Tour 2024: Voorbeschouwing etappe 12 naar Villeneuve-sur-Lot – Sprinters moeten er voor werken
foto: Cor Vos
donderdag 11 juli 2024 om 13:05

Tour 2024: Voorbeschouwing etappe 12 naar Villeneuve-sur-Lot – Sprinters moeten er voor werken

De twaalfde rit van de Tour de France is precies het tegenovergestelde van de dag ervoor. Waar in rit elf de finale juist bol stond van het klimwerk, begint de rit van Aurillac naar Villeneuve-sur-Lot juist met enkele passages bergop. Na 204 kilometer is het maar de vraag of alle sprinters er nog bij zijn, al zijn na negentig kilometer de meeste obstakels overwonnen. Het restant van de etappe is zeker niet vlak, maar een stuk beter te doen.

Een must have voor alle wielerfans! Met de Black Friday deal van RIDE Magazine haal je het ideale cadeautje voor de feestdagen in huis. Voor slechts € 13,95 ontvang je de najaars- en de winter-editie in jouw brievenbus. Dat betekent meer dan 300 pagina’s aan schitterende wielerverhalen. Wacht niet te lang, want OP=OP. Bestel nu jouw magazines en verzeker je van uren leesplezier.

Parcours

Aurillac vormt op dag twaalf de startlocatie van die dag. In de stad aan de Jordanne hoeven de renners in ieder geval niet te vrezen voor het weer. De plaats in departement Cantal is namelijk voorbereid op zowel de felle zon als hevige regenval. Aurillac is dé hoofdstad van de paraplu-industrie. Tijdens de Industriële Revolutie wisten ondernemers hier de makers in Parijs af te troeven. Tot op de dag van vandaag worden hier meer dan de helft van de paraplu’s in Frankrijk gemaakt.

Vanuit de stad der paraplu’s koersen de renners richting Villeneuve-sur-Lot. Daar is het echter niet wielrennen, maar een andere sport die het meest populair is: rugby. De lokale club Léopards d’Aquitaine is in de rugby league, niet te verwarren met rugby union, al negen keer Frans kampioen. Toch werd de plaats al drie keer opgenomen in de Tour. De laatste keer was het Erik Dekker die in 2000 hier de handen in de lucht mocht steken.

Hoewel de rit als ‘vlak’ is bestempeld door de ASO, lijken de sprinters het zwaar te gaan krijgen in de eerste negentig kilometer van de koers. De Côte de Saint-Mamet-la-Selvetat (3,6 km à 3,9%) vormt al heel snel het eerste obstakel, waarna een glooiende sectie en een afdaling van tien kilometer de renners naar de Côte de Saint-Médard-de-Presque (4,2 km à 5,3%) brengt.

Voor de sprinters is het dan nog even op de tanden bijten. De glooiende wegen brengen namelijk ook nog de Côte de Rocamadour (2,1 km à 5,5%) en de Côte de Couzou (1,7 km à 6,3%) op hun pad. Daarna kunnen zij enigszins opgelucht ademhalen. Het parcours is in het restant van de etappe niet geheel vlak, maar de lastigste hellingen zijn dan wel achter de rug.

Relatief vlakke wegen brengen de renners richting de finale, waar een sprint zeker niet uitgesloten is. In de finale zit wel nog een gevaarlijke hobbel van zo’n twee kilometer aan 3%. Daarna volgt een korte afdaling richting de laatste vijf vlakke kilometers. Weet een vluchter uit de handen van het peloton te blijven? In 1996 en in 2000 lukte dat in Villeneuve-sur-Lot. De laatste lijn is serieus lang, waardoor timing van goudwaarde gaat zijn.

Donderdag 11 juli, Etappe 12: Aurillac – Villeneuve-sur-Lot (204 kilometer)
Start: 12.35 uur
Finish: tussen 17.15 en 17.45 uur


Favorieten

In de tiende etappe naar Saint-Amand-Montrond volgden er – buiten de wind – geen obstakels voor de sprinters op weg naar de finish. Dat is in de twaalfde rit van Aurillac naar Villeneuve-sur-Lot wel anders. Hoewel de etappe als vlak is bestempeld door de organisatie van de Tour de France, krijgen de sprinters de ritzege zeker niet op een presenteerblaadje aangereikt. In de eerste negentig kilometer volgen er met Côte de Saint-Mamet-la-Selvetat, Côte de Saint-Médard-de-Presque, Côte de Rocamadour en de Côte de Couzou de nodige hindernissen.

