dinsdag 9 juli 2024 om 12:00

Tour 2024: Voorbeschouwing etappe 10 naar Saint-Amand-Montrond – Nerveuze sprintrit op komst?

Wie enkel het profiel van de tiende rit van deze Tour de France erbij pakt, ziet wellicht een tweede verkapte rustdag. De rit van Orléans naar Saint-Amand-Montrond telt 187 kilometer en geen enkele geclassificeerde beklimming. Toch mag deze etappe niet worden onderschat. Als je goed luistert, hoor je zachtjes het waarschuwende geluid van een waaieralarm. WielerFlits blikt vooruit op de rit van dinsdag!

[unibet id=”1021154434″ link=”https://rebrand.ly/unibet-tdf24-etappe10-widget” title=”Wie wint de Touretappe van dinsdag?”]

Parcours

De startlocatie van dag tien is er één met een rijke historie. Het is de stad waar Jeanne d’Arc zich tot een nationale heldin wist te kronen. Het 17-jarige meisje, dat door visioenen werd geleid, wist in 1429 het door de Engelsen bezette Orleáns samen met haar leger te bevrijden. Het zou een cruciale overwinning blijken in de Honderdjarige Oorlog tussen de Engelsen en de Fransen.

De Maagd van Orléans leidde de Fransen aanvankelijk naar enkele successen, maar zag het tij naarmate de tijd verstreek keren. Ze werd gevangengenomen door de vijand en veroordeeld tot de brandstapel in Rouen. Een kwart eeuw later verklaarde paus Calixtus III haar onschuldig. In 1920 werd Jeanne d’Arc heilig verklaard. Hedendaags herdenkt Orléans deze nationale heldin met beelden, monumenten en festiviteiten.

De Tour de France deed de startlocatie van de tiende rit al zeven keer eerder aan, terwijl de finishplek pas drie keer eerder diende als vertrek- of eindpunt. Saint-Amand-Montrond heeft met haar 9.500 inwoners niet zo’n beladen historie, maar bracht in 1992 wel één van de meest succesvolle renners in de recente geschiedenis van het wielrennen voort. Julian Alaphilippe werd 31 jaar geleden geboren in de gemeente in het zuiden van het departement Cher.

De meest memorabele rit naar Saint-Amand-Montrond was in 2013. Tijdens de dertiende etappe van die editie reden de renners een rit, die sterk lijkt op het uitgetekende parcours van de komende editie. Een massasprint leek in de maak, totdat de wind op kwam zetten. Chris Froome, de drager van het geel, liet een gaatje, waardoor een groep kon wegrijden. Naaste belagers als Bauke Mollema en Alberto Contador profiteerden en pakten een minuut. Mark Cavendish was ook weggeglipt en sprintte die dag naar de zege.

Op 9 juli lijkt enkel de wind dus roet in het eten te kunnen gooien van de sprinters. De rit van 187 kilometer is nagenoeg volledig vlak. De etappe is tevens het keerpunt in de Tour, aangezien we voor het eerst in zuidwaartse richting koersen. Parijs verdwijnt langzaam uit beeld en zullen we deze Tour ook niet meer terugzien. Dag 21 wordt verreden van Monaco naar Nice.

Over de tiende rit van deze Tour de France: met nog zo’n 60 kilometer te gaan, draait de route naar het zuidoosten en komen de renners in open terrein terecht. Daar is het oppassen voor de waaiers. Mochten de sprintploegen het bij elkaar weten te houden, dan gaan we ‘gewoon’ sprinten in Saint-Amand-Montrond.

Wat betreft de finale zijn de laatste ± 700 meter in rechte lijn. De organisatie had kunnen kiezen voor een finale op een finishstraat van drie kilometer lang, maar er is gekozen voor een links-rechts-links-combinatie op ruim een kilometer van de finish. Daarmee wordt het peloton van de hoofdweg afgeleid en meer op een lint getrokken, wat (hopelijk) de veiligheid van de finale ten goede komt.

Dinsdag 9 juli, Etappe 10: Orléans – Saint-Amand-Montrond (187 km)
Start: 13.05 uur
Finish: tussen 17.20 en 17.50 uur


Favorieten

De wielerfans die al wat langer naar de Ronde van Frankrijk kijken, veren op bij het noemen van de plaatsnaam Saint-Amand-Montrond. Niet alleen omdat het de geboorteplaats is van Julian Alaphilippe, maar vooral omdat de gemeente in het zuiden van het departement Cher onlosmakelijk verbonden is met een spectaculaire waaieretappe. In de Tour de France van 2013 werd het peloton aan bonken gereden, na een fascinerende strijd tussen mens en natuur. De rit, die werd gewonnen door Mark Cavendish, staat nog altijd op ons netvlies gebrand.

