Tour 2024: Prijs van de Superstrijdlust gaat naar bergkoning Richard Carapaz
foto: Cor Vos (archief)
zondag 21 juli 2024 om 12:45

Tour 2024: Prijs van de Superstrijdlust gaat naar bergkoning Richard Carapaz

Richard Carapaz is door de organisatie van de Tour de France uitgeroepen tot de meest strijdlustigste renner van de voorbije drie weken. De Ecuadoraan van EF Education-EasyPost mocht één dag de gele trui dragen en ging in de slotweek – met succes – op zoek naar een ritzege en de bolletjestrui.

Bij de genomineerden zat dit jaar geen Belg of Nederlander, nadat Wout van Aert (2022) en Victor Campenaerts (2023) de bekroning in de afgelopen twee edities van de Tour mochten ontvangen.

De volgende tien renners waren wel genomineerd voor de Prijs van de Superstrijdlust: Richard Carapaz, Jai Hindley, Julien Bernard, Oier Lazkano, Matteo Vercher, Jonas Abrahamsen, Guillaume Martin, Ben Healy, Romain Grégoire en Michal Kwiatkowski.

Net als bij de vorige edities, telde de stem van het publiek even zwaar mee als de stem van een select clubje Franse juryleden, met name Thierry Gouvenou (ASO), Laurent Jalabert (RTL), Fanny Lechevestrier (Radio France), Nicolas Georgereau (RTL), Jacques Klopp (AFP) en Philippe Le Gars (L’Equipe). De publieksstem werd berekend aan de hand van een populariteitspoll op X, het voormalige Twitter.

Carapaz was in de slotweek bijzonder strijdvaardig – foto: Cor Vos

Carapaz kwam uiteindelijk als winnaar uit de bus en dat is zeker geen verrassing: de olympisch kampioen was met name in de slotweek zeer aanvalslustig en koppelde zijn aanvalsdrift bovendien ook nog eens aan resultaten. De 31-jarige coureur won vanuit een vlucht namelijk met verve de zeventiende etappe naar Superdévoluy. En daar bleef het niet bij, want hij werd ook vierde in de rit naar Isola 2000 en derde in de etappe naar de Col de la Couillole.

De winnaar van de Giro d’Italia 2019 wist de voorbije bergetappes ook meer dan genoeg punten te verzamelen in de strijd om de bolletjestrui, om zich zo tot bergkoning van de 111e Tour te kronen. Carapaz zal vandaag – zonder ongelukken – dan ook twee keer op het podium verschijnen, na de afsluitende tijdrit in Nice.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.