Tour 2024: Chipsgooier weer vrijgelaten door politie, voorlopig geen aanklacht
Screenshot Eurosport
zondag 14 juli 2024 om 20:27

Tour 2024: Chipsgooier weer vrijgelaten door politie, voorlopig geen aanklacht

Tadej Pogacar reed zaterdag op indrukwekkende wijze naar de ritzege in de Tour de France, maar de finale werd ontsierd door een opvallend incident. Net voor de top van de slotklim kreeg de geletruidrager namelijk een zak chips in zijn gezicht van een toeschouwer. De ‘chipsgooier’ is inmiddels opgepakt door de politie en verbleef een nacht in de cel.

Het incident gebeurde op iets meer dan twee kilometer van de streep. Pogacar reed toen al in zijn eentje voorop. Na het bewuste moment schudt de Sloveen met zijn hoofd, maar hij laat zich er niet door van de wijs brengen. Uiteindelijk zou hij namelijk als winnaar over de streep komen, met een voorsprong van 39 seconden op zijn grote rivaal Jonas Vingegaard.

Diezelfde Jonas Vingegaard kreeg overigens ook te maken met de man die eerder met chips gooide naar Pogacar. Bij de Deen gooide de man, met de vlakke hand, namelijk ook nog wat restjes in zijn gezicht. Het Franse Le Parisien meldt nu dat de toeschouwer is gearresteerd door de Franse politie wegens ‘zware geweldpleging’ en een nacht in de cel heeft doorgebracht. Omwille van zijn dronken toestand bleek het niet mogelijk om hem meteen te ondervragen. Dat zal vandaag gebeuren.

Ooggetuige
Een ooggetuige reageerde bij de Franse krant: “Hij had een heel dronken namiddag. Een politieman die vlakbij stond, duwde de man weg van de renners, waarna vijf minuten later een politiewagen arriveerde om hem mee te nemen. Nadat de renners voorbij waren, reageerden de vrienden verrast. Het was duidelijk niet de eerste Tour de France die ze bijwoonden, maar wel de eerste keer dat hun vriend zoiets dom had gedaan.”

Rennersvakbond CPA wil juridische stappen ondernemen tegen de toeschouwer. Dat liet voorzitter Adam Hansen weten op X. Volgens de oud-renner zal de vakbond ‘met plezier’ juridische stappen ondernemen tegen de bewuste man. “Dit is disrespectvol en mag niet worden getolereerd”, aldus Hansen op zijn sociale mediakanalen.

Update 14 juli, 20.30 uur

De bewuste ‘chipsgooier’ is in de loop van de dag vrijgelaten door de politie. Dat meldt de Franse website RMC Sport. Er loopt voorlopig geen officiële aanklacht tegen de man, omdat geen enkele ploeg een klacht indiende.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.