Tour 2024: Romain Bardet stunt met ritwinst en gele trui dankzij Frank van den Broek, Wout van Aert derde
foto: Cor Vos
zaterdag 29 juni 2024 om 17:53

Tour 2024: Romain Bardet stunt met ritwinst en gele trui dankzij Frank van den Broek, Wout van Aert derde

Romain Bardet en Frank van den Broek hebben namens dsm-firmenich PostNL voor een grote stunt gezorgd in de Italiaanse openingsrit van de Tour de France 2024. Na de 206 kilometer lange etappe van Florence naar Rimini was Bardet als eerste aan de finish, waardoor hij ook de eerste gele trui mag aantrekken. Een hoofdrol was er voor Frank van den Broek, die na een dag in de vlucht samen met Bardet het peloton verschalkte. Wout van Aert (Visma | Lease a Bike) sprintte daarachter naar de derde plaats.

De nieuwe Tourspecial van RIDE Magazine is een must-have voor echte wielerfans! Onze nieuwe 236 pagina’s dikke zomer-editie is de meest complete Tourgids van deze zomer en staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Tadej Pogacar, Remco Evenepoel, Fabio Jakobsen, Gio Lippens, Christian Prudhomme en Charlotte Kool. Verzeker je van een heerlijke sportzomer en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

Voor de start van de 111e Tour de France reisde het peloton af naar Florence, voor het eerste Italiaanse Grand Départ ooit. De ASO had een van de zwaarste openingsetappes ooit uitgetekend, met zeven beklimmingen in een rit van 206 kilometer naar Rimini. De finale begon al op 75 kilometer van de meet, met achtereenvolgens de Côte de Barbotto (5,8 km à 7,6%), Côte de San Leo (4,6 km à 7,7%) en Côte de Montemaggio (4,2 km à 6,6%) en als laatste de Côte de San Marino (7,1 km à 4,8%). Die top was 25 kilometer verwijderd van de meet, waarna een groot deel van de slotfase over vlakke wegen trok.

Na een lange neutralisatie werd om 12.45 uur de Tour op gang gezwaaid. Er was veel belangstelling voor de vlucht van de dag, waardoor de strijd lang duurde. UAE Emirates gaf niet zomaar alle aanvallers een vrijgeleide. Uiteindelijk was het na ongeveer 20 kilometer wel raak voor zeven renners, met daarbij Frank van den Broek (dsm-firmenich PostNL) als enige Nederlander. Ook Matej Mohoric (Bahrain Victorious), Valentin Madouas (Groupama-FDJ), Ion Izagirre (Cofidis), Clément Champoussin (Arkéa-B&B Hotels), Sandy Dujardin en Mattéo Vercher (TotalEnergies) sprongen mee.

Frank van den Broek kleurde de openingsrit – foto: Cor Vos

Tweetal springt naar kopgroep, Cavendish en Jakobsen in de problemen
Gianni Vermeersch kreeg de eerste chasse patate achter zijn naam, terwijl ook Uno-X Mobility de slag had gemist. De Noorse ploeg liet dat niet gebeuren en stuurde meerdere renners in de aanval. Uiteindelijk was het Jonas Abrahamsen die met Ryan Gibbons (Lidl-Trek) de oversteek wist te maken op de eerste klim van de dag. Daar ging het te hard voor Vercher, waardoor acht koplopers overbleven. Izagirre sprintte op de top naar de eerste bergpunten. Dat gebeurde vijf minuten voor het peloton.

Daar had EF Education-EasyPost het heft in handen genomen. Het tempo zorgde voor veel slachtoffers onder de sprinters, waarvan Mark Cavendish het grootste slachtoffer was. Hij leek bevangen door de hitte, zat kotsend op de fiets, had alle steun van de ploeg nodig en verloor daar al vier minuten. Dat verschil liep alleen maar op. Ook Fabio Jakobsen en Jonas Rickaert hadden het lastig, zij vielen halverwege de rit terug in de groep met Cavendish.

