Tour 2024: Gaat Jasper Philipsen over de schreef bij tussensprint?
foto: Cor Vos
dinsdag 9 juli 2024 om 15:18

Tour 2024: Gaat Jasper Philipsen over de schreef bij tussensprint?

Er was eerder in de Tour de France al veel te doen over het sprintgedrag van Jasper Philipsen. De Belg van Alpecin-Deceuninck besloot na zijn declassering in Dijon zijn excuses aan te bieden aan zijn landgenoot Wout van Aert, maar zijn tussensprint tijdens de tiende etappe is ook weer voer voor discussie.

Een must-have voor wielerfans! Op 20 september verschijnt er weer een nieuwe RIDE Magazine. Onze 172 pagina’s dikke najaars-editie staat weer vol met prachtige wielerverhalen om heerlijk van te genieten. Bestel jouw exemplaar nu online voor slechts € 9,95. Snelle beslissers ontvangen 15 euro korting bij FuturumShop. RIDE extra voordelig lezen? Neem dan nu een abonnement en krijg 20% korting!

In de tiende rit van de Tour de France – van Orléans naar Saint-Amand-Montrond – volgde er na goed zestig kilometer koers een tussensprint in Romorantin-Lanthenay. Daar lagen voor de rappe mannen nog vijftien punten voor het oprapen in de strijd om de groene puntentrui en dit liet Philipsen zich geen twee keer zeggen.

De Belg werd in aanloop naar de spurt gegangmaakt door wereldkampioen Mathieu van der Poel en wist de sprint vervolgens naar zijn hand te zetten, maar verliep dit wel helemaal volgens het boekje?

Biniam Girmay probeerde Philipsen in de laatste meters nog te remonteren, maar de groenetruidrager werd door een (zo leek het toch) onbewuste zwieper van de Belg vlak bij de boarding in het nauw gedreven en moest dan ook in de remmen. Niet onbelangrijk om te vermelden: de dranghekken leken niet helemaal in een rechte lijn te staan.

Girmay moest in extremis ook nog Fernando Gaviria laten voorgaan in de tussensprint en mocht zo ‘slechts’ elf punten op zijn conto bijschrijven. Philipsen won de spurt en veroverde daarmee vijftien punten. In de voorlopige tussenstand voor de groene trui is het verschil tussen Girmay en Philipsen nog wel aanzienlijk. De Eritreeër heeft al 237 punten weten te verzamelen, de Belg 143.

Geviseerd
Philipsen liet enkele dagen geleden – in zijn column in Het Belang van Limburg – nog weten dat zijn declassering zeer hard binnenkwam én dat hij vreest dat hij de komende sprints anders zal moeten aanpakken. “Na wat er is gebeurd, voel ik me wel geviseerd. In het verleden zijn er namelijk al veel ergere dingen gebeurd.”

“Ik weet dat ik bij de komende sprintkansen niet zou mogen verkrampen, maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Tot dusver spurtte ik puur op instinct. Ik vrees dat zoiets moeilijker wordt en dat ik me meer bewust zal moeten worden van mijn bewegingen tijdens zo’n eindsprint.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.