Tour 2019: Voorbeschouwing – Het Bergklassement
Met de Tour de France in aantocht begint ook de jacht op de bollentrui. Hoe kan je een bergklassement beter inluiden in België dan met de beklimming van de Muur van Geraardsbergen? Hier liggen de eerste punten voor het grijpen. Afgelopen seizoen ging de bollentrui naar een overtuigende Julian Alaphilippe. WielerFlits blikt vooruit.
[unibet title=”Wie wint de bolletjestrui?” link=”http://unibet.me/wielerflits”]
- Julian Alaphilippe 2.60
- Warren Barguil 6.00
- Vincenzo Nibali 12.00
[/unibet]
Historie
Het bergklassement van de Tour de France deed haar intrede pas in 1933. Dat was dertig jaar na de allereerste Tour. Sindsdien werd in de loop der jaren duidelijk dat de renners die het beste omhoog reden daarvoor een prijs verdienden, waarna het klassement in het leven werd geroepen voor de beste klimmer: le meilleur grimpeur. De punten zorgden jarenlang voor winnaars van dit klassement, maar een duidelijk kenmerk was er nog niet.
In 1975 kwam iemand met het lumineuze idee om een speciale trui aan de beste klimmer te geven: een wit tricot met rode bollen. Dit was naar goed voorbeeld van chocoladefabrikant Chocolat Poulain. Dat bedrijf was destijds de sponsor en wilde graag de rode stippen aan het bergklassement gekoppeld zien worden. Toen in de jaren negentig een nieuwe sponsor kwam voor de bergtrui, hield de trui vast aan het wit met rode bollen.
Richard Virenque staat voorlopig in de recordboeken met de meeste overwinningen in het bergklassement. De Fransman wist zeven keer ‘de bollen’ op te halen in Parijs. Telt u mee? 1994, 1995, 1996, 1997, 1999, 2003 en 2004. Op een gedeelde tweede plek staan erkende klimgeiten Federico Bahamontes en Lucien Van Impe uit respectievelijk Spanje en België. Zij wisten ieder zes keer de bergtrui te winnen. Bahamontes deed dat in de jaren vijftig en zestig, Van Impe deed dat kunstje na in de jaren zeventig en tachtig.
Namens Nederland mocht het klimmersduo Steven Rooks (1988) en Gert-Jan Theunisse (1989) zich na drie weken Tour tot beste klimmer laten kronen. De laatste Nederlandse drager van de bolletjestrui is nog altijd Johnny Hoogerland. Een moment dat bij vele Nederlanders nog vers in het geheugen staat, mede vanwege het prikkeldraadincident. Dat incident dateert alweer uit 2011. Van de nog actieve Belgische coureurs hebben Thomas De Gendt (zes keer), Jelle Vanendert (vijf keer), Philippe Gilbert en Jasper Stuyven (beiden drie keer) de bollentrui om de schouders gehad.
Sinds dit jaar is E.Leclerc de sponsor van het bergtricot. De supermarktketen heeft het stokje overgenomen van Carrefour, dat liefst 26 jaar de naam verbonden had aan het nevenklassement. Saillant detail is dat Carrefour en E.Leclerc concurrenten van elkaar zijn in de supermarktbranche.
Laatste tien winnaars bergklassement Tour de France
2018: Julian Alaphilippe
2017: Warren Barguil
2016: Rafał Majka
2015: Chris Froome
2014: Rafał Majka
2013: Nairo Quintana
2012: Thomas Voeckler
2011: Samuel Sánchez
2010: Anthony Charteau
2009: Franco Pellizotti
Vorig jaar
Afgelopen seizoen ging de winst in het bergklassement naar Julian Alaphilippe. De eerste bollentrui was voor Kévin Ledanois, die in de openingsetappe het sprintje won. Vervolgens droegen Dion Smith en Toms Skujins het bergtricot respectievelijk drie en vijf dagen. In de tiende etappe greep Alaphilippe al de macht. De Fransman pakte in de bergrit naar Le Grand-Bornand naast 41 bergpunten ook de ritwinst.
Lees ook: Hoe Julian Alaphilippe de bolletjestrui veroverde
Ook in de etappes naar La Rosière (20), Alpe d’Huez (23), Mende (6), Carcassonne (2), Bagnères-de-Luchon (30), Saint-Lary-Soulan (18) en Lauruns (30) wist Alaphilippe bergpunten te pakken. Hij mocht zich daarmee de 21e Franse bergkoning noemen. Onder meer Bernard Hinault, Thierry Claveyrolat en Richard Virenque gingen hem voor.
