Tour 2024: HIJ HEEFT HEM! Mark Cavendish verbreekt met 35ste ritzege het record van Eddy Merckx
foto: Cor Vos
woensdag 3 juli 2024 om 17:40

Tour 2024: HIJ HEEFT HEM! Mark Cavendish verbreekt met 35ste ritzege het record van Eddy Merckx

Mark Cavendish heeft vandaag geschiedenis geschreven. De Brit won de vijfde etappe van de Tour de France en is zo alleen-recordhouder geworden wat betreft het aantal ritzeges in de Ronde van Frankrijk. Eerder deelde hij het record nog met Eddy Merckx, die in zijn carrière tot 34 overwinningen in de Tour kwam. Cavendish was in Saint-Vulbas te snel voor Jasper Philipsen en Alexander Kristoff.

Een dag na de beklimming van de mythische Col du Galibier, zouden de sprinters de vermoeidheid in hun benen moeten negeren. De snelle mannen waren in de vijfde etappe van de Tour de France namelijk weer aan zet. Vanuit Saint-Jean-de-Maurienne bracht een rit van 177 kilometer de renners richting Saint-Vulbas, in de buurt van Lyon. Met slechts twee korte hellingen onderweg leek niets een tweede massasprint in de weg te staan.

Zeer rustige beginfase
Dat begrepen ook de baroudeurs. Zij toonden in de eerste kilometers maar weinig aanvalslust. Sterker nog, niemand probeerde in de aanvangsfase weg te komen. Tot Oier Lazkano en Juan Ayuso, de nummer vier van het klassement, ten strijde trokken. Een dolletje van de twee Spanjaarden, die zich al gauw weer in lieten lopen. Ook mannen als Tim Declercq en Mathieu van der Poel speelden het spelletje mee met wat zogenaamde speldenprikken.

Weinig actie in de beginfase – foto: Cor Vos

Na zo’n 25 kilometer koers leek het spel toch even ernst te worden. Een groepje van vier reed weg met daarbij de Zwitserse stoomlocomotieven Stefan Küng en Stefan Bissegger. Alpecin-Deceuninck rook het gevaar en besloot de bres te dichten. Voor Clément Russo (Groupama-FDJ), de volgende die wat probeerde, hadden de sprintersploegen minder angst. Hij pakte in zijn eentje bijna een minuut. Een eenzame dag zou het echter niet worden voor de Fransman, want zijn landgenoot Mattéo Vercher (TotalEnergies) kwam even later oversteken. Zo kregen we toch nog een kopgroep.

Frans duo op kop
Russo en Vercher fietsten samen een voorsprong bijeen van bijna vijf minuten. Meer kregen ze niet van het peloton, waar Alpecin-Deceuninck en Lidl-Trek controleerden. De sprintersploegen van respectievelijke Jasper Philipsen en Mads Pedersen brachten het verschil al snel weer terug tot drieënhalve minuut. Vervolgens bleven ze verder knabbelen. Russo en Vercher kwamen wel als eerste over de Côte du Cheval Blanc (1.5 km à 4.6%), waar Russo het enige punt pakte, en reden ook nog op kop bij de tussensprint in Aoste.

De pelotonsprint aldaar werd gewonnen door Mads Pedersen, die Sam Bennett nipt klopte voor de derde plek. Biniam Girmay en Jasper Philipsen kwamen respectievelijk als vijfde en zesde door. Ondertussen was het peloton even opgeschrikt door een valpartij. Het was niemand minder dan Tadej Pogacar die hier de aanleiding toe vormde. De geletruidrager reed in het midden van de weg, waar plots een verkeersheuvel opdoemde. Hij kneep in de remmen, slipte en kon zo zelf het obstakel nog net ontwijken. Achter hem vielen ze echter wel. Onder meer Pello Bilbao, Jonas Rickaert en Matej Mohoric gingen onderuit.

Op naar een sprint
Allen konden zijn hun weg vervolgen. Ze sloten weer aan bij het peloton, dat inmiddels in de regen reed. Tegelijkertijd ging het tempo wat omhoog, want de Côte de Lhuis (3 km à 4.9%) was in aantocht. Op deze klim zouden Russo (die de prijs van de strijdlust kreeg) en Vercher worden ingerekend. Jonas Abrahamsen, de leider in het bergklassement, kreeg zo nog de kans om een bergpuntje mee te snoepen. Voor de rest gebeurde er niets op de helling. Alle sprinters overleefden het laatste obstakel zonder problemen.

Russo en Vercher – foto: Cor Vos

De kilometers daarna kwam niet iedereen zonder kleurscheuren door. Hoewel de lucht weer wat was opgeklaard, waren de wegen nog nat. Mede daardoor waren er enkele valpartijen. Eerst ging Alexander Kristoff tegen het asfalt, even later maakte Christophe Laporte een schuiver. Vooral Kristoff leek zich toch wel bezeerd te hebben, maar de Noor kon wel weer terugkeren. Hij wilde zich blijkbaar nog mengen in de onvermijdelijke massasprint.

Cavendish pakt zijn 35ste!
In aanloop naar die massasprint nam Lotto Dstny aanvankelijk de kop. Met nog anderhalve kilometer te gaan, kwamen de mannen van Alpecin-Deceuninck hen echter voorbij. Ook dsm-firmenich PostNL en Arkéa-B&B Hotels meldden zich van voren. Mark Cavendish zat iets verder, maar kon door het midden naar voren komen, zag een gaatje en zette toen zijn sprint in. De 39-jarige renner van Astana Qazaqstan had nog een flinke versnelling in de benen en sloeg een gaatje ten opzichte van Jasper Philipsen.

De Belg van Alpecin-Deceuninck kon Cavendish niet meer remonteren. De Brit pakte zo zijn 35ste ritzege in de Tour de France. Dat is één meer dan Eddy Merckx, met wie hij tot nog toe het ritzegerecord deelde in de Ronde van Frankrijk.

Pedersen valt
Achter Cavendish werd Philipsen tweede. De derde plek was voor de eerder gevallen Alexander Kristoff, die Arnaud De Lie nog nipt voorbleef. Fabio Jakobsen werd vijfde. Mads Pedersen finishte niet voorin: de renner van Lidl-Trek kwam in de sprint ten val. Het is nog niet duidelijk wat de schade is bij de Deen.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.