zaterdag 8 juli 2023 om 16:57

Tour 2023: Pedersen klopt Philipsen en Van Aert met machtssprint in Limoges

Video De achtste etappe van de Tour de France is op naam gekomen van Mads Pedersen. De Deen van Lidl-Trek was op de hellende aankomst te snel voor Jasper Philipsen en Wout van Aert. De vierde en vijfde plaats waren voor de Nederlanders Dylan Groenewegen en Nils Eekhoff.

De nieuwe Tourspecial van RIDE Magazine is een must-have voor echte wielerfans! Onze nieuwe 236 pagina’s dikke zomer-editie is de meest complete Tourgids van deze zomer en staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Tadej Pogacar, Remco Evenepoel, Fabio Jakobsen, Gio Lippens, Christian Prudhomme en Charlotte Kool. Verzeker je van een heerlijke sportzomer en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

De achtste etappe van de Tour de France 2023 ging van Libourne naar Limoges. In het eerste deel van de 201 kilometer lange rit glooide het wel wat, maar serieuze heuvels kwamen de renners hier nog niet tegen. Het eerste obstakel was de Côte de Champs-Romain (2,8 km aan 4,8%), waarna een plateau volgde waar het stevig op en af ging. Pas op een kleine twintig kilometer van de streep werd de echte afdaling ingezet. De laatste kilometers naar Limoges waren vlak, maar de slotkilometer liep weer vies op.

Drie man vooruit
Naast de krachtsprinters, leken ook de aanvallers kans te maken op de zege. Veel renners wilden dan ook mee zitten met de vlucht van de dag. Terwijl Torstein Træen ten val kwam, zagen we onder meer Kasper Asgreen, Edvald Boasson Hagen, Alexey Lutsenko en Julian Alaphilippe een poging wagen. Uiteindelijk waren het echter Anthony Turgis (TotalEnergies), Anthony Delaplace (Arkéa-Samsic) en Tim Declercq (Soudal Quick-Step) die een gaatje sloegen. Achter de drie bleef het nog een tijdje onrustig, maar op een gegeven moment liet het peloton dan toch begaan. De vroege vlucht bestond uit drie renners.

El Tractor op kop – foto: Cor Vos

Het trio pakte al snel vier minuten op het peloton, waar Intermarché-Circus-Wanty, INEOS Grenadiers en Alpecin-Deceuninck zich op kop nestelden. Zij besloten de wedstrijd te controleren, maar lieten het verschil eerst nog wel oplopen tot een kleine vijf minuten. Daar werd bij de tussensprint in geen tijd weer een flinke hap van genomen. Na de kopgroep, kwam Philipsen hier overigens als vierde door, voor Danny van Poppel en Jordi Meeus.

Van der Poel (even) in het offensief, opgave Cavendish
Direct na deze sprint kwam er even actie. Mathieu van der Poel trok door en kwam bij Philipsen en co, samen met onder meer zijn andere ploeggenoot Jonas Rickaert, Alexey Lutsenko, Cees Bol en Biniam Girmay. Jumbo-Visma had niemand mee en moest in het verweer. Zij gaven flink gas in de achtervolging. Al snel pakten de ze de ontsnapte renners terug en werd de orde hersteld.

Richting de finale verschenen ook Cofidis en Lidl-Trek op de voorposten van het peloton, waar INEOS Grenadiers inmiddels was verdwenen. Zij voerden mede het peloton aan, toen de koers op zestig kilometer van het einde werd opgeschrikt door een val van Mark Cavendish. Het was direct duidelijk dat de Brit er slecht aan toe was, want hij bleef lang liggen en greep naar zijn sleutelbeen. Daarna nam hij plaats in een ambulance, waar hij een mitella om kreeg. Ondertussen werd ook officieel bevestigd dat hij op zou geven en zijn laatste Ronde van Frankrijk niet uit zou rijden.

foto: Cor Vos

De Tour wacht op niemand, zelfs niet op Mark Cavendish, en dus ging het peloton – in volle vaart – verder over het glooiende terrein. Kasper Asgreen vond het nog niet snel genoeg gaan en trok op een kleine veertig kilometer van het einde ten strijde. De Deen reed tien, twintig, dertig seconden weg bij het peloton, maar had op vijfentwintig kilometer van het einde nog altijd meer dan een minuut achterstand op de drie koplopers.

Kopgroep valt uiteen
Het vet bleek bovendien van de soep bij Asgreen, want enkele kilometer zakte hij terug in het peloton. Declercq, die zich de fase daarvoor koest had gehouden bij de koplopers, begon daarna weer mee te rijden, maar het verschil was nog maar een minuut. Aan de voet van de voorlaatste gecategoriseerde beklimming hadden de aanvallers nog tien extra tellen ingeleverd. Turgis besloot op deze helling gas te geven, waardoor de kopgroep uiteen viel. Een voor een kwamen ze boven, met Turgis voorop.

Richting de laatste helling, de Côte de Condat-Sur-Vienne (1,2 km aan 5,4%), nam Jumbo-Visma de leiding in het peloton en ontwikkelde daar een hoog tempo. Turgis had weliswaar nog meer dan een halve minuut, maar onder aanvoering van Nathan van Hooydonck ging het ook bergop ontzettend hard. Later nam Christophe Laporte over. Terwijl vooraan geen mogelijkheid was om weg te rijden, stond de deur van achteren open, al kon bijvoorbeeld Dylan Groenewegen nog wel volgen. Op de top had Turgis nog tien tellen te verdedigen.

Turgis hield het langste stand – foto: Cor Vos

Valpartij met Simon Yates
Even ging de Fransman van TotalEnergies nog door, maar toen hij de meute aan zag komen stormen, hield hij de benen stil. We gingen met een uitgedund peloton richting Limoges. Victor Campenaerts plaatste vervolgens nog een aanval, met Fred Wright in zijn spoor, maar het lukte hen niet om echt een gat te slaan. Kort daarna was er, opnieuw, een valpartij. Daarbij onder meer Simon Yates, de nummer vier van het klassement. Hij leek niet al teveel schade te hebben opgelopen, maar zou wel 47 seconden verliezen. Hij zakte daardoor naar de zesde plaats in het algemeen klassement.

Lidl-Trek nam ondertussen het initiatief in aanloop naar de sprint. Dat bleek niet voor niets, want Mads Pedersen bleek op de lastige aankomst de snelste. Hij verwees Jasper Philipsen, die opnieuw een lead-out kreeg van Mathieu van der Poel, en Wout van Aert naar de plaatsen twee en drie. Dylan Groenewegen werd vierde, Nils Eekhoff vijfde.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.