Tour 2024: Dit kunnen de renners verwachten van de tweede week
foto: Cor Vos
maandag 8 juli 2024 om 19:30

Tour 2024: Dit kunnen de renners verwachten van de tweede week

De Tour de France gaat dinsdag verder met de tweede week. De renners zullen de komende zes etappes in zuidwaartse richting naar de Pyreneeën rijden. Onderweg staan er meerdere verraderlijke ritten op het programma in het departement Cantal en het Centraal Massief. Zowel vluchters als sprinters zullen onderweg kansen zien, terwijl de klassementsrenners goed bij de pinken moeten blijven.

De Tour de France gaat op dinsdag van start in de oude stad Orléans om vervolgens in sneltreinvaart Frankrijk te doorkruisen. Noordelijker gaan we deze Tour niet meer komen, omdat de slotrit wordt verreden in de omgeving van Nice. Op zondag eindigt de tweede week op het Plateau de Beille, een klim die we nog kennen van de zege van Jelle Vanendert in 2011.

Tussen Orléans en het Plateau de Beille moeten er 1116 kilometer worden afgewerkt. De eerste vier dagen zullen de sprinters én vluchters kansen zien. Nergens is het echt vlak, maar ook – op de heuvelrit van woensdag door het Centraal Massief na – echt heuvelachtig.

Het zwaartepunt ligt overduidelijk in het weekend met twee Pyreneeën-ritten. Op zaterdag ligt de Col du Tourmalet onderweg de renners op te wachten, met aankomst bovenop Pla d’Adet. Zondag is het peloton iets oostelijker. Dan staan er vier beklimmingen van eerste categorie en een van de hoogste categorie (Plateau de Beille) op het menu. Eigenlijk ontbrandt de loodzware slotweek van de Tour daar al.


Etappe 10

Dinsdag 9 juli, Etappe 10: Orléans – Saint-Amand-Montrond (187 km)

De eerste dag na de rustdag lijkt een verkapte rustdag, maar mag zeker niet worden onderschat. Hoewel de rit van Orléans naar Saint-Amand-Montrond geen enkele geclassificeerde beklimming telt, kunnen waaiers wel eens op de loer liggen in dit deel van Frankrijk.

De tiende rit is 187 kilometer lang en is nagenoeg volledig vlak. Met nog zo’n 60 kilometer te gaan, draait de route naar het zuidoosten en komen de renners in open terrein terecht. Daar is het oppassen voor de waaiers. Mochten de sprintploegen het bij elkaar weten te houden, dan gaan we ‘gewoon’ sprinten in Saint-Amand-Montrond.

Start: 13.05 uur
Finish: tussen 17.20 en 17.50 uur

Etappe 11

Woensdag 10 juli, Etappe 11: Éveaux-les-Bains – Le Lioran (211 km)

De renners vinden op dag elf van de Tour de France het Centraal Massief op hun pad. In een rit van Éveaux-les-Bains naar Le Lioran legt het peloton 211 kilometer af. Het venijn zit hem in de staart, aangezien in de laatste vijftig kilometer vier korte, steile beklimmingen de finale vormen. In totaal staan er in deze bergrit 4.200 hoogtemeters op het programma. Deze rit is de lastigste doordeweekse etappe in deze week.

De beklimmingen in deze elfde etappe zijn de Col de Néronne (3,8 km à 9,1%), Puy Mary Pas de Peyrol (5,4 km à 8,1%), Col du Perthus (4,4 km à 7,9%) en de Col de Font de Cère (3,3 km à 5,8%). Hoewel de lengte van de klim in geen van de gevallen écht angstaanjagend is, zullen de steile stroken – soms aan maximaal 12% – voor het nodige spektakel gaan zorgen. Na de top van de Col de Font de Cère is het nog 2,5 kilometer tot de meet. Het grootste deel gaat in dalende lijn, maar de laatste paar honderd meter lopen nog aan 6% omhoog.

Start: 11.20 uur
Finish: tussen 16.50 en 17.35 uur

Etappe 12

Donderdag 11 juli, Etappe 12: Aurillac – Villeneveu-sur-Lot (203,6 km)

De twaalfde rit van de Tour de France is precies het tegenovergestelde van de dag ervoor. Waar in rit elf de finale juist bol stond van het klimwerk, begint de rit van Aurillac naar Villeneveu-sur-Lot juist met enkele passages bergop. Na 204 kilometer is het maar de vraag of alle sprinters er nog bij zijn, al zijn na negentig kilometer de meeste obstakels overwonnen. Het restant van de etappe is zeker niet vlak, maar een stuk beter te doen.

