Tour 2024: Démare gedeclasseerd na hinderen Van Aert, ook Cavendish teruggezet
foto: Cor Vos (archief)
donderdag 11 juli 2024 om 17:45

Tour 2024: Démare gedeclasseerd na hinderen Van Aert, ook Cavendish teruggezet

Arnaud Démare kwam donderdag als derde over de streep in de twaalfde etappe van de Tour de France, maar de Fransman zal zijn podiumplaats niet mogen behouden. In de massasprint hinderde hij namelijk Wout van Aert en om die reden heeft de jury hem gedeclasseerd. Ook Mark Cavendish is vanwege een onreglementaire sprint teruggezet in de uitslag.

Een must-have voor wielerfans! Op 20 september verschijnt er weer een nieuwe RIDE Magazine. Onze 172 pagina’s dikke najaars-editie staat weer vol met prachtige wielerverhalen om heerlijk van te genieten. Bestel jouw exemplaar nu online voor slechts € 9,95. Snelle beslissers ontvangen 15 euro korting bij FuturumShop. RIDE extra voordelig lezen? Neem dan nu een abonnement en krijg 20% korting!

Démare werd in de sprint in Villeneuve-Sur-Lot goed gebracht door zijn ploegmaats van Arkéa-B&B Hotel. De Fransman, die tot nog toe niet tot een korte uitslag kwam deze Tour, kon zo als eerste de sprint aangaan. Van Aert zat in zijn wiel en wilde rechts, langs de boarding, voorbij Démare. Die laatste gooide de deur echter dicht. De Belg van Visma | Lease a Bike moest zodoende inhouden, voordat hij zich kon herlanceren. Hij stak Démare nog wel voorbij, maar kon de uiteindelijke winnaar Biniam Girmay niet meer remonteren.

In de nieuwe uitslag staat Démare als nummer 67 geklasseerd. Ook heeft de Fransman een boete van 500 honderd Zwitserse Frank gekregen en zijn er 13 punten van zijn totaal afgetrokken in het puntenklassement. Dezelfde straffen gelden voor Mark Cavendish, die volgens de jury ook afweek van zijn lijn in de sprint. De Brit kwam als vijfde over de streep, maar is eveneens gedeclasseerd. Hij is teruggezet naar plek 68.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.