncheurs in de categorie Alaphilippe-Matthews, maar de etappe schreeuwt ook om een aanvaller als Thomas De Gendt of Luis Leon Sánchez. De finish ligt niet ver van het Stade Geoffroy Guichard van de lokale voetbalclub Saint-Étienne, de club die afgelopen seizoen vierde werd in de Ligue 1.

Alexander Kristoff is de laatste winnaar in Saint-Étienne – foto: Cor Vos

In 2014 was het Alexander Kristoff die in Saint-Étienne won na een heuvelrit. Saint-Étienne is historische grond voor wielrennen in Frankrijk. De allereerste Franse fiets werd hier in het jaar 1886 in elkaar gezet. En kijk waar we nu – 133 jaar later – zijn! Voor Saint-Étienne is het bepaald niet de eerste keer dat het Tourcircus er neerstrijkt, het is namelijk al de 26ste keer in de studentenstad.


Start: 12.10 uur in Macon
Finish: 17.10-17.45 uur in Saint-Étienne


Favorieten

Wie o wie rijdt er als winnaar over de streep in Saint-Étienne? Op dagen als deze is een glazen bol geen overbodige luxe, aangezien het bijna niet te voorspellen is. Er zijn ontzettend veel renners in het peloton die deze etappe hebben aangekruist, gezien de vele beklimmingen onderweg. De pure sprinters weten wel hoe laat het is: Dylan Groenwegen, Elia Viviani en Caleb Ewan zullen zo snel mogelijk een plekje in de bus opzoeken.

De achtste etappe van Mâcon naar Saint-Étienne is kortom te zwaar voor de echte snelheidsduivels in dit peloton, maar verder zijn er geen zekerheden in het Centraal Massief. Het is maar weinigen gegeven om te winnen op La Planche des Belles Filles. Maar zegevieren in Saint-Étienne, na een etappe door het middelgebergte, is voor aardig wat renners een haalbare kaart. Maar wie maakt nu de meeste kans op de overwinning?

Schrijf Luis Léon Sánchez maar op! – foto: Cor Vos

Het is de vraag of hij de ruimte krijgt van zijn kopman Jakob Fuglsang, maar de achtste etappe schreeuwt om een winnaar als Luis Léon Sánchez. De 35-jarige Spanjaard pikt nog altijd zijn koersjes mee. Zo won hij dit seizoen voor eigen volk de Ronde van Murcia, maar was hij ook de beste na een heuvelachtige etappe in de Ronde van Zwitserland. De renner van Astana wist in die laatste rittenkoers het peloton te verrassen na een late aanval, wat tekenend is voor de renner Luis Leon Sánchez, de man met zoveel koersintelligentie.

En net daarom is hij de topfavoriet voor de zege in Saint-Étienne, aangezien de etappe bijzonder moeilijk te controleren is. Hierdoor zal finale bijzonder nerveus, hectisch en wellicht chaotisch worden, wat allemaal in het voordeel speelt van de uitgekookte Sánchez. Bovendien trekken de renners door het middelgebergte, het terrein van de Murciaan. De laatste keer dat Sánchez een Touretappe won, was alweer in 2012, toen hij de beste was in Foix. Is het zeven jaar later eindelijk weer raak voor de rasaanvaller uit Mula?

Maar Sánchez is niet de enige Astana-renner die we mogen opschrijven voor een (mogelijke) ritzege, want Gorka Izagirre en Omar Fraile zijn twee Spanjaarden die (ook) zomaar als eerste over de streep kunnen rijden. En wat te denken van Alexey Lutsenko, de Kazachse kampioen die een ideaal parcours krijgt voorgeschoteld? De grote vraag is alleen wie een goedkeurend knikje krijgt van de ploegleiding om ten aanval te trekken, en wie bij kopman Fuglsang moet blijven.

Maximilian Schachmann is een gevaarlijke klant – foto: Cor Vos

Na één week koers en (vooral) La Planche des Belles Filles staan veel renners al op flinke achterstand. Zo ook Maximilian Schachmann, de Duitser die dit seizoen zo sterk presteert. En dan met name als er moet worden geklommen, zo liet hij zien in de Ronde van het Baskenland (drie ritzeges), Amstel Gold Race/Waalse Pijl (vijfde) en Luik-Bastenaken-Luik (derde). De man uit Berlijn heeft zich de afgelopen dagen vooral uit de naad gewerkt voor sprintkopman Peter Sagan, waardoor hij geen gevaar meer is voor het geel.

