Tour 2024: Voorbeschouwing etappe 10 naar Saint-Amand-Montrond
foto: Cor Vos
woensdag 1 mei 2024 om 08:00

Tour 2024: Voorbeschouwing etappe 10 naar Saint-Amand-Montrond

Wie enkel het profiel van de tiende rit van deze Tour de France erbij pakt, zal denken dat de organisatie een tweede verkapte rustdag direct na de eerste heeft geplakt. De rit van Orléans naar Saint-Amand-Montrond telt 187 kilometer en geen enkele geclassificeerde beklimming. Toch mag deze etappe niet worden onderschat. Als je goed luistert, hoor je zachtjes het waarschuwende geluid van een waaieralarm.

De nieuwe Tourspecial van RIDE Magazine is een must-have voor echte wielerfans! Onze nieuwe 236 pagina’s dikke zomer-editie is de meest complete Tourgids van deze zomer en staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Tadej Pogacar, Remco Evenepoel, Fabio Jakobsen, Gio Lippens, Christian Prudhomme en Charlotte Kool. Verzeker je van een heerlijke sportzomer en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

Parcours

De startlocatie van dag tien is er één met een rijke historie. Het is de stad waar Jeanne d’Arc zich tot een nationale heldin wist te kronen. Het 17-jarige meisje, dat door visioenen werd geleid, wist in 1429 het door de Engelsen bezette Orleáns samen met haar leger te bevrijden. Het zou een cruciale overwinning blijken in de Honderdjarige Oorlog tussen de Engelsen en de Fransen.

De Maagd van Orléans leidde de Fransen aanvankelijk naar enkele successen, maar zag het tij naarmate de tijd verstreek keren. Ze werd gevangengenomen door de vijand en veroordeeld tot de brandstapel in Rouen. Een kwart eeuw later verklaarde paus Calixtus III haar onschuldig. In 1920 werd Jeanne d’Arc heilig verklaard. Hedendaags herdenkt Orléans deze nationale heldin met beelden, monumenten en festiviteiten.

De Tour de France deed de startlocatie van de tiende rit al zeven keer eerder aan, terwijl de stad van de finish pas drie keer eerder diende als vertrek- of eindpunt. Saint-Amand-Montrond heeft met haar 9.500 inwoners niet zo’n beladen historie, maar bracht in 1992 wel één van de meest succesvolle renners in de recente geschiedenis van het wielrennen voort. Julian Alaphilippe werd 31 jaar geleden geboren in de gemeente in het zuiden van het departement Cher.

De meest memorabele rit naar Saint-Amand-Montrond was in 2013. Tijdens de dertiende etappe van die editie reden de renners een rit, die sterk lijkt op het uitgetekende parcours van de komende editie. Een massasprint leek in de maak, totdat de wind op kwam zetten. Chris Froome, de drager van het geel, liet een gaatje, waardoor een groep kon wegrijden. Naaste belagers als Bauke Mollema en Alberto Contador profiteerden en pakten een minuut. Mark Cavendish was ook weggeglipt en sprintte die dag naar de zege.

Op 9 juli lijkt enkel de wind dus roet in het eten te kunnen gooien van de sprinters. De rit van 187 kilometer is nagenoeg volledig vlak. De etappe is tevens het keerpunt in de Tour, aangezien we voor het eerst in zuidwaartse richting koersen. Parijs verdwijnt langzaam uit beeld en zullen we deze Tour ook niet meer terugzien. Dag 21 wordt verreden van Monaco naar Nice.

Cavendish won in 2013 in Saint-Amand-Montrond – foto: Cor Vos

Over rit tien: met nog zo’n 60 kilometer te gaan, draait de route naar het zuidoosten en komen de renners in open terrein terecht. Daar is het oppassen voor de waaiers. Mochten de sprintploegen het bij elkaar weten te houden, dan gaan we ‘gewoon’ sprinten in Saint-Amand-Montrond.

Dinsdag 9 juli, Etappe 10: Orléans > Saint-Amand-Montrond (187 kilometer)
Start: 13.05 uur
Finish: tussen 17.20 en 17.50 uur

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.