Tour 2024: Het record van Mark Cavendish, de beste sprinter aller tijden
foto: Cor Vos
donderdag 4 juli 2024 om 07:45

Tour 2024: Het record van Mark Cavendish, de beste sprinter aller tijden

Mark Cavendish is de renner met de meeste ritzeges in de geschiedenis van de Tour de France. De sprinter van Astana Qazaqstan boekte in de vijfde rit van de Tour van 2024 zijn 35e ritzege en gaat hierdoor voorbij aan de Belgische legende Eddy Merckx. Zestien jaar na zijn eerste zege heeft de Brit het record in handen. En dat terwijl hij eigenlijk vorig jaar al wilde stoppen.

Weinig renners kunnen zeggen dat zij beter zijn dan wielerlegende Eddy Merckx. Of Mark Cavendish dat aandurft? Waarschijnlijk niet. Wel mag de Brit zich boven Merckx scharen in het boeken van ritzeges in de Tour de France. In 2021 evenaarde Cavendish de Belg door naar zijn 34e ritzege te sprinten. Nu is het de Brit drie jaar later gelukt om zijn 35e zege te boeken. Een mooie beloning in het laatste jaar van zijn sprinterscarrière.

In 2008 was het een 23-jarige Mark Cavendish die zijn eerste ritzege in La Grande Boucle wist te grijpen. Hoewel de sprinter bij zijn debuut het jaar ervoor nog geen potten wist te breken, bleek de winst in Châteauroux de start van een ijzersterke editie. Hij opende zijn Tour-rekening met vier ritzeges. Eenzelfde kunstje zou hij in 2016 en 2021 nog eens herhalen.

Toch waren dit niet zijn beste Tour-edities. Men wordt namelijk niet zomaar recordhouder. In 2010 en 2011 wist de Brit in beide edities liefst vijf zeges te boeken. In 2011 was dit ook genoeg voor zijn eerste groene trui. Een trui die hij ondanks zijn vele ritzeges slechts tweemaal wist te winnen.

Voor Cavendish was de Tour van 2008 een belangrijk moment – foto: Cor Vos

Gek genoeg wist hij de groene trui niet te veroveren in zijn beste jaar. In 2009 was Cavendish koning én keizer in één in de Tour de France. De Brit sprintte naar zes(!) ritzeges, waaronder een zege op de Champs-Élysées in Parijs. Op deze laan der lanen was de Brit in zijn Tour-carrière de concurrentie viermaal de baas.

Na zijn laatste zege in 2021, lag een nieuwe Tour-deelname in 2022 in de lijn der verwachting. Toch koos de toenmalig teambaas van Cavendish, Patrick Lefevere, ervoor om collega (en concurrent) Fabio Jakobsen te laten debuteren in de Tour. In 2023 wilde Cav zijn revanche halen door in dienst voor Astana Qazaqstan – tijdens wat het laatste jaar van zijn carrière zou zijn – nog eenmaal naar Frankrijk af te reizen voor die 35e zege.

En wat was hij dichtbij. In etappe zeven leek de beste sprinter aller tijden op weg naar de zege, maar kon Jasper Philipsen nog over hem heen komen. Een dag later moest Cavendish noodgedwongen opgeven doordat hij op een ongelukkig moment onderuit ging in het peloton. De val zorgde ervoor dat hij voor het eerst in zijn carrière (!) zijn sleutelbeen brak. Zo wilde Cavendish zijn wielerleven niet afsluiten, hij tekende toch nog een jaar bij.

Cavendish was in de Tour van 2021 weer ouderwets snel – foto: Cor Vos

De 35 ritzeges boekte de Brit in dienst van vele verschillende teams. Zo reed de sprinter voor Team Columbia-HTC, Sky Procycling, Omega Pharma-Quick-Step, Team Dimension Data, Deceuninck-Quick-Step en nu dus Astana Qazaqstan. De Brit hangt zijn fiets na dit jaar dan toch echt aan de wilgen.

Meeste ritzeges in de Tour de France
1. flag-gb Mark Cavendish – 35 zeges (2008-2024)
2. flag-be Eddy Merckx – 34 zeges (1969-1975)
3. flag-fr Bernard Hinault – 28 zeges (1978-1986)
4. flag-fr André Leducq – 25 zeges (1927-1938)
5. flag-fr André Darrigade – 25 zeges (1953-1964)


RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.