Maar een gevaar voor de etappezege is Schachmann wel degelijk, gezien zijn klimvermogen, explosiviteit en sterke sprint. Bovendien heeft de renner van BORA-hansgrohe een neusje voor het goede moment, en kan hij een solo uit zijn benen schudden (herinnert u zich de Ronde van Catalonië?). Als de Duitse kampioen erin slaagt om mee te zitten in de vlucht van de dag, dan is hij levensgevaarlijk. Datzelfde geldt ook voor zijn Oostenrijkse ploeggenoot Gregor Mühlberger. Vraag dat maar aan Julian Alaphilippe.

Van Avermaet, Trentin, Matthews en Stuyven: ze maken allemaal kans – foto: Cor Vos

We gaan verder met enkele Belgische kanshebbers. Greg Van Avermaet is deze Tour weer de regelmaat zelve, maar winnen blijkt o zo moeilijk voor de Olympisch kampioen. De kopman van CCC finishte als vierde in Épernay, gevolgd door een vijfde stek in Colmar. De benen zijn dus goed, maar het ontbreekt Van Avermaet aan dat tikkeltje extra. Wellicht dat hij in Saint-Étienne wel naar de verlossing kan sprinten of soleren. Vergeet niet dat hij drie jaar geleden nog een van zijn mooiste dagen beleefde in het Centraal Massief, na een fameuze solozege in Le Lioran.

Het leverde Van Avermaet toen ook de gele trui op. De oud-winnaar van Parijs-Roubaix zal vast niet de enige Belg in de kopgroep zijn. Zo hebben we ook nog Oliver Naesen, die in deze Tour meer is dan enkel de bodyguard van Romain Bardet. Naesen heeft normaal gesproken geen moeite met het middelgebergte (zie de slotetappe van Parijs-Nice) en is ook nog behoorlijk rap. Datzelfde geldt voor Dylan Teuns, de glansrijke winnaar op La Planche des Belles Filles. Het probleem van Teuns is dat hij als nummer drie in het klassement weinig ruimte zal krijgen.

En dan hebben we ook nog man-in-vorm Xandro Meurisse, rasaanvaller Thomas De Gendt en twee andere Lotto Soudal-renners: Tim Wellens en Tiesj Benoot. En natuurlijk Wout van Aert, maar daarover later meer.

Noteer Rui Costa maar voor een etappe als vandaag – foto: Cor Vos

Maar voor we stilstaan bij de coureur van Jumbo-Visma, eerst nog wat andere namen. Wie de etappe naar Colmar heeft gezien, zag dat Matej Mohorič de sprint aantrok voor Sonny Colbrelli. De Italiaan kwam niet verder dan de vierde plaats, maar het optreden van de Sloveen was bemoedigend. Bij Bahrain Merida hoopt men vooral op een knalprestatie van Vincenzo Nibali, maar een ritzege met Mohorič is toch ook mooi meegenomen. En dat laatste kan zeker, gezien het parcours en de kwaliteiten van de wereldkampioen bij de junioren en beloften.

Verder is het uitkijken naar Rui Costa en Alberto Bettiol, die uitkomen voor respectievelijk UAE Emirates en EF Education First. Zes jaar geleden wist je bijna zeker dat Costa een dergelijke heuveletappe zou winnen, maar de Portugees is het winnen wat verleerd. Toch liet hij in Colmar (late aanval) zien in orde te zijn. En als Luis Leon Sánchez uitgekookt is, wat is Rui Alberto Faria da Costa dan wel niet. Voorjaarsrevelatie Bettiol spurtte in Colmar nog naar een verre ereplaats, maar de vorm lijkt aanwezig om een etappe te winnen.

Peter Sagan in een notendop – foto: Cor Vos

We gaan ervan uit dat een omvangrijke kopgroep voor de zege zal strijden, maar het kan best zijn dat Peter Sagan daar deel van uitmaakt. De sprintersploegen zullen de koers wellicht in handen nemen van bij de start, met de tussensprint (na 33 kilometer) in het achterhoofd. Sagan zal hier de nodige punten willen sprokkelen, maar de Slowaak beschikt ook over de kwaliteiten om na de tussensprint in de aanval te gaan en voor de zege te bikkelen. Dit liet hij in het verleden al zien in Mende en Gap, na vergelijkbare finales.

