Tour 2024: In deze etappes experimenteert ASO met oprekken 3 kilometer-regel
foto: Cor Vos
maandag 1 juli 2024 om 07:30

Tour 2024: In deze etappes experimenteert ASO met oprekken 3 kilometer-regel

De ASO gaat tijdens de Tour de France experimenteren met het oprekken van de 3 kilometer-maatregel. In veel etappes kunnen klassementsrenners vanaf 3 kilometer voor het einde opgelucht ademhalen, maar in verschillende Tour-etappes wordt de ‘veilige zone’ opgerekt naar vier en vijf kilometer. WielerFlits zette op een rijtje welke regel in welke etappe geldt.

De nieuwe Tourspecial van RIDE Magazine is een must-have voor echte wielerfans! Onze nieuwe 236 pagina’s dikke zomer-editie is de meest complete Tourgids van deze zomer en staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Tadej Pogacar, Remco Evenepoel, Fabio Jakobsen, Gio Lippens, Christian Prudhomme en Charlotte Kool. Verzeker je van een heerlijke sportzomer en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

Wanneer een renner in de laatste 3 kilometer van een etappe met een vlakke finale mechanische pech krijgt of vertraging oploopt door een val, krijgt hij dezelfde tijd als de groep waarin hij zich op het moment van het pechgeval bevond. Eerder dit seizoen kondigde de UCI aan om te experimenteren met het oprekken van de regel. Het zou de veiligheid in het vlakke slot van de koers verbeteren.

In het reglementenboek van de Tour spreekt de organisatie nog over de 3 kilometer-regel, maar in de briefingpresentatie naar de ploegleiders maakte de ASO bekend in welke ritten de zone wordt opgerekt naar 4 of zelfs 5 kilometer. Het volledige overzicht is onderaan dit artikel te vinden.

Volgens het reglementenboek van de Tour luidt de officiële regel als volgt: “Renners die door een incident worden getroffen, moeten zich onmiddellijk kenbaar maken aan een commissaris door hun arm op te steken en zich bij een commissaris te melden zodra zij de finish zijn gepasseerd. Als een renner door een geconstateerde val in de laatste 3 kilometer (of dus 4 of 5 kilometer) de finish niet kan bereiken, wordt hij als laatste in de etappe geklasseerd en krijgt hij de tijd van de renner of renners met wie hij op het moment van de val reed. In uitzonderlijke gevallen is de beslissing van de jury van commissarissen onherroepelijk.”


In deze etappes geldt de 4 kilometer-regel:

  • Etappe 5: van Saint-Jean-De-Maurienne naar Saint-Vulbas
  • Etappe 6: van Mâcon naar Dijon
  • Etappe 10: van Orléans naar Saint-Amand-Montrond

In deze etappes geldt de 5 kilometer-regel:

  • Etappe 3: van Piacenza naar Turijn
  • Etappe 12: van Aurillac naar Villeneuve-Sur-Lot
  • Etappe 13: van Agen naar Pau

In deze etappes gelden geen 3, 4, of 5 kilometer-regels:

  • Etappe 7: tijdrit van Nuits-Saint-Georges naar Gevrey-Chambertin
  • Etappe 14: bergop aankomst naar Saint-Lary-Soulan Pla d’Adet
  • Etappe 15: bergop aankomst naar Plateau de Beille
  • Etappe 17: bergop aankomst naar Superdévoluy
  • Etappe 19: bergop aankomst naar Isola 2000
  • Etappe 20: bergop aankomst naar Col de la Couillole
  • Etappe 21: tijdrit van Monaco naar Nice

In alle overige etappes geldt de vertrouwde 3 kilometer-regel

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.