De verwachtingen zijn, elf jaar na dato, dan ook hooggespannen. Het is altijd afwachten of er dinsdag weer genoeg wind staat om het peloton te doen breken, maar de renners zullen de hele dag – nerveus als ze zijn – van voren willen koersen. Voor de klassementsrenners en coureurs met ambities voor de ritzege, is het zaak om niet te verslappen en attent te zijn, op het moment dat het peloton scheurt door het spel met de wind.

Dylan Groenewegen – foto: Cor Vos

Gezien de laatste weersvoorspellingen lijkt het uitgesloten dat we met een beperkte groep naar de streep zullen rijden. Een sprint ligt in de lijn der verwachting, al is niets zo veranderlijk als het weer. Dylan Groenewegen heeft in het verleden al aangetoond dat hij zich uitstekend kan handhaven in (eventueel) waaiergeweld, en in deze Tour hebben we al gezien dat het met zijn sprint wel snor zit. De Nederlandse kampioen lijkt na enkele ‘mindere’ jaren weer zijn topsnelheid te hebben gevonden, wat in de eerste Tourweek al resulteerde in ritwinst in Dijon. Nu de druk van de ketel is, volgen er wellicht meer overwinningen voor de sprinttroef van Jayco AlUla.

Waar Groenewegen al succesvol was in deze Tour, blijft Jasper Philipsen tegen zijn eerste zege aanhikken. De man die vorig jaar nog zo dominant was in de Toursprints, kon in de eerste vier spurts zijn handen nog niet in de lucht steken. Philipsen kreeg na zijn veelbesproken manoeuvre en declassering in Dijon enorm veel kritiek over zich heen. De renner van Alpecin-Deceunink voelt zich geviseerd, zo liet hij optekenen in zijn column in Het Belang van Limburg. “Ik zal me meer bewust moeten worden van mijn bewegingen tijdens zo’n eindsprint”, was zijn voornaamste conclusie.

“Ik heb op geen enkel moment de intentie gehad om een collega in gevaar te brengen. Vandaar dat die beslissingen zo hard binnenkwamen bij mij”, vertelt Philipsen. “Na wat er donderdag gebeurd is, voel ik me wel geviseerd. In het verleden zijn er namelijk al veel ergere dingen gebeurd. Ik weet dat ik bij de komende sprintkansen niet zou mogen verkrampen, maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Tot dusver spurtte ik puur op instinct. Ik vrees dat zoiets moeilijker wordt en dat ik me meer bewust zal moeten worden van mijn bewegingen tijdens zo’n eindsprint.”

Jasper Philipsen – foto: Cor Vos

Philipsen zit dus met de nodige kopzorgen na zijn akkefietje met Wout van Aert in Dijon, hoe anders is dat voor Biniam Girmay. De Eritreeër fietst op een groene wolk (verwijzend naar zijn leidende positie in het sprintklassement) na zijn zeges in Turijn en Colombey-les-Deux-Eglises. Bij de eerste de beste sprintgelegenheid in deze Tour schoot Girmay meteen raak en werd zo de allereerste zwarte wielrenner met een Tourritzege achter zijn naam. De Tour van Girmay en Intermarché-Wanty is al meer dan geslaagd, maar ze willen meer. Is het in Saint-Amand Montrond opnieuw prijs?

Derde, vierde, vijfde, derde… Arnaud De Lie was de voorbije sprintritten een vaste waarde in de top-5, maar de Belgische kampioen zal toch ook graag eens als eerste over de streep willen komen. Op pure snelheid moet de renner van Lotto Dstny het afleggen tegen snelheidsduivels als Groenewegen en Philipsen. Maar in de tweede week van een Tour de France begint ook de vermoeidheid door te wegen en kan frisheid wel eens de doorslag geven. En dat niet alleen: mocht de rit toch uitdraaien op een waar waaierspektakel, is een costaud als De Lie zeker in het voordeel.

Biniam Girmay – foto: Cor Vos

Wie ook baat heeft bij een wat zwaardere koers, is Wout van Aert. De Belg beschikt niet over de intrinsieke snelheid om de pure sprinters over zijn knie te leggen. Hij heeft er bovendien een broertje dood aan om (onnodige) risico’s te nemen in een massasprint, maar mocht hij in de laatste honderden meters de ruimte krijgen om zijn ding te doen… Dan houden we maar beter rekening met de renner van Visma | Lease a Bike. Van Aert zal als Flandrien dromen van een dag vol waaiers, in de hoop dat de snelheid bij de pure sprinters is afgebot, tegen de tijd dat de eerste renners Saint-Amand-Montrond bereiken. Voelt hij zich inmiddels weer goed genoeg om mee te doen in het sprintgeweld?

