Tour 2024: Victor Campenaerts is medevluchters Vercher en Kwiatkowski de baas in Barcelonnette
foto: Cor Vos
donderdag 18 juli 2024 om 17:26

Tour 2024: Victor Campenaerts is medevluchters Vercher en Kwiatkowski de baas in Barcelonnette

Victor Campenaerts heeft de achttiende etappe van de Tour de France op zijn naam geschreven. De Belg van Lotto Dstny klopte in Barcelonnette zijn medevluchters Mattéo Vercher en Michal Kwiatkowski. Bart Lemmen eindigde na een beresterke koers als zesde.

De achttiende etappe van de Tour de France bracht de renners van Gap naar Barcelonnette. De rit was 179,5 kilometer lang en bevatte zes beklimmingen, in verschillende soorten en maten. De Côte de Demoiselles Coiffées (6,4 km à 3,8%) was de laatste gecategoriseerde helling. Op de top was het nog veertig kilometer tot de finish. De finale kende nog een klein klimmetje, maar ging voornamelijk vals plat omhoog.

Grote kopgroep
Zoals verwacht, wilden veel renners in de vlucht van de dag zitten. Onder meer wereldkampioen Mathieu van der Poel was zeer actief. Een paar keer sloegen enkele renners een gaatje, maar aan de voet van de eerste beklimming van de dag, de Col du Festre (4 km à 6.5%), zat alles nog op een zakdoek. Wel had een grote groep met onder meer Wout van Aert, Bart Lemmen en Frank van den Broek – géén Van der Poel dit keer – een klein gaatje. Achteraan stond de deur ondertussen wijd open.

Van der Poel was actief in de beginfase – foto: Cor Vos

Nadat nog enkele renners hadden weten over te steken, viel het stil in het peloton. Zo werd het aanvankelijk zo kleine gaatje plots een stuk groter. Voordat de top van de Col du Festre bereikt was, hadden we daardoor een definitieve kopgroep van maar liefst 34 renners. Daarbij voor de Lage Landen (naast de genoemde namen) ook Wout Poels, Steff Cras en Victor Campenaerts.

Verder zaten onder anderen Geraint Thomas, Jai Hindley, Oier Lazkano, Michael Matthews, Ben Healy en Richard Carapaz mee. In de afdaling konden Valentin Madouas en Dorian Godon op de valreep ook nog aansluiten, terwijl Oscar Onley de omgekeerde weg bewandelde: de Brit van dsm-firmenich PostNL viel na een lekke band terug in het peloton.

Wout van Aert in de kopgroep – foto: Cor Vos

Voorsprong groeit
De overgebleven aanvallers liepen langzaam maar zeker verder uit. Ze kregen meer dan zeven minuten van het peloton, waar UAE Emirates het tempo bepaalde. Vooral de eerder nog geloste Tim Wellens reed kilometerslang op kop. Dat was niet met het doel om de kopgroep nog terug te halen, en dus was al snel duidelijk dat de avonturiers zouden strijden om de dagzege.

Aan de voet van de Côte à Saint-Apollinaire (7,9 km à 5,2%) was de kopgroep nog compleet, maar dat zou niet lang meer duren. Op de eerste stroken van deze voorlaatste helling ging het meteen los. Na een speldenprikje van Krists Neilands (Israel-Premier Tech), gooide Healy de knuppel in het hoenderhok. Onder meer Lemmen en Van den Broek reageerden, maar ook de rest kon terugkeren. Op de niet al te steile helling bleek het vervolgens lastig wegkomen.

Lemmen maakt indruk
Healy ging daarna nog een keer en weer zat Lemmen meteen op het wiel. De Nederlander nam niet over, want hij had Van Aert nog achter zich. Het duo werd zodoende weer opgeslokt. Lemmen neutraliseerde vervolgens ook aanvallen van renners als Hindley, Matthews en Tobias Halland Johanessen. Ondertussen kwamen meerdere renners in de problemen, onder wie Thomas, Van den Broek en de eerder nog zo bedrijvige Healy. Velen van hen konden net voor de top echter weer terugkeren.

Lemmen reageert op een aanval van Sean Quinn – foto: Cor Vos

Daarbij ook Thomas, die in de tussenfase richting de Côte de Demoiselles Coiffées zelfs in de aanval ging, samen met Alex Aranburu. Vervolgens sloot nog een tros renners aan met alweer… Bart Lemmen. De onvermoeibare coureur van Visma | Lease a Bike bleef daarna indruk maken, ook toen alles weer bij elkaar kwam. Hij zat keer op keer mee als er een demarrage was. Pas toen Michał Kwiatkowski net voor de top ging, had Lemmen even geen antwoord.

Campenaerts doet het!
Kwiatkowski kreeg na enkele solo-kilometers het gezelschap van Campenaerts en Mattéo Vercher. Ook Tobias Halland Johannessen was op komst, maar de Noor van Uno-X Mobility schoof in een afdaling onderuit. Hij zakte terug in de derde groep met onder meer Van Aert. Daarvoor zat nog een tweede groepje, met Neilands, Hindley, Lazkano, Toms Skujiņš en… Bart Lemmen. De vijf kregen Campenaerts, Kwiatkowski en Vercher in het zicht, maar de drie begonnen nadien toch weer uit te lopen. Lemmen en co hadden op tien kilometer van de streep 45 seconden achterstand, de groep met Van Aert reed daar wel een halve minuut achter.

De drie koplopers – foto: Cor Vos

Dat bleek teveel om nog terug te keren. Het zou in Barcelonnette een strijd worden tussen Kwiatkowski, Campenaerts en Vercher. Laatstgenoemde probeerde het met een late uitval in de laatste kilometer. Kwiatkowski dichtte de bres, waarna het sprinten geblazen was. Kwiatkowski moest deze vanuit de eerste positie aangaan. Voordat de Pool aan kon gaan, kwam Campenaerts van achteruit. De Belg had veel meer snelheid dan zijn tegenstanders en kwam met ruim verschil als eerste over de streep. Vercher werd tweede, Kwiatkowski derde.

Lemmen zesde
Op 22 seconden achterstand kwam het tweede groepje binnen. De sprint werd daar gewonnen door Skujiņš, voor Lazkano en Lemmen. Laatstgenoemde werd dus zesde. Van Aert strandde vijftien seconden later op de negende plaats.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.