Tour 2024: Ontketende Evenepoel klopt Pogacar na spannende tijdrit, Vingegaard krijgt nieuwe tik
foto: Cor Vos
vrijdag 5 juli 2024 om 17:30

Tour 2024: Ontketende Evenepoel klopt Pogacar na spannende tijdrit, Vingegaard krijgt nieuwe tik

Remco Evenepoel heeft de individuele tijdrit in de Tour de France gewonnen. De renner van Soudal Quick-Step klopte Tadej Pogacar met twaalf seconden verschil. De derde plek ging naar Primoz Roglic. Pogacar blijft leider in het algemeen klassement, Jonas Vingegaard kreeg een nieuwe tik.

De nieuwe Tourspecial van RIDE Magazine is een must-have voor echte wielerfans! Onze nieuwe 236 pagina’s dikke zomer-editie is de meest complete Tourgids van deze zomer en staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Tadej Pogacar, Remco Evenepoel, Fabio Jakobsen, Gio Lippens, Christian Prudhomme en Charlotte Kool. Verzeker je van een heerlijke sportzomer en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

De tijdrit van Nuits-Saint-Georges naar Gevrey-Chambertin was 25,3 kilometer lang. Het was zeker geen vlakke tijdrit, want na tien kilometer volgde de beklimming van de Côte de Reulle-Vergey (1,5 km à 6,5%). Na de top bleef de weg nog zo’n vier kilometer vals plat omhoog lopen, voordat de renners zich in een afdaling van drie kilometer konden storten. Over vlakke wegen reden de renners vervolgens nog 6,5 kilometer naar de meet.

Campenaerts verrast 
De klassementsrenners kwamen pas zeer laat in actie, dus was het wachten op een specialist om een eerste richttijd neer te zetten. Die kwam er als eerste van Stefan Bissegger. De Zwitser dook vlotjes onder de 31 minuten en zette een tijd neer van 30 minuten en 6 seconden. Hij eindigde zo als eerste met een gemiddelde snelheid die hoger was van 50km/h. Lang kon Bissegger niet blijven zitten op de hot seat, want Kévin Vauquelin ging al snel onder zijn tijd.

VocSnor kende een zeer goede dag – foto: Cor Vos

Geen goede tijd voor Van Aert
De jonge Fransman, die de tweede rit van de Tour won, dook onder de 30 minuten, maar ook hij moest al snel plaatsmaken voor een andere renner. Deze keer was het Victor Campenaerts die de snelste tussentijd neerzette, al was het verschil minder dan een seconde. Die tijd leek verbeterd te gaan worden door Stefan Küng, maar de Zwitserse kampioen tijdrijden kreeg te maken met materiaalpech.

Vervolgens was het uitkijken naar Wout van Aert, maar hij had duidelijk geen goede dag. De renner van Visma | Lease a Bike eindigde niet in de buurt van de ereplaatsen. Campenaerts kon zo een tijdje op de hot seat blijven zitten, want na Van Aert was het lang wachten op de volgende specialist. 

Er is nog werk aan de winkel voor Van Aert richting de tijdrit in Parijs – foto: Cor Vos

Feestelijke taferelen
Die periode werd wel gekleurd door fantastische beelden tijdens de tijdrit van Julien Bernard. De Fransman van Lidl-Trek werd al op het startpodium stevig aangemoedigd, maar tijdens de klim barstte het feest helemaal los. Bernard genoot er met volle teugen van en stopte zelfs even om zijn vrouw en kind te begroeten. Een dag om nooit te vergeten voor hem!

Ondertussen kwam de spanning terug opzetten. Ben Healy, Ilan Van Wilder Derek Gee deden het goed bij de tussentijden en leken Campenaerts te kunnen bedreigen. De Ier, de Belg en de Canadees beten echter hun tanden stuk op de tijd van VocSnor. Klassementsrenners als Aleksandr Vlasov en Matteo Jorgenson zetten een goede tijd neer, maar ook zij konden Campenaerts niet van zijn troon stoten.

Sterkste start van Evenepoel
Alle ogen waren in de finale gericht op de drie laatste starters; Jonas Vingegaard, Remco Evenepoel en Tadej Pogacar. De vier tenoren zetten telkens de nieuwe snelste tijd neer aan het eerste tussenpunt, maar het was Evenepoel die de snelste was. Pogacar deed slechts drie seconden minder goed, Vingegaard en Roglic moesten iets meer terrein toegeven. Op de top van de klim was het nog steeds Evenepoel die de snelste tijd neerzette. 

Pogacar maakte het zeer spannend – foto: Cor Vos

De Belg liep verder uit op al zijn concurrenten, al bleef Pogacar op tien seconden hangen. Roglic was vervolgens de eerste renner van de vier die de streep bereikte. De Sloveen deed bijna 18 tellen beter dan Campenaerts en zette de nieuwe snelste tijd neer. Roglic had zijn tijdrit overigens goed ingedeeld, want in het laatste stuk maakte hij tijd goed ten opzichte van Vingegaard. Meer zelfs, de Deen deed drie seconden langer over de tijdrit dan Roglic.

Bijzonder spannend einde
Evenepoel zag Pogacar ook naderen aan het derde tussenpunt én kreeg heel even te maken met materiaalpech. Het probleem was razendsnel opgelost, maar het zorgde er wel voor dat we een bijzonder spannend slotstuk kregen. Even leek Pogacar de zege te gaan pakken, maar in de laatste kilometers liep Evenepoel toch weer verder uit. De Aerokogel van Schepdaal knalde zo naar zijn eerste zege in de Tour de France.

Pogacar moest uiteindelijk twaalf seconden toegeven ten opzichte van Evenepoel. Roglic eindigde als derde op 34 seconden. Vingegaard viel buiten het podium met een achterstand van 37 seconden. De renner van Visma | Lease a Bike kreeg zo een nieuwe tik in het algemeen klassement. 

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.