Tour 2024: Nederlands kampioen Groenewegen te snel voor gedeclasseerde Philipsen in Dijon
foto: Cor Vos
donderdag 4 juli 2024 om 17:26

Tour 2024: Nederlands kampioen Groenewegen te snel voor gedeclasseerde Philipsen in Dijon

Een Nederlandse overwinning in de Tour de France. Dylan Groenewegen heeft namelijk de zesde etappe op zijn naam geschreven. Onderweg was er even wat opwinding door waaiers, maar uiteindelijk eindigde de rit ‘gewoon’ in een massasprint. Daarin toonde Groenewegen zich sneller dan Jasper Philipsen. Laatstgenoemde werd later gedeclasseerd omdat hij een onreglementaire sprint had gereden.

De nieuwe Tourspecial van RIDE Magazine is een must-have voor echte wielerfans! Onze nieuwe 236 pagina’s dikke zomer-editie is de meest complete Tourgids van deze zomer en staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Tadej Pogacar, Remco Evenepoel, Fabio Jakobsen, Gio Lippens, Christian Prudhomme en Charlotte Kool. Verzeker je van een heerlijke sportzomer en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

Etappe zes bood het peloton al de derde sprintkans van deze Tour. Een paar kilometer na de start in Mâcon bedwongen de renners de Col du Bois Clair (1,8 km à 5,7%), maar daarna ging het over bijna biljartvlakke wegen naar finishplaats Dijon. Daar lag een 800 meter lange, kaarsrechte aankomststrook klaar voor de snelste mannen ter aarde.

Abrahamsen pakt bergpunt, Philipsen wint tussensprint
Tot de Col du Bois Clair (1,8 km à 5,7%) bleef het peloton gesloten, maar op deze helling van de vierde categorie viel bolletjestruidrager Jonas Abrahamsen aan. De Noor van Uno-X Mobility kreeg Axel Zingle mee. De Fransman, die woensdag indruk maakte met zijn bunny hop over de gevallen Mads Pedersen, liet het enige bergpunt aan Abrahamsen. Nadien reden de twee even door, maar voor de tussensprint in Cormat hielden ze de benen weer stil. Voor de spurters lagen hier dus een flinke sloot punten te rapen.

Zingle (l) en Abrahamsen – foto: Cor Vos

Het was Jasper Philipsen die uiteindelijk de meeste punten meesnoepte. Hij kwam als eerste door, voor groenetruidrager Biniam Girmay en… de gehavende Mads Pedersen. Vervolgens kregen we niet direct een nieuwe uitvalspoging. In plaats daarvan zagen we de klassementsploegen gegroepeerd van voren rijden, uit angst voor waaiers.

Waaiers!
Die waaiers kwamen er aanvankelijk niet. Maar op iets meer dan tachtig kilometer van de streep, net nadat Mark Cavendish lek had gereden, begon de nervositeit verder toe te nemen. Visma | Lease a Bike nam de kop en trok het peloton op een lint. Dat leidde na enkele minuten tot scheuren. Er bleef vooraan een klein peloton over, met slechts één renner van UAE Emirates: Tadej Pogacar. De geletruidrager zat geïsoleerd, terwijl zijn concurrenten Remco Evenepoel, Jonas Vingegaard en Remco Evenepoel nog wel de nodige mannen bij zich hadden.

Visma | Lease a Bike geeft er een lap op – foto: Cor Vos

Een precaire situatie voor Pogacar, maar lang hoefde hij niet te vrezen. Het viel namelijk weer wat stil vooraan, waardoor de groep met onder meer Juan Ayuso en João Almeida weer kon terugkeren. Iedereen was nu gewaarschuwd. Hoewel het in de fase die volgde nerveus bleef, liet niemand zich dan ook nog verrassen. Het peloton bleef voorlopig compleet. Al was er op 45 kilometer van de streep nog wel een kleine valpartij, waar onder meer Abrahamsen bij betrokken was. De Noor en de andere slachtoffers konden hun weg echter snel vervolgen.

Sprinten in Dijon
Nadien keerde de rust helemaal weder. De klassementsploegen bleven doorrijden op kop van het peloton, maar zo hard als eerder ging het niet meer. Het was wachten op de sprintvoorbereiding, die op zo’n tien kilometer van de streep pas echt op gang kwam. Niet veel later ging Marijn van den Berg onderuit. De Nederlander van EF Education-EasyPost viel op zijn gezicht, maar kon zijn weg vervolgen. Meesprinten voor de zege zat er voor hem echter niet meer in.

Alexander Kristoff begon wel in goede positie aan de laatste drie kilometer. Hij had nog meerdere ploeggenoten van Uno-X Mobility voor zich. De Noorse ploeg leek wat te vroeg op kop te zijn gekomen, maar op 500 meter van de streep had hij nog wel twee mannetjes voor zich. Toen kwam Mathieu van der Poel hem echter voorbij, met Jasper Philipsen in zijn wiel. De wereldkampioen zette de sprinter van Alpecin-Deceuninck perfect af.

foto: Cor Vos

Groenewegen de snelste, Philipsen gedeclasseerd 
Dat is echter nog geen garantie op succes, zo bleek. Philipsen ging lang gelijk op met Nederlands kampioen Groenewegen, maar uiteindelijk trok die laatste aan het langste eind. De sprinter van Jayco AlUla boekte zo zijn zesde zege ooit in de Tour de France.

Philipsen werd aanvankelijk tweede, maar de Belg werd later gedeclasseerd. De jury oordeelde dat hij Wout van Aert gehinderd had tijdens de sprint. Zo schoof groenetruidrager Biniam Girmay, die als derde over de streep was gekomen, op naar plek twee. De Eritreeër deed daarmee een goede zaak in het puntenklassement. Het podium werd vervolledigd door Fernando Gaviria.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.