Top-5 Bergklassement Tour de France 2018
1. Julian Alaphilippe (Quick-Step Floors) – 170 punten
2. Warren Barguil (Fortuneo-Samsic) – 91 punten
3. Rafał Majka (BORA-hansgrohe) – 76 punten
4. Geraint Thomas (Sky) – 74 punten
5. Tom Dumoulin (Sunweb) – 63 punten
Puntentelling
Net als de afgelopen jaren zijn de beklimmingen door de organisatie in vijf verschillende categorieën opgedeeld. De laagste categorie is de vierde, waarvoor ook slechts één bergpunt te verdienen is. De hoogste en steilste bergen zijn van Hors Catégorie, waar de eerste renner op de top 20 punten bijgeschreven krijgt. Daartussen liggen nog bergen van de eerste, tweede en derde categorie.
Enkele keren worden dubbele punten uitgedeeld. Dat gebeurt op Hors Catégorie-beklimmingen met de top boven de 2.000 meter. Dat is vijf keer het geval:
- Etappe 14, Tourmalet (HC, 2.115 meter)
- Etappe 18, Col d’Izoard (HC, 2.360 meter)
- Etappe 18, Col du Galibier (HC, 2.642 meter)
- Etappe 19, Col de l’Iseran (HC, 2.770 meter)
- Etappe 20, Val Thorens (HC, 2.365 meter)
Als twee renners in punten gelijk staan in het bergklassement, dan gaat het voordeel naar de renner met de meeste eerste plekken op HC-beklimmingen. Mocht dat ook gelijk zijn, wordt op dezelfde manier gekeken naar cols van de eerste categorie. Daarna de tweede categorie, de derde categorie en uiteindelijk de vierde categorie. Een laatste tie-breaker is de stand in het algemeen klassement na de laatste etappe.
Een laatste vereiste is ‘natuurlijk’ dat renners die het bergklassement willen winnen, ook daadwerkelijk de finish in Parijs moeten halen. In het geval een renner buiten de tijdslimiet eindigt in een etappe, maar door de jury wel in de wedstrijd gehouden wordt, verliest de betreffende renner al zijn punten in het bergklassement.
Hors Catégorie (eerste acht renners)
20 – 15 – 12 – 10 – 8 – 6 – 4 – 2 punten
1e categorie (eerste zes renners)
10 – 8 – 6 – 4 – 2 – 1 punten
2e categorie (eerste vier renners)
5 – 3 – 2 – 1 punten
3e categorie (eerste twee renners)
2 – 1 punten
4e categorie (eerste renner)
1 punt
Favorieten
Het bergklassement is op voorhand bijzonder lastig te voorspellen. Welke renners moeten knechten en wie krijgt juist de vrijheid om eropuit te trekken? Vaak rijdt een aanvaller in een bergrit met veel te behalen punten zich plots in de trui, en dan wordt het een doel. Dat is altijd afhankelijk van het koersverloop. Daarnaast pakken de topfavorieten voor het klassement standaard hun punten, maar de vraag is of dat genoeg is om de aanvallers voor te blijven. En dan zijn er nog de klassementsmannen die vroeg vallen en het over een andere boeg gooien.
De winnaar van vorig jaar is ook dit jaar weer present. Julian Alaphilippe heeft het niet in zich om stil te blijven zitten, hij moet en zal zich inspannen. De Fransman is een uitstekende klimmer, maar toch meer een heuvelrenner dan klassementsrenner. Door zijn sterke sprint kan hij op cols de puntenstrijd in zijn voordeel beslissen, zoals hij dat ook vorig jaar deed. Wat wel anders is ten opzichte van 2018; Deceuninck-Quick-Step heeft een klimkopman. Enric Mas is de aangewezen kopman. Moet Alaphilippe hem ondersteunen of krijgt hij de ruimte? That’s the question.
Astana heeft met Jakob Fuglsang een kopman die zal meedoen om de eindwinst. Rondom de Deen is een sterke ploeg gebouwd met klimmers, waarvan zomaar een het op zijn heupen kan krijgen. Omar Fraile bijvoorbeeld. De Spanjaard is een typische aanvaller. Ook voor hem geldt dat hij wel de ruimte moet krijgen van de ploeg en zijn kopman. Ook Pello Bilbao, die in de Giro d’Italia vanuit de aanval twee etappes wist te winnen, is in staat om zich te mengen in de strijd om de bergtrui.
Vincenzo Nibali werd in de Giro d’Italia knap tweede. Al tijdens de Italiaanse ronde kondigde hij aan de Tour ook te rijden, maar niet voor het klassement. De Haai van Messina trekt naar Brussel met ritzeges en ‘wellicht’ de bergtrui als doel. Als Nibali zich op iets richt, kan hij zich er ook in vastbijten. Voordeel voor hem is dat Bahrain Merida zonder uitgesproken kopman rijdt; dat geeft Nibali alle vrijheid om zijn gang te gaan.
Zou je zeggen… Want plots kwam het persbericht van de ploeg naar buiten dat de man van Sicilië wél kopman is voor het klassement. Na een zware Giro bestaat de kans dat Nibali – die zegt op gevoel te gaan rijden – zich toch niet kan mengen in de strijd om de knikkers, waardoor de weg naar de bollen alsnog openligt.