Hoewel de rit als ‘vlak’ is bestempeld door de ASO, lijken de sprinters het zwaar te gaan krijgen in de eerste negentig kilometer van de koers. De Côte de Saint-Mamet-la-Selvetat (3,6 km à 3,9%) vormt al heel snel het eerste obstakel, waarna een glooiende sectie en een afdaling van tien kilometer de renners naar de Côte de Saint-Médard-de-Presque (4,2 km à 5,3%) brengt. Voor de sprinters is het dan nog even op de tanden bijten. De glooiende wegen brengen namelijk ook nog de Côte de Rocamadour (2,1 km à 5,5%) en de Côte de Couzou (1,7 km à 6,3%) op hun pad.

Daarna kunnen zij enigszins opgelucht ademhalen. Het parcours is in het restant van de etappe niet geheel vlak, maar de lastigste hellingen zijn dan wel achter de rug. Relatief vlakke wegen brengen de renners richting de finale, waar een sprint zeker niet uitgesloten kan worden. In de finale zit wel nog een gevaarlijke hobbel van zo’n twee kilometer aan 3%. Daarna volgt een korte afdaling richting de laatste vijf vlakke kilometers.

Start: 12.35 uur
Finish: tussen 17.15 en 17.45 uur

Etappe 13

Vrijdag 12 juli, Etappe 13: Agen – Pau (165,3 km)

In Agen beginnen de renners aan de overgangsrit richting de Pyreneeën. Het vooruitzicht van dit klimgeweld kan menig renner in een zuurpruim doen veranderen. In de laatste vijftig kilometer liggen namelijk meerdere bultjes die pure sprinters angst zullen inboezemen, maar aanvallende renners een kans biedt op succes.

Twee van deze beklimmingen zijn gecategoriseerd. De Côte de Blachon van vierde categorie is 1,8 kilometer lang met een gemiddeld stijgingspercentage van 5,5 procent. De daaropvolgende Côte de Simacourbe is 2,5 kilometer lang aan 5,2 procent gemiddeld. Wat volgt is een kort stukje glooiend terrein waarna de renners in dalende lijn richting Pau trekken. Een zeer snelle slotfase dus, maar kunnen sprinters zich mengen om de dagzege?

Start: 13.30 uur
Finish: tussen 17.20 en 17.45 uur

Etappe 14

Zaterdag 13 juli, Etappe 14: Pau – Saint-Lary-Soulan Pla d’Adet (152 km)

Het was even wachten, maar de renners bevinden zich op dag veertien van de Tour de France weer eens écht in het hooggebergte. De Pyreneeën worden bedwongen in een monsterlijke rit van Pau naar Saint-Lary-Soulan, waar de Pla d’Adet het slotstuk vormt van deze etappe. Ook de Tourmalet en de Hourquette d’Ancizan staan op het programma. Kortom, een dag voor de klassementsmannen.

De veertiende etappe begint met een rustige aanloop van zo’n zeventig vlakke kilometers. Deze rust wordt echter ruw verstoord door het opdoemen van de Col du Tourmalet (19 km à 7,4%). Mocht er op de Tourmalet weinig gebeuren, volgt na een afdaling direct de Hourquette d’Ancizan (8,2 km à 5,1%). Op de top hebben de renners dan nog zo’n dertig kilometer te gaan. De klimpret is nog niet voorbij, want de laatste 10,6 kilometer gaan aan bijna 8% omhoog.

De Pla d’Adet (10,6 km aan 7,9%) gaat in de eerste zeven kilometer regelmatig met dubbele cijfers omhoog, waarna de weg een kilometer lang afvlakt en zelfs even daalt. Het laatste stukje van deze lijdensweg stijgt met een kleine 9% naar de streep.

Start: 13.05 uur
Finish: tussen 17.15 en 17.50 uur

Etappe 15

Zondag 14 juli, Etappe 15: Loudenvielle – Plateau de Beille (197,7 km)

Quatorze Julliet brengt de renners in deze editie over 198 kilometer van Loudenvielle naar de top van Plateau de Beille. Onderweg wachten in de Pyreneeën vijf gecategoriseerde beklimmingen en in totaal ruim 5000 hoogtemeters. Het klimwerk begint al direct vanaf de start.

Dan bedwingen de renners namelijk de Col de Peyresourde (6,9 km à 7,8%), waarna al snel de Col de Menté (9,3 km à 9,1%) en Col de Portet-d’Aspet (4,3 km à 9,7%) volgen. De percentages liegen er niet om, maar de renners krijgen na deze klim zo’n zestig kilometer om op adem te komen.

De tweede helft van deze rit wordt gekenmerkt door de Col d’Agnes (10 km à 8,2%) en de slotklim naar Plateau de Beille (15,8 km aan 7,9%). Hier strijden de renners bijna 16 kilometer bergop richting de finish aan gemiddeld bijna 8%. Met een rustdag in het vooruitzicht kan hier met krachten gesmeten worden. Krijgen de Fransen hier eindelijk weer een Franse winnaar op hun nationale feestdag?

Start: 11.55 uur
Finish: tussen 17.20 en 18.05 uur

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.