vrijdag 7 juli 2023 om 13:30

Tour 2023: Voorbeschouwing etappe 7 naar Bordeaux – Derde sprinterskans in eerste week

Na de twee Pyreneeënritten van de afgelopen dagen staat er weer een overgangsetappe in de Tour de France op het programma. Een kans voor de sprinters? WielerFlits blikt vooruit.

Parcours

Op de zevende dag van de Tour rijdt het peloton weer Aquitanië binnen om een etappe van 165 kilometer van Mont-de-Marsan naar Bordeaux af te werken. 

Het is na de vierde etappe van Dax naar Nogaro de tweede kennismaking van het peloton met deze regio, die bekendstaat als misschien wel de bekendste wijnstreek ter wereld. Rondom Bordeaux is er liefst 120.000 hectare aan wijngaarden te vinden en de kans dat wijnhuizen als Château Margaux, Château Latour en Château Lafite Rothschild in beeld komen tijdens de uitzending van de etappe, is zeer aannemelijk. 

Bordeaux is voor het eerst in dertien jaar weer aankomstplaats in de Tour. De laatste keer dat dit gebeurde was in 2010, toen Mark Cavendish in een massasprint Julian Dean en Alessandro Petacchi voor bleef. Voor de destijds 25-jarige Brit was het zijn vierde ritzege die Tour en veertiende alweer in totaal, nadat hij in 2008 al vier en in 2009 al zes etappes had gewonnen. Dit jaar gaat Cav op jacht naar het recordaantal ritzeges in de Tour de France. Nu deelt hij dat nog met Eddy Merckx (34 stuks).

Cavendish zal nu weer hopen op een overwinning in Bordeaux, aangezien de etappe zich daartoe leent. Onderweg ligt er slechts een gecategoriseerde beklimming: de Côte de Béguey (1,6 km aan 3,8%) na 130 kilometer. Echt in verlegenheid zal deze klim de sprinters niet brengen, zeker niet omdat er daarna nog veertig bijna vlakke kilometers zijn af te leggen naar de meet in Bordeaux. 

De laatste kilometers van de etappe zijn rechttoe, rechtaan. Op drie kilometer van de finish rijden de renners de Garonne over, waarna de streep is getrokken naast het Place des Quinconces. Die passage over de Garonne is nog wel gevaarlijk, want op 3,5 kilometer van de finish liggen twee scherpe bochten naar rechts en loopt de weg even omhoog.

Ten eerste liggen die bochten vlak voor de vlag van de drie kilometer, waar de driekilometerregel ingaat. Daarnaast zijn die twee scherpe bochten nodig om een brug op te rijden. Alles zal hier op een lint getrokken worden en dus zal terugkeren naar voren lastig zijn. Positionering is dus ontzettend belangrijk. De laatste twee kilometer gaan rechtdoor.

Vrijdag 7 juli, etappe 7: Mont-de-Marsan-Bordeaux
Officieuze start: 13:15 uur
Officiële start:
13:30 uur
Finish:
tussen 17:05 en 17:30 uur
Afstand:
170 kilometer

Tijdschema belangrijke passages:
Tussensprint Grignols: tussen 15.20 en 15.35
Passage Côte de Béguey: tussen 16.15 en 16.35


Favorieten

De rappe mannen hebben de voorbije dagen flink afgezien in de Pyreneeën, maar vrijdag kan wel eens de ultieme beloning volgen: een sprint in de straten van Bordeaux. In de zevende etappe staat er slechts één klimmetje van vierde categorie op het programma en het is maar de vraag of de wind gunstig zal staan voor het trekken van waaiers. Weinig staat een koninklijke massasprint tussen de snelste mannen in dit Tourpeloton dan ook in de weg.