BORA-hansgrohe heeft met Emanuel Buchmann een kopman, maar ook meerdere renners die kans maken op de bolletjestrui. Onder hen Maximilian Schachmann en Patrick Konrad. Schachmann was de revelatie van het voorjaar met zeges in de GP Industria & Artigianato, de Ronde van Catalonië en het Baskenland (drie ritzeges). De Duitser is een hardrijder met uitstekende klimkwaliteiten en een goede sprint. Dat komt altijd van pas in de strijd om een bergtricot.
Een naam die niet vergeten mag worden, is die van Thomas De Gendt. De rasaanvaller van Lotto Soudal begint aan zijn tweede van drie grote rondes dit jaar. In de Giro was De Gendt niet goed genoeg om zich te mengen in de strijd om ritzeges en de bergtrui. Daar wees de Belg ook naar de puntentelling. Mogelijk ligt de puntentelling in de Tour hem beter. De Gendt streed in 2017 al om de bergtrui, toen werd hij derde achter Warren Barguil en Primož Roglič. Het jaar ervoor werd hij tweede achter Rafał Majka. Is dit het jaar om te winnen?
Bij Movistar staat El Tridente aan de start. Nairo Quintana is de kopman, als we de verhalen moeten geloven. Maar er is ook nog Alejandro Valverde, die de Route d’Occitanie wist te winnen een week terug, en Mikel Landa. Laatstgenoemde komt uit de Giro d’Italia, waarin hij Richard Carapaz aan de eindzege hielp. Landa kan dus zijn kopman(nen) helpen in de bergen, maar ook voor de aanval kiezen als hij zelf (vroeg in de ronde) tijd verliest in het klassement. Hij weet wat het is om een bergtrui te winnen, want dat deed hij al in de Giro van 2017. Na een vroege val herpakte hij zich door aan te vallen, een ritzege te pakken en het bergklassement te veroveren.
Jesús Herrada zou wel eens Cofidis een plezier kunnen doen. De Spanjaard verkeerde begin juni in uitstekende vorm, wat hem ritzeges en de eindwinst in de Ronde van Luxemburg opleverde en daarna ook nog de overwinning in de Mont Ventoux Challenge. Op de Reus van de Provence wist hij Tourfavoriet Romain Bardet te volgen en te verslaan in de slotmeters. Dat gebeurde na een indrukwekkende demarrage. Herrada klimt bij vlagen met de besten, maar richt zich niet op het klassement. Hij zal dus mikken op ritzeges. En bijbehorend misschien de bergtrui?
Er zijn meerdere klimmers die terugkomen van een blessure en toch aan de start staan van de Tour. Fabio Aru (terug van beknelde liesslagader) en Wilco Kelderman (terug van gebroken nekwervel) hebben al laten weten het klassement te laten varen. Groeien zij in de Tour, dan kan het klassement vaak ‘zomaar’ in zicht komen. Bauke Mollema ondersteunt kopman Richie Porte bij Trek-Segafredo, maar krijgt ook de vrijheid om aan te vallen. Na zijn ijzersterke Giro pakte Mollema rust, dus hij zal fris zijn als de bergen opdoemen.
Andere kanshebbers zijn erkende aanvallers Alessandro De Marchi (CCC), Rein Taaramäe (Total Direct Energie) en Warren Barguil en Elie Gesbert van Arkéa-Samsic. De Marchi rijdt zonder echte kopman bij de Poolse vrijbuitersploeg. Taaramäe vormt samen met Lilian Calmejane de klimtak bij de ploeg-Terpstra. In de Ventoux Challenge werd de Est onlangs nog knap derde. Kersvers Frans kampioen Barguil kende in de Dauphiné een goede generale, hij werd er dertiende. Hij zal zijn driekleur maar wat graag laten zien, al wil hij hem ook wel inwisselen voor de bollen. De 23-jarige Gesbert werd vierde in de Tour de l’Ain, vijfde in de Ventoux Challenge en klom met Valverde mee in de Route d’Occitanie.
En dan hebben we nog de reeks klassementsmannen die de bergtrui als ‘extraatje’ zullen zien. We noemen namen als Egan Bernal, Geraint Thomas, Jakob Fuglsang en thuisrijders Thibaut Pinot en Romain Bardet. Het is alleen van 2015 geleden dat de eindwinnaar ook het bergklassement won.
[unibet title=”Wie wint de bolletjestrui?” link=”http://unibet.me/wielerflits”]
- Julian Alaphilippe 2.60
- Warren Barguil 6.00
- Vincenzo Nibali 12.00
[/unibet]
Favorieten volgens WielerFlits
**** Mikel Landa
*** Julian Alaphilippe, Warren Barguil
** Thomas De Gendt, Pello Bilbao, Vincenzo Nibali
* Jesús Herrada, Bauke Mollema, Egan Bernal, Thibaut Pinot
Om te reageren moet je ingelogd zijn.