Tour 2024: Anthony Turgis stunt met zege in gravelrit, aanvallen Pogacar en Evenepoel stranden in spektakelstuk
foto: Cor Vos
zondag 7 juli 2024 om 17:54

Tour 2024: Anthony Turgis stunt met zege in gravelrit, aanvallen Pogacar en Evenepoel stranden in spektakelstuk

De spectaculaire graveletappe in de Tour de France 2024 is gewonnen door Anthony Turgis (TotalEnergies). De Fransman zat in de vlucht van de dag en won een sprint der stervende zwanen van Tom Pidcock en Derek Gee, nadat een late aanval van Jasper Stuyven strandde. In de 199 kilometer lange rit rond Troyes werd hard gekoerst door topfavorieten Remco Evenepoel, Tadej Pogačar en Jonas Vingegaard, maar de favorieten hielden uiteindelijk elkaar in bedwang. Pogačar gaat daardoor als gele trui de eerste rustdag van deze Tour in.

Een must-have voor wielerfans! Op 20 september verschijnt er weer een nieuwe RIDE Magazine. Onze 172 pagina’s dikke najaars-editie staat weer vol met prachtige wielerverhalen om heerlijk van te genieten. Bestel jouw exemplaar nu online voor slechts € 9,95. Snelle beslissers ontvangen 15 euro korting bij FuturumShop. RIDE extra voordelig lezen? Neem dan nu een abonnement en krijg 20% korting!

Het was een van de meest besproken etappes in de Tour de France, de gravelrit rond Troyes op de negende dag. Een etappe met 14 onverharde stroken die bij elkaar goed waren voor 32 kilometer aan gravel. Vier daarvan waren gecombineerd met een klim van vierde categorie, maar de laatste zeven stroken – in de laatste 50 kilometer – waren nagenoeg vlak. Na de laatste onverharde passage volgden nog 6,5 vlakke kilometers naar de eindstreep in Troyes.

De kopgroep van de dag kleurde vooraan de etappe – foto: Cor Vos

Na een moment van stilte ter nagedachtenis aan de overleden Noorse wielrenner André Drege ging de etappe furieus van start rond 13.15 uur. Veel ploegen wilden mee in de ontsnapping van de dag en de nervositeit was groot, sowieso al vanwege de gravelstroken, maar ook omdat de wind flink opstak. Meerdere groepjes probeerden het, waaronder eentje met Derek Gee, Paul Lapeira en Neilson Powless, maar zij raakten niet echt weg in die openingsfase.

Attractieve openingsfase
De eerste keer dat wereldkampioen Mathieu van der Poel in actie kwam, was toen een twintigtal wegreed vooraan. Hij knalde naar die kopgroep, maar daar draaide het niet goed rond. Even leken de klassementsploegen de controle te pakken voor de eerste gravelstrook, maar toch reed een tiental weg. De groep met Powless, Gee, Gianni Vermeersch, Elmar Reinders, Jasper Stuyven, Maxim Van Gils, Oier Lazkano, Javier Romo, Alexey Lutsenko en Anthony Turgis begon met bijna 30 seconden voorsprong aan die eerste strook.

In het peloton drukten de klassementsploegen het tempo, waardoor renners met ambitie voor de ritzege wel de aanval moesten kiezen. Diverse groepjes reden op die manier weg, met daaronder Tom Pidcock, Ben Healy, Arnaud De Lie, Magnus Cort, Stefan Küng, Romain Bardet, Michael Matthews en Matej Mohoric. Zij probeerden de oversteek te maken naar de kopgroep, waar Axel Zingle en Alex Aranburu al waren aangesloten.

In het peloton hadden de klassementsploegen de controle – foto: Cor Vos

Eerste serieuze breuk in het peloton, Roglic moet achtervolgen
Met moeite kwamen Pidcock en Healy aansluiten vooraan, vlak voor de tweede strook, terwijl de groep-De Lie bleef steken op 1.20 minuut van de koplopers. In het peloton werd door de UAE-trein een strak tempo gereden op ruim twee minuten achterstand. De troepen van Visma | Lease a Bike versnelden vervolgens voor de tweede strook, waarna een opstopping zorgde voor scheuren op de tweede strook. Onder meer Primoz Roglic en Juan Ayuso misten de slag, terwijl naast Visma ook INEOS Grenadiers en Soudal Quick-Step bleven doorrijden.

Die teams hielden het jagende Red Bull-BORA-hansgrohe zo op achterstand, maar na een achtervolging van 20 kilometer konden Roglic en co toch aansluiten. Op dat moment werd ook de tegenaanval van de groep-Bardet en Küng teruggepakt. Voor onder meer Simon Yates en Richard Carapaz was er nog werk aan de winkel, omdat zij flink op achterstand reden. Wat volgde was een snelle opeenvolging van gravelstroken, waar onder meer Jonas Vingegaard en Jasper Philipsen met pech te maken kregen. De Tourfavoriet stapte snel over op de fiets van Jan Tratnik en kon zo verder, ondanks dat UAE Emirates bleef aandringen. Daardoor liep de voorsprong van de kopgroep ook snel terug.

