Tour 2024: Voorbeschouwing etappe 11 naar Le Lioran
foto: Cor Vos
woensdag 1 mei 2024 om 08:00

Tour 2024: Voorbeschouwing etappe 11 naar Le Lioran

De renners begeven zich langzamerhand weer richting het zuiden en vinden op dag elf van de Tour de France het Centraal Massief op hun pad. In een rit van Éveaux-les-Bains naar Le Lioran legt het peloton 211 kilometer af. Het venijn zit hem in de staart, aangezien in de laatste vijftig kilometer vier korte, steile beklimmingen de finale vormen.

De nieuwe Tourspecial van RIDE Magazine is een must-have voor echte wielerfans! Onze nieuwe 236 pagina’s dikke zomer-editie is de meest complete Tourgids van deze zomer en staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Tadej Pogacar, Remco Evenepoel, Fabio Jakobsen, Gio Lippens, Christian Prudhomme en Charlotte Kool. Verzeker je van een heerlijke sportzomer en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

Parcours

Het startschot klinkt op 10 juli in het departement Creuse. De plaats Évaux-les-Bains vormt met haar 1400 inwoners het decor van de start. Het is er goed toeven, zoals het tweede deel van de naam wellicht al verklapt. De plek staat bekend om de thermale baden, die stammen uit de tijd van de Romeinen. Lekker baden? Check. De Tour? Minder bekend. Het is pas de tweede keer dat het departement Creuse een start- of finish voor de grote ronde organiseert. In 2004 kreeg Guéret de eer van de aankomst.

Twintig jaar later vertrekken de renners dus voor het eerst vanuit Creuse. Vier beklimmingen en 211 kilometer later komen zij over de streep in Le Lioran. Het ski resort ligt aan de voet van de Plomb du Cantal, de op één na hoogste berg van het Centraal Massief. De laatste keer dat de Tour hier finishte, was het Greg Van Avermaet die een dubbelslag sloeg. Vanuit de vlucht wist de Belg de ritzege en het geel te pakken.

Er zijn veel overeenkomsten tussen die etappe in 2016 en de elfde rit van de Tour in 2024. Net als acht jaar geleden begint de etappe met een relatief vlakke aanloop. Hier heeft de kopgroep de tijd om hun voorsprong op te bouwen. Pas na 150 kilometer koers begint de weg echt omhoog te lopen. Wat volgt is – net als in 2016 – een snelle opeenvolging van de vier beklimmingen van de dag.

Hier gaat het om de Col de Néronne (3,8 km à 9,1%), Puy Mary Pas de Peyrol (5,4 km à 8,1%), Col du Perthus (4,4 km à 7,9%) en de Col de Font de Cère (3,3 km à 5,8%). Hoewel de lengte van de klim in geen van de gevallen écht angstaanjagend is, zorgen de steile stroken – soms aan maximaal 12% – voor het nodige spektakel. Na de top van de Col de Font de Cère is het nog 2,5 kilometer tot de meet. Het grootste deel gaat in dalende lijn, maar de laatste paar honderd meter lopen nog aan 6% omhoog.

In totaal staan er in deze bergrit 4.200 hoogtemeters op het programma. In de laatste vijftig kilometer is het enkel klimmen en dalen geblazen. Avonturiers met klimmersbenen zien hier een uitgelezen kans om een rit op hun naam te schrijven, maar de klassementsmannen zullen scherp moeten blijven. Eén venijnige versnelling kan je hier cruciale tijd kosten.

Woensdag 10 juli, Etappe 11: Éveaux-les-Bains – Le Lioran (211 kilometer)
Start: 11.20 uur
Finish: tussen 16.50 en 17.35 uur

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.