Tour 2024: Pogacar revancheert zich met ritzege op Pla d’Adet en pakt tijd op rivaal Vingegaard
foto: Cor Vos
zaterdag 13 juli 2024 om 17:29

Tour 2024: Pogacar revancheert zich met ritzege op Pla d’Adet en pakt tijd op rivaal Vingegaard

Tadej Pogacar heeft de eerste Pyreneeën-rit van deze Tour de France op zijn naam geschreven. De Sloveen, die drie dagen geleden nog een mentale tik moest incasseren, reed op Pla d’Adet weg bij zijn grote concurrent Jonas Vingegaard.

De nieuwe Tourspecial van RIDE Magazine is een must-have voor echte wielerfans! Onze nieuwe 236 pagina’s dikke zomer-editie is de meest complete Tourgids van deze zomer en staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Tadej Pogacar, Remco Evenepoel, Fabio Jakobsen, Gio Lippens, Christian Prudhomme en Charlotte Kool. Verzeker je van een heerlijke sportzomer en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

Het was even wachten, maar deze zaterdag ging de Tour de France het hooggebergte weer in. Na een vlakke aanloopfase van zo’n zeventig kilometer kregen de coureurs de Col du Tourmalet (19 km à 7,4%) en de Hourquette d’Ancizan (8,2 km à 5,1%) voor de kiezen, alvorens de slotklim naar Pla d’Adet (10,6 km aan 7,9%) nog lag te wachten. Een dag voor de klimmers!

Mathieu van der Poel roert zich
Maar door het vlakke begin zagen we eerst enkele hardrijders het proberen. Victor Campenaerts viel vanuit het vertrek aan en kreeg meteen Mathieu van der Poel in zijn wiel. Ook de rest van het peloton reageerde direct, waardoor de Belg en de Nederlander geen gat wisten te slaan. Het duurde een tijdje voordat er wel een kopgroep kwam. Een groepje met opnieuw Campenaerts, de zeer actieve Frank van den Broek en David Gaudu pakte wel wat voorsprong, maar ook deze vluchtpoging werd teniet gedaan.

Ook Teunissen probeerde het een paar keer – foto: Cor Vos

Er volgden nog verschillende aanvallen, maar pas toen Mathieu van der Poel zich er weer mee bemoeide was het raak. De wereldkampioen reed weg met Arnaud De Lie, Cedric Beullens (beiden Lotto Dstny) en Bryan Coquard (Cofidis). Zij kregen later het gezelschap van nog eens vier renners: Oier Lazkano (Movistar), Kévin Vauquelin, Raúl García Pierna (beiden Arkéa-B&B Hotels) en Magnus Cort (EF Education-EasyPost).

Kopgroep groeit
De acht bereikten samen de voet van de Col du Tourmalet, maar ondertussen was er wel een tweede groep op komst. Daarin onder meer Jasper Philipsen en Biniam Girmay, die bij de tussensprint nog streden om punten voor de groene trui. Girmay was daarin net wat sneller en liep zo nog wat verder uit in het nevenklassement. Terwijl de twee sprintbommen zich nadien weer lieten uitzakken, maakte een deel van de andere tegenaanvallers bergop de aansluiting bij Van der Poel en co.

Mathieu van der Poel in de aanval – foto: Cor Vos

Omdat enkele leden van de oorspronkelijke kopgroep moesten passen, onder wie De Lie, kregen we achttien man voorop. Naast Lazkano, Vauquelin, Pierna, Cort en Van der Poel waren dat: Fabien Grellier (TotalEnergies), Alexey Lutsenko (Astana Qazaqstan), Louis Meintjes (Intermarché-Wanty), Simon Geschke (Cofidis), Victor Campenaerts (Lotto Dstny), Ben Healy, Rui Costa, Sean Quinn (EF Education-EasyPost), David Gaudu (Groupama FDJ), Marco Haller (Red Bull-BORA-hansgrohe), Bruno Armirail (Decathlon AG2R), Michal Kwiatkowski (INEOS Grenadiers) en Christopher Juul-Jensen (Jayco AlUla).

Col du Tourmalet en Hourquette d’Ancizan
Op de Tourmalet dunde de kopgroep al snel weer uit, vooral door het werk van Sean Quinn. Mathieu van der Poel kwam niet in de problemen. Hij kwam bij het eerste plukje renners boven, net achter Oier Lazkano. De Spanjaard was net voor de top gedemarreerd en pakte zo de Souvenir Jacques Goddet mee. In het peloton controleerde UAE Emirates met eerst Tim Wellens en vervolgens Nils Politt. Zij zorgden er voor dat het verschil met de vluchters, dat even was opgelopen tot vier minuten, bergop weer terug werd gebracht tot drieënhalve minuut.

Aan de voet van de Hourquette d’Ancizan (8,2 km à 5,1%) hadden de tien overgebleven koplopers nog drie minuten op het peloton. Na twee kilometer klimmen moest Van der Poel zijn medevluchters laten gaan. Hij was niet de enige die eraf ging. Op de top hadden we vooraan nog vijf renners: Healy, Meintjes, Kwiatkowski, Lazkano en Gaudu. Laatstgenoemde kwam als eerste boven, voor Lazkano. In het peloton had Marc Soler het grootste deel van de beklimming voor zijn rekening genomen. De Spanjaard gaf aardig gas, want het verschil met de vluchters was teruggelopen tot slechts iets meer dan een minuut.

Healy houdt lang stand op Pla d’Adet
Bij het opdraaien van Pla d’Adet, de slotklim, was de voorsprong weer een beetje opgelopen. Dat leek verre van genoeg om te strijden voor de dagzege, maar toch vlogen Gaudu en Healy er meteen in. Het was de Ier die over de beste benen bleek te beschikken. Hij ging al snel solo en hield het gat met de favorietengroep lang stabiel. Nochtans lag het tempo daar ook zeer hoog door de troepen van UAE Emirates. Eerst reed Soler op kop, daarna Sivakov en vervolgens Almeida, de nummer vier van het klassement. Voor Wilco Kelderman ging het op dit moment al te snel.

Op 7,5 kilometer van de top kwam er een aanval vanuit de favorietengroep. Het was Adam Yates, de nummer zeven van het klassement én ploeggenoot van geletruidrager Tadej Pogacar, die wegsprong. Matteo Jorgenson van Visma | Lease a Bike begon vervolgens te controleren. Toch kon Yates een halve minuut wegrijden bij de groep Pogacar-Vingegaard-Evenepoel. Hij was bijna bij Healy, toen Pogacar op vijf kilometer van de top de aanval koos. De geletruidrager sloeg meteen een gat met Vingegaard en Pogacar, waarna Yates hem opwachtte.

Pogacar gaat alleen
Yates zette zich op kop voor Pogacar. Het duo van UAE Emirates ging op en over Healy, net als Vingegaard en Evenepoel even later deden. Het verschil tussen de twee tweetallen bleef beperkt, maar op vier kilometer van de top ging Pogacar zelf. Nu begon de Sloveen voorzichtig wat verder uit te lopen op Vingegaard. Op drie kilometer van de top had hij tien seconden op de Deen, richting de slotkilometer liep het verschil op tot meer dan twintig tellen.

In de slotkilometer viel Pogacar niet stil. Sterker nog, hij liep nog wat verder uit. Uiteindelijk moest Vingegaard 39 seconden toegeven. Remco Evenepoel, de nummer drie van de rituitslag, kwam binnen op op een minuut en tien seconden.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.