Tour 2024: Eindelijk! Jasper Philipsen sprint naar bevrijdende zege in Saint-Amand-Montrond
foto: Cor Vos
dinsdag 9 juli 2024 om 17:46

Tour 2024: Eindelijk! Jasper Philipsen sprint naar bevrijdende zege in Saint-Amand-Montrond

Eindelijk raak! De tiende etappe van de Tour de France, met aankomst in Saint-Amand-Montrond, is gewonnen door Jasper Philipsen. De Belg van Alpecin-Deceuninck kwam in de eerste massasprints nog net te kort, maar wist vandaag de frustraties van zich af te sprinten, na een geweldige lead-out van ploeggenoot en wereldkampioen Mathieu van der Poel.

De nieuwe Tourspecial van RIDE Magazine is een must-have voor echte wielerfans! Onze nieuwe 236 pagina’s dikke zomer-editie is de meest complete Tourgids van deze zomer en staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Tadej Pogacar, Remco Evenepoel, Fabio Jakobsen, Gio Lippens, Christian Prudhomme en Charlotte Kool. Verzeker je van een heerlijke sportzomer en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

Na een welverdiende rustdag werden de Tourrenners vandaag weer aan de start verwacht, en wel voor de tiende etappe van Orléans naar Saint-Amand-Montrond. Wie enkel naar het profiel van de tiende rit van deze Tour de France keek, zag wellicht een tweede verkapte rustdag. De rit van Orléans naar Saint-Amand-Montrond telde 187 kilometer en geen enkele geclassificeerde beklimming. Toch mocht deze etappe niet worden onderschat.

De wind kon namelijk weleens een verraderlijke rol spelen in de open vlakten richting de finish in Saint-Amand-Montrond. Met nog zo’n 60 kilometer te gaan, draaide de route naar het zuidoosten en kwamen de renners in open terrein terecht. Daar was het oppassen voor waaiers. Wielerfans hoopten ongetwijfeld op een herhaling van de memorabele rit naar Saint-Amand-Montrond in de Tour van 2013, toen het peloton in een heus waaierspektakel uiteen werd geslagen.

Wandeletappe wordt plots interessant
Maar van spektakel was in de eerste kilometers absoluut geen sprake. Sterker, het peloton bleek wel oren te hebben naar een tweede ‘rustdag’ en dus werd het eerste koersuur afgewerkt aan een slakkengangetje. Na ruim veertig kilometer besloten enkele renners dan toch wat kleur te geven aan de wandeletappe. De poging van Kobe Goossens (Intermarché-Wanty), Maxim Van Gils en Harm Vanhoucke (Lotto Dstny) leek eerst op wat spielerei, maar voor Goossens en Vanhoucke bleek het bittere ernst.

foto: Cor Vos

Waar Van Gils zich weer liet uitzakken, besloten Goossens en Vanhoucke door te rijden. Dit leidde al snel tot een tegenreactie vanuit het peloton. Groupama-FDJ besloot op de verrassing te spelen en stuurde Kevin Geniets en Valentin Madouas in de aanval. De twee Fransen raapten Van Gils op – die zijn wagonnetje wist aan te haken bij het duo van Groupama-FDJ – maar slaagden er niet in om de oversteek te maken. Ze lieten zich daarop weer inrekenen.

Philipsen versus Girmay bij de tussensprint
Goossens en Vanhoucke reden nog wat langer voor de meute uit, maar zagen ook het heilloze van hun missie in. Na de tussensprint in Romorantin-Lanthenay was er sprake van een hergroepering en keerde de rust weer terug in het peloton. Voor de samensmelting zagen we nog wel een sprint op het scherpst van de snede tussen Jasper Philipsen en Biniam Girmay om de resterende punten voor de groene trui. Philipsen wist deze spurt naar zijn hand te zetten, al bleek dit wel weer voer voor discussie.

In het peloton was er even wat stress, maar niet voor lang – foto: Cor Vos

Daarna was het aftellen naar de sprint, of kon de wind nog voor een verrassende en spectaculaire omwenteling zorgen? Op ruim zestig kilometer van de finish kwamen de renners bij Issoudun terecht in open terrein, bleek er sprake van een draaiende wind en nam de nervositeit in het peloton plots toe. Heel even was het alle hens aan dek, maar UAE Emirates besloot zijn poging tot waaiervorming – bij een gebrek aan wind – al snel te staken.

En daarmee bleek het waaiergevaar geweken en konden we ons opmaken voor een nieuwe clash tussen de snelste renners in dit Tourpeloton. De laatste kilometers werden in een razende vaart afgewerkt en het was een komen en gaan van sprinttreinen. Alpecin-Deceuninck bleek echter over de beste timing te beschikken. Na een enorme kopbeurt van Robbe Ghys was het aan wereldkampioen Van der Poel om Philipsen naar de zege te piloteren.

Superduo Van der Poel-Philipsen slaat toe
En dat deed Van der Poel, en hoe. De Nederlander rolde met een indrukwekkende krachtsexplosie de rode loper uit voor zijn sprinter. Philipsen wist vervolgens met enkele machtige halen zijn concurrenten uit het wiel te sprinten en haalde zo zijn gram. Philipsen won uiteindelijk afgetekend in Saint-Amand-Montrond, voor Girmay en Pascal Ackermann. Wout van Aert en Fernando Gaviria vervolledigden de top-5.

En of Philipsen blij is met zijn overwinning! – foto: Cor Vos

In het algemeen klassement zijn er geen wijzigingen. Dit betekent dat Tadej Pogacar met een voorsprong van 33 seconden op Remco Evenepoel zal beginnen aan de verraderlijke etappe door het Centraal Massief richting Le Lioran. Het venijn van de elfde rit zit hem in de staart, aangezien in de laatste vijftig kilometer vier korte, steile beklimmingen de finale vormen.


Bekijk hier de nieuwe WielerFlits Update

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.