Daarna kunnen de rappe mannen in het peloton opgelucht ademhalen, in de wetenschap dat het zwaarste achter de rug is. De resterende kilometers op weg naar Villeneuve-sur-Lot zijn niet geheel vlak, maar er volgen geen gecategoriseerde hellingen meer. Relatief vlakke wegen brengen de renners richting de finale, waar een sprint zeker niet is uitgesloten. De vraag is wel: moeten de sprintersploegen eerst nog een sterke kopgroep zien in te rekenen, met baroudeurs die deze rit eerder beschouwen als een overgangsetappe?

In de eerste week van een grote ronde zijn alle sprinters nog fris (voor zover dat mogelijk is) en kunnen ze rekenen op het vertrouwen van hun ploeg. Na tien etappes zijn de sprintkaarten echter wel geschud, de verhoudingen duidelijk en weten sommige sprinters al hoe laat het is. Sommige teams zullen het geweer misschien van schouder veranderen, in de hoop op een andere – meer aanvallende – manier wel succes te boeken in de Tour. We sluiten daarom niet uit dat er plots veel meer animo is voor de vroege ontsnapping.

Biniam Girmay mocht al twee keer juichen in deze Tour – foto: Cor Vos

De mannen van Intermarché-Wanty zullen hier wel een stokje voor willen steken, aangezien de Belgische ploeg met Biniam Girmay een kandidaat-ritwinnaar in de gelederen heeft, mocht de etappe uitdraaien op een sprint. De Eritreeër beleeft een bijzonder succesvolle Tour. Girmay won namelijk al in Turijn en Colombey-les-Deux-Eglises en gaat ook ruimschoots aan de leiding in het puntenklassement. Voor de start van de Ronde van Frankrijk was de groene trui nog geen doel, maar dat is inmiddels wel veranderd. Girmay beschikt over bijzonder goede papieren om de trui mee naar Eritrea te nemen.

En daarin zit ook de crux: is het voor Intermarché-Wanty in deze fase van deze Tour niet beter om een vluchtgroep te laten wegrijden? In dat geval is zijn grote concurrent voor groen, Jasper Philipsen, namelijk niet in staat om dichterbij te sluipen in dit nevenklassement. Of gaan de Belgische formatie en Girmay uit van eigen kracht en willen ze doorgaan op hun sprintelan? De ploeg heeft er zeker de renners voor om het over een andere boeg te gooien. Voor Mike Teunissen, Laurenz Rex en Georg Zimmermann is dit een mooie etappe om iets te proberen vanuit een vlucht.

Jasper Philipsen snelde maandag naar zijn eerste zege in deze Tour – foto: Cor Vos

Een ploeg die we sowieso op kop van het peloton verwachten op weg naar Villeneuve-sur-Lot, is Alpecin-Deceuninck. De Belgische brigade trekt in de vlakke etappes met volle overgave de kaart van Jasper Philipsen. Dit leverde in de eerste Tourweek nog geen succes op, maar afgelopen dinsdag was het dan eindelijk raak voor de Vlam van Ham. Met een machtige sprint – na een al even machtige lead-out van zijn ploeggenoten – snelde Philipsen naar die zo bevrijdende overwinning. Nu de eerste ritzege binnen is, willen ze graag op dit elan voorgaan.

Een snelle man die nog op zoek is naar zijn eerste overwinning in deze Tour, is Arnaud De Lie. De Belgische kampioen stak in de voorbije Toursprints telkens zijn neus aan het venster, maar de renner van Lotto Dstny wacht nog op die ene uitschieter. De tijd begint wel te dringen voor de Tourdebutant, aangezien er na de twaalfde etappe nog maar twee (potentiële) sprintkansen volgen. Dit geldt ook voor Fernando GaviriaAlexander Kristoff(Uno-X Mobility) en Phil Bauhaus (Bahrain Victorious), mannen waar we ook zeker rekening mee moeten houden.

