Tour 2024: Girmay blijft Van Aert voor in Villeneveu-sur-Lot, gevallen Primoz Roglic verliest veel tijd
foto: Cor Vos
donderdag 11 juli 2024 om 17:06

Tour 2024: Girmay blijft Van Aert voor in Villeneveu-sur-Lot, gevallen Primoz Roglic verliest veel tijd

Biniam Girmay heeft zijn derde ritzege van deze Tour de France geboekt. De Eritreeër was in Villeneuve-Sur-Lot de snelste in een massasprint. Primoz Roglic was dan weer de grote verliezer van de dag: de Sloveen was op twaalf kilometer van de streep betrokken bij een grote valpartij en verloor daardoor veel tijd.

De nieuwe Tourspecial van RIDE Magazine is een must-have voor echte wielerfans! Onze nieuwe 236 pagina’s dikke zomer-editie is de meest complete Tourgids van deze zomer en staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Tadej Pogacar, Remco Evenepoel, Fabio Jakobsen, Gio Lippens, Christian Prudhomme en Charlotte Kool. Verzeker je van een heerlijke sportzomer en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

De twaalfde Touretappe van Aurillac naar Villeneuve-Sur-Lot kende een behoorlijk lastig begin. In de eerste 135 kilometer zaten drie hellingen van de vierde categorie en nog veel meer officieuze beklimmingen. De laatste zeventig kilometer waren echter zo goed als vlak. Sprinters die vroeg in de problemen zouden komen, kregen dus nog wel behoorlijk wat tijd om terug te keren. Maar er lagen ook zeker kansen voor vluchters.

Veel aanvalspogingen, opgave Jakobsen
Kevin Geniets dacht er ook zo over. De Luxemburger van Groupama-FDJ was de eerste aanvaller van de dag en hij kreeg Thomas Gachignard (TotalEnergies) mee. De twee sloegen meteen een mooi gat, maar het viel nog niet stil in het peloton. Integendeel. Nadat eerst Louis Meintjes overstak, sloot vervolgens ook de rest van de groep aan. Het spel kon opnieuw beginnen. In de fase die volgde, roerden onder meer Richard Carapaz, Victor Campenaerts en Stefan Küng zich. Voorlopig wist echter niemand weg te rijden.

Ondertussen reed er wel al een renner áchter het peloton: Fabio Jakobsen. Op een klein klimmetje ging het te hard voor de Nederlander van dsm-firmenich PostNL. Hij bleef nog een tijdje doorfietsen, maar na ongeveer driekwartier koers was het klaar. Jakobsen stapte af en nam plaats in een ploegleiderswagen. Zijn Tour de France zat erop. Niet veel later volgde de opgave van Pello Bilbao, die ook een moeilijk dag kende.

Valpartij met Pogacar
Ondertussen was er een behoorlijk grote valpartij geweest in het peloton. Ook Tadej Pogacar werd opgehouden en had een nieuwe fiets nodig, maar de geletruidrager kon zonder al teveel problemen terugkeren in het peloton. Jonas Rickaert had minder geluk. Hij ging wel onderuit en bleef lang liggen op het asfalt. De Belg van Alpecin-Deceuninck stapte na een tijdje toch weer op en uiteindelijk sloot hij weer aan bij het peloton.

Terug naar voren. Daar hadden inmiddels vier renners zich los weten te weken. Anthony Turgis (TotalEnergies), Quentin Pacher, Valentin Madouas (Groupama-FDJ) en – hoe kan het ook anders – Jonas Abrahamsen (Uno-X Mobility) kregen na de val de zegen en vergaarden een voorsprong van drieënhalve minuut. Abrahamsen pakte op de Côte d’Autoire, Côte de Rocamadour en de Côte de Montcléra telkens het enige bergpunt en kwam zo weer op gelijke hoogte met Tadej Pogacar. Laatstgenoemde blijft officieel wel aan de leiding in het nevenklassement.

De vier vluchters – foto: Cor Vos

Alpecin-Deceuninck, dat geholpen werd door Movistar, bracht het verschil met de vluchters al snel terug tot zo’n twee minuten. Op goed negentig kilometer van het einde slonk de voorsprong nog wat verder, want in het peloton maakte Intermarché-Wanty tempo richting de tussensprint. Groenetruidrager Girmay kwam hier als vijfde voorbij, met direct in zijn spoor Jasper Philipsen. De Eritreeër liep zo weer een puntje uit op zijn directe concurrent in de strijd om het groen.

Valpartij Roglic
Na de tussensprint liet het peloton de teugels niet vieren. In plaats daarvan jasten ze flink door, waardoor de vier vluchters hun marge op zeventig kilometer van de streep zagen teruglopen tot minder dan een minuut. Turgis vond het op dat moment wel mooi geweest en liet zich terugzakken tot het peloton. De drie overgebleven avonturiers gaven zich nog niet gewonnen. Ze verloren langzaam maar zeker wel meer terrein, ook omdat Movistar inmiddels meer mannetjes op kop had gezet. De Spaanse ploeg had duidelijk vertrouwen in Fernando Gaviria.

Op iets meer dan veertig kilometer van de finish, was het verhaal van Abrahamsen, Pacher en Madouas geschreven. Het weer volledige peloton ging nu in volle vaart naar Villeneuve-Sur-Lot. Dat ging lange tijd goed, ondanks de toenemende nervositeit. Op twaalf kilometer van de streep volgde er echter een grote valpartij. Alexey Lutsenko wilde van de linkerkant van de weg naar de rechterkant, maar zag daarbij een middenberm over het hoofd. De Kazach kwam ten val en nam veel renners met zich mee.

Ook Primoz Roglic, die woensdag ook al viel, lag erbij. De Sloveen moest in de achtervolging. Zijn ploeggenoten van Red Bull-BORA-hansgrohe wachtten hem op, maar het groepje achterblijvers verloor meer en meer tijd. In dit groepje ook Mathieu van der Poel, die dus niet de lead-out kon doen voor Jasper Philipsen. De Belg zelf zat wel vooraan, net als de meeste andere sprinters. Daarbij ook Arnaud Démare. De Fransman werd goed gebracht door zijn ploegmaats van Arkéa-B&B Hotels en kon als eerste de sprint aangaan.

Weer Girmay! 
Démare week tijdens de sprint wat af naar rechts, richting de hekken. Daardoor kon de opkomende Wout van Aert niet voluit sprinten. De Belg van Visma | Lease a Bike probeerde het nog via de andere kant, maar daar zat ook Biniam Girmay. De Eritreeër had de meeste snelheid, stak Démare voorbij en pakte zo zijn derde zege in deze Tour. Van Aert pakte nog de tweede plaats, voor Démare. Die laatste werd na afloop echter gedeclasseerd vanwege het hinderen van Van Aert. Ook Mark Cavendish werd vanwege een onreglementaire sprint teruggezet in de uitslag.

Roglic kwam samen met zijn ploeggenoten op twee minuten en 27 seconden van Girmay over de streep. In het klassement is hij daardoor twee plaatsen gezakt: van plek vier naar zes. De Sloveen heeft nu een achterstand van vier minuten en 42 seconden op zijn leidende landgenoot Tadej Pogacar.

foto: Cor Vos

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.