Mark Cavendish weet als geen ander hoe het voelt om als eerste Saint-Amand-Montrond te bereiken. Het was namelijk de Brit die elf jaar geleden, in de Tour van 2013, de spectaculaire waaierrit naar zijn hand wist te zetten. Cavendish was toen 28, inmiddels heeft hij de gezegende leeftijd bereikt van 39. Dat is voor wielerbegrippen oud, maar Cavendish is zeker nog niet versleten. Dat liet hij in de eerste Tourweek zien met zijn historische 35ste etappezege in Saint-Vulbas. Weet hij zijn record nog wat scherper te stellen in een plek waar hij zulke mooie herinneringen aan heeft?

Wout van Aert feliciteert Mark Cavendish met diens ritzege – foto: Cor Vos

Iemand die er in 2013 ook al bij was in de waaieretappe naar Saint-Amand-Montrond: Alexander Kristoff. De Noor kon die dag niet meesprinten om de overwinning. Zien we hem dinsdag wel in de spits van de koers? De inmiddels 37-jarige renner van Uno-X Mobility liet zich in de voorbije sprints al opmerken. Kristoff was al derde in Saint-Vulbas, achter Cavendish en Philipsen, en achtste in Dijon. Misschien vallen alle puzzelstukjes na de eerste rustdag wel in elkaar voor de machtssprinter, die vier jaar geleden voor het laatst een Tourrit wist te winnen.

Wie ook al een tijdje droog staat in de Ronde van Frankrijk, is Fernando Gaviria. De Colombiaan was bij zijn eerste Tourdeelname in 2018 meteen twee keer succesvol, maar schitterde in de daaropvolgende seizoenen door afwezigheid. Dit jaar is Gaviria weer terug in de Tour en de sprinter van Movistar doet het meer dan behoorlijk. Wat heet, Gaviria was al tweede in Turijn en derde (na de declassering van Philipsen) in Dijon. Is het in Saint-Amand-Montrond ‘drie keer scheepsrecht’?

Fabio Jakobsen – foto: Cor Vos

Daarbovenop zijn er nog heel wat renners die in een sprint kansrijk zijn voor de overwinning, al moet dan wel alles meezitten. Dan denken we allereerst aan Phil Bauhaus (Bahrain Victorious) en Fabio Jakobsen (dsm-firmenich PostNL). Bauhaus zit er telkens goed bij in de sprints. De Duitser was in de eerste week al vierde en zesde – maar is nog op zoek naar die ene uitschieter.

Dit is ook het geval voor Jakobsen, na een zevende plek in Turijn en een vijfde stek in Saint-Vulbas. De Nederlander leek zich na zijn sprint in Saint-Vulbas echter al een beetje te berusten in zijn lot. “Goh, ik heb niet echt meer een topsprint”, begon een uitpuffende Jakobsen. “Ik moet zoveel geven om bij de eerste tien te zitten, dat ik me niet echt meer kan lanceren. Dat is het hele jaar al een beetje zo. Ik ben er wel dichterbij denk ik, want dit is natuurlijk de Tour, maar daar moet ik wel aan werken. Want ik ben eigenlijk alleen maar mee aan het sturen en een paar trappen aan het doen…”

Verder houden we – al is het misschien maar voor een ereplaats – rekening met Gerben Thijssen (Intermarché-Wanty), Pascal Ackermann (Israel-Premier Tech), Arnaud Démare (Arkéa-B&B Hotels), Bryan Coquard (Cofidis), Sam Bennett (Decathlon AG2R), Marijn van den Berg (EF Education-EasyPost) en Danny van Poppel (BORA-hansgrohe).


Favorieten volgens WielerFlits
**** Jasper Philipsen
*** Dylan Groenewegen, Biniam Girmay
** Arnaud De Lie, Mark Cavendish, Fernando Gaviria
* Wout van Aert, Alexander Kristoff, Phil Bauhaus, Fabio Jakobsen

[unibet id=”1021154434″ link=”https://rebrand.ly/unibet-tdf24-etappe10-widget” title=”Wie wint de Touretappe van dinsdag?”]

Weer en TV

In de omgeving van Orléans en Saint-Amand-Montrond is het veelal bewolkt, maar blijft het verder droog. De temperaturen lopen in de middaguren op richting de dertig graden. En de wind? In de middaguren staat er een matige wind uit het westen/zuidwesten, aan een kracht van drie op de schaal van Beaufort. Is het genoeg om het peloton te doen breken?

De tiende etappe van de 111e Tour de France is van start tot finish live te zien bij Eurosport, HBO Max en Discovery+. Sporza en de NOS schakelen iets later in. Voor de exacte uitzendtijden kun je altijd terecht in onze tv-gids Wielrennen op TV.


WielerFlits komt tijdens de Tour de France dagelijks met een voorbeschouwing op de 21 etappes. In die vooruitblik wordt het parcours extra geduid en wijzen we, zoals jullie van ons gewend zijn, tien favorieten voor de dagzege aan.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.