Wout van Aert is normaal ook een renner om rekening mee te houden, maar voor de renner van Visma | Lease a Bike staat de rit van donderdag vooral in het teken van overleven en herstellen. De Belg kwam in aanloop naar de lastige finale van de elfde etappe hard ten val op een brug en kwam gehavend over de finish. “Ik heb niets gebroken. De scans zijn genomen om te kunnen uitsluiten dat er niets fouts was, want ik had pijn aan mijn arm. Het is een diepe wonde waar ik veel last aan heb. Het zal even tijd vragen, maar ik kan voort. Ik wil morgen (donderdag, red.) proberen te starten.”

Dylan Groenewegen in zijn rood-wit-blauwe kampioenstrui – foto: Cor Vos

Voor twee andere sprintpretendenten – Dylan Groenewegen en Mark Cavendish – is de druk al een tijdje van de ketel. Ze mochten eerder in deze Tour al de handen in de lucht steken. Cavendish schreef in Saint-Vulbas geschiedenis door voor een 35ste keer te zegevieren in de Tour, waarmee hij alleen recordhouder werd qua aantal etappezeges in de Ronde van Frankrijk. De Brit van Astana Qazaqstan is er echter niet de renner naar om op zijn lauweren te rusten. De voor Jayco AlUla uitkomende Groenewegen zal na zijn triomf in Dijon ook graag nog eens willen zegevieren in de rood-wit-blauwe kampioenstrui.

Verder houden we in een sprint rekening met Pascal Ackermann (Israel-Premier Tech), Arnaud Démare (Arkéa-B&B Hotels), Bryan Coquard (Cofidis), Sam Bennett (Decathlon AG2R), Marijn van den Berg (EF Education-EasyPost) en Danny van Poppel (BORA-hansgrohe). En we zijn tevens benieuwd of Fabio Jakobsen (dsm-firmenich PostNL) nog eens zijn sprintbenen van weleer kan aanspreken. De ooit zo snelle Nederlander komt in deze Tour nog niet in het stuk voor en het is maar de vraag of hij onderweg zijn wagonnetje kan aanhaken.

Is dit een rit voor Matej Mohoric om iets te ondernemen? – foto: Cor Vos

U merkt het al: we gaan uit van een nieuwe clash tussen de rappe mannen. Maar zoals eerder aangegeven, het is zeker niet denkbeeldig dat een sterke kopgroep uit de klauwen blijft van het peloton.

Voor hardrijders als Jasper Stuyven (Lidl-Trek), Dorian Godon (Decathlon AG2R), Matej Mohoric (Bahrain Victorious), Stefan Küng (Groupama-FDJ), Oier Lazkano (Movistar), Stefan Bissegger (EF Education-EasyPost), Anthony Turgis (TotalEnergies), Magnus Cort en bolletjestruidrager Jonas Abrahamsen (Uno-X Mobility) is dit misschien wel een mooie gelegenheid om de handen ineen te slaan. En krijgen ze dan gezelschap van wereldkampioen Mathieu van der Poel (Alpecin-Deceuninck)?

Favorieten volgens WielerFlits
**** Jasper Philipsen
*** Biniam Girmay, Dylan Groenewegen
** Arnaud De Lie, Pascal Ackermann, Alexander Kristoff,
* Fernando Gaviria, Mark CavendishPhil Bauhaus, Marijn van den Berg

Weer en TV

De warmste rit van de tweede week wordt waarschijnlijk etappe twaalf van Aurillac naar Villeneuve-sur-Lot. Vooral in de finishplaats wordt het snikheet: zo’n 34 graden. Door de hoge luchtvochtigheid voelt het bovendien nog warmer aan. Net als de dagen ervoor, is er tijdens de finale kans op een flinke onweersbui. Het is echter ook mogelijk dat er pas na de finish neerslag zal vallen. Er staat verder een matige wind uit het zuid/zuidwesten.

De twaalfde etappe van de 111e Tour de France is van start tot finish live te zien bij Eurosport, HBO Max en Discovery+. Sporza en de NOS schakelen iets later in. Voor de exacte uitzendtijden kun je altijd terecht in onze tv-gids Wielrennen op TV.

WielerFlits komt tijdens de Tour de France dagelijks met een voorbeschouwing op de 21 etappes. In die vooruitblik wordt het parcours extra geduid en wijzen we, zoals jullie van ons gewend zijn, tien favorieten voor de dagzege aan.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.