Tour 2024: Jasper Philipsen snelt in Nîmes naar derde ritzege, groene trui Girmay valt
foto: Cor Vos
dinsdag 16 juli 2024 om 17:47

Tour 2024: Jasper Philipsen snelt in Nîmes naar derde ritzege, groene trui Girmay valt

Jasper Philipsen heeft de strijd om de groene trui nieuw lezen ingeblazen. De Belg van Alpecin-Deceuninck boekte in Nîmes – na een perfecte lead-out – zijn derde ritzege in deze Tour de France en zag groenetruidrager Biniam Girmay ten val komen in de slotkilometers. Philipsen bleek te snel voor Phil Bauhaus en Alexander Kristoff.

De start van de derde en laatste week van de Tour de France stond in schril contrast met de ritten die later in deze week zullen volgen. De zware slotweek van de Ronde van Frankrijk opende in rit zestien namelijk met een vlakke onderneming van Gruissan naar Nîmes. In 187 kilometer koersten de renners – in een verzengende hitte – van de Pyreneeën naar de Alpen zonder de bergketens aan te doen. De overgebleven sprinters moesten hier hun allerlaatste kans grijpen, want dit jaar wordt er op de slotdag niet gesprint in Parijs.

Enkele pogingen, maar geen vlucht
Na een lange neutralisatie werd de Tour weer in gang geschoten. De eerste aanval van de dag liet niet lang op zich wachten: het was niemand minder dan Stefan Küng die probeerde om een vroege vlucht op poten te zetten. De Zwitserse hardrijder van Groupama-FDJ kreeg echter niemand met zich mee en besloot dan ook zelf maar weer de benen stil te houden. Na het inrekenen van Küng leken we vertrokken voor een gezapige etappe, want er bleek geen enkele animo om ook maar iets te ondernemen.

Silvan Dillier reed weer de hele dag op kop voor zijn kopman Jasper Philipsen – foto: Cor Vos

Kévin Geniets wilde zich niet zomaar naar de sprintslachtbank laten leiden en wist het peloton met een aanval wakker te schudden. Meerdere renners volgden in zijn spoor, maar de actie bleek van zeer korte duur. Alpecin-Deceuninck besloot daarop het tempo te bepalen in dienst van Jasper Philipsen, een van de favorieten voor de dagzege. De Belgische ploeg kreeg bijval van de mannen van Jayco AlUla (voor Dylan Groenewegen) en zo ging het tempo toch wat de hoogte in.

Coquard wint tussensprint, Gachignard in de aanval
Onder aanvoering van kilometervreter Silvan Dillier reden de renners in gestrekte draf naar de tussensprint in Les Matelellettes, na goed tachtig kilometer koers. Ondanks de riante voorsprong van Biniam Girmay in het puntenklassement, werd er nog flink gebikkeld om de punten. Na een lead-out van Mathieu van der Poel was het aan Philipsen om de sprint naar zijn hand te zetten, maar de Belg moest zijn meerdere erkennen in Bryan Coquard. Philipsen werd wel tweede en liep zo vier punten in op Girmay, die als vierde over de streep kwam.

Na de tussensprint leek de rust weer terug te keren in het peloton, maar voor Thomas Gachignard bleek het een uitgelezen moment om ten strijde te trekken. De Fransman reed in zijn eentje een voorsprong van goed twee minuten bijeen, maar hoefde zich verder geen illusies te maken. Een sprint ontlopen bleek echt te hoog gegrepen voor de renner van TotalEnergies, maar Gachignard hield wel iets over aan zijn dappere solopoging: de jury besloot hem namelijk de Prijs voor de Strijdlust te overhandigen. Op iets minder dan dertig kilometer van de streep was zijn verhaal geschreven.

Thomas Gachignard werd uitgeroepen tot de meest strijdlustigste renner – foto: Cor Vos

Nervositeit neemt toe in finale
Bij het ingaan van die laatste dertig kilometer nam de nervositeit in het peloton zienderogen toe, ook omdat de klassementsteams zich gingen bemoeien met de achtervolging op de eenzame vluchter, bang voor eventuele waaiers. In de staart van het peloton beleefde Johannes Kulset intussen enkele hachelijke momenten. De Noor van Uno-X Mobility kwam in aanloop naar de finale ten val. Hij zat al snel weer op de fiets en leek door zijn eigen ploegauto weer te worden teruggebracht naar het peloton. Maar bij een rotonde werd een afslag gemist, met een bijna-aanrijding tot gevolg.

Gelukkig voor Kulset en Uno-X Mobility liep het allemaal met een sisser af en zo kon de renner – na een verwoede achtervolging – toch weer zijn plek innemen in het peloton. Daar was het even alle hens aan dek, aangezien Groupama-FDJ een poging deed tot waaiervorming. De Franse formatie kreeg echter geen steun van andere ploegen en zo viel het al even snel weer stil. In de daaropvolgende kilometers richting Nîmes kregen de sprinttreinen de kans om zich te formeren, en was het uitkijken naar de verwachte clash tussen de rappe mannen.

Girmay huilt, Philipsen lacht
Uno-X Mobility en Jayco AlUla maakten aanvankelijk de dienst uit op kop van het peloton, terwijl het zoeken was naar de sprinttrein van Alpecin-Deceuninck. In een gedrum van jewelste gingen werd het peloton opgeschrikt door een val, met Biniam Girmay als voornaamste slachtoffer. De Eritreeër kon zo niet meesprinten om de zege en de punten en deed zo zeer slechte zaken voor zijn groene trui. Zeker omdat Philipsen optimaal wist te ‘profiteren’.

En dat is drie voor Jasper Philipsen! – foto: Cor Vos

De Vlam van Ham werd in de laatste kilometer ideaal gepiloteerd door eerst Robbe Ghys en vervolgens Mathieu van der Poel. De wereldkampioen wist weer een van zijn befaamde lead-outs uit zijn benen te schudden en wist zijn ploeggenoot zo perfect af te zetten. Philipsen wist het werk van zijn ploegmaats te belonen en bleek te snel voor Phil Bauhaus, Alexander Kristoff, Sam Bennett en Wout van Aert.

Philipsen boekt zo niet alleen zijn derde ritzege in deze Ronde van Frankrijk, maar doet ook goede zaken in de strijd om groen. Voor de start van de rit was het verschil met Girmay nog 86 punten, nu bedraagt de voorsprong van de Eritreeër slechts 32 punten. Girmay kwam overigens in het bijzijn van twee ploeggenoten over de streep. De rappe man leek op het eerste gezicht wel wat gehavend, maar de schade lijkt al bij al nog mee te vallen.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.