Op basis van de twee voorbije sprints is er een duidelijke favoriet: Jasper Philipsen. De Belg beschikt niet alleen over razendsnelle benen, maar kan ook nog eens terugvallen op een ijzersterke sprinttrein. Ramon Sinkeldam en Jonas Rickaert zijn twee zeer belangrijke schakels, maar Mathieu van der Poel is met zijn lead-outs toch de man die Philipsen naar Toursucces wist te piloteren. Ok, zijn sprintvoorbereiding op het raceciruit van Nogaro was niet helemaal volgens het boekje, maar het zorgde er wel voor dat Philipsen in de positie kwam om te winnen.

Jasper Philipsen won de eerste twee Toursprints – foto: Cor Vos

Op weg naar Bordeaux zijn de meeste ogen dan ook weer gericht op de sprinttrein van Alpecin-Deceuninck. Slagen de blauwhemden van de gebroeders Roodhooft er ook nu weer in om sprinter Philipsen naar de zege te loodsen? Voor Philipsen is het zaak om te scoren in Tourstad Bordeaux. Niet alleen omdat hij dolgraag zijn derde ritzege wil boeken, maar ook omdat hij aan de leiding staat in het puntenklassement en met een winnende sprint weer een gouden zaak kan doen voor de groene trui. In de tweede en met name de derde week zijn de sprintritten schaars, dus is het zaak om vrijdag toe te slaan.

Er zijn echter wel de nodige kapers op de kust. Voor de start van de Ronde van Frankrijk waren er nog twijfels omtrent Caleb Ewan, maar de Australiër lijkt zijn beste sprintbenen weer te hebben gevonden. In de eerste sprintconfrontatie in Bayonne werd Ewan derde, in Nogaro kwam hij slechts een half wiel te kort om Philipsen te vloeren. Ewan reed er misschien wel de beste sprint, maar moest van iets te ver komen. Het belooft echter wel voor de komende sprintritten, al is er wel één maar. De renner van Lotto Dstny kan inmiddels niet meer rekenen op Jacopo Guarnieri, een van zijn lead out-mannen, wat toch een tegenvaller is.

Krijgen we weer een duel tussen Philipsen en Ewan? – foto: Cor Vos

Een renner die nog wel kan rekenen op een volledige sprinttrein: Fabio Jakobsen. De Europese kampioen is intrinsiek een van de snelste renners in het peloton, maar zal toch niet bulken van het zelfvertrouwen. Niet omdat zijn benen niet doen wat hij wil, maar wel omdat hij nog altijd last heeft van een flinke smakker in de hectische finale in Nogaro. De renner van Soudal Quick-Step slaagde er de voorbije dagen wel in om de Pyreneeën te overleven, maar is hij vrijdag ook al in staat om voor de zege te bikkelen? Ploegleider Wilfried Peeters blijft optimistisch. “We gaan er zeker voor. De kansen die er zijn, moet je met twee handen grijpen.”

Kansen grijpen, dat is ook iets wat Dylan Groenewegen goed in zijn oren zal hebben geknoopt. De eerste twee sprintkansen vielen namelijk in het water voor de kopman van Jayco AlUla. In Bayonne zat hij te ver op het moment suprême en in Nogaro kwam hij zelfs helemaal niet aan sprinten toe. Is het in Bordeaux drie keer scheepsrecht? Groenewegen zal dan in de finale wel een goede lead-out moeten krijgen van Luka Mezgec. Als de Sloveen slaagt in zijn missie, is de Amsterdammer zeker in staat om te winnen. De snelheid is er, dat heeft Groenewegen in het verleden al ruimschoots bewezen, maar raakt hij ook in positie?

Wat kan de gehavende Fabio Jakobsen? – foto: Cor Vos

Wout van Aert zat in de laatste sprint op het racecircuit van Nogaro niet ideaal geplaatst en kwam dan ook niet verder dan de negende plek. Kan hij zich in Bordeaux revancheren voor zijn mindere sprint? Of moeit Van Aert zich eens een keer niet met de debatten? De alleskunner van Jumbo-Visma was in de laatste twee Pyreneeënritten namelijk telkens mee in de aanval. We weten dat Van Aert kan rekenen op een onuitputtelijk krachtenarsenaal, maar de Belg zal toch ook wel een keer een relatieve rustdag inplannen? En toch, als Van Aert straks de streep ruikt in Bordeaux… Het sprintbloed kruipt waar het niet gaan kan.

Het gaat in deze Tour niet vaak over Phil Bauhaus, maar de Duitser werd in de voorbije sprints toch maar mooi tweede en (ondanks een straf van de wedstrijdjury) derde. Dat wil zeggen dat de snelle man van Bahrain Victorious ook een van de favorieten is voor de dagzege, al moet hij het in de sprints vaak wel alleen opknappen. Bauhaus kan nu eenmaal niet rekenen op een sprinttrein van het kaliber Alpecin-Deceuninck of Soudal Quick-Step. De razendsnelle Australiër Sam Welsford, de sprinter van Team DSM, hoopt zich vrijdag dan weer een eerste keer écht te laten zien in het sprintgewoel.

Wat de lokale notabelen in Bordeaux graag zien? Dat Mark Cavendish naar zijn 35ste ritzege sprint en zo Tourgeschiedenis schrijft. De Brit greep er in de eerste Toursprints nog naast, maar liet er wel zien dat het met de snelheid wel snor zit. Cavendish kan in deze Ronde van Frankrijk namelijk niet terugvallen op een fatsoenlijke lead-out, moet het dan ook alleen opknappen, maar spurtte vanuit een verloren positie toch naar een zesde en vijfde plek. Met andere woorden: als de 38-jarige Brit een keer in een ideale positie kan beginnen aan de spurt, is er van alles mogelijk. En zijn we wellicht getuige van een bijzondere zege.

Cavendish kwam in Bayonne als zesde over de streep – foto: Cor Vos

Mads Pedersen heeft nog een lange weg te gaan, wil hij in de buurt komen van Cavendish. Dat gaat natuurlijk niet lukken, maar de Deen was al wel een keer succesvol in de Tour en hoopt dit jaar zijn tweede ritzege te boeken in La Grande Boucle. In de eerste massasprints kwam de oud-wereldkampioen er nog niet echt aan te pas, maar dat wil nog niet veel zeggen over de volgende sprintkans. Verder houden we rekening met een uitschieter van Jordi Meeus. Nu zijn ploeggenoot Jai Hindley uit het geel is gereden krijgt hij in Bordeaux een kans om te schitteren.

Verder noteren we nog de namen van Biniam Girmay (Intermarché-Circus-Wanty), Alexander Kristoff (Uno-X), Bryan Coquard (Cofidis), Luca Mozzato en Jenthe Biermans (Arkéa-Samsic), Peter Sagan (TotalEnergies), Magnus Cort (EF Education-EasyPost) en Christophe Laporte (Jumbo-Visma).


Vooruitblik in WielerFlits Update


Favorieten volgens WielerFlits
**** Jasper Philipsen
*** Caleb Ewan, Phil Bauhaus
** Dylan Groenewegen, Wout van Aert, Mark Cavendish
* Fabio Jakobsen, Mads Pedersen, Jordi Meeus, Sam Welsford

Weer en TV

In startplaats Mont-de-Marsan blijft het rond het middaguur waarschijnlijk droog en is het – met een kwik van zo’n 27 graden – warm. De temperatuur zal richting Bordeaux nog verder stijgen naar de dertig graden Celsius. Er kunnen eventueel nog enkele regenbuien vallen op weg naar de finish. De wind waait aan 3 tot 4 Beaufort uit het zuidoosten.

Eurosport, NOS en Sporza hebben de uitzendrechten voor de Tour de France en zijn er ook vrijdag weer live bij. Eurosport schakelt in om 12.45 uur, Sporza is er live bij vanaf 13.30 uur en de NOS brengt de koers vanaf 14.35 uur in de huiskamers. Voor meer informatie kun je altijd terecht in onze tv-gids Wielrennen op TV.


RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.