UAE Emirates maakte de koers hard, maar hield zich daarna afzijdig – foto: Cor Vos

Ondertussen won Abrahamsen de tweede bergsprint en ‘won’ Dujardin de tussensprint. Daar pakte Jasper Philipsen de meeste punten van de sprinters in het peloton, voor Mads Pedersen en Sam Bennett. Even later losten Dujardin en Champoussin uit de kopgroep, omdat op de Côte de Carnaio (10,5 km aan 4,6%) het tempo omhoog ging. Het peloton zat er toen maar drie minuten achter, maar liet daarna de teugels weer wat vieren. In die fase kon Wilco Kelderman terugkomen van een val, waarbij hij zijn schouder en arm raakte.

UAE Emirates opent finale op Barbotto, Van der Poel lost
De echte finale begon ongeveer 75 kilometer voor de meet, want toen volgden vier serieuze klimmetjes in een tijdsbestek van 40 kilometer. De kopgroep begon met ruim vier minuten aan die finale, terwijl de ploeg-Bettiol in het peloton het tempo bepaalde. Klassementsteams met plannen moesten iets proberen op de zware Barbotto; UAE Emirates deed dat en gooide onder meer David Gaudu, Lenny Martinez, Kévin Vauquelin, Paul Lapeira, Arnaud De Lie, Stephen Williams en Michael Matthews overboord.

Vlak voor de top ging het ook voor wereldkampioen Mathieu van der Poel te hard, iets wat hij vooral al voorspeld had. Mads Pedersen, Santiago Buitrago en Louis Meintjes kwamen ook in de problemen, maar konden op de top terugkomen. Op de San Leo werd tempo door de troepen van Vingegaard gemaakt en kwam de eerste aanval van Romain Bardet, die met hulp van een sterke Van den Broek de sprong maakte naar Madouas en Abrahamsen.

foto: Cor Vos

Van den Broek en Bardet met een serieuze aanval
Vervolgens ging het licht uit bij de moegestreden Noor en werd ook Madouas gelost door het dsm-duo Bardet en Van den Broek. In het peloton was er een demarrage van Ben Healy op de Montemaggio. Visma | Lease a Bike bepaalde het tempo, terwijl UAE Emirates zich afzijdig hield, allicht omdat Juan Ayuso zich niet okselfris voelde. Healy reed een minuut weg van het peloton en hoopte op de Côte de San Marino aansluiting te vinden bij de koplopers.

Dat lukte niet, want op de top hadden Bardet en Van den Broek hun voorsprong op Healy uitgebreid naar 1.25 minuut. Het peloton slokte de Ier snel op, omdat INEOS Grenadiers, Lidl-Trek en EF Education EasyPost plots gingen rijden. Zij zagen kansen voor hun rappe mannen, want iemand als Pedersen had de klimmetjes overleefd. Die ploegen hadden ongeveer 20 kilometer om anderhalve minuut te dichten. Ook Van Aert zette zijn ploeg op kop in het uitgedunde peloton, dat ongeveer vijftig man groot was.

Spanning om te snijden
Op 10 kilometer van de finish dook het verschil met de twee koplopers al onder de 50 seconden, maar daarna bleef het peloton wat steken op 35 tellen, vooral omdat Van den Broek over ijzersterke benen beschikte. Het was daarom alle hens aan dek voor de ploegen in het peloton, want 2 kilometer voor de meet was het gat nog altijd 15 seconden. Van den Broek dook als eerste de laatste kilometer in en knalde door, waarna in de laatste 200 meter duidelijk werd dat het peloton echt te laat kwam.

Bardet, die onlangs zijn afscheid aankondigde in juni 2025, nam daarop over en kreeg de zege cadeau van zijn Nederlandse ploeggenoot. Het peloton strandde op vijf seconden en werd aangevoerd door Van Aert, die Tadej Pogačar en Maxim Van Gils voorbleef in de sprint. Remco Evenepoel eindigde nog als achtste.

In het algemeen klassement leidt Bardet na de openingsetappe met 4 seconden voorsprong op Van den Broek en 11 seconden op Van Aert. De rest van het peloton volgt op 15 seconden. Als kers op de taart heeft Van den Broek naast de Prijs voor de Strijdlust ook de groene trui en de witte trui veroverd.

foto: Cor Vos

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.