Maar het kan ook zijn dat Sagan na de tussensprint een snipperdag neemt, met dat wat er allemaal nog komt deze Tour. Dit gaat ook op voor Michael Matthews, Matteo Trentin, Jasper Stuyven en wellicht Sonny Colbrelli. Deze rappe mannen hebben voldoende inhoud om het middelgebergte te overleven, maar de vraag is of ze wel zin hebben om in de aanval te gaan. En of ze überhaupt wel de ruimte krijgen van de ploegleiding, aangezien het ook een verraderlijke dag is voor de klassementsrenners. Zeker als je al snel geïsoleerd zit.

Mag Wout van Aert op jacht naar zijn eerste ritzege? – foto: Cor Vos

Het is misschien wel de belangrijkste vraag voorafgaand aan deze etappe: krijgt Wout van Aert de vrijheid van Jumbo-Visma om op avontuur te gaan? De Belg is goed genoeg om voor de zege te strijden, dat is wel duidelijk na één week Tour. Zo greep hij in Colmar net naast zijn eerste Touretappe. Maar Van Aert zit met de factor Kruijswijk, die er uitstekend voor staat in het klassement. “Ik verlang toch naar meer. Van deze goede benen moet ik profiteren”, zo liet hij weten na zijn tweede plaats. Is dit dé etappe om te profiteren?

We kunnen tot slot nog wel dertig namen opnoemen die een kans(je) maken op de zege, maar we beperken ons tot enkele gevaarlijke outsiders. Cofidis kan met Julien Simon (zesde in Colmar) en Jesús Herrada twee renners uitspelen, net als Trek-Segafredo (Fabio Felline/Toms Skujiņš) en Dimension Data (Edvald Boasson Hagen/Michael Valgren). En let ook op Simon ClarkeAlessandro De Marchi, Lilian Calmejane en Élie Gesbert.

Kan Julian Alaphilippe weer het geel veroveren? – foto: Cor Vos

Tot slot is het uitkijken naar de strijd om het geel, want het verschil tussen Giulio Ciccone en Julian Alaphilippe is slechts zes seconden in het voordeel van de Italiaan. De renner van Trek-Segafredo is een echte springveer, maar Alaphilippe beschikt over nog meer explosiviteit. Ciccone weet dus wat hij moet doen: Alaphilippe in de smiezen houden. Wellicht krijgen we wel een echt gevecht tussen de twee kemphanen op de flanken van de Côte de la Jallière.

Alaphilippe zal niet hoeven te luisteren naar stalorders, ondanks een zekere Enric Mas. De Fransman zal waarschijnlijk niet de vrijheid krijgen van de (overige) klassementsrenners, waardoor hij niet de topfavoriet is voor de ritzege. Maar mochten we toch een gecontroleerde etappe krijgen, dan is Alaphilippe de gedoodverfde favoriet voor de dagzege. De renner van Deceuninck-Quick-Step had namelijk geen beter parcours kunnen uitstippelen, met de nodige steile klimmetjes.

[unibet title=”Wie wint de Touretappe naar Saint-Etienne?” link=”http://unibet.me/wielerflits”]

[/unibet]

Favorieten volgens WielerFlits
**** Luis Leon Sánchez
*** Wout van Aert, Maximilian Schachmann
** Greg Van Avermaet, Matej Mohorič, Rui Costa
* Julian Alaphilippe, Tiesj Benoot, Jesús Herrada, Peter Sagan

Tour 2019: Deelnemerslijst (WielerFlits)


Weer en tv

De etappe is al zwaar genoeg, zullen de weergoden hebben gedacht. De renners koersen zonder in zonnige omstandigheden door het Centraal Massief. Bij de start in Mâcon is het een graad of 27, aan de finish in Saint-Étienne is het prima vertoeven met een gemiddelde temperatuur van 25 graden. De kans op neerslag is nihil. De wind waait met een kracht van drie/vier vanuit het oosten.

De etappe is vanaf 12.00 uur live te volgen op Eurosport 2. Sporza (één) en NOS (Nederland 1) beginnen er dan weer aan om 14.10 uur. Niet in de gelegenheid om de etappe op televisie te volgen? Op WielerFlits mis je geen moment van de koers in onze liveblog!


RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.