Tour 2024: Maxim Van Gils krijgt fikse boete voor manoeuvre in sprint
foto: Cor Vos
vrijdag 12 juli 2024 om 19:32

Tour 2024: Maxim Van Gils krijgt fikse boete voor manoeuvre in sprint

Maxim Van Gils heeft een fikse boete gekregen voor zijn manoeuvre in de sprint tijdens rit dertien van de Tour de France. De Belgische renner reed vol op zijn landgenoot Amaury Capiot, die – samen met heel wat andere renners – ten val kwam. De jury legt Van Gils een boete van 1500 Zwitserse Frank op voor ‘onbehoorlijk gedrag’.

De nieuwe Tourspecial van RIDE Magazine is een must-have voor echte wielerfans! Onze nieuwe 236 pagina’s dikke zomer-editie is de meest complete Tourgids van deze zomer en staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Tadej Pogacar, Remco Evenepoel, Fabio Jakobsen, Gio Lippens, Christian Prudhomme en Charlotte Kool. Verzeker je van een heerlijke sportzomer en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

In de slotkilometer van rit dertien probeerde Van Gils zijn ploeggenoot Arnaud De Lie in goede positie af te zetten voor de sprint. Hij wilde langs links naar de voorste gelederen van het peloton rijden, maar reed daarbij vol op Capiot. Die ging hard tegen de grond, samen met een hoop andere renners.

De jury heeft besloten dat Van Gils een boete moet betalen van 1500 Zwitserse Frank. Daarnaast verliest de Belg 60 punten in de UCI-ranking. Dat zal Van Gils niet graag lezen, want naar eigen zeggen was hij niet in fout. “Iemand van Arkéa (Capiot, red.) zakte door en keek volgens mij naar achter. Er was zeker een gat, ik denk een halve meter. Ik ging zeker niet in een gat dat er niet is. Ik ben geen sprinter”, zei hij aan Sporza.

Van Gils’ ploegleider Kurt Van de Wouwer heeft dezelfde mening. Voor de camera van onder meer WielerFlits zei hij het volgende: “Capiot week een beetje van zijn lijn”, aldus Van de Wouwer. “Niet veel, maar Maxim zat geblokkeerd tussen Capiot en de dranghekken. Hij moest iets. Het was dat of zelf vallen. Dus ik denk niet dat hij iets verkeerd doet. Helemaal niet.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.