Tour 2024: Biniam Girmay schrijft historie als eerste zwarte ritwinnaar in Tour de France
foto: Cor Vos
maandag 1 juli 2024 om 17:38

Tour 2024: Biniam Girmay schrijft historie als eerste zwarte ritwinnaar in Tour de France

Biniam Girmay heeft met zijn ritwinst in de Tour de France een historische zege geboekt. De Eritreeër is de eerste zwarte Afrikaanse renner die een etappe weet te winnen in de Tour de France. De overwinning komt niet uit het niets. De alleskunner van Intermarché-Circus-Wanty was eerder ook de eerste zwarte Afrikaanse winnaar in een voorjaarsklassieker en in de Giro.

De nieuwe Tourspecial van RIDE Magazine is een must-have voor echte wielerfans! Onze nieuwe 236 pagina’s dikke zomer-editie is de meest complete Tourgids van deze zomer en staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Tadej Pogacar, Remco Evenepoel, Fabio Jakobsen, Gio Lippens, Christian Prudhomme en Charlotte Kool. Verzeker je van een heerlijke sportzomer en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

Het is nog nooit eerder gebeurd. Een zwarte renner die aan het einde van een etappe in La Grande Boucle de handen in de lucht mag steken. Sterker nog, de Tour de France kende tot aan de zege van Girmay slechts twee Afrikaanse ritwinnaars. Enkel de Zuid-Afrikanen Robert Hunter en Daryl Impey wisten het klusje te klaren. De overwinning van Girmay is dus veel meer dan een persoonlijke prestatie.

Hoewel het aandeel van zwarte Afrikanen in de Tour de France historisch gezien zeer gering is, is er sinds 2015 een verbetering te zien. In dat jaar was het Eritreeër Daniel Teklehaimanot (MTN-Qhubeka) die de bolletjestrui mocht dragen. In de jaren erna zagen we renners als Tsgabu Grmay en Merhawi Kudus op het hoogste podium acteren. Geen van hen wist echter een rit te winnen.

Voor Girmay is het niet de eerste keer dat hij een dergelijke historische zege boekt. In 2022 was hij ook de eerste zwarte Afrikaanse renner die een voorjaarsklassieker wist te winnen. In Gent-Wevelgem hield hij Dries van Gestel (TotalEnergies) en Christophe Laporte (Jumbo-Visma) achter zich.

Biniam Girmay schrijft wielergeschiedenis in Gent-Wevelgem – foto: Cor Vos

Twee maanden later was het weer raak. In de Giro werd de Eritreeër de eerste zwarte Afrikaanse renner met een ritzege in een grote ronde. In de sprint klopte de alleskunner de sterke Mathieu van der Poel. Helaas bleek het ontkurken van de champagne vervolgens minder succesvol te verlopen. De kurk raakte Girmay in zijn oog, waardoor hij moest opgeven in de Giro.

Biniam Girmay rest nu nog enkel een ritzege te pakken in de Vuelta a España om zijn trilogie te voltooien. Vanzelfsprekend zou hij dan ook de eerste zwarte Afrikaan zijn die dat zou presteren. De Eritreeër dient zo als voorbeeld voor jonge renners in Afrika, waar hij inmiddels een grote groep fans heeft vergaard.

Afrikaanse etappewinnaars Tour de France:
flag-za Robert Hunter – 2007
flag-za Daryl Impey – 2019
flag-er Biniam Girmay – 2024

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.