Evenepoel dwingt Pogacar en Vingegaard te reageren
Op 88 kilometer van de meet kwam er een verrassende demarrage van Tadej Pogacar himself, die gecounterd werd door Remco Evenepoel en Matteo Jorgenson, maar INEOS Grenadiers neutraliseerde de poging. Het viel allesbehalve stil, want op de langste en zwaarste strook met ook de Côte Chacenay versnelde Van Aert. Op de steilste strook demarreerde Evenepoel vervolgens, waardoor Pogacar en Vingegaard wel moesten reageren. Zij sloten snel aan, draaiden rond en pakten de vroege vlucht in de kraag, en dat al op 75 kilometer van de meet.

Remco Evenepoel valt aan, Tadej Pogačar (en Jonas Vingegaard) volgen – foto: Cor Vos

Vingegaard weigerde mee te rijden en dus lieten de drie tenoren de vluchters weer wegrijden, waardoor de orde hersteld werd. Pidcock, Stuyven, Healy, Gee en Lutsenko profiteerden door met vijf weg te rijden, maar Aranburu, Romo en Turgis sloten nog aan. Achter hen herpakte het peloton, nog 30 man groot, zich en werd op elke strook flink doorgetrokken. Het zorgde voor een heuse slijtageslag. Evenepoel kende op de lange passage van Thieffrain wat problemen in een bocht, maar herstelde die zelf.

In het peloton, waar Aleksandr Vlasov door een rare smakker viel maar ook weer terugkwam, was het hollen richting de stroken en ‘stilstaan’ in de tussenstukken. Dat gaf de koplopers weer wat ruimte bij het ingaan van de laatste 50 kilometer. Met nog zes gravelstroken te gaan begonnen rittenkapers hun kansen te zien. Onder meer Van der Poel, Matthews en Girmay schoven mee in een ontsnapping die de jacht opende op de groep van Stuyven en Pidcock. Zij moesten wel een minuut dichten op die voorsten. Het peloton liet het verschil oplopen tot 2.20 minuut.

Van der Poel jaagt in ultieme finale op kopgroep
Het moest voor Van der Poel, Girmay, Matthews, Rui Costa, Jakob Fuglsang, Rasmus Tiller en David Gaudu gebeuren in de laatste 30 kilometer, waarin nog vijf gravelwegen lagen. Het gat was toen ongeveer 50 seconden, maar de groep van de wereldkampioen had flink wat moeite om dat te verkleinen. Op de strook van Verrières koos Pogačar weer de aanval met Jorgenson in zijn wiel. Vingegaard had wat problemen, maar Laporte kon hem opvangen en later liet Jorgenson zich terugzakken.

Visma | Lease a Bike hield Vingegaard altijd goed van voren – foto: Cor Vos

De Amerikaan nam Vingegaard op de volgende strook mee naar het wiel van Pogačar, met kort daarachter een groep met Evenepoel, Almeida, Ayuso en Laporte. Door het geweld van Pogačar kreeg hij de groep-Van der Poel bijna in zicht, maar het Visma-duo reed niet mee en liet de concurrentie terugkeren. De lastige, voorlaatste strook baarde een muis: Van der Poel kwam nauwelijks dichter bij de kopgroep en ook de favorieten kozen voor controle.

Van der Poel komt er niet, late aanval Stuyven voor slotstrook
In de laatste 15 kilometer was er wat onenigheid vooraan en daar profiteerde Stuyven van. Lutsenko en Gee konden niet mee en keken naar elkaar, waardoor de Europese gravelkampioen met voorsprong begon aan de laatste gravelstrook van drie kilometer. Dat gat schommelde aan het einde van de strook rond de 10 seconden. Een minuut later volgden de favorieten, waar Pogačar en Evenepoel nog maar eens versnelden, maar opnieuw was Vingegaard attent.

Een late aanval van Jasper Stuyven strandde in de slotkilometer – foto: Cor Vos

Voor Van der Poel en co was het een kansloze missie, dus moest de winnaar vooraan gezocht worden. Stuyven begon met 8 seconden voorsprong aan de laatste vijf kilometer, maar de achtervolgers waren niet ver weg. Healy en Gee konden in de laatste twee kilometer bijna de sprong maken, waarna Lutsenko definitief het gat dichtte onder de vod en Stuyven geslagen was.

Zes man gingen daardoor sprinten om de winst; Lutsenko probeerde het op de verrassing, waarna Gee vroeg aanging. Uit zijn wiel kwam Turgis als een duveltje uit een doosje. Met een sterke sprint wist hij Pidcock, Gee en Aranburu achter zich te houden en TotalEnergies een grote zege te bezorgen. De groep-Van der Poel strandde op ruim een minuut, waar groene trui Girmay de sprint won om plek negen. Het peloton volgde op 1.46 minuut, met daarin alle favorieten voor het algemeen klassement. Alleen Jayco AlUla-kopman Simon Yates viel weg uit de top van